Nou-născut scăpat jos la naștere. Reacția spitalului din Stășeni


  O femeie din Strășeni acuză medicii de la maternitatea din raion că nu ar fi întreprins toate măsurile pentru a-i salva bebelușul de la deces.

adult-baby-bed-225744.jpg

Mai mult, aceștia l-ar fi scăpat pe jos și ar fi refuzat să o transfere la o maternitate de nivel terțiar, deși sarcina era prematură, iar copilul avea nevoie de condiții speciale pentru a fi salvat, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Femeia a născut la 26 de săptămâni. Ea este convinsă că bebelușul ei ar fi putut fi salvat, dacă medicii ar fi decis transportarea ei la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde urma să nască prin cezariană. Administrația spitalului din Strășeni infirmă acuzațiile și spune că o va chema în instanță pe pacientă pentru calomnie.

Tamara Negură, este originară din satul Pănășești, raionul Strășeni. Inițial, femeia a făcut public cazul pe o rețea de socializare. Ulterior, a povestit pentru Sănătate INFO că a ajuns la maternitatea din raion pe 6 iunie, după ce acasă s-a simțit rău, acuzând dureri abdominale mai multe ore la rând. Tamara spune că nu intenționa să nască la Strășeni, dar a fost nevoită să ajung acolo din cauza durerilor. Acolo ar fi implorat medicii să o transfere de urgență la Chișinău la Institutul Mamei și Copilului. Femeia declară că a insistat asupra acestui fapt având în vedere că era în doar 26 de săptămâni de gestație și știa că maternitatea din raion nu este dotată cu echipamente speciale care i-ar fi putut salva pruncul.

De asemenea, Tamara afirmă că medici i-au indus travaliul, deoarece când a venit la spital nu avea apele rupte. Femeia susține că nu ar fi avut nicio pretenție față de Spitalul raional Strășeni, dacă ar fi fost transferată la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde sunt spitalizate femeile cu sarcini problematice.

Potrivit Tamarei, medicii ar fi refuzat însă să o transfere, motivând că micuțul avea doar 10 la sută șanse de supraviețuire, dar și din cauză că nașterea deja începuse. Astfel, exista riscul ca femeia să nască pe drum. Mai mult, Tamara Negură acuză moașele că i-ar fi scăpat copilul pe jos, dar i-au spus că ar fi scăpat un clește.

La rândul lor, medicii din Strășeni spun că au respectat protocolul clinic privind nașterea prematură și că au făcut tot posibilul ca să salveze micuțul.

Contactat de Sănătate INFO, directorul Spitalului raional Strășeni, Iurie Topor, a declarat că instituția a lansat o anchetă internă pe marginea acestui caz și că după finalizarea ei, Tamara Negură cel mai probabil va fi acționată în judecată pentru calomnie.

La fel, administrația a cerut și Ministerului Sănătății să fie înființată o comisie de specialitate care urmează să stabilească cât de corect au acționat medicii din Secția Ginecologie a spitalului în acest caz.

„Aceasta este o provocare făcută de cineva special. Copilul s-a născut la 25-26 de săptămâni. Medicii au venit special pentru naștere. Un medic a venit cu propria mașină din marginea Chișinăului. Pe loc erau doi doctori ginecologi, un reanimatolog și un neonatolog”, a declarat pentru Sănătate INFO directorul Spitalului, Iurie Topor.

Potrivit managerului instituției, femeia a ajuns la maternitate la ora 22:00, iar la 22.45 a născut. Totodată, femeia nu a fost transportată la Chișinău, pentru că avea uterul deschis pentru naștere. Copilul, spune Iurie Topor, s-a născut viu, dar nu putea să respire. Ulterior acesta se contrazice și spune că fătul s-a născut mort, iar reanimatologul a încercat, totuși, să-l resusciteze, deși protocolul nu prevede acest lucru.

„Copilul s-a născut mort. Conform protocolului, medicul reanimatolog nu trebuia să întreprindă anumite măsuri de resuscitare. Medicul a încercat anumite măsuri de resuscitare, care au durat jumătate de oră. Copilul nu a putut să respire de sine stătător”, a declarat Iurie Topor.

Atât Tamara Negură, cât și instituția așteaptă acum rezultatele expertizei medico-legale.

Medicul de familie din satul Pănășești, Petru Glavan povestește însă că pe 6 iunie femeia ar fi muncit fizic, iar când a ajuns la maternitatea din raion avea cervixul dilatat 4 centimetri, ceea ce însemna că începuse faza activă a travaliului.

