Generaţia tânără din Moldova, în continuă scădere


  Tinerii din Republica Moldova reprezintă a treia parte din populaţia ţării, generaţia lor fiind în scădere continuă. Fiecare al treilea tânăr inactiv economic este elev sau student şi fiecare al patrulea este plecat peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, informează Biroul Naţional de Statistică cu referire la situaţia tinerilor în 2017, citat de IPN. 

b184339b64a76b384320a0a57c4af566.jpg

Pe parcursul ultimilor patru ani, se atestă o descreştere a populaţiei cu vârsta de 14-19 ani – cu 45 de mii persoane. Numărul persoanelor de 20-24 ani a scăzut cu 61 de mii, iar numărul persoanelor de 25-29 ani este în scădere cu 31 de mii. În scădere continuă este şi numărul elevilor şi studenţilor. În ultimii cinci ani, numărul de studenţi în învăţământul superior înregistrează o tendinţă descendentă la toate tipurile de programe de studii.

Femeile predomină în învăţământul superior, atât la nivelul ciclului de licenţă, cât şi master. În anul de studii 2017-2018, proporţia femeilor în numărul total de studenţi este de 58 la sută. Fiecare al cincilea tânăr de 18-24 ani a părăsit timpuriu sistemul educaţional, preponderent cei de la sate – de două ori şi jumătate mai mulţi faţă de tinerii de la oraşe. Sursele principale de venit ale tinerilor sunt salariul şi mijloacele financiare din partea părinţilor.

Veniturile variază semnificativ în funcţie de grupul de vârstă. Trei din zece tineri sunt ocupaţi în câmpul muncii, iar şase din zece sunt inactivi. Fiecare al treilea tânăr de 15-29 ani nu lucrează şi nici nu învaţă, circa 5% din tinerii ocupaţi sunt în acelaşi timp încadraţi în învăţământ, iar trei din zece au locuri de muncă informale. Rata şomajului la tineri este aproape dublă faţă de media pe ţară. Tinerii aleg să plece la lucru sau în căutare de lucru peste hotare în proporţie de 15 la sută, preponderent bărbaţii şi tinerii de la sate. Cel mai des ţările în care migrează tinerii sunt Rusia şi Italia. Tinerii îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună şi foarte bună – 79,2%, cei din mediul rural în măsură mai mare comparativ cu cei din mediul urban. Aproape fiecare al şaselea tânăr este fumător, cei mai activi fiind cei în vârstă de 30-34 ani.

ipn.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Sarcina și cariera nu se află în contradicție, dar evoluția profesională trebuie gestionată cu multă prudență pentru a preveni anularea progreselor realizate sau amânarea promovărilor ori a creșterilor salariale. Dacă și tu lucrezi când ești însărcinată să știi că vei avea parte de situații mai dificile sau momente neplăcute, dar le poți face față cu strategia potrivită. Nu ai de ce să crezi că nu poți obține rezultatele dorite, ci trebuie să înveți să fii flexibilă în funcție de modul în care te simți.
   Iată cum rezolvi principalele probleme care apar în cazul în care lucrezi când ești însărcinată:
   1. Dacă ascunzi sarcina
   Ești în primul trimestru de sarcină, ți se schimbă des starea de spirit, dar încă nu ești gata să anunți că ești însărcinată? În cazul în care simptomele pe care le resimți îți afectează performanța este indicat să te gândești bine dacă este cazul să dezvălui vestea. „Uneori există motive imperative pentru care trebuie să le spui colegilor sau managerilor că ești însărcinată, chiar dacă sunt primele luni. Dacă poți obține o modificare a programului de lucru sau dacă ai putea avea biroul mai aproape de toaletă ori să ți se ofere sprijin în plus este mai bine să spui că ești însărcinată.Totul depinde de starea ta și de intensitatea simptomelor care se manifestă în timp ce lucrezi”, spune dr. Marjorie Greenfield, ginecolog.
