Mii de moldoveni s-au tratat de hepatita: Alte 7.000 de persoane urmează să înceapă tratamentul


  • 1102
  • Numărul persoanelor care s-au tratat de hepatită a crescut considerabil de la începutul anului. 3.450 de pacienţi, care se aflau pe lista de așteptare de mai mulți ani, s-au vindecat în doar jumătate de an.

Alte aproximativ 7.000 de persoane urmează să înceapă tratamentul până la sfârșitul acestui an. 

Ludmila Casian are 60 de ani şi locuieşte în Capitală. Acum cinci ani, femeia a aflat că suferă de hepatita C. Boala i-a afectat atât sănătatea, cât şi starea de spirit.

"Având hepatită, plus virusul C, într-adevăr starea unui om este foarte grea. Oboseală, nervozitate, disconfort moral. Om bolnav. Iar un om bolnav, este un om noduros", a spus pacianta, Ludmila Casian.

Viaţa femeii s-a schimbat radical acum câteva luni, după ce a început tratamentul. Succesul a fost garantat pentru că pacienta a respectat câteva reguli stricte.

"Ora fixă. Preparatul trebuie administrat la ora care este stabilită de singur pacient, nu de medic. Singur pacientul îşi numeşte ora. Am făcut tratamentul antiviral trei luni, după aia am dat analizele şi am primit un răspuns foarte bun că nu mai am virusul C", a spus pacianta, Ludmila Casian.

Cazul Ludmilei Casian nu este singular. Din noiembrie 2016 şi până în prezent, astfel de tratamente au făcut 3.500 de pacienţi din toată ţară. Autorităţile intenţionează să dubleze numărul loe până la sfârşitul anului.

"Fiindcă pacienţii au devenit mult mai încrezători în noi, în schemele noi de tratament, iar dosare se depun cu nemiluita, noi am venit către Centrul Unic de achiziţii pentru a mai cumpăra scheme de tratament încă pentru 7.000 de pacienţi", a afirmat şefa comisie Ministerul Sănătăţii, Rodica Rotundu.

Mai nou, începând cu luna septembrie al acestui an, analiza de determinare a gradului de fibroză în hepatită va fi acoperită de poliţa de asigurare.

Astfel, toate cele trei analize necesare pentru dosar vor fi gratuite.

Programul Naţional de combatere a hepatitelor va derula până în anul 2021, iar Ministerul Sănătăţii şi-a propus să trateze în acest timp peste 43 de mii de persoane care astăzi suferă de hepatitele B, C şi D.

publika.md


Поделись новостью с друзьями!