Monitorul Oficial: Căsătoriile pot fi desfăcute la notar


  Decretul de promulgare şi legea privind procedura notarială care stabileşte că notarii vor putea desface căsătoriile prin acordul soţilor, vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial.

divorce-attorney.jpg

Potrivit noilor modificări ale legislaţiei, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. 

Cererea de desfacere a căsătoriei se va întocmi în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei. 

Cererea trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei. 

La momentul înregistrării cererii notarul va acorda soţilor, potrivit prevederilor Codului familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei.

Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei va putea fi prelungit cu maximum 30 de zile.

La expirarea termenului, notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și în termen de trei zile o va transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă.

moldpres.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Сегодня была у двух нотариусов  - ни один не может оформить развод .   Один честно ответил что не знает как это сделать правильно.А другая (Maria Florea ) пообещала ,попросила приехать со всеми документами и заплатить за консультацию - на которой в хамской форме  сказала что не может оформить развод .  

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Dacă reacționezi corect, vei înțelege într-un final că nu este o tragedie, ci un nou capitol al relației în care tu și partenerul tău sunteți implicați. Gestionarea problemelor din cuplu și conștientizarea celor mai periculoși factori care pot distruge o căsnicie sunt doar două dintre condițiile unei familii fericite.
   Care sunt cei mai importanți factori care duc la divorț?
   Deciziile pripite cu privire la căsătorie
   Cercetătorii din cadrul Universității din Utah susțin că femeile care au avut mai puțin de 3 parteneri înainte de căsătorie divorțează mult mai des decât femeile cu experiență de aceeași vârstă. Acest lucru se datorează faptului că fetele tinere se căsătoresc uneori doar pentru că cred că sunt îndrăgostite nebunește. Dar, de regulă, acest sentiment dispare rapid. Căsătoria implică o muncă grea, de lungă durată și nu întotdeauna plăcută. Dacă decizi să te căsătorești, trebuie să îți asumi pe deplin responsabilitatea de a depune eforturi pentru ca ea să funcționeze. 
   Rutina treburilor casnice
   Psihologia modernă consideră că regulile stricte într-o gospodărie pot fi un motiv de divorț. Astfel de reguli dau impresia unui al doilea loc de muncă, nu al unui cămin confortabil. Fii creativ, glumele și tradițiile transformă sarcinile casnice în jocuri interesante. Ia-o ușor! Răsfață-te comandând pizza sau mergând la o cafenea drăguță în loc să gătești cina cu ultimele tale resurse de energie. Lasă pe mai târziu curățenia sau, pur și simplu, începeți o competiție pentru a vedea cine va șterge praful mai repede, cu premii frumoase, bineînțeles. 
   Prietenii tăi divorțează
   Relațiile strânse cu persoanele care divorțează îți pot influența și ție căsnicia dacă există unele neînțelegeri în cuplu. S-ar putea să începi să faci o paralelă cu viața celor care tocmai s-au despărțit. Și, există riscul să găsești multe lucruri în comun care te pot determina să vrei să divorțezi și tu.Ar trebui să înțelegi că dacă încetezi să te mai întâlnești cu acel cuplu periculos, nu îți vei rezolva, de fapt, probleme din relație. Ar trebui să ai o relație apropiată tot timpul, nu doar înainte sau după divorțul unui prieten. Deschide-ți inima în fața partenerului și vice versa și fiți sinceri unul cu celălalt. Atunci când există o atmosferă plăcută în relația ta, factorii externi nu o pot distruge.
   Suprasolicitarea la locul de muncă
   O carieră este perfectă atunci când nu îți influențează viața personală. Imaginea ta de la serviciu va deveni mai puțin importantă dacă te confrunți brusc cu amenințarea pierderii familiei. Desigur, nu ar trebui să îți neglijezi sarcinile la locul de muncă, dar nu ar trebui nici să le neglijezi pe cele de acasă. Stabilește-ți prioritățile! Separă viața profesională de cea sentimentală și nu o considera pe niciuna mai importantă decât cealaltă. Fii pregătit să îți refuzi șeful dacă vrea să rămâi la birou peste program vineri seara. De asemenea, fii pregătit să îi explici partenerului că întâlnirea de astăzi este foarte importantă și că nu există nicio șansă să o amâni.
   Ascunderea infidelității