   2. Ai stări de greață sau vomă la serviciu
   Precis nu vrei să ți se întâmple acest lucru în mijlocul unei prezentări sau ședințe, dar trebuie să fii pregătită și pentru această posibilitate. „Dacă ai stări de vomă la serviciu trebuie să-ți iei măsuri rapid. Ai grijă să ai mereu pe birou mici gustări pentru tot timpul zilei. Starea de greață este mult mai intensă pe stomacul gol și am avut paciente care mi-au povestit cum căutau coșul de gunoi în mijlocul ședințelor pentru că li se făcea rău. Ghimbirul este foarte util, așa că ia-ți bomboane cu acest ingredient. Nu le folosi numai când îți este rău, ci tot timpul pentru că eliminarea stării de vomă durează până la 4 zile”, recomandă dr. Hope Ricciotti, ginecolog.
   Foarte multe femei consideră că este normal să le fie rău tot timpul și că nu au de ales când vine vorba despre greață și vomă în timpul celor 9 luni de sarcină, dar există soluții utile.În cazul în care starea neplăcută este foarte intensă discută cu medicul tău. „O combinație între vitaminele din grupul B și antihistaminice ameliorează starea de greață fără riscuri pentru femeile însărcinate”, potrivit dr. Greenfield.
   3. Ești epuizată
   Ți s-a întâmplat să adormi în timpul unei ședințe? Să știi că sarcina poate intensifica foarte mult senzația de oboseală. „Majoritatea femeilor sunt surprinse cât de epuizant este primul trimestru de sarcină. Contează foarte mult să se doarmă câte 15-30 de minute în timpul zilei, iar ora de culcare trebuie să fie aceeași în fiecare seară. După ce trece primul trimestru te vei simți mai bine, dar epuizarea asociată cu trimestrul al treilea va necesita 2 ore suplimentare de somn”, spune dr. Ricciotti.
   4. Ești în centrul atenției
   Acest lucru poate avea o semnificație pozitivă sau negativă. Dacă ești întrebată mereu câte kilograme ai adăugat sau apar foarte multe întrebări invazive poți ajunge să vrei să te ascunzi.„Nu uita că nu ești obligată să răspunzi la toate întrebările pe care le primești. Chiar dacă cei din jurul tău au de obicei cele mai bune intenții este foarte ușor să spună ceva care te deranjează. În cazul în care apare o întrebare incomodă le poți mulțumi pentru grijă și poți răspunde că faci tot ce poți pentru a te adapta. Pune rapid o întrebare despre interlocutor pentru a schimba cursul discuției”, spune dr. Murphy Daley, psihoterapeut. 

   Poți evita atenția nedorită și folosind mici trucuri. „Dacă vrei să nu fii mereu în prim plan adu un laptop la fiecare ședință. Când am procedat în acest mod nici nu mai remarcau că sunt însărcinată. M-am simțit din nou în largul meu”, povestește Taryn, o viitoare mămică din Charlotte, Carolina de Nord.
   5. Trebuie să mergi foarte des la toaletă
   Nu te mira dacă vei avea nevoie să urinezi din nou deși tocmai ai ieșit de la toaletă. Se va întâmpla foarte des, fiind recomandat să te apleci în față când urinezi pentru a goli complet vezica urinară.Pentru a evita comentarille sau atenția asupra drumurilor dese spre toaletă poți combina această necesitate cu alte lucruri pe care le ai de făcut, de exemplu printarea documentelor, scanarea lor sau întâlnirile cu alți colegi.
   6. Ai dureri de spate
   Durerile de spate sunt problema semnalată cel mai frecvent de viitoarele mame. Pentru a reduce disconfortul este recomandat să ridici mai sus un picior (numai unul). „Pune un picior pe un scaun sau un suport special pentru a-ți modifica poziția. Contează foarte mult ca un genunchi să fie mai sus decât șoldurile. De asemenea, mergi 5 minute după fiecare oră în care ai stat jos”, spune dr. Riciotti.
