Guvernul a anulat examenele finale din cadrul școlilor profesionale


  Examenele de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică pentru anul de studii 2019-2020 au fost anulate.

cbse_board_exam_2020.jpg

Anularea a fost aprobată de Guvern, astăzi, 3 iunie curent, la propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, transmite Știri.md

Documentul prevede anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020.

Totodată, proiectul de lege stabilește:

- eliberarea certificatului de calificare pentru elevii care finalizează, în acest an, programele de formare profesională tehnică secundară cu medii de promovare a disciplinelor/ modulelor/ stagiilor de practică, prevăzute în Planul de învățământ, mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea mediei generale conform formulei: Media generală = media de promovare a disciplinelor/ modulelor de profil *0.3 + media de promovare a stagiilor de practică * 0.7, cu două zecimale, fără rotunjire.

- eliberarea diplomei de studii profesionale pentru elevii care finalizează în acest an programele de formare profesională tehnică postsecundare și postsecundare nonterțiare cu medii de promovare a unităților de curs/ stagiilor de practică prevăzute în Planul de învățământ mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea mediei generale conform formulei: Media generală = media de promovare a unităților de curs fundamentale și de specialitate *0.4 + media de promovare a stagiilor de practică * 0.6, cu două zecimale, fără rotunjire.

Elevii care finalizează în acest an programele de formare profesională tehnică secundară/ postsecundară/ postsecundară nonterțiară care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii de promovare a disciplinelor (unităților de curs)/ modulelor/ stagiilor de practică prevăzute în Planul de învățământ mai mari sau egale cu „5” (cinci), restanțierii din anii precedenți, candidaţii restabiliţi pentru susţinerea examenului de calificare vor putea susține examenul de calificare în următoarea sesiune, în condițiile stabilite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Decizia finală privind anularea examenelor de calificare și eliberarea actelor de studii la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020 va fi luată de către Parlamentul Republicii Moldova.