   Infidelitatea este una dintre cele mai dificile probleme cu care se poate confrunta un cuplu. Dacă ai făcut deja o astfel de greșeală, ar trebui să fii capabil să îți asumi responsabilitatea pentru faptele tale. Ar trebui să înțelegi că este și mai rău să păstrezi secretul decât să spui adevărul. Nimeni nu poate știi dacă partenerul te va ierta și dacă familia nu se va distruge. Dar, un astfel de secret îți va distruge fără îndoială relația din interior. Deci, se poate spune că onestitatea oferă o șansă de a salva familia, în timp ce minciunile spulberă și ultima oportunitate. 
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   „Starea financiară e o problemă pentru femei în special, respectiv orice femeie alege un partener cu care ar putea să-şi întreţină copii. Partenerii întotdeauna încearcă să se schimbe unii pe altul”, „Sunt diferite motive, dar principalul rămâne faptul că oamenii nu se mai iubesc sau cineva s-a îndrăgostit de altă persoană. În ultima perioadă căsniciile se destramă foarte repede”, „Sărăcia tot face, dacă nu sunt bani, tot e scump, toată sfada se ia de la bani. Nu ai cu ce plăti grădiniţa, nu ai cu ce plăti şcoala, nu poţi să naşti un copil, nu ai unde trăi”, „Trebuie ca oamenii să găsească un compromis. Însă la noi mai mulţi decid să divorţeze, puţine familii se întemeiază, mulţi pleacă”, „Cea mai mare problemă este plecarea peste hotare şi distanţa aceasta răceşte relaţia dintre un cuplu. Deja dacă a apărut bariera asta între ei din cunoştinţe majoritatea au divorţat”, „Infidelitatea soţului, neînţelegerea în familie, lipsa banilor - toate duc la divorţ. Şi gelozia într-o familie este un motiv important pentru despărţire”, au spus oamenii.
   Potrivit psihologilor, pentru a păstra armonia în cuplu, iar relaţia dintre parteneri să fie una sănătoasă este nevoie atât de sentimente, cât şi de sacrificii.
   În ultimii şase ani, căsătoriilor înregistrate s-a micşorat cu 18,3%, atât la bărbaţi cât şi la femei, iar numărul divorţurilor - cu 21 la sută în cazul bărbaţilor şi aproximativ 20 % - al femeilor.
   trm.md
  • julia122997
   De julia122997
   Studiul arată că femeile căsătorite fac mai multe treburi casnice decât cele singure și muncesc mai mult, deși, teoretic, au un ajutor.
   Expresia "unde-s doi puterea crește" nu este valabilă în familie. Nici măcar în familiile din America, o societate aparent deschisă, în care egalitatea de gen este pusă la loc de cinste. Sau cel puțin așa se dorește. În familia "tradițională" din Moldova îmi imaginez că lucrurile stau și mai prost.
   Mi se pare că feminismul a căpătat o conotație negativă din cauza atitudinilor duse la extrem de unele feministe cu exces de zel. Când aud cuvântul feministă, unii oameni își imaginează probabil o femeie care crede că bărbații sunt toți niște porci care ar trebui să crape. 
   Dar să lăsăm la o parte acești termeni pe care oamenii îi interpretează după bunul lor plac. Să revenim la mama și tata. Nu bărbat și femeie, ci mama și tata. Acei doi oameni care trebuie să-și crească împreună copiii. Iar pentru asta ar trebui să ne imaginăm că nu au niciun sex. Sunt doar doi oameni, cu drepturi și responsabilități egale. Sau așa îmi imaginez eu că ar trebui să fie.
   Am crescut într-o familie tradițională. Atât de tradițională încât și acum îmi crește tensiunea când îmi amintesc că mama venea frântă de la muncă și trebuia să-i încălzească mâncarea tatălui meu care stătuse acasă toată ziua. Da, atât de grav. Dar dacă părinții mei sunt în vârstă și respectă regulile care le-au fost impuse încă din copilărie, ce scuză au părinții tineri din prezent? De ce mamele tinere de astăzi muncesc cât pentru doi?
   Pe vremea bunicilor noștri, rolul femeii era acela de a sta acasă și de a avea grijă de familie. Iar asta implica absolut tot, de la curățenie, mâncare și îngrijit copiii. O activitate fără pauze și timp de relaxare, pe care oricum nu o aprecia nimeni. Situația a început să se schimbe după Al Doilea Război Mondial și odată cu industrializarea. Femeile lucrau cot la cot cu bărbații. Dar când veneau acasă, o luau de la capăt, cu un alt job destinat lor - gătit, curățenie, spălat, călcat etc. Situația s-a mai schimbat de-a lungul timpului, iar treburile casnice sunt împărțite mai bine. Dar se pare că nu suficient de bine.
   O mamă căsătorită din prezent respectă același ritual ca și bunicile noastre - vine acasă de la serviciu și are obligația și responsabilitatea de a începe cel de-al doilea serviciu: trebuie să gătească, să strângă după copil (uneori și după soț...), să-l hrănească, să-i facă baie, să spele și să calce hainele, să pregătească pachețele și să facă liste de cumpărături. De multe ori, tatăl face aceste lucruri pentru că e el băiat bun, nu pentru că ar simți că este și responsabilitatea lui. 