   7. Îți este teamă că vei intra în travaliu
   Acest gând este extrem de stresant și multe femei se tem că vor naște la serviciu. „Teama de a naște la birou este o sursă de anxietate pentru multe femei însărcinate, dar se întâmplă extrem de rar. Chiar dacă se declanșează contracțiile, va dura destul de mult până la momentul nașterii și cu siguranță vei ajunge la spital la timp”, spune dr. Greenfield.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   „Oamenii pleacă în fiecare zi și asta o confirmă și multitudinea de apeluri pe care le recepționăm. Persoanele trebuie să știe că un pașaport biometric și o ofertă din partea unei agenții, nu este suficient pentru o plecare sigură”, afirmă managerul Liniei Fierbinți pentru migrație Sigură și Anti-trafic.
   Trei căi prin care poți găsi un loc de muncă peste hotare
   Poți identifica direct angajatorul de peste hotare
   Dacă ai găsit un angajator, este nevoie să ceri și să studiezi atent contractul individual de muncă. Ulterior, te vei programa la o întrevedere la Ambasada țării străine și îți vei deschide o viză de muncă. Înregistrează contractul individual de muncă la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și la Casa Națională de Asigurări Sociale.
   Poți accesa programele bilaterale
   Acestea sunt proiecte cu privire la migrația forței de muncă încheiate între Guvernul Republicii Moldova și Guvernele altor state.
   Poți apela la serviciile agențiilor intermediare de plasare în câmpul muncii
   Este metoda la care apelează cel mai des cetățenii moldoveni, spun experții. În acest caz este absolut necesar să verifici atât agenția cât și oferta de muncă. O atenție deosebită trebuie să acorzi ofertelor care vin din partea unor persoane necunoscute. Specialiștii recomandă insistent să le eviți, așa cum de cele mai multe ori nu se semnează niciun fel de act care ar asigura plecarea fără primejdie.
   Cum verifici legalitatea agenției intermediare
   În primul rând, cere licența de activitate a firmei și verific-o prin intermediul Serviciul de licențiere a unităților de drept din cadrul Agenției Servicii Publice. Mai multă informație poți obține, de asemenea, și de la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă.
   Verifică și statutul activității companiei străine la care mergi să muncești. În acest document trebuie să fie indicat dacă întreprinderea poate angaja cetățeni străini și anume cetățeni ai Republicii Moldova.

   Riscurile muncii la negru
   1. Poți fi întors de la frontieră pentru că nu ai actele care să confirme scopul călătoriei.
   2. Poți fi reținut, deportat.
   3. În cazul în care ajungi să muncești peste hotare fără un contract, ești absolut neasigurat așa cum:
   • Nu ai o asigurare medicală, în cazul în care ți se întâmplă un accident la locul de muncă,
   • Nu te poți adresa autorităților dacă ți s-a promis un salariu dar ești remunerat cu o sumă mai mică,
   • Iar cel mai mare pericol este probabilitatea de a ajunge victima traficului de ființe umane, exploatat prin muncă.
   Nouă lucruri pe care să le faci înainte să pleci peste hotare
   1. Acumulează cât mai multe informații despre ofertă. Nu te sfii să pui întrebări!
   2. Spune și familiei unde mergi, cum se numește compania, care este sediul, dar și celelalte informații pe care le cunoști.
   3. Lasă familiei câte o copie a tuturor actelor pe care le-ai semnat, o copie a pașaportului și o fotografie recentă.
   4. Găsește telefonul de contact a ambasadei Republicii Moldova în țara în care pleci. Aici vei putea suna dacă ajungi într-o situație dificilă.
   5. Stabilește o „parolă” (Exemplu: „mă doare un dinte”) pe care o vei folosi în convorbirea telefonică cu familia dacă ajungi în pericol. Rudele vor înțelege astfel că este nevoie să intervină.
   6. Învață limba care se vorbește în țara de destinație.
   7. Telefonează la Linia Fierbinte pentru o consultație înainte de a pleca (0 800 77777 - pentru apeluri de pe teritoriul Republicii Moldova; +373 22 23 33 09 - pentru apeluri de peste hotare). 
   8. Fă cât mai multe copii ale actelor și poartă-le în diferite buzunare.
   9. Odată ce ai obținut o viză de muncă prin intermediul agenției, telefonează la ambasada țării de destinație în Republica Moldova și verifică dacă viza este legală.
