Filip, către Fusu: Rugaţi inspectorii dvs să mai coboare din birouri şi să discute cu autorităţile locale și cu părinţii


  Prim-ministrul Pavel Filip s-a adresat cu o solicitare către Ministerul Educației cu privire la intenţia acestora de a trimite copiii din grădiniţe în vacanţă pentru 42 de zile.

Premierul i-a sugerat să organizeze mai multe discuții cu autoritățile locale și cu părinții, pentru a se evita speculațiile. 
„Am şi eu o solicitare către Ministerul Educaţiei, care din punctul meu de vedere, din dorinţa nobilă de a face un bine copiilor şi părinţilor, au amestecat puţin lucrurile în privinţa vacanțelor. Vorbesc de ordinul prin care aţi modificat regulamentul cu privire la funcţionarea instituţiilor preşcolare.

Aţi văzut toate discuţiile care au fost şi sunt acum în societate, cu atât mai mult că această întrebare a existat şi până a fi modificat acest regulament şi se descurcau cu toţi, atât grădiniţele, cât şi părinţii de comun acord cu autorităţile locale”, afirmă Pavel Filip.

Premierull i-a cerut ministrei Fusu ca reprezentații ministerului vizat să ducă discuții cu actorii implicați în conflict și să se ajungă la un numitor comun. 

„De aceea rugămintea mea este înainte de a pune punctul final, pentru că am înţeles că nu este înregistrat în registul de la Ministerul Justiţiei şi încă nu a fost publicat acest ordin, rugaţi inspectorii dvs să mai coboare din birouri şi să discute cu autorităţile locale, cu părinţii de la grădiniţe, astfel încât să găsim acest numitor comun şi oamenii să plece în concediu şi copii să beneficieze de vacanţă, dar şi în această perioadă să fie petrecută aceasta igienizare.

Cu toţii am dus copiii la grădiniţe şi ştim că vara una lucrează, iar altele sunt închise pentru acest lucru, dar ne descurcăm cumva. Eu cred că se poate de găsit un numitor comun şi vă rog să faceţi acest lucru. Haideţi săptămâna viitoare mai discutaţi, astfel încât să liniştim acesta situaţie, care a provocat discuţii înainte de a fi pus punctul final”, conchide prim-ministrul.

Ministra Educației dă asigurări că s-a discutat cu părinții care au nemulțumiri în această privință, inclusiv s-a discutat cu educatori din grădiniție, cu șefii de direcții de învățământ.

„Într-adevăr practica de a face reparații și igienizare în înstituțiile de învățământ timpuriu este absolut necesară și vom găsi un numitor comun, pentru că soluțiile există și deja au fost aplicate în practică anii precedenți. Noi am publicat încă o dată la transparența decizională regulamentul, care încă nu este avizat de Ministerul Justiției. Bineînțeles că vom face modificări la regulament în așa fel în care toate lumea să fie împăcată”, explică Corina Fusu.