stiri.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   În urma modificărilor operate, în anul curent se va elibera certificatul de calificare pentru elevii care finalizează programe de formare profesională tehnică secundară cu medii de promovare a disciplinelor mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea mediei generale conform formulei: media generală = media de promovare a disciplinelor/modulelor de profil *0.3 + media de promovare a stagiilor de practică * 0.7, cu două zecimale, fără rotunjire, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.
   De asemenea, se vor elibera diplome de studii profesionale pentru elevii care finalizează în acest an programe de formare profesională tehnică postsecundare cu medii de promovare a unităților de curs/stagiilor de practică mai mari sau egale cu „5” (cinci).
   Elevii care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii de promovare a disciplinelor mai mari de cinci „5”, restanțierii din anii precedenți, candidaţii restabiliţi pentru susţinerea examenului de calificare vor putea susține examenul de calificare în următoarea sesiune.
   moldpres.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Anunțul a fost făcut de Ambasada României la Chişinău într-un comunicat de presă, anunță Știri.md cu referire la Moldpres.
   Potrivit sursei citate, în anul universitar 2020-2021, va avea loc admiterea românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă.
   „Baza legală pentru organizarea admiterii este Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, începând cu anul universitar 2017-2018”, indică comunicatul Ambasadei României.
   Potrivit misiunii diplomatice, informațiile privind condițiile de admitere, locurile scoase la concurs, specializările propuse, calendarul, conținutul dosarului de candidatură și modul de transmitere a acestuia se regăsesc în metodologiile elaborate de fiecare instituție de învățământ superior și sunt disponibile pe site-urile acestora.
   „Dosarele de candidatură trebuie transmise direct instituțiilor de învățământ superior, inclusiv de către candidații români de pretutindeni din Albania, Serbia, Ucraina și Macedonia de Nord”, indică sursa citată.
   Pentru informații suplimentare sau clarificări, absolvenţii sunt rugaţi  să contacteze Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene la adresa de e-mail international@edu.gov.ro, indicând în subiect, pentru o cât mai eficientă instrumentalizare, sintagma „admitere români de pretutindeni 2020”.
   Din cauza pandemiei de COVID-19, în Republica Moldova sesiunea de Bacalaureat-2020 a fost anulată, iar diplomele de absolvire vor fi eliberate în baza mediilor anuale pe perioada studiilor de liceu.
   moldpres.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   O elevă care a reuşit această performanţă este Mădălina Zbîrnea, de la Liceul Teoretic "Boris Cazacu" din Nisporeni. Tânăra de 19 ani spune că a studiat intensiv limba lui Balzac la Alianţa Franceză din raionul Nisporeni. În luna februarie, ea a susţinut cu brio examenul DELF 2 şi a obţinut o diplomă care recunoaşte studiile în Europa. Anume acest document o scuteşte de BAC la limba franceză.
   "Ca să treci examenul trebuie să ai mai multe 50 de puncte din 100, eu am avut 74,5 Asta înseamnă că am fost scutită de examenul de Bacalaureat. L-au mai susținut mai multe colege de-ale mele care alții le-au trecut, alții nu", a spus Mădălina Zbîrnea, elevă la Liceul "Boris Cazacu", Nisporeni.
   Tânăra spune că a muncit mult pentru această performanţă. În ultimii doi ani. Mădălina a participat la Olimpiada Raională la Limba Franceză, unde a luat locul doi.
   "Am fost și în Franța în clasa 9-a. Am făcut un schimb de experiență timp de două săptămîni într-un sătuc din Franța, după aia am fost și o zi la Paris tot în acest program fost inclus", a zis Mădălina Zbîrnea, elevă la Liceul "Boris Cazacu", Nisporeni. 
   Mădălina spune că după ce va obţine diploma de BAC, va aplica la studii universitare peste hotare.
   "După ce o să fac Universitatea în România o să mă duc să lucrez în Belgia, acolo sunt părinții mei, o să încerc să îmi caut un post de muncă acolo. O să încerc să depun la mai multe universități în Iasi, în Cluj-Napoca", a declarat Mădălina Zbîrnea, elevă la Liceul "Boris Cazacu", Nisporeni. 
   În 13 mai, la propunerea Ministerului Educaţiei, Guvernul a aprobat o hotărâre privind anularea examenului de BAC din acest an, din cauza pandemiei, însă proiectul urmează a fi dezbătut în Parlament.
   Astfel, probele de la bacalaureat vor fi susţinute în baza mediilor anuale, de la clasele a X-a - a XII-a. Anul trecut au fost 1008 de absolvenţi cu nota zece din oficiu la limba străină, în 2018 - 785, iar în 2017- 637 de tineri. Potrivit Ministerului Educației, creşterea numărului elevilor cu performanțe deosebite la nivel internațional denotă interesul sporit față de cunoașterea limbilor străine.
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Un ordin în acest sens a fost aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, transmite Știri.md cu referire la IPN.
   În prima etapă va avea loc depunerea, completarea și validarea cererilor și actelor de înscriere a copiilor în  clasa întâi în instituţia de învăţământ din districtul şcolar. 
   Documentele în copie – cererea de înscriere a copilului, conform modelului din Anexa 2 a ordinului; buletinul de identitate al părintelui/ reprezentantului legal; certificatul de naștere al copilului – urmează să fie expediate în format electronic la adresa de e-mail a instituției de învățământ. De asemenea, actele pot fi prezentate pe suport hârtie.
   Pe data de 19 iunie, instituțiile de învățământ și organele locale de specialitate în domeniul învățământului vor afișa numărul locurilor rămase libere după depunerea actelor în instituțiile de învățământ în prima etapă de înscriere a copiilor în clasa întâi.
   În cea de-a doua etapă, va avea loc depunerea, completarea și validarea actelor de înscriere a copiilor din districtul şcolar, care vor împlini vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar şi n-au reuşit să fie înscriși în prima etapă și a copiilor din alte districte şcolare pe locurile disponibile.
   Totodată, instituţiile cu clase cu profil vor organiza probele de aptitudini, prin coordonare cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului.
   Lista finală a copiilor înscriși în clasa întâi validată prin ordinul directorului instituției va fi afișată pe 28 august.
   ipn.md
  • julia122997
   De julia122997
   Măsura va fi aplicată și în perioada 5-8 martie, atunci când elevii vor fi în vacanţa de primăvară. Totodată, pe fundalul creșterii numărului îmbolnăvirilor de gripă, infecții respiratorii acute și apariția riscului de coronavirus, Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău a emis o circulară în grădinițe prin care a solicitat sporirea măsurilor de igienizare a încăperilor. Iar pentru a evita îmbolnăvirea copiilor, în instituțiile de învățământ preșcolar nu vor fi organizate manifestații în masă. Astfel, matineele de primăvară vor fi amânate.
   tvc.md
 •