   Contractul individual de muncă - cel mai important act pe care îl semnezi
   Atunci când discuți despre o ofertă de muncă, cere contractul de muncă și analizează-l cu atenție. Acesta trebuie să fie prezentat într-o limbă pe care o înțelegeți. Contractul se semnează obligatoriu până la plecare. O altă alternativă trebuie să te pună în gardă.
   Consultă un jurist care să-ți explice toate prevederile contractului și vezi dacă nu este indicat ceva cu un scris mai mărunt.
   Contractul semnat se avizează la Agenția Ocupării Forței de Muncă. Aceasta e sarcina agenției intermediare. Dacă totul este bine, viza de muncă se deschide pe durata contractului.
   „Contractul nu este o garanție de 100% că totul o să fie bine, dar este o minimă asigurare că dacă ceva nu merge așa, persoana își poate apăra drepturile prin intermediul Ambasadei și poliției”, asigură specialiștii. 
   Agențiile nu trebuie să ceară bani pentru servicii
   „În activitatea agențiilor intermediare din Republica Moldova există o practică foarte răspândită, raportată de cetățeni, când persoanelor li se cer plăți ca să plece peste hotare. Sumele variază între sute și mii de lei”, spun specialiștii în migrație.
   Aceste plăți însă sunt ilegale așa cum Legea 105 din 14.06.2018 prevede că nicio agenție intermediară nu are dreptul să ceară bani pentru serviciile pe care le prestează.
   Detalii care trebuie să te pună pe gânduri când planifici să pleci la muncă peste hotare
   Ar trebui să te îngrijoreze dacă agenția grăbește plecarea și te presează să aduci urgent bani. Experții spun că este aproape imposibil să perfectezi tot setul de documente în decursul unei singure săptămâni.
   Fii atent dacă ți se interzice să anunți rudele sau ți s-au reținut actele.
   Toate neregulile trebuie reclamate la Agenția Ocupării Forței de Muncă. Aceștia pot interveni cu controale la agențiile respective.
   Ce faci dacă o persoană plecată la muncă peste hotare nu răspunde
   Primul lucru pe care îl poți face, este să apelezi de urgență la poliție și la Ambasada Republicii Moldova în țara în care este plecată persoana. Aici vei da toate indiciile pe care le cunoști: copiile actelor pe care le-a lăsat persoana, date despre ultimul loc unde s-a aflat, numerele de telefoane, numele companiei angajatoare, sediul acesteia, date de contact ale colegilor cu care lucrează persoana.
   La ce servicii și instituții poți cere ajutor
   Date despre legalitatea agenției intermediare poți obține la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă.
   Pentru mai multă informație poți contacta Direcția Politici Ocupaționale și Reglementare a Migrației, din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
   Dacă ești victimă a traficului de ființe umane apelează la Centrul Național pentru Combaterea Tarficului de Ființe Umane.
   Dacă ești în pericol într-o țară străină, apelează la Ambasada RM în țara respectivă, dar și la serviciile poliției locale.
   Sună sau scrie un mesaj la Linia Fierbinte Anti-Trafic.
   În prezent, în Republica Moldova, Linia Fierbinte Anti-Trafic este cel mai cunoscut serviciu telefonic, menit să informeze fiecare doritor despre migraţia în siguranță și despre cum pot fi evitate riscurile traficului de persoane. Linia este disponibilă șapte zile din șapte.
   Specialiștii serviciului îndeamnă toate persoanele care se pregătesc să plece la muncă peste hotare, să se informeze și să întreprindă măsuri de siguranță.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   1.Mănâncă regulat 
   Chiar dacă cei din jur mănâncă în fugă, pe birou sau iau gustări nesănătoase, nu este un motiv să faci la fel. Asigură-te că îți aloci măcar o jumătate de oră pentru pauza de prânz și că mă mănânci măcar un fel de mâncare caldă, fie că ieși la masă cu colegii sau că îți aduci ceva de acasă ce poți încălzi la microunde.
