Istoria unei tinere care și-a făcut operație la sân. Ce le-a îndemnat pe femei?


  • 2816
  • Am 23 de ani și am fost diagnosticată cu fibroadenom mamar la sânul drept. Am depistat acum câteva luni când îmi autoexaminam sânii. Am observat o formațiune (un nodul) la sânul drept și m-am alarmat enorm. Din cauza că cel mai frecvent tip de cancer la femei este cancerul mamar, iar riscul acestuia crește zilnic, am considerat că va fi util să împart experiența mea cu doamnele și domnișoarele care se confruntă cu aceeași problemă și nu știu unde și la cine să se adreseze pentru ajutor și pentru o consultație eficientă.

Am mers la medicul de familie care m-a îndreptat să fac ultrasonografie și apoi să mă consult cu medicul ginecolog. Aceștia mi-au spus că prin ultrasonografie nu se poate determina cu certitudine dacă un nodul este canceros sau nu, astfel am fost redirecționată la consultație la medicul mamolog de la Institutul Oncologic. 

În astfel de cazuri domină frica și vrei să crezi că nodulul va dispărea de la sine. Sfatul meu însă este să nu vă speriați și să păstrați calmul, pentru că nu în toate cazurile celulele din nodul sunt benigne. În aceste situații este important să vă concentrați asupra la ceea ce urmează să faceți. Sutele de comentarii de pe internet nu vor putea soluționa problema. Trebuie să vă adresați imediat la medicul mamolog odată ce a apărut senzația neplăcută sau neobișnuită în piept.

La Institutul Oncologic mi-a fost făcută biopsia mamară, numită și puncție. Din cauza faptului că circulă o mulțime de mituri despre această procedură, doar la auzul acestui cuvânt eram îngrozită. Dar credeți-mă, această procedură nu este într-atât de dureroasă pe cât pare și oferă un rezultat rapid și corect. După examinarea completă a sânilor și rezultatul biopsiei, am fost diagnosticată cu fibroadenom mamar de 1,5 cm la sânul drept. Medicul mamolog, Cucieru Valeriu mi-a recomandat intervenția chirurgicală. În câteva luni fibroadenomul nu a dispărut și chiar a crescut în dimensiuni. Mai mult ca atât, biopsia a evidențiat celule atipice, ceea ce înseamnă un rezultat nu foarte bun. Era dureros în timpul menstruației și am decis să-l înlătur pentru a evita orice risc. Adunând toate analizele necesare, am mers la operație. Aceasta a durat aproximativ 40 de minute, cu anestezie locală și spitalizare de o zi.

Ceea ce m-a îndemnat să scriu despre experiența mea a fost faptul că pe holurile instituției am întâlnit foarte multe domnișoare, marea majoritate fiind mai tinere decât mine, care erau dezorientate și nu știau ce să facă. Am avut norocul să dau peste un medic mamolog profesionist care m-a ajutat să trec peste această problemă. Cucieru Valeriu este un specialist în mâinile căruia îți poți încredința viața.

Astăzi nu îmi mai este frică de ceea prin ce am trecut și nici cicatricea care mai deloc nu se vede nu mă mai înspăimântă. Acum îmi dau seama că toate sunt trecătoare și foarte mult contează să te adresezi la timp unui medic specialist și să ai alături persoane care să te încurajeze.

Vă doresc sănătate și nu ezitați să mergeți la consultație pentru a discuta în detaliu ceea ce vă deranjează!


Поделись новостью с друзьями!