Mai multe gradinite din tara nu sunt gata de un nou an de studii


  Mai multe gradinite din tara ar putea sa nu-si inceapa activitatea in noul an de studii din cauza lipsei de personal. Numai in capitala lipsesc o mie de angajati. Doua institutii risca sa ramana cu lacatul la usa pentru ca nu au bucatari.

Gradinita numaul 47 din sectorul Rascani al capitalei ar fi trebuit sa-si deschida astazi usile. La inceputul lunii bucatareasa care indeplinea trei functii a decedat, iar administratia nu a reusit sa gaseasca alta angajata. 

Olga GORCEAG, DIRECTOARE GRADINITA NR. 47: ”Am apelat la toate organele abilitate. Auzind de salariul care este nimeni nu se angajeaza. In caz ca nu gasim bucatar nu ne putem redeschide.” 

Pentru un salariu de 1.100 de lei, plus 500 supliment din partea primariei, bucatarii refuza sa se angajeze. Educatorii nu se prea inghesuie nici ei. In cele opt grupe cu 180 de copii ar fi trebuit sa activeze 16 educatori, institutia are, insa, doar 11.

Olga GORCEAG, DIRECTOARE GRADINITA NR. 47: ”Am trei cadre care au plecat in concediu de maternitate si doua au plecat peste hotare. Ne salveaza cadrele cu vechime in munca, pensionarii.”

Educatorii sunt nevoiti sa lucreze cat pentru doi. Altii, in lipsa ajutorului de educator, fac munca de trei, pun copiilor mancarea pe masa si spala vesela. 

Olga GORCEAG, DIRECTOARE GRADINITA NR. 47: ”Contravine legii si este cam obositor. 12 ore zilnic, in caz normal ar trebui sa lucreze sapte ore.”

Silvia Blagadarenco si-a luat de mana baietelul de cinci ani si a venit la gradinita sa ceara socoteala. Spune ca nu o tine buzunarul sa-si duca fiul la o gradinita privata, unde taxele sunt prea mari.

”Copilul s-a obisnuit cu educatorii, cu copilul. Foarte mari emotii am. Ieri a auzit discutia cu sotul si mi-a spus ca el nu vrea la alta gradinita.” 

Criza de cadre didactice si personal auxiliar este similara si in cazul gradinitei 92 din sectorul Centru. Aceasta a functionat pe parcursul verii, iar din toamna soarta ei sta sub semnul intrebarii. Managerul spune ca a pus anunturi pana si pe stalpi sau garduri, dar fara vreun rezultata.

"Va informam ca daca nu se angajeaza nimeni, vom fi nevoiti sa sistam activitatea, incepand cu 3 septembrie 2018.” 

Aurelia DELIU, DIRECTOARE GRADINITA NR. 92: ”Am mers la Agentia pentru ocuparea fortei de munca, am mers catre scolile profesionale care pregatesc bucatari. Direct ne-au spus ca sa nu avem mare speranta, pentru ca achita contracte costisitoare si nu vor veni la doua mii de lei.” 

Din septembrie, cele doua bucatarese care au muncit peste 40 de ani in domeniu, demisioneaza. Si-au anuntat plecarea inca in primavara, iar de atunci niciun specialist nu s-a adresat. Conditiile de lucru ar fi foarte bune, dar sanatatea si varsta inaintata nu le mai permit sa faca o munca atat de obositoare.

Lena GUTU, BUCATAREASA: ”As mai putea lucra putin, dar tensiunea, vederea, picioarele, sunt o problema mare. Nu vine cu asa salariu, tineretul vrea sa-si faca un banut. Nu cred sa vina cineva.” 

Ana DUMANOVA, AJUTOR DE BUCATAR: "77 de ani, cat se poate. Am lucrat aici 51 de ani. Deja e greu. Picioarele ma dor, tensiunea e mare.”

Parintii celor peste 170 de copii sunt revoltati ca din toamna ar putea fi nevoiti sa renunte la job pentru a sta cu micutii acasa.

Aurelia DELIU, DIRECTOARE GRADINITA NR 92: ”Cand am iesit sa merg acasa parintii m-au inconjurat cu intrebari, cu revolte. Ce se intampla, ce vom face cu copiii. Dvs va ganditi cine sa vina la doua mii de lei. "

Responsabilii de la Directia Educatie sustin ca nu au solutii.

