Monica Babuc: Elevii vor avea de făcut mai puţine teme pentru acasă


  Elevii nu vor mai petrece ore întregi făcându-şi temele pentru acasă şi vor avea timp suficient pentru odihnă și activități extrașcolare. Mai mult, aceştia vor avea oportunitatea de a propune singuri ce exerciţii să rezolve acasă.

elevi-1.jpg

Declarațiile au fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în cadrul emisiunii Replica de la Prime, transmite Știri.md.

"Copiii din ciclul primar, din clasele unu - patru, pot petrece timpul pregătind temele lor de la 45 la o oră, nu mai mult, iar copiii din prima jumătate a clasei întâi nu vor avea sub nicio formă niciun fel de teme pentru acasă, decât desene sau discuții cu părinții sau dezvoltarea imaginii", a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

"Deseori problema este în cadrele didactice care impuneau cumva elevii sa realizeze niște sarcini din manuale care nu de multe ori erau interesante. Se propune ca să fie sarcinile din perspectiva, în primul rând inteligenții copilului. Dacă mai mult i-ar plăcea să deseneze sau să se ocupe de exerciții creative, el ar putea singur să propună care ar fi sarcinile pentru acasă", a afirmat directorul adjunct al Liceului Academiei de Ştiinţe, Pavel Cerbușca.

Invitaţii emisiunii Replica au mai spus că noua metodologie prevede că elevii îşi vor dezvolta competenţele în domeniile preferate de ei. 

"Au fost elaborate 26 de produse curriculare pe obiecte care sunt aprobate. Avem modificat cadrul de referință a curriculei pentru educația timpurie, un lucru care a fost lipsă. Noi uităm că precedenta etapă celei primare, adică educația din grădiniță, este la fel de importantă ca și celelalte conexiuni după primară", a menționat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

"Când un copil nu știa ceva, desigur că el încerca să copieze, să trișeze și asta este vina sistemului care îl impune pe acest copil să caute modalități. El trebuie să-și exprime atitudinea și valorile sale, să-și creeze un sistem de valori și va fi mai ușor și pentru copil și pentru societate", a conchis directorul adjunct al Liceului Academiei de Ştiinţe, Pavel Cerbușca.

 

 

stiri.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   E valabil și în cazul celebrităților: astăzi, chipurile lor sunt ultracunoscute, dar în copilărie acestea arătau cu totul altfel, iar diferențele te uimesc. Vă prezentăm mai jos 10 de vedete care s-au schimbat mult.
   Shay Mitchell

   Mandy Moore

   Matt Bomer

   Sofía Vergara

   Britney Spears

    Ryan Seacrest

   Ruby Rose

   Tom Cruise

    Kate Hudson

   Tatiana Maslany

   ea.md
  • julia122997
   De julia122997
   Cu siguranță nu-i deloc ușor să fii părinte. Iar una dintre cele mai grele provocări prin care treci dacă ai copii este să încerci să prinzi un somn liniștit, după mai multe zile și nopți în care nu te-ai odihnit. Seara devine un chin dulce-amar pentru cei care au copii mici - unii refuză să adoarmă, alții se trezesc în toiul nopții și plâng, iar părinții se trezesc dimineața rupți de oboseală.
   Dacă treci prin așa ceva, știi cel mai bine cum stă treaba. Și poate o să te consoleze puțin faptul că și Ryan Reynolds se confruntă cu aceeași problemă. Starul din "Deadpool" a dezvăluit recent ce crede despre copiii lui care l-au făcut să arate obosit la o ședință foto.

   Actorul în vârstă de 42 de ani și-a câștigat o simpatia în mediul online pentru simțul umorului său sincer și pentru ironia fină de care a dat dovadă când a postat un montaj amuzant cu imagini de la aniversarea soției sale. Din fericire, Blake Lively știe și ea de glumă, iar cuplul se distrează adesea aruncându-și în glumă "săgeți otrăvite" pe rețelele de socializare.
   Ryan i-a făcut din nou să râdă pe admiratorii săi cu un mesaj neașteptat pe care l-a postat pe Instagram. El a publicat câteva imagini de la o ședință foto în care promova băutura Aviation Gin și le-a transmis mulțumiri celor care l-au ajutat.
   După ce i-a menționat pe fotograf și hair stilist, Reynolds nu a uitat să-și pomenească și cei doi copii pentru "contribuția" lor decisivă, James, în vârstă de patru ani, și Inez, în vârstă de doi ani: "Mi-a plăcut ședința asta pentru @AviationGin cu legendarul @guyaroch (fotograful israelian Guy Aroch, n.r.). Părul a fost aranjat de @serafinosays, iar ținuta a fost realizată de @joseph.episcopo. Cearcănele de sub ochii au fost reușite de doi măgari care n-au vrut să se culce deloc noaptea trecută, deși le-am citit <<Winnie the Pooh>> și aproape jumătate din <<The Shining>>, de Stephen King", a scris actorul.
   Sunt o mulțime de părinți care se uită dimineața în oglindă și gândesc la fel.

