Jocuri care sporesc inteligența copilului


    Jocul nu este o pierdere de timp, desi multi cred acest lucru. Pentru copil, nimic nu este mai serios si mai folositor. Asa ca, ia aminte ce jocuri ar trebui sa joci cu micutul tau pentru a-l ajuta sa se dezvolte armonios!

Jocurile pe care le prezentam in continuare il pregatesc pe micut pentru scoala si sunt recomandate incepand de la 2 ani. Asta daca copilul tau nu este un copil precoce. Oricum, trebuie sa tii cont si de ceea ce alege el. Atunci cand nu-i place ceva, s-ar putea ca, pur si simplu, sa nu fie pregatit inca.

 

1. Gaseste ce este diferit sau ce este asemanator!

5538b8db5af43_rsz_screen568x568.jpg

Jocurile de acest tip contribuie la dezvoltarea atentiei. Cu ajutorul lor, copilul invata sa stabileasca criterii, sa clasifice. Concomitent, micutul invata sa faca analize si sinteze, adica sa priveasca imaginea ca pe un tot unitar si apoi sa o fragmenteze pentru a observa diferentele sau asemanarile, sa separe elementele dintr-un ansamblu, stimulandu-si dezvoltarea functiilor senzoriale, deci a functiilor care ii asigura contactul cu mediul exterior. Cu alte cuvinte, aceste jocuri il ajuta sa se concentreze, sa cunoasca diverse obiecte si sa le denumeasca impreuna cu detaliile lor, imbogatindu-si limbajul, gandirea si capacitatile senzoriale.

 

2. Să învățăm puii animalelor!

5538b9ff589aa_rsz_2babyanimalsbabyanimals19795706501376.jpg

Acesta este un joc ce serveste mai ales la dobandirea de noi cunostinte. Chiar daca are notiunile de baza, copilul invata sa faca diferenta dintre varste si caracteristicile anumitor varste. Complicand putin acest joc, il putem invata pe micut diferite conduite si reguli, aplicandu-le puilor de animale cu care el se identifica inconstient. Prin acest joc, copilul isi insuseste conceptul de dezvoltare si de evolutie si isi formeaza respectul pentru natura. Acest tip de jocuri este folosit si pentru a diagnostica eventualelor probleme psihice ale copilului. Identificandu-se cu puii animalelor, micutul tau iti vorbeste si despre el insusi.

 

3. Jocuri de recunoastere sau diferentiere a culorilor

5538bacbd892c_rsz_1maxresdefault.jpg

Aceste jocuri il ajuta pe copilul tau sa cunoasca una din cele mai importante proprietati ale obiectelor: culoarea. Pe masura ce invata culorile, va putea sa le diferentieze. Se pot folosi mai intai diferentieri de culori primare, apoi de culori secundare, pentru a se ajunge, in final, la diferentieri fine intre tonuri si nuante de culori.

 

Acest lucru te ajuta sa descoperi si anumite aptitudini pe care copilul le are si, astfel, sa-l orientezi sa si le dezvolte. Ca si celelalte jocuri prezentate, acesta dezvolta capacitatile senzoriale.

 

4. Uniți punctele!

5538bc2926f6d_bufnita_12.jpg

Jocul punctelor stimuleaza dezvoltarea abilitatilor grafice, a motricitatii fine, invatarea desenului si a exprimarii prin simboluri grafice. El este primul pas catre desenul liber, fiind un ajutor important pentru copiii care trec de la simple mazgaleli, la desenarea unor obiecte din viata cotidiana.

 

5. Traficul sau jocul semnelor de circulatie

5538bc75490df_Rukami_rebenka_1.jpg

Este modalitatea cea mai simpla si mai placuta pentru ca micutul tau sa invete semnele de circulatie, un prim pas spre formarea unor aptitudini de viata zilnica si pentru dobandirea independentei. Jocul il ajuta sa invete si sa recunoasca semnele de circulatie, sa se ghideze dupa ele si deci sa nu fie in pericol daca se pierde cumva de tine. Il provoaca sa-si dezvolte gandirea si capacitatea de reprezentare, devenind capabil sa inteleaga un mesaj concret prin intermediul unor simboluri abstracte. Copilul tau dobandeste astfel capacitatea de a lucra cu simboluri, cu notiuni, invata sa gandeasca din ce in ce mai evoluat.

 

6. Jocul umbrelor

5538bce321053_380270d06f5160089a26ac91928493fa.jpg

Acest joc aduce cu sine o achizitie foarte importanta pe plan senzorial-perceptiv, si anume, conservarea formei si a marimii.

 

El contribuie la dezvoltarea capacitatilor senzoriale si intelectuale. Poate fi folosit insa si ca un joc de dobandire a noilor cunostinte, de formulare a unor criterii de alegere a umbrei corespunzatoare imaginii adecvate, obligandu-l pe copil sa se foloseasca de operatiile gandirii si de simturile valide.

 

7. Alegeți numerele corespunzatoare seriei de obiecte!

5538bd6e82b05_rsz_2unnamed.jpg

Iata si un joc in care se foloseste conceptul de numar. El ajuta la consolidarea cunostintelor despre numere, la dezvoltarea limbajului si a spiritului de observatie. Solicita, de asemenea, atentia copilului si puterea de concentrare, fiind un instrument foarte valoros pentru stimularea dezvoltarii lui intelectuale.

 

8. Labirintul

5538be3029ed9_rsz_2_labyrinth_forthyron.jpg

Cine nu-l cunoaste? Acesta este un joc clasic, pe care probabil si tu l-ai jucat! Pe micutul tau il va ajuta sa-si dezvolte spiritul de competitie si observatie. Labirintul stimuleaza dezvoltarea vorbirii si insusirea de noi cunostinte despre spatiu, daca folosesti cuvinte precum: sus/jos; stanga /dreapta etc. Nu uita ca labirintul se poate complica si, astfel, ii creste gradul de dificultate, solicitand din ce in ce mai intens mintea si priceperea copilului tau. A trece printr-un labirint inseamna a-ti pune la incercare mintea pentru a gasi solutii cat mai bune si mai rapide, inseamna a rezolva probleme si a descoperi solutii.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.