Numărul cazurilor de boli diareice acute, în creștere. Peste 85% dintre bolnavi sunt copii.


  • 822
  • Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere. Potrivit datelor Centrului Municipal de Sănătate Publică, în primele patru luni ale acestui an, au fost înregistrate aproximativ două mii de îmbolnăviri, cu aproape 500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Peste 85 la sută dintre bolnavi sunt copii, iar fiecare al doilea are vârsta de până la doi ani.

Medicii susţin că, odată cu încălzirea vremii, creşte şi numărul pacienţilor cu intoxicaţie. Această mamă a ajuns la secţia de gastrologie a Institutului Mamei şi Copilului, după ce fetiţa ei de un an a mâncat o ciocolată.

"A început să vomite, a devenit mai palidă, nu se juca. Febra a fost mai înainte. A primit o intoxicație de la producție. Am servit copilul cu o ciocolată".

Specialiștii spun că, de cele mai dese ori, cauzele bolii sunt nerespectarea igienei personale, apa contaminată și alimentele păstrate în condiții nepotrivite.

"Unii pacienți spun că în bomboanele care se vând mai găsesc câte un vierme. Imunitatea lor este mai slăbuță. Organismul nu rezistă, în al doilea rând, stomacul el încă nu are aciditate", a afirmat gastroenterologul Ion Mihu.

"Trebuie să fii atent la ce procuri și cum procuri, iar mai ales de unde procuri într-adevăr. Din magazin, doar din magazin".

"Ne uităm după termenul de valabilitate și în rest. Poate să fie și în magazin cu același succes nu chiar proaspăt și nu chiar bune ca și la piață".

"Dacă e la joacă, direct la spălat mânuțele și ne uităm să mănânce sănătos. Fructul îl spălăm, îl hrănim cu produse proaspete".

Netratarea la timp a bolilor diareice acute poate provoaca maladii ale tractului digestiv. Medicii recomandă oamenilor să evite să cumpere produse în locuri neautorizate și să respecte normele igienice.

publika.md


Поделись новостью с друзьями!