unimedia.info

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • maria981s
   De maria981s
   Pentru a înscrie copii într-o instituție municipală, finanțată de bugetul de stat și municipal părinții sunt nevoiți să scoată sume bune din buzunare. Taxele de înscriere la grădinițe variază între 400 de lei la 4000 de lei. În școli, acestea se ridică până la 800 de euro.
   „Am cerut Direcției Educație să solicite tuturor asociațiilor părintești de pe lângă instituțiile de învățământ să își revadă statutele așa încât să nu mai existe o asemenea practică”, a menționat Codreanu. Acestea trebuiesc prezentate la primărie în maxim o lună de zile. Contractele cu asociațiile care nu se vor conforma în timp util vor fi reziliate.
   diez.md
  • maria981s
   De maria981s
   Acesta spune că a făcut o totalizare a plângerilor părinților către autoritățile municipale și cele mai multe dintre ele fac referire la taxele de înregistrare a copiilor în instituțiile de învățământ. Codreanu spune că majoritatea plângerilor de la părinți sunt anonime, transmite Știri.md cu referire la TV8.
   „Noi vorbim de instituții municipale finanțate de stat și de faptul că învățământul este gratuit. Niște taxe de parcă te înscrii pe moșia cuiva. Este o hoție la drumul mare”, a comentat Ruslan Codreanu.
   Edilul a dispus ca șefa Direcției Generale Educație Tineret și Sport (DGETS), Rodica Guțu, să verifice activitatea asociațiilor de părinți din capitală, iar în cazurile în care aceste asociații nu vor renunța la taxele de înscriere în școli și grădinițe, directorii să fie obligați să rezilieze contractele cu ei.
   „Am elaborat un plan de prevenire a acțiunilor de corupție. Vom întreprinde acțiuni de verificare a tuturor acordurilor cu asociațiile de părinți”, a comentat Rodica Guțu.
   Conducerea DGETS are la dispoziție o lună pentru a prezenta informații la acest subiect.
   tv8.md
  • maria981s
   De maria981s
   Codreanu spune că în grădinițe se strâng de la 35 de lei de la fiecare părinte, iar la propunerea ca un tată sau un bunel să se costumeze în Moș Crăciun și să felicite copiii în ajunul sărbătorilor de iarnă, directorii refuză.
   „Dacă sunt doritori ca să fie Moș Crăciun, iată câți sunt aici, la masă”, a spus primarul interimar.
   Ruslan Codreanu spune că o opțiune ar fi ca actorii de la Teatrul Municipal „Guguță” să se mascheze în Moș Crăciun și să vină în grădinițe: „Vor presta servicii de Moș Crăciun cu bon, tot cum trebuie”, a spus edilul interimar.
   La rândul ei șefa Direcției generale educație, tineret și sport, Rodica Guțu spune că pentru matineele din grădinițe nu există niciun act regulatoriu: „Toate acetse activități prevăd și strângeri de bani. Am avut ședințe cu directorii de grădinițe, am insistat să nu se colecteze bani, dar în fiecare grupă se găsește câte un grup de părinți care vor să aducă cel mai frumos Moș Crăciun, cele mai scumpe costume, părinții vor ca Moșul să le aducă și cadouri și iar se strâng bani”, a spus Guțu.
   „Noi nu interzicem matineele, dar așa cum am spus-o, sunt părinți care-și permit cadouri de zece mii de lei, iar alții, nici de o sută de lei și să-i pui pe toți să cumpere cadouri nu este corect, iar părinții care nu vor să dea bani sunt dați la o parte. Există posibilitatea ca să facem spectacole gratuite pentru părinți,cu actorii de la Teatrul „Guguță”, dar părinții merg până la extreme, că vor un anumit Moș Crăciun etc.”, a mai spus primarul interimar Ruslan Codreanu.
   tv8.md
  • maria981s
   De maria981s
   „Cu regret, educația prin violență este o normalitate în societatea noastră, fie că vorbim despre familie, grădiniță, școală, stradă sau spațiul public. În contextul acestei zile, vrem să vă vorbim despre cazul de abuz asupra copiilor din grădinița nr 185 din Chișinău, despre care cu siguranță ați auzit. Caz care a zguduit toată Moldova”, spune Alina Andronache.
   „Sistemul educațional preșcolar astăzi este lăsat de izbeliște de către autorități, iar cei care suferă sunt copiii noștri. Educația preșcolară este baza dezvoltării unui copil, contribuie  la dezvoltarea psihică a copilului și dezvoltarea diverselor abilități necesare pentru viitor”, explică Ion Andronache. 