Tatiana BOSTAN, SPECIALIST PRINCIPAL IN MANAGEMENTUL PRESCOLAR: ”Categoric nu poate sa functioneze fara bucatari. In asa caz noi mai prelungim termenul de sistare, de vacanta. In cazuri stringente vom directiona copiii in alte institutii, care sunt supra solicitate. Asta tine de noi doar.” 

In municipiul Chisinau sunt 159 de gradinite. In noul an de studii acestea vor intra cu o lipsa de peste 400 de educatori, 350 de ajutori de educatori, 70 de bucatari si 30 de asistenti medicali.

PRO TV

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator mnda

Postat

Ce fel de guvern este acesta ?  In ce tara noi taraim?   Bataie de joc de oamenii care lucreaza 12 ore pe zi cu asa salariu !!!!  Cit se poate de rabadat?   

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   "M-au susţinut şi m-au ajutat. Doamna Cristina şi doamna Alina m-au ajutat să intru la şcoală. să mă aranjez la cămin."

   La Centrul de Resurse şi Suport pentru Tineri activează un pedagog, un asistent social, un jurist şi un psiholog. De serviciile acestor specialişti pot beneficia persoanele care au între 16 şi 23 de ani.

   "Lucrăm cu ei pe partea asta socio-profesională. Ajutăm copilul să înţeleagă ce specialitate i se potriveşte, ce doreşte el. să găsească instituţia unde se învaţă această specialitate. Până la urmă îi asistăm chiar şi la depunerea actelor", a spus Angela Cahulea pedagog social Centrul de resurse şi suport pentru tineri.

   Printre tinerii care au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de probă a fost şi Pavel Gheleţchi. Băiatul spune că specialiştii de aici l-au ajutat să se înscrie la Colegiul Pedagocic "Alexei Mateevici" din Capitală.

   "În acest centru veneam odată în săptămână, sâmbăta sau în timpul săptămânii când puteam. Sunt o mulţime de copii care nu au suport, ies din sistemele de îngrijire la vârsta de 18 ani şi ei n-au cine să-i ajute. Sunt o mulţime de probleme pe care ei singuri nu pe pot rezolva", a spus  Pavel Gheleţchi student.

   Printr-o experienţă similară a trecut şi Vasile Tudorache din raionul Ialoveni.

   "M-au ajutat să-mi fac temele pentru acasă. Îmi dădeau multe idei dacă aveam probleme în societate sau nu ştiam ce să fac mai departe. Întrebam şi mă ajutau cu sfaturi", a spus Vasile Tudorache elev la Şcoala Profesională nr.2.

   Cel de-al doilea serviciu lansat astăzi este locuinţa socială asistată, care le asigură tinerilor un loc de trai timp de un an şi jumătate. Odată ajunşi aici vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

   "Aici tinerii se adresează din propria iniţiativă. Este vorba despre un apartament cu două camere pentru două persoane. Primele două luni, beneficiarii nu vor achita pentru facturile de întreţinere.Îl ajutaţi şi la lucru să se încadreze ca să aibă de unde achita facturile? Bineînţeles, Ulterior de unde achita facturile", a spus Cristina Bordei manager Centrul de resurse pentru tineri.

