O femeie din Capitală, cu datorii de mii de lei după ce a pierdut buletinul


    O femeie din Capitală s-a pomenit cu credite de aproape 20 de mii de lei, contractate în baza buletinului ei vechi de identitate.

adult-agreement-business-1089549.jpg

Aceasta spune că și-a pierdut documentul cu cinci ani în urmă, pentru ca zilele trecute să primească acasă somații de chemare în judecată întrucât nu a achitat datoria. Poliția spune că a înregistrat cazul și va cerceta situația, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

O vom numi Cristina pe femeia care a preferat să își protejeze identitatea de teama ca persoana care a contractat credite în numele ei să nu se răzbune. Ea spune că și-a pierdut buletinul în 2013, iar de curând a aflat că are datorii la două companii diferite de microfinanțare. 

Chiar dacă documentul ei vechi este declarat nevalid în baza de date a Agenției Servicii Publice, asta nu a fost o piedică pentru ca respectivul să ia bani pe împrumut. 

Cristina: „Intuiesc că ar mai putea să fie alte credite de la alte companii, întrucât atât de ușor se acordă un credit prin internet, transmițând copia buletinului prin Viber”. 

Femeia spune că persoana respectivă a contractat creditele în vara acestui an. Abia zilele trecute, victima a aflat despre cele întâmplate, când a primit acasă somații prin care este obligată să plătească ratele.

Cristina: „Primul credit, în valoare de 5 mii de lei, deja plus penalități de 2.800, al doilea credit de la altă companie a fost procurat în credit un telefon în valoare de 13 mii de lei”.

Indignată, aceasta a luat legătura cu cele două companii de unde au fost luate creditele, pentru ca să afle ce s-a întâmplat.  

Cristina: „Când am întrebat compania cum este posibil de eliberat creditul, ei mi-au spus că la ei este posibil online să contractezi un credit, după care eliberarea cash-ului se face prin Poșta Moldovei. - Și buletinul se prezintă față în față? - Teoretic a fost prezentat la persoana de la Poșta Moldovei, care a eliberat creditul“.

agreement-business-businessman-872957.jpg

Am încercat să luăm legătura cu firma de eliberare a creditelor în cauză, însă nu am primit un răspuns la apel. Cealaltă companie de microfinanțare, prin intermediul căreia a fost cumpărat un telefon mobil, ne-a zis însă că magazinul care a vândut gadgetul își asumă responsabilitatea de a verifica actele și nu ei.

De asemenea, au refuzat să ne spună despre ce magazin este vorba, aceasta fiind o informație confidențială. Între timp, cazul a fost înregistrat la poliție, iar oamenii legii spun că au pornit o cauză penală pentru escrocherie. 

Avocații susțin că dacă lucrurile nu se rezolvă, femeia ar putea da în judecată aceste firme de microfinanțare care au eliberat împrumuturi. Într-o altă ordine de idei, economiștii atestă o înflorire a acestui sector, în detrimentul băncilor comerciale, tocmai pentru ca cerințele de creditare sunt mai simple. 

Eugen Ghilețchi, economist „ Expert- Grup”: „Sunt clienți care vor să acceseze creditele mai rapid, fără să treacă prin procesul standard al băncilor și atunci apelează la aceste companii de microfinanțare”. 

În ultimele 6 luni, portofoliul de credite al organizațiilor de microfinanțare a crescut cu peste 500 de milioane de lei, față de cel al băncilor obișnuite – care este aproape de două ori mai mic.

protv.md





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.