   2. Fă mișcare 
   Statul pe scaun dăunează sănătății așa că profită de orice ocazie pentru a te ridica de la birou și a face mișcare. Du-te și umple-ți sticla cu apă, vorbește față în față cu un coleg în loc să îl suni pe interior, fă o plimbare scurtă în jurul clădirii când ai timp liber. Astfel, nu numai că vă vei arde calorii dar îți vei reîmprospăta mintea și te vei relaxa.
   Un alt truc este parchezi mai departe decât de obicei sau să urci pe scări în loc să iei liftul.
   3. Protejează-ți ochii
   Dacă petreci mult timp la calculator, ochii tăi sunt supra solicitați. Distanța dintre ochi și ecran trebuie să fie de o lungime de braț. Trebuie să fii capabilă să citești ceea ce se află pe ecran de la acea distanță. Dacă nu o poți face, atunci pur și simplu mărește dimensiunea fontului.
   4. Hidratează-te
   Atunci când te afli la birou, este ușor să uiți să bei suficientă apă. Cel mai frecvent motiv pentru care mulți oameni se simt obosiți sau demotivați în jurul orei trei după-amiaza este că sunt deshidratați.
   Ar trebui să bei cel puțin 10 pahare de apă în timpul unei zile, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din acestea trebuie să fie băute în timpul petrecut la serviciu. Pentru a fi sigură că nu uiți. îți poți seta telefonul să îți amintească la fiecare jumătate de oră. Ia o scurtă pauză, bea apă și apoi întoarce-te la treabă.
   kudika.ro
  • julia122997
   De julia122997
   „Angajăm! Lucru de acasă! Poziția necesită capacități extraordinare de multitasking. Candidatul ideal trebuie să fie capabil să planifice și să pregătească mese nutritive, reușind să spele în același timp și munți de haine murdare. El trebuie să poată oferi sesiuni de îndrumare, asistență medicală, consiliere și terapie. În plus, solicitanții ar trebui să fie disponibili pentru diferite activități de planificare a evenimentelor, inclusiv petreceri de aniversare. Poziția implică menținerea la zi a tuturor practicilor recomandate de dezvoltare a copilului, incluzând, dar fără limite, tantrumuri și plânsete. Nu se asigură odihnă și mâncare! Solicitantul trebuie să dețină un permis de conducere valabil sau să asigure transportul clientului. Timpul de lucru: în medie 97 de ore pe săptămână, timp de 52 de săptămâni pe an. Beneficii și avantaje: neprețuite”.
   Așadar, să fii mamă înseamnă să ai o listă uriașă de responsabilități care s-ar putea completa pe parcurs. Potrivit unui sondaj realizat pe 2.000 de femei care cresc copiii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, mamele petrec aproape 100 de ore pe săptămână făcând sarcini zilnice – chiar dacă asta înseamnă sacrificarea somnului și a timpului dedicat propriei persoane.
   Sondajul publicat de Ziua Mamei (sărbătorită în a doua duminică din luna mai) arată că mamele pot avea nu mai puțin de 15 roluri diferite – de la bucătar la consilier financiar. Nu e de mirare că programul de lucru pentru această „slujbă” depăștește 40 de ore pe săptămână.
   Pentru a face față meseriei de mamă, multe femei își sacrifică somnul (53% dintre participante) și renunță la hobby-uri și timpul cu prietenii (47%). Deși se asigură că micuții lor sunt hrăniți corespunzător, aproximativ 3 din 5 respondente (62%) spun că adesea mănâncă pe fugă, iar 53% recunosc că mănâncă nesănătos din cauza sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinească.
   Un studiu din Marea Britanie arăta că o mama are circa 42 de sarcini zilnice. O mare parte din acestea se petrec înainte de ora 9 dimineața, însă nu se opresc aici. Este aceeași poveste pentru restul zilei și seara. Majoritatea nu reușește să termine sarcinile în fiecare zi, iar acest lucru creează mult stres.
