Grădiniţa din satul Chetrosu, Drochia, a trecut la energie pe biomasă şi solară cu susţinerea UE


  Grădinița din satul Chetrosu, raionul Drochia, a fost modernizată recent, datorită asistenţei Uniunii Europene, în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”.

iStock-511387838.jpg

Ca urmare, instituţia va fi asigurată anul întreg cu apă caldă, iar pe timp de iarnă cu căldură în toate încăperile, transmite Știri.md, cu referire la Moldpres.

Clădirea grădiniței din Chetrosu a fost construită în anii 70 ai secolului trecut, iar ulterior, din lipsă de resurse, a fost închisă mai mulţi ani. 16 ani în urmă primăria a redeschis instituția, însă vechiul sistem de încălzire ieşise din funcţiune şi o soluție temporară a fost construcţia sobelor ce încălzeau doar câteva încăperi din  grădiniţă.

În 2017, la această grădiniţă a demarat proiectul de construcţie a unui sistem modern de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară. Investiţiile de proiectare a noului sistem şi de achiziţionare/instalare a două cazane performante pe bază de peleţi, precum şi a setului de colectoare solare, s-au estimat  la aproximativ 69 de mii de euro. Comunitatea, de asemenea, a investit circa 20 de mii de euro, bani utilizaţi pentru sporirea eficienţei energetice a clădirii grădiniţei.

”Cheltuiam foarte mulţi bani pe lemne, cărbune și pe electricitate, dar era cald doar în câteva încăperi. De acum înainte, cu acești bani vom putea încălzi bine toată suprafaţa instituției”, a spus Aurelia Doschinescu, directorul grădiniţei.

Ion Prodan, primarul satului Chetrosu,  afirmă că acest proiect este unul foarte bun pentru sat și pentru copiii care frecventează grădinița. „Uniunea Europeană ne-a oferit posibilitatea să realizăm ceea ce ne doream demult – să creăm condiții mai bune și pentru copii, și pentru angajații care activează la această instituție”, a menţionat primarul.

„Energie şi Biomasă”, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,4 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În prezent, 236 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul acestui proiect.

moldpres.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, preturile de sector vor stabili locațiile unde producătorii agricoli din oraşele şi satele (comunele) din componenţa municipiului Chişinău îşi vor putea comercializa producţia, cu respectarea măsurilor de prevenire și diminuare a răspândirii virisului COVID-19, transmite diez.md.
   Producătorii agricoli vor putea comercializa legume, fructe şi altă producţie agricolă, în baza autorizaţiilor de funcţionare eliberate de preturile de sector şi a documentelor corespunzătoare de însoţire.
   De asemenea, autorităţile vor asigura în locaţiile stabilite condiţii sanitare pentru desfăşurarea comerţului.
   diez.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Despre aceasta anunță primarul Capitalei, Ion Ceban, transmite Știri.md. 
   "Este foarte important pentru noi ca în această perioadă, copiii de până la 7 ani să beneficieze de un loc în grădinițe", spune edilul.
   În același timp, platforma de înscriere online a copiilor în clasa I va funcționa după ce Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va emite un ordin cu privire la procesul de înscriere a copiilor. 
   Din data de 21 mai, părinții, copiii cărora întrunesc condițiile de înscriere și maturitatea școlară, vor depune dosarele online la adresa escoală.chisinau.md.
   "Acum sunt în proces de definitivare și testare module noi pe platforma data", a spus Ceban. 
   Detaliile de înscriere vor fi anunțate după ordinul emis de ministerul de resort, iar platformele vor fi integrate cu cu portalul educatieonline.md.

  • victoriaaxentii
   De victoriaaxentii
   Dragi mamici, cine cunoaste o gradinita privata in zona Telecentru ? 
   am plecat de  la Alba ca Zapada . rusine nu au. cer bani pentru ca stam acasa in pandemie. si nu ca asa, dar cu santaj.
   astept propuneri . multumesc
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Astfel, ca şi majoritatea ţărilor europene, începând cu ora 03:00, în Moldova acele ceasornicului vor fi date cu o oră înainte, transmite Știri.md. 
   Astfel ora 03:00 va deveni ora 04:00, ceea ce înseamnă că moldovenii vor dormi cu o oră mai puțin.
   Moldova practică trecerea la ora de vară şi de iarnă de două ori pe an, primăvara şi toamna, începând cu anul 1979, pentru a utiliza optimal lumina firească şi pentru a reduce iluminarea artificială. 
   La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat pentru anularea schimbării orei în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021. 
   știri.md
 •