   Evident, Ryan Reynolds a glumit, dar felul în care le-a mulțumit celor doi puști neascultători le-a cucerit inimile internauților, stârnind un val de comentarii amuzante.
   Blake Lively, în vârstă de 32 de ani, s-a căsătorit cu actorul canadian în septembrie 2012. Cuplul așteaptă acum al treilea copil.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Japonia dispune de indicatori excelenţi pentru nutriţie şi sănătatea copiilor săi, menţinând în acelaşi timp un indice foarte scăzut al obezităţii. Secretul său? Prânzul luat la şcoală.
   Ea are de asemenea cea mai mică rată de obezitate în rândul copiilor dintre cele 41 de ţări dezvoltate ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). 
   Potrivit experţilor, la această situaţie contribuie mai mulţi factori, între care atenţia specială acordată de japonezi sănătăţii, controalele medicale periodice organizate pentru copii şi, mai ales, rolul cheie al prânzului şcolar. 
   „Mesele de prânz stabilite de nutriţionişti sunt servite în toate şcolile primare şi în majoritatea colegiilor din Japonia”, a declarat Mitsuhiko Hara, medic pediatru şi profesor la Universitatea Kasei Gakuin din Tokyo. 
   Gustările de acasă nu sunt permise Masa de prânz este obligatorie, iar gustările aduse de elevi nu sunt permise. În majoritatea şcolilor, mesele de prânz nu sunt gratuite, însă sunt puternic subvenţionate. 
   Fiecare masă este calibrată pentru a avea aproximativ 600-700 kilocalorii repartizate în mod echilibrat între glucide, carne şi legume. 
   Un prânz luat la o şcoală din regiunea Gunma (centru) oferă o idee: orez cu peşte la grătar şi o farfurie cu spanac şi germeni de soia, servite cu supă miso de porc, toate însoţite de lapte şi prune. 
   „Prânzul şcolar este conceput pentru a aduce elementele nutritive care tind să lipsească din mesele consumate acasă”, a declarat un oficial al Ministerului Educaţiei, Mayumi Ueda.
   ”Cred că acest lucru contribuie la echilibrul nutriţional necesar copiilor”, a mai spus ea. Aceste mese de prânz nu servesc doar la hrănirea copiilor, ci şi la educarea lor. 
   „Există şi un anunţ audio difuzat zilnic la şcoală pentru a explica nutrienţii din prânzul zilei şi reprezintă o modalitate bună de a educa copiii”, a spus Hara. 
   Guvernul studiază nutriţia şi obiceiurile alimentare în fiecare an şi foloseşte rezultatele acestor anchete pentru a adapta prânzurile şcolare, a adăugat ea. 
   Prânzul la școală, o tradiție veche Practica prânzurilor şcolare a început în Japonia în 1889, când boluri de orez şi peşte la grătar erau distribuite copiilor săraci din prefectura Yamagata, în nordul arhipelagului. 
   Programul s-a extins în restul ţării după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a combate malnutriţia infantilă într-o perioadă de gravă penurie alimentară. 
   Rezultatele apar clar în statistici: Japonia are una dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă, iar proporţia copiilor supraponderali sau obezi cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani este de 14,42%, cu mult mai mică decât în majoritatea celorlalte ţări dezvoltate. 
   Conform acestui ultim criteriu, Statele Unite se situează în fruntea clasamentului UNICEF cu 41,86%, Italia cu 36,87% şi Franţa cu 30,09%.
   libertatea.ro
  • julia122997
   De julia122997
   În cadrul întrunirii s-a discutat problema prețurilor la struguri. Întrebată de unul din participanții la dezbateri cum să procedeze producătorii de struguri dacă poama este afectată de fenomene meteo extreme precum grindina și nu pot vinde, ministra a spus că se va face must pentru elevi.
   „Anul acesta va face ce s-a făcut și anul trecut. Nu știu. Noi trebuie să facem și o agricultură școlită, cărturară, pentru că s-au acordat subvenții atât pentru plantare, cât și pentru plase antigrindină, cât și pentru soiuri căutate, cât și pentru consultanță și acces pe piață. O să facem must pentru elevi, la școală. Altceva nu putem propune anul acesta”, a răspuns Mincu.
   Vedeți mai jos momentul începând cu 1:44:20.
   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit autorilor petiției, corupția rămâne o problemă larg răspândită în sistemul educațional din Republica Moldova. „Ca urmare a activității acestui sistem infracțional de colectare a taxelor informale (estimate la 184 milioane de lei anual doar în instituțiile preșcolare din mun. Chișinău), zeci de mii de părinți ai copiilor din școlile și grădinițele Republicii Moldova sunt sistematic terorizați cu solicitări insistente de a achita bani „pentru binele copilului”. Deseori, înmatricularea copiilor într-o instituție de învățământ de stat sau eliberarea actelor de finalizare a studiilor este condiționată de achitarea cotizațiilor în „asociație”, donație de bani sau bunuri materiale”, este specificat în petiție.
   Potrivit părinților, cea mai gravă situație la acest capitol este în municipiul Chișinău și alte orașe mari ale țării, unde banii se cer sub o mulțime de pretexte, uneori chiar și pentru bunuri/lucrări care deja au fost procurate din resurse bugetare. Autorii inițiativei mai spun că persoanele, care refuză să participe la colectările de bani sau să „doneze benevol” sumele solicitate, sunt intimidate, discriminate, excluse din colectivele de părinți, sunt supuse unor tratamente degradante, inclusiv din partea angajaților instituțiilor de învățământ, ceea ce afectează inclusiv copiii.
   Inițiatorii petiției cer ca activitatea asociațiilor de părinți în școli să fie interzisă, iar directorii instituțiilor de învățământ care au primit remunerări și venituri necuvenite din banii asociaților să fie demiși.
   La începutul anului curent de studii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin potrivit căruia colectarea plăților informale în sistemul educațional este interzisă.
   Anterior, CNA a demascat mai multe cazuri de corupție în domeniul educației. În total, circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățământ au fost depuse la CNA în nouă luni ale anului trecut, ceea ce ar însemna că 12 cetățeni denunță lunar noi cazuri de corupție din domeniul educației. Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului trecut, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție. Totodată, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățământ s-ar fi dublat.
   Poți semna petiția accesând link-ul.
   moldpres.md
 •