   Dar cum se scurge timpul lor? Într-o zi obișnuită, mamele spun că petrec 46 de minute pregătind mesele copiilor, 44 de minute spălând rufe și 29 de minute făcând activități creative cu cei mici. Adăugați acestor minute, timpul petrecut în calitate de șofer, majoretă, tutore și terapeut.
   Cercetătorii au descoperit că mamele ar primi un salariu frumușel dacă ar fi plătite pentru asta. Și asta în ciuda faptului că 70 la sută dintre mamele intervievate lucrează cu normă întreagă sau jumătate de normă. După ce trag linie la final de zi, mamele constată că le rămân mai puțin de o oră pentru activități personale: duș, manichiură, spa, lectură, etc.
   tabu.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Cu siguranță aveți în cercul de prieteni, printre rude, în familie sau chiar dumneavoastră sunteți unul dintre cei plecați și știți că sumele transmise acasă nu sunt întotdeauna utilizate conform destinației. Ați vrea ca părinții dumneavoastră să-și facă o investigație medicală, iar ei ține banii la ciorap pentru alte motive...ați vrea să le asigurați copiilor un frigider îndestulat cu produse alimentare, dar dânșii găsesc rostul banilor în altă parte.
   V-am simțit ”of”-ul și vă propunem soluția. SMarketoo este un serviciu simplu, și totodată securizat, de valorificare a surselor financiare transferate în Republica Modova, altfel spus – vă punem la dispoziție o platformă online, cu ajutorul căreia veți transforma banii în servicii pentru persoane fizice, adică pentru familia și rudele dumneavoastră, astfel asigurându-vă că banii pe care i-ați transferat au fost folosiți într-un mod eficient.
   În prima perioadă de activitate, oferim vizite săptămânale flexibile, de 2 ore, personalizate în funcție de necesitățile celor dragi dumneavoastră:
   - Consiliere: informarea beneficiarilor despre asistența socială, evaluarea cerințelor, direcționarea spre centrele medicale și clinicile adaptate necesităților beneficiarilor
   - Activități de socializare: însoțire la diverse evenimente, plimbare prin parcuri etc.
   - Asistență de mobilitate medicalală: însoțire pentru consultații medicale (clinici, spitale), pregatirea și livrarea meselor la spital, procurarea medicamentelor în baza rețetei etc.                  
   - Asistență pentru gestionarea administrativă: plata facturilor, necesități administrative pentru acte oficiale etc. 
   - Efectuarea cumpărăturilor
   - Menaj, călcat rufe, grădinărit etc.   

   În curând, voucherele SMarketoo vor putea fi utilizate în punctele de vânzare ale partenerilor noștri pentru următoarele trei categorii: produse alimentare și de uz casnic, sănătate și construcții (reparații).                                                                                             
   Principiul funcționării acestui serviciu este foarte simplu:
   Vă creați un cont pe site-ul SMarketoo Alegeții serviciul dorit dintr-un catalog online Comandați serviciul/iile ales(e) online Achitați direct cu cardul bancar, plată securizată Alegeți destinatarul/ii (membri ai familiei, rude, prieteni) Beneficiarul primește o notificare pe telefonul său Beneficiarul achită produsul/serviciul partenerilor noștri prin voucherul electronic Dumneavoastră primiți notificare prin care sunteți informat despre utilizarea sumei pe care ați pus-o la dispoziția beneficiarului. Deci, platforma SMarketoo vine să vă ofere avantaje pe termen lung:
   - Siguranța gestionării banilor trimiși
   - Îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor prin accesul direct la serviciile de primă necesitate
   - Comoditatea și simplitatea utilizării serviciilor
   - Facilitarea comerțului intercomunitar.
   Platforma noastră are ca obiectiv facilitarea accesului la serviciile esențiale, asigurând astfel condiții mai bune de trai celor de acasă. Imaginați-vă câtă bucurie veți simți când veți ști că ați suplinit lipsa dumneavoastră cu ajutorul serviciilor noastre.  
   SMarketoo – aveți grijă de cei dragi altfel!
   Pentru detalii, accesați www.smarketoo.com, sau contactați-ne pe e-mailul: galina.indoitu@smarketoo.com
 •