   Mă amuză și în același timp mă scot din sărite remarcile de tipul "Am dat cu aspiratorul. Să nu zică nevastă-mea că nu o ajut eu la treabă". Sunt atât de multe chestii greșite în această afirmație că nici nu știu cu ce să încep. În primul rând, se presupune că datul cu aspiratorul este ceva ce ea trebuie să facă și este exclusiv datoria ei. Ajutorul vine din mărinimia lui. În al doilea rând, lasă impresia că a făcut ceva pentru ea. Prietenul meu, nu ai dat cu aspiratorul pentru ea. Poate pentru voi. Iar în al treilea rând, pare să sune a un eveniment deosebit. Ceva pentru care merită cel puțin o medalie, dacă nu chiar o statuie.
   Mi se pare extrem de trist că o mamă care trăiește alături de tatăl copilului ei este ca și singură. De fapt, mai grav, este mai îngropată în treburi casnice decât o mamă singură. Sociologii care au realizat studiul consideră că mamele căsătorite se simt obligate să facă mai multe treburi casnice pentru că altfel societatea consideră că nu sunt mame sau soții bune. 
   Dar să fii o mamă bună înseamnă să "sclavagești" întreaga zi, să ai haine perfect călcate, curățenie impecabilă și mâncare gătită în frigider, dar să nu mai ai timp și energie pentru copilul tău? 
   Există bărbați care își cresc singuri copiii și se descurcă excelent. Există tați și soți pentru care spălatul vaselor, aspiratul sau strânsul rufelor sunt doar niște activități banale de zi cu zi, pe care le împart în mod egal cu femeia pe care o iubesc. 
   Pentru ei nu reprezintă în niciun caz ceva ce îi face mai puțin bărbați. Treburile casnice sunt, așa cum ar trebui să fie, niște banalități care trebuie rezolvate împreună, cât mai repede, pentru ca mami și tati să aibă mai mult timp pentru ei și copiii lor.
   Din păcate, așa cum arată studiile dar și realitatea pe care o trăim, acești bărbați sunt încă puțini, iar mamele sunt nevoite să care întreaga familie pe umeri.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Mai exact, bărbatul a solicitat partajarea următoarelor bunuri:
   1 frigider de model ”Indesit” de culoare albă; set mobilă – 1 masă cu patru scaune; 1 covor; 1 pat-dormitor; 1 masă suport pentru cărți; 1 dulap pentru haine; 1 scaun pentru calculator; 1 draperie pentru fereastră; 1 antenă parabolică cu 3 transmițătoare; 1 cameră video de model ”SONY”; 1 tumbă pentru televizor din metal și sticlă; 1 fier de călcat special cu aburi; 1 suport pentru călcat hainele; 1 mașină de cusut de model ”Toyota”; 1 set de șurubelnițe; 2 lămpi cu halogen;  ½ din lenjeria de pat;  ½ din veselă. De asemenea, bărbatul a solicitat ca fosta soție să-i transmită în natură și bunurile personale:
   6 pulovere bărbăteşti de iarnă la mâna a doua; 4 perechi de blugi; 3 perechi de pantaloni de tip sport; 1 scurtă de iarnă; 6 cămăși; 10 maiouri; 1 costum sportiv; livretul militar; atestatul pentru studiile de lemnar; atestatul de 12 clase; fotografiile personale. Magistrații din instanța de fond au admis parțial cererea bărbatului, atribuindu-i doar următoarea bunuri din lista celor solicitate:
   1 scaun pentru calculator; 1 draperie pentru fereastră; 1 suport pentru călcat haine; 1 set de șurubelnițe. Totodată, din lista bunurilor personale, judecătorii au obligat femeia să-i transmită fostului soț doar livretul militar, certificatul pentru studii de lemnar și atestatul de 12 clase. Astfel, prin decizia magistraților, hainele nu i-au fost restituite.
   Bărbatul a vrut să lupte până la capăt și a depus apel împotriva primei decizii, iar ulterior și recurs. Acestea însă au fost respinse.
   Magistrații au arătat că bărbatul nu a argumentat și nu a adus probe ce ar confirma faptul însușirii de către fosta soție a bunurilor enumerate.
   bizlaw.md
  • julia122997
   De julia122997
   Ambele divorţaseră deoarece fuseseră înşelate de partenerii lor. Cu toate acestea, Julie nu se putea despărţi de rochia ei Vera Wang, care costase mii de lire, aşa că a întrebat-o pe Sarah ce este de făcut. După ce au vizionat împreună serialul „Friends”, în care Monica, Rachel şi Phoebe au ales să petreacă o seară a fetelor în rochii de mireasă, Sarah a avut o idee: de ce nu ar ieşi în oraş pentru a celebra libertatea îmbrăcate în mirese?
   Ele au creat pagina de Instagram ItsOnlyADress, în care postează poze cu ele mirese atunci când merg în parc, la cumpărături sau când stau în casă.