Glavan spune că știe toate aceste detalii, deoarece a participat la ședința comisiei interne a Spitalului raional din Strășeni la care s-a discutat cazul. Medicul de familie mai spune că doctorii din Strășeni s-au consultat cu cei de la Institutul Mamei și Copilului pentru a afla dacă pot sau nu să transporte gravida. Aceștia ar fi spus că riscul pentru viață este mare atât pentru mamă, cât și pentru făt, care și așa avea șanse minime de supraviețuire.

„Tamara Negură crede că luptă pentru dreptate, însă nu este așa. Ea a născut un copil cu greutatea de 800 de grame. Șansele de supraviețuire a acestor nou-născuți sunt de 10% în condiții tehnologice avansate. Doar 5% dintre ei ajung să se dezvolte normal, ceilalți prezintă dizabilitate mintală și fizică”, a explicat medicul de familie din Pănășești.

Tamara Negură contrazice însă declarațiile doctorului. Potrivit ei, obstetricianul-ginecolog, care a examinat-o, i-ar fi spus că uterul este deschis 2 centimetri și deci ea nu se afla în faza activă a travaliului. Mai mult, femeia afirmă că medicii i-au indus travaliul și că ar fi stat în spital două ore până a născut.

„Acești copii cresc în aparate la Chișinău. Inima copilului meu bătea”, s-a arătat convinsă Tamara Negură. Femeia spune că pruncul a fost pus pe o masă alături de mama, iar medicii ar fi confirmat că inima bate.

„Cel mai tare m-a enervat că ei au scăpat copilul și mi-au spus că a căzut un clește pe jos. M-au făcut proastă”, s-a indignat femeia. 

Totodată, medicul ginecolog, Andrei Zosim de la Centrul Medicilor de Familie din Strășeni a declarat pentru Sănătate INFO că Tamara Negură a fost la ecografie la 12 de săptămâni de gestație. Atunci ar fi atenționat-o că sarcina este dificilă și că trebuie să fie mai prudentă. După aceasta, femeia nu s-a mai prezentat la o altă consultație.  

„I-am făcut un plan foarte bun, și i-am ținut și o lecție despre pericole, pentru că ea a mai avut pierderi. Dumneaei nu este disciplinată. Urma să facă ecografie și să se prezinte la 12 săptămâni. Ea a făcut ecografia și nu s-a mai prezentat. Ea nu a îndeplinit nicio recomandare”, a declarat Andrei Zosim.

Tamara spune că nu a mai mers la ginecolog, pentru că acesta i-ar fi dat de înțeles că a doua consultație va fi cu plată și că s-ar fi încredințat spuselor medicului care i-a făcut ecografie, care ar fi asigurat-o că sarcina decurge normal.

Medicul Zosim subliniază însă medicul de la ecografie nu este specialistul potrivit, care să spună dacă sarcina decurge sau nu normal. Din acest motiv, Tamara ar fi trebuit să meargă cu rezultatele ecografiei la ginecolog, care are competența să pună diagnosticul. Medicul a mai spus că femeia, într-adevăr, trebuia să nască prin cezariană la Institutul Mamei și Copilului și că i-ar fi sugerat femeii că ar fi bine să meargă la Institut pentru a fi consultată de specialiști și pentru a i se face un cerclaj de col uterin pentru păstrarea sarcinii (procedură chirurgicală prin care cervixul este cusut).

„Ea urma să nască prin cezariană în termen, în mod planic, după toate investigațiile și procedurile de rigoare”, a subliniat medicul, adăugând că femeia suferă de „boala avortivă”.

Mai mult, medicul afirmă că nou-născuții la 26 de săptămâni în Republica Moldova nu au nicio șansă de a supraviețui. „Fătul avea șanse de supraviețuire doar după 28 de săptămâni cu condiția de a fi luate mai multe măsuri. Ea a născut precipitat, deci nicio șansă”, a explicat medicul.

Medicul este contrazis însă de Neli Revenco, vicedirector la Institul Mamei și Copilului. Aceasta a explicat pentru Sănătate INFO că în Republica Moldova feții au șanse să fie salvați de la 22 de săptămâni și cu greutatea de 500 de grame.

„La 26 de săptămâni copilul nu e făt, ci nou-născut. Institutul Mamei și a Copilului are secția de terapie intensivă și reanimare a nou-născuților care are deja performanțe mari în îngrijirea acestor copii. Rata de supraviețuire a copiilor născuți după 22 de săptămâni este în creștere”, a precizat Neli Revenco.