   Serviciile au fost lansare de Primăria Capitalei cu suportul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Totuși, în acest an, municipalitatea va cheltui jumătate de milion de lei pentru salariile angajaților centrului. Anual, aproximativ 100 de adolescenţi din Chişinău ies din sistemele de îngrijire socială . 
   publika.md
  • julia122997
   De julia122997
   Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că toate cele trei cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău, la copii cu vârste cuprinse între unu și doi ani.
   Micuţii sunt nevaccinaţi, iar unul dintre ei a revenit recent din România. Cazurile se află în proces de investigare.
   Teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 pînă în prezent sînt: Chișinău – 43 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6, Ialoveni – 2, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni – 1 caz.
   Potrivit datelor ANSP, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 414, dintre care 341 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.
   Rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.
   unica.md
  • julia122997
   De julia122997
   Daniela Vacarciuc, directoarea Liceului teoretic „Vasile Alecsandri”, spune că instituția pe care o conduce este un liceu clasic, cu clase de a X-XII-a. De regulă, la această vârstă, copiii își doresc să fie plini de individualitate. „Recunosc că în calitate de manager mi-ar plăcea să existe o uniformă, care ar constitui și emblema liceului, indiscutabil, dar nu ne putem permite acest lucru din câteva considerente. Primul este, desigur, cel financiar”, a declarat Daniela Vacarciuc.
   Directoarea liceului menționează că admiterea copiilor în instituție are loc în luna iulie și multe familii au achiziționate deja hainele pentru anul școlar. „Nu pot pune la cheltuială părinții. Sunt și copiii care vin de la țară și mai au de achitat, chiria locuinței, chiria manualelor, transportul. Din păcate statul nu asigură aceste lucruri, așa cum se întâmplă în Occident, unde liceenii au dreptul să circule gratuit”, explică directoarea.
   Daniela Vacarciuc a menționat că administrația liceului se străduiește să implementeze un dresscode – haină albă sus și haină neagră jos. Însă nu se reușește întotdeauna. Directoarea mai spune că mai nou este la modă să se ceară uniformă și pentru cadrele didactice, însă spune că nu ar accepta acest lucru zilnic, poate la anumite sărbători. „Dacă mie nu-mi place, nu pot cere nici copiilor acest lucru”, a mai spus Daniela Vacarciuc.
   Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează că uniformele școlare nu sunt obligatorii. Natalia Grîu, consultant principal în Direcția învățământ general, a declarat pentru IPN că, după mai multe consultări publice, acum un an, a fost emisă o circulară cu mai multe recomandări referitor la ținuta elevilor, și anume că uniforma poate fi introdusă la nivel de instituție, însă doar după discuții publice cu comunitatea educațională – pedagogi, părinți, elevi etc. În circulară se mai menționează că directorii, profesorii nu au dreptul să instituie obligativitatea uniformei, să intimideze și sub nicio formă să nu discrimineze pe acest criteriu.
   Ministerul nu deține date statistice cu privire la numărul instituțiilor de învățământ care au optat pentru uniformă.
   Peste 80 la sută din respondenții unui sondaj de opinie, prezentat anul trecut de MECC, au pledat pentru introducerea uniformelor în școli, motivând că acestea ar reduce diferențele sociale dintre elevi și ar contribui la menținerea disciplinei în școli.
   ipn.md
  • julia122997
   De julia122997
   Experimentul a fost organizat în parcul Valea Morilor din Chișinău. Tinerii au agățat de frunzele copacilor mai mulți lei în valoare de un leu și au menționat că banii sunt gratis.
   Reacțiile oamenilor care se plimbau prin parc au fost surprinse de camerele ascunse. 
   Cum au reacționat oamenii, vedeți mai jos într-un video publicat de organizatorii experimentului:
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Fanii au ieșit la înaintare și au dat 30 de dolari pe o cutiuță cu apa în care Belle Delphine s-a bălăcit.
   Recipietele cu apă au dispărut de pe stoc în trei zile. Ea a publicat două fotografii pe Instagram în care spunea că este dispusă să vândă apa „tuturor băieților însetați”. Ea precizează pe site că apa nu este potabilă și „are doar valoare sentimentală”.
   Ea a făcut reclamă la produs pe Instagram, a publicat clipuri cu ea în cadă, în timp ce-și turna apă pe corp. Tactica a funcționat dacă s-a vândut tot stocul în trei zile.
   Unii au spus că este deplorabil că încearcă să facă bani astfel, alții au considerat că este dezgustător să cumperi apa de baie în timp ce alții au lăudat-o. „Face bani pe idioți. Cea mai bună metodă de a face bani este să-i iei de la oamenii stupizi, să-i faci să-și cheltuiască banii pe prostii”
   Belle Delphine a devenit cunoscută datorită costumelor sale de cosplay foarte sexy (NSFW), dar și datorită faptul că face fețe „ahegao” – expresia orgasmului în anime și manga japoneză.
   În luna iunie, ea a intrat în atenția mass-media după ce le-a zis urmăritorilor săi că-și va face un cont pe Pornhub dacă o fotografie de-a ei va primi un milion de like-uri. Nu a publicat un video explicit pe site-ul porno, ci un video bizar cu ea în care mânca o fotografie de-a lui PewDiePie.
   Chiar ea a recunoscut că este ciudat că fanii ar vrea să-i cumpere apa, dar a promis că o să mai facă pe viitor. Fata de 19 ani are peste 3,9 milioane de urmăritori și ar putea depăși pragul de 4 milioane în curând.
   playtech.ro
 •