Muncă la domiciliu: Riscuri și beneficii pentru moldoveni


  Tot mai mulţi moldoveni preferă să muncească la domiciliu fiind motivaţi de programul flexibil. În mare parte, munca la distanță este o bună oportunitate pentru mamele cu copii mici.

apple-clean-designer-58709.jpg

Avantajos este și pentru angajatori, care spun că astfel mai reduc din cheltuielile pentru chiria unui oficiu, transmite Știri.md, cu referire la Publika.md. 

Victoria Nacu lucrează online la o companie de creditare italiană fiind în concediu de maternitate. Femeia spune că astfel are timp pentru fetiţa ei şi câştigă un ban.

„Nu sunt obligată să stau de dimineaţă până sera, cât pot atât lucrez. Totul este oficial, salariul este stabil, este la timp. Copilul are nevoie de mine, nu sunt nevoită să o las singură", a spus Victoria Nacu, operator PC.

Reprezentanţii agențiilor de traduceri spun că a crescut numărul celor care aleg să lucreze de acasă. Indiferent unde îşi îndeplinesc munca, angajaţii au aceleaşi drepturi.

„Pentru angajator este un plus pentru că economiseşte costurile administrative. Ce ţine de persoanele care lucrează în faţa calculatorului, au posibilitatea să lucreze fie la două joburi, fie să stea acasă cu copilul", a menţionat Cristina Cojocari, manager la Birou de Traduceri.

Şi site-urile de anunţuri abundă cu oferte tentante... la prima vedere. De exemplu, un antreprenor le promite angajaţilor câte doi dolari la fiecare link cu publicitate, pe care trebuie să-l expedieze pe reţelele de socializare.

„- Care sunt condiţiile ?

 - Când vă înregistraţi dispuneţi de o serie de lecţii video. Nu se încheie contract, dar dumneavoastră nu riscaţi nimic pentru că în principiu nu investiţi niciun ban".

Juriștii le recomandă oamenilor să fie atenţi la ce se ascunde în spatele unor astfel de joburi şi să solicite un contract de muncă.

„Trebuie să conţină toate clauzele raportului de muncă, începând de la funcţia pe care o prestează persoana, salariul, modul de plată a salariului, garanțiile sociale, medicale, termenul contractului...", a spus Vitalie Postolache, jurist.

Iar unele femei mai ingenioase se apucă să confecţioneze obiecte handmade. Este şi cazul Ritei Bîcu din Capitală care crează genţi şi păpuşi.

„Acum, fiind cu copilul în concediu de maternitate îi ofer şi lui mai mult timp şi îmi aduce şi un pic de bănuți în pușculiță", a menţionat Rita Bîcu, specialist handmade.

Autorităţile de la noi nu au o statistică privind numărul persoanelor care lucrează de acasă. Potrivit Eurostat în UE sunt tot mai mulţi doritori de a munci la domiciliu. Potrivit cifrelor, din 2008 până în 2017, numărul a crescut de la 7,7 % la 9,6 la sută. Cele mai multe sunt femei.

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, preturile de sector vor stabili locațiile unde producătorii agricoli din oraşele şi satele (comunele) din componenţa municipiului Chişinău îşi vor putea comercializa producţia, cu respectarea măsurilor de prevenire și diminuare a răspândirii virisului COVID-19, transmite diez.md.
   Producătorii agricoli vor putea comercializa legume, fructe şi altă producţie agricolă, în baza autorizaţiilor de funcţionare eliberate de preturile de sector şi a documentelor corespunzătoare de însoţire.
   De asemenea, autorităţile vor asigura în locaţiile stabilite condiţii sanitare pentru desfăşurarea comerţului.
   diez.md
  • victoriaaxentii
   De victoriaaxentii
   Dragi mamici, cine cunoaste o gradinita privata in zona Telecentru ? 
   am plecat de  la Alba ca Zapada . rusine nu au. cer bani pentru ca stam acasa in pandemie. si nu ca asa, dar cu santaj.
   astept propuneri . multumesc
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Astfel, ca şi majoritatea ţărilor europene, începând cu ora 03:00, în Moldova acele ceasornicului vor fi date cu o oră înainte, transmite Știri.md. 
   Astfel ora 03:00 va deveni ora 04:00, ceea ce înseamnă că moldovenii vor dormi cu o oră mai puțin.
   Moldova practică trecerea la ora de vară şi de iarnă de două ori pe an, primăvara şi toamna, începând cu anul 1979, pentru a utiliza optimal lumina firească şi pentru a reduce iluminarea artificială. 
   La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat pentru anularea schimbării orei în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021. 
   știri.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   „Venim cu recomandări către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de a fortifica măsurile de igienizare în cadrul instituțiilor educaționale. Vreau să atenționez managerii instituțiilor de învățământ nu doar să informeze copiii privind aceste măsuri, ci și să asigure organizarea acestui proces – să existe săpun și apă.
   Atunci când blocul sanitar se află afară și ne dăm bine seama că nu există apă caldă, să existe toate dispozitivele corespunzătoare pentru a asigura dezinfectarea mâinilor copiilor. Informarea copiilor este și responsabilitatea părinților, dar solicităm respectuos să se implice și cadrele didactice”, a menționat ministra.
   Un studiu realizat de Platforma Copiilor, prezentat în martie 2018, ilustrează o situație îngrijorătoare: chiar dacă 90% dintre copiii intervievați spun că există lavoare unde pot să-și spele mâinile, 70% dintre aceștia menționează că rar există sau niciodată nu există săpun. De asemenea, 75 la sută dintre respondenți au menționat că la WC nu există niciodată hârtie igienică și că mirosul este foarte urât.
   În ultimele 24 de ore, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 12 cazuri suspecte de infectare cu COVID-19, dintre care zece adulți și doi copii. Pacienții sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.
   Pentru a reduce riscul infecției, respectați următoarele reguli: 

   suntparinte.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, transmite Știri.md.
   „Fac un îdemn către părinți. Sunt și eu mamă, am și eu doi copii. Vacanța nu presupune lăsarea copiilor fără supraveghere.
   Solicităm responsabilitatea față de copii.
   Evităm autotratamentele , să apelăm telefonic 112” a declarat ministra Sănătății.
   În total, în Republica Moldova avem 3 cazuri pozitive de coronavirus.
   știri.md
   Детские сады, школы и университеты в Молдове закрываются
   Детские сады, школы и университеты в Молдове будут закрыты с завтрашнего дня, 11 марта, как минимум на одну неделю
   Об этом заявила министр здравоохранения Виорика Думбрэвяну, сообщает stiri.md
   "Я сама мама, у меня двое детей. Каникулы не означают, что детей можно оставлять без присмотра. Прошу проявить ответственность по отношению к детям. Следует избегать самолечения, в случае необходимости необходимо звонить в 112", - сказала Думбрэвяну. 
   Отметим, что сегодня в Молдове подтверждено еще два случая коронавируса. Речь идет о мужчине и женщине, вернувшихся из Италии.
   point.md
 •