Neli Revenco a mai precizat că din 2008, Republica Moldova are un concept de regionalizare a serviciilor perinatologice, unde scrie clar care sunt pașii pe care trebuie să-i facă medicii din raioane în asemenea situații.

„În cazul dat, când femeia era la 26 de săptămâni gestație și nu erau alte anomalii de dezvoltare intrauterină, iar sarcina a fost deja în declanșare, ea urma să fie imediat transferată al Institutul Mamei și Copilului pentru acordarea asistenței medicale specializate”, a precizat Neli Revenco.

Potrivit specialistei, există și protocol clinic național care prevede acest lucru.   

Între timp, cazul Tamarei Negură a ajuns și în vizorul Ministerului Sănătății, care a creat o comisie pe 3 iulie. Rezultatele acesteia urmează să fie prezentate pe 17 iulie, când va finaliza ancheta. 

sanatateinfo.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   "M-au susţinut şi m-au ajutat. Doamna Cristina şi doamna Alina m-au ajutat să intru la şcoală. să mă aranjez la cămin."

   La Centrul de Resurse şi Suport pentru Tineri activează un pedagog, un asistent social, un jurist şi un psiholog. De serviciile acestor specialişti pot beneficia persoanele care au între 16 şi 23 de ani.

   "Lucrăm cu ei pe partea asta socio-profesională. Ajutăm copilul să înţeleagă ce specialitate i se potriveşte, ce doreşte el. să găsească instituţia unde se învaţă această specialitate. Până la urmă îi asistăm chiar şi la depunerea actelor", a spus Angela Cahulea pedagog social Centrul de resurse şi suport pentru tineri.

   Printre tinerii care au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de probă a fost şi Pavel Gheleţchi. Băiatul spune că specialiştii de aici l-au ajutat să se înscrie la Colegiul Pedagocic "Alexei Mateevici" din Capitală.

   "În acest centru veneam odată în săptămână, sâmbăta sau în timpul săptămânii când puteam. Sunt o mulţime de copii care nu au suport, ies din sistemele de îngrijire la vârsta de 18 ani şi ei n-au cine să-i ajute. Sunt o mulţime de probleme pe care ei singuri nu pe pot rezolva", a spus  Pavel Gheleţchi student.

   Printr-o experienţă similară a trecut şi Vasile Tudorache din raionul Ialoveni.

   "M-au ajutat să-mi fac temele pentru acasă. Îmi dădeau multe idei dacă aveam probleme în societate sau nu ştiam ce să fac mai departe. Întrebam şi mă ajutau cu sfaturi", a spus Vasile Tudorache elev la Şcoala Profesională nr.2.

   Cel de-al doilea serviciu lansat astăzi este locuinţa socială asistată, care le asigură tinerilor un loc de trai timp de un an şi jumătate. Odată ajunşi aici vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

   "Aici tinerii se adresează din propria iniţiativă. Este vorba despre un apartament cu două camere pentru două persoane. Primele două luni, beneficiarii nu vor achita pentru facturile de întreţinere.Îl ajutaţi şi la lucru să se încadreze ca să aibă de unde achita facturile? Bineînţeles, Ulterior de unde achita facturile", a spus Cristina Bordei manager Centrul de resurse pentru tineri.

