Inaugurarea secției Cardiologie din cadrul Institutului Mamei și Copilului, renovată cu suportul Guvernului României


    Evenimentul de inaugurare se desfășoară cu participarea D-lui Daniel Ioniță, E.S. Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, D-nei Stela Grigoraș, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova și  D-lui Sergiu Gladun, Director al IMSP Institutul Mamei și Copilului.

institutul_mamei_si_copilului_4_98282900_90898400.jpg

Secția Cardiologie funcționează din anul 2002, soluţionând cele mai complicate cazuri de patologie cardiovasculară.

Este desfăşurată pe 25 de paturi şi primește anual în jur de 1000 de copii. Activitatea secţiei este orientată spre o asigurare a asistenţei medicale calificate de diagnostic şi tratament, bazată pe realizările moderne ale ştiinţei şi practicii medicale a copiilor din perioada sugară până la 18 ani cu diverse maladii cardiovasculare. 

Cardiologia pediatrică este o ramură relativ nouă a medicinii contemporane, totuși, în secţie s-au realizat multe progrese în ultimii 10 - 15 ani, are loc implementarea permanentă de noi tehnologii de diagnostic, dar și estimarea riscului cardiovascular şi initierea profilaxiei maladiilor cardiovasculare începând din frageda copilărie.

Colaboratorii secţiei au elaborat şi implementat protocoale naţionale şi instituţionale în majoritatea maladiilor cardiace la copii, recomandări metodice, ghiduri, monografii, participă activ la diverse forumuri ştiinţifice naţionale şi internaţionale, abordând cele mai actuale teme în domeniul cardiologiei pediatrice.

51d8b910abe3b3815c51eb66d4ce994fbd01be8c-e1446560635709.jpg

Suma totală a investiției pentru renovarea secției Cardiologie a constituit 2.260.000 Lei (inclusiv 510.000 Lei mobilier). 

Lansarea ”Proiectului privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP Institutul Mamei  şi Copilului” a fost posibilă datorită semnării, la data de 14 noiembrie 2014, a Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, reprezentat de IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Conform acestui document oficial, Guvernul României a pus la dispoziţie o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 1 000 000,00 EUR pentru reabilitarea a 4 componente – cheie a Maternităţii IMSP InstitutulMamei  şi Copilului.

Pe parcurs, datorită cooperării eficiente între Donator şi managementulul local  al proiectului, implementării cu succes, dar şi înainte de termenii prescrişi, a tuturor obiectivelor proiectului dat, s–a decis, de comun acord, conform Amendamentului din 2 septembrie 2015 la Memorandumul de Ȋnţelegere, acordarea unei noi tranşe, în valoare de 1 500 000,00 EUR, IMSP Institutului Mamei şi Copilului, pentru renovarea, dar şi dotarea cu mobilier a mai multor secţii, spaţii din cadrul Clinicii Pediatrie, dar şi din cadrul Centrului Naţional Ştiinţifico-practic  de Chirurgie Pediatrică Academician „Natalia Gheorghiu”, precum:


•    renovare hol principal Clinica Pediatrie;
•    renovare hol principal dep. Chirurgie Pediatrică;
•    renovare casa scărilor dep. Chirurgie Pediatrică;
•    renovare casa scărilor dep. Pediatrie (2 scări) şi ascensoarele adiacente (2 ascensoare);
•    renovare secţia Primiri Urgente;
•    renovare secţia Ginecologie infantilă şi endocrinologie;
•    renovare secţia Alergologie;
•    renovare secţia Urologie;
•    renovare secție Cardiologie;
•    renovare Dep. Imagistică, radiologie şi laborator;
•    renovare Laboratorul Clinic al IMSP IM şi C.

Proiectul vine în continuarea unui set de lucrări de renovare iniţiate în decursul  anului 2014 cu fonduri atrase prin campania de colectare de donaţii RENAȘTE MOLDOVA. 

mama-copilul.md
 

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.