   Alina descrie experiența ei legată de grădinița de stat. Iată ce spune: „Noi avem 3 copii, iar doi dintre ei merg la grădiniță. De mai mult de 3 ani am făcut cunoștință cu sistemul preșcolar de stat și cunoaștem toate problemele cu care se confruntă copiii și părinții în aceste instituții, iar probleme sunt multe.”
   Ion adaugă că: „Începând cu taxa de intrare în grădiniță, care este chipurile este „benevolă”, însă fără ea nu îți primește copilul la grădiniță și terminând cu toate cheltuielile la care suntem supuși pentru confortul copiilor, fondurile grupei și a grădiniței. Grupe în care copiii sunt lăsați cu oricine sau în care lucrează o singură educatoare fără a avea vreun ajutor.”
   „Grădinițele cu zero transparență sau cu o mimare a transparenței financiare, unde dacă te încumeți să ceri un raport detaliat pe venituri și cheltuieli ești privit ca o oaie neagră inclusiv și de părinți. Atunci când vine vreo comisie în grădinițe, părinții trebuie repejor să strângă bani pentru a face ca totul să arate frumos. Cât vom mai răbda sau ce așteptăm noi părinții?! Postările și revoltele de pe Facebook nu schimbă situația. Autoritățile nu pun prioritate pe educația preșcolară și nu vor pune niciodată dacă noi nu vom cere asta de la ei. E timpul să ne implicăm prin petiții, prin proteste și cereri concrete de la autorități. E timpul să insistăm, zice Alina Andronache.
   Ion Andronache îndeamnă oamenii să semneze petiția lansată de Grupul Părinți Solidari. „Dacă încă mai stați la dubii să semnați și să vă implicați sau nu, atunci gândiți-vă că în locul acestor copii abuzați în grădinița nr 185 poate fi copilul vostru, iar voi nici nu veți ști despre asta.”
   diez.md
  • maria981s
   De maria981s
   Totodată, va determina venituri mai mici în familiile cu copii și în bugetul de stat, dar și noi riscuri pentru investitorii străini și economia națională, sunt de părere reprezentanții „Expert-Grup”, transmite Știri.md cu referire la tv8.md. 
   Comentariul vine în contextul în care Ministeru Educației a venit recent cu o asemenea inițiativă.
   „Se recomandă Guvernului să considere impactul negativ pe care l-ar avea o eventuală scurtare a orelor de activitate a grădinițelor de 12 ore – pentru familiile cu copii, angajatori/ companii locale și cu capital străin, dar și bugetul de stat și întreaga economie națională; în special în condițiile în care în anul 2017 în Republica Moldova a fost înregistrată cea mai joasă rată a natalității din ultimii 25 de ani”, spun experții de la „Expert-Grup”.
   Autorii comentariului recomandă ca autoritățile să extindă numărul de grădinițe care lucrează 12 ore în orașul Chișinău și alte localități economic active, unde există mai multe locuri de muncă – o creștere graduală până la minim 30% în fiecare sector: „Este o măsură ușor de implementat deoarece toți educatorii din grădinițele de stat deja lucrează în 2 schimburi a câte 7-8 ore, iar alt personal nu este nevoie să se rețină seara”, spun cei de la „Expert-Grup”.
   Potrivit analizei efectuate de „Expert-Grup”, orele absolut minime necesare de funcționare a unei grădinițe, pentru a acomoda atât părinții angajați la stat, cât și cei de la privat, sunt 7:15 – 18:45, plus câte 15 min la începutul și sfârșitul zilei pentru educatori pentru a pregăti încăperea – astfel devine 7:00-19:00 (ceea ce reprezintă programul actual în puținele grădinițe care au în prezent un regim de 12 ore, acestea trebuind păstrate/ extinse ca număr).
   Toate argumentele experților de la „Expert-Grup” privind necesitatea majorării orarului de lucru al grădinițelor le puteți citi pe Expert-grup.org.
   Amintim că, Ministerul Educației a venit cu inițiativa de a fi redus orarul de lucru al grădinițelor din țară, inclusiv din Chișinău, cu două ore. Inițiativa de modificare a programului de lucru al grădinițelor vine după ce Direcția generală educație, tineret și sport din Chișinău (DGETS) a efectuat un sondaj în primele luni ale acestui an, iar rezultatele au arătat că doar 13% din copii vin dimineața la grădiniță în intervalul orelor 07:00 și 07:30 și doar 11% din copii pleacă de la grădiniță în intervalul orelor 18:30 și 19:00.
   tv8.md
 •