   Serviciile au fost lansare de Primăria Capitalei cu suportul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Totuși, în acest an, municipalitatea va cheltui jumătate de milion de lei pentru salariile angajaților centrului. Anual, aproximativ 100 de adolescenţi din Chişinău ies din sistemele de îngrijire socială . 
   publika.md
  • julia122997
   De julia122997
   Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că toate cele trei cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău, la copii cu vârste cuprinse între unu și doi ani.
   Micuţii sunt nevaccinaţi, iar unul dintre ei a revenit recent din România. Cazurile se află în proces de investigare.
   Teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 pînă în prezent sînt: Chișinău – 43 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6, Ialoveni – 2, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni – 1 caz.
   Potrivit datelor ANSP, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 414, dintre care 341 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.
   Rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.
   unica.md
  • julia122997
   De julia122997
   Daniela Vacarciuc, directoarea Liceului teoretic „Vasile Alecsandri”, spune că instituția pe care o conduce este un liceu clasic, cu clase de a X-XII-a. De regulă, la această vârstă, copiii își doresc să fie plini de individualitate. „Recunosc că în calitate de manager mi-ar plăcea să existe o uniformă, care ar constitui și emblema liceului, indiscutabil, dar nu ne putem permite acest lucru din câteva considerente. Primul este, desigur, cel financiar”, a declarat Daniela Vacarciuc.
   Directoarea liceului menționează că admiterea copiilor în instituție are loc în luna iulie și multe familii au achiziționate deja hainele pentru anul școlar. „Nu pot pune la cheltuială părinții. Sunt și copiii care vin de la țară și mai au de achitat, chiria locuinței, chiria manualelor, transportul. Din păcate statul nu asigură aceste lucruri, așa cum se întâmplă în Occident, unde liceenii au dreptul să circule gratuit”, explică directoarea.
   Daniela Vacarciuc a menționat că administrația liceului se străduiește să implementeze un dresscode – haină albă sus și haină neagră jos. Însă nu se reușește întotdeauna. Directoarea mai spune că mai nou este la modă să se ceară uniformă și pentru cadrele didactice, însă spune că nu ar accepta acest lucru zilnic, poate la anumite sărbători. „Dacă mie nu-mi place, nu pot cere nici copiilor acest lucru”, a mai spus Daniela Vacarciuc.
   Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează că uniformele școlare nu sunt obligatorii. Natalia Grîu, consultant principal în Direcția învățământ general, a declarat pentru IPN că, după mai multe consultări publice, acum un an, a fost emisă o circulară cu mai multe recomandări referitor la ținuta elevilor, și anume că uniforma poate fi introdusă la nivel de instituție, însă doar după discuții publice cu comunitatea educațională – pedagogi, părinți, elevi etc. În circulară se mai menționează că directorii, profesorii nu au dreptul să instituie obligativitatea uniformei, să intimideze și sub nicio formă să nu discrimineze pe acest criteriu.
   Ministerul nu deține date statistice cu privire la numărul instituțiilor de învățământ care au optat pentru uniformă.
   Peste 80 la sută din respondenții unui sondaj de opinie, prezentat anul trecut de MECC, au pledat pentru introducerea uniformelor în școli, motivând că acestea ar reduce diferențele sociale dintre elevi și ar contribui la menținerea disciplinei în școli.
   ipn.md
  • julia122997
   De julia122997
   Experimentul a fost organizat în parcul Valea Morilor din Chișinău. Tinerii au agățat de frunzele copacilor mai mulți lei în valoare de un leu și au menționat că banii sunt gratis.
   Reacțiile oamenilor care se plimbau prin parc au fost surprinse de camerele ascunse. 
   Cum au reacționat oamenii, vedeți mai jos într-un video publicat de organizatorii experimentului:
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Fanii au ieșit la înaintare și au dat 30 de dolari pe o cutiuță cu apa în care Belle Delphine s-a bălăcit.
   Recipietele cu apă au dispărut de pe stoc în trei zile. Ea a publicat două fotografii pe Instagram în care spunea că este dispusă să vândă apa „tuturor băieților însetați”. Ea precizează pe site că apa nu este potabilă și „are doar valoare sentimentală”.
   Ea a făcut reclamă la produs pe Instagram, a publicat clipuri cu ea în cadă, în timp ce-și turna apă pe corp. Tactica a funcționat dacă s-a vândut tot stocul în trei zile.
   Unii au spus că este deplorabil că încearcă să facă bani astfel, alții au considerat că este dezgustător să cumperi apa de baie în timp ce alții au lăudat-o. „Face bani pe idioți. Cea mai bună metodă de a face bani este să-i iei de la oamenii stupizi, să-i faci să-și cheltuiască banii pe prostii”
   Belle Delphine a devenit cunoscută datorită costumelor sale de cosplay foarte sexy (NSFW), dar și datorită faptul că face fețe „ahegao” – expresia orgasmului în anime și manga japoneză.
   În luna iunie, ea a intrat în atenția mass-media după ce le-a zis urmăritorilor săi că-și va face un cont pe Pornhub dacă o fotografie de-a ei va primi un milion de like-uri. Nu a publicat un video explicit pe site-ul porno, ci un video bizar cu ea în care mânca o fotografie de-a lui PewDiePie.
   Chiar ea a recunoscut că este ciudat că fanii ar vrea să-i cumpere apa, dar a promis că o să mai facă pe viitor. Fata de 19 ani are peste 3,9 milioane de urmăritori și ar putea depăși pragul de 4 milioane în curând.
   playtech.ro
 •