   Cele două femei s-au cunoscut când Julie s-a programat la salon, iar stilista ei a repartizat-o către Sarah. Ele au avut o conexiune puternică şi şi-au dat sama că au foarte multe lucruri în comun. Ce le-a apropiat şi mai mult a fost momentul în care au aflat că soţii lor au aventuri extraconjugale. Julie i-a mai dat o şansă soţului ei şi a încercat să îşi salveze mariajul, dar acesta a înşelat-o din nou. În 2017 s-a pronunţat divorţul. Cele două nu ştiau ce să facă cu rochiile de mireasă şi așa le-a venit inedita idee. Până la urmă, este doar o rochie frumoasă şi nu trebuie aruncată.

   Asfel, au început să o poarte cu aceeaşi banalitate cu care ar purta o pereche de jeanşi. „Nu da vina pe rochie pentru mariajul tău nefericit”, este deviza lor. Acum îşi fac amintiri noi împreună şi nu se mai gândesc la momentul în care au păşit în faţa altarului. Rochia a ajuns un simbol al prieteniei, nu o mărturie a unui legământ care le-a adus nefericire. Cu această ocazie, ele sunt alături de toţi cei care se confruntă cu un divorţ.
   Oricât de dificil ar fi, divorțul nu este o tragedie și nu trebuie să cauzeze depresie. Singurătatea poate fi frumoasă, iar dacă ai prieteni aproape, treci peste orice.
   divahair.ro
 •