Festivalul mâncării nesănătoase. Riscurile produselor preparate în stradă


  Mai mult sau mai puţin sănătoase, bucatele din gastronomia tradiţională îşi urmează clienţii, ca în orice afacere.

edanews9.jpg

Aşa au apărut şi s-au înmulţit festivalurile tradiţionale la care se găteşte în mijlocul străzii. În ciuda focului de lemne şi a ceaunului, mâncarea de acolo nu diferă cu mult de cea de la fast food.

„Obiectivele turistice cu mulţi vizitatori sau zonele în care au loc evenimente de largă audienţă sunt locuri în care, fără excepţie, se vinde mâncare de stradă. Mâncarea este preparată în faţa clienţilor, iar în meniu găseşti şi altceva decât şaorma, hamburgeri sau cartofi prăjiţi”, relatează Claudiu Loghin, jurnalist Digi24.

Zeci de comercianţi şi-au adus grătarele, fala bucătăriilor lor, la un festival în aer liber, la Timişoara.

„Grătare, ce se pregătește de obicei. Grătare de porc, ce se pregătește tradițional. Grătare de porc, cartofi, salată. Carnea se mănâncă cel mai bine. Carnea și acum ciuperci”, spune un comerciant.

Obişnuiţi cu cărnurile perpelite pe cărbuni, clienţii s-au încolonat la cozi. Sunt şi câţiva, minoritari, e adevărat, care se gândesc ce efecte au astfel de bucate mâncate cu poftă, fără grijă la sănătate.

„E foarte frumos, ne-a dus cu gândul la mare. Putem fi selectivi. Putem fi selectivi și ne alegem ce ne pică bine, ce credem că este mai bun, că mâncarea tradițională este mâncare tradițională. Că mănânci salate, dar până la urmă este bun și un grătar”, spune un client.

„E clar că lasă de dorit. Mai e de lucru, într-adevăr. Și multe chestii care nu își au locul pe aici. Peste tot cu clătite, în 10 locuri clătite uriașe, cu tot felul de gemuri care sunt mai puțin de calitate. Eu nu sunt de acord cu multe dintr-astea”, spune un participant la festival.

„Nouă ne place, nouă personal. Părerile sunt împărțite. De plăcut ne place, dar e sănătos? Asta mai puțin, mai puțin, sănătos între ghilimele”, spune alt client.

Nici cu igiena nu sunt fraţi vânzătorii ambulanţi de fripturi. Clienţii se plâng mereu.

„Ar trebui să fie altfel, să strălucească. Să fie curat. Comparativ cu ce e afară. E altceva. Și atunci altfel te și duci să mănânci. (Reporter: Cum e afară?) Nu mai departe de vecinii noștri unguri. Incomparabil. Cu mult mai curat și mai bine organizat. E mai bine”, spune un client.

În toată ţara, astfel de festivaluri adună roiuri de turişti şi localnici amatori de distracţie. La Sibiu, la cel mai mare festival gastronomic al anului au venit peste 350 de expozanți. S-au strâns acolo românii, ucrainenii din Mahmudia, vlahii din Timoc, tătarii, saşii, sârbii, maghiarii, lipovenii şi aromânii. Au gătit pe întrecute şi au făcut demonstraţii practice de meşteșuguri. Au cântat muzică tradiţională şi au dansat.

Sute de oameni s-au înghesuit să guste din produsele tradiţionale gătite sub cerul liber. NImeni nu s-a lăsat încurcat de condiţiile în care au gătit bucătarii sau dacă bucatele sunt blânde şi cu sănătatea.

„Nu ai de la ce. Deoarece se serveşte totul proaspăt. Noi o fierbem, o facem. Nu are timp să se nătească. Tăieţelul e tăieţel. El e uscat, nu se strică”, spune un comerciant.

„Cred că asta e singura plăcere, să mănânci în aer liber. Sunt eco, mai mult eco”, spune un client.

„Noi considerâm că se lucrează foarte igienic aici, în prezent. Sperăm să nu avem un risc pentru alte probleme. Peştele este proaspăt, din balta care se vede. Gătit imediat, prins dimineaţa asta. Totul este proaspăt, totul este ok”, spune Ilie Muntean, primarul comunei Crișani, jud Tulcea.

Nutriţioniştii avertizează că, indiferent de cât de grăbiţi suntem ori tentaţi de alimentele preparate pe loc, trebuie să alegem cu atenţie.

„Fast-food, mâncarea modernă, mâncare gătită rapid. Te duci la un restaurant în stradă și îți iei ceva pentru că îți este foame, nu te uiți cum este gătit, într-o baie de ulei, pentru că și dacă prăjești o legumă și îi dai drumul într-o baie de ulei, a căpătat o crustă care e plăcută la gust dar din păcate foarte, foarte nesănătoasă. Pot avea de la 500 de calorii la 700 de kilocalorii. Uleiul în care este prăjit, gândiți-vă că 100 de ml de ulei are undeva la 890 de kilocalorii. Sosurile care se pun nu numai că conțin grăsimi, dar conțin și aditivi și conțin tot felul de substanțe ca să le facă frumoase ca și consistență, să aibă și o culoare plăcută, să ne facă să cumpărăm acel produs. La copii este o foarte mare problemă pentru că iau în greutate și au deficite nutriționale. Trebuie făcută și o mâncare acasă, o mâncare sănătoasă”, spune Iren Alexoi, nutriționist.

Cum poţi alege când tentaţia e mare iar oferta variată îți e pusă în faţă? Cunoaşte-ţi limitele propriului organism şi fii atent de unde cumperi. Asta spun la unison nutriţioniştii şi autorităţile în materie.

digi24.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   Vopsirea se realizeaza cu mana libera, nu se foloseste folie, toate miscarile descrise de cel care se ocupa de vopsire seamana mult cu cele din timpul maturarii. Se obtin culori naturale si un look deosebit in urma unui vopsit balayage, tonurile sunt calde, dar subtile, culoarea radacinilor nu e scoasa in evidenta.
   Se folosesc mai multe nuante care au legatura intre ele, culorile se aplica vertical, nu exista o delimitare clara intre nuante. Dintre avantajele aplicarii acestei tehnici amintim simplitatea ei, rezultatul natural, calitatea deosebita a vopsitului, potrivirea pentru orice culoare si pentru orice lungime de par.
   De asemenea parul vopsit asa e usor de intretinut, parul va arata bine ondulat sau drept, iar cresterea sa este mai naturala simai frumoasa. In general culorile se aplica cu niste pensule speciale, se obtin usor umbre si lumini pe toata lungimea parului.
   Tehnica difera de cea dip dye, de pilda, care presupune o colorare in doua tonuri, dar si de tehnica ombré, care e pentru lumina si umbra oferita parului, prin trecerea graduala de la nuante inchise la cele deschise. Daca se pastreaza culoarea naturala de la radacini diferenta nu prea e vizibila prin aplicarea corecta a acestei tehnici.

   Mentinerea aspectului ingrijit presupune si tratamente pentru stralucirea firului de par impreuna cu aplicarea acestei tehnici moderne si interesante. Costurile aplicarii acestei tehnici nu sunt mari, se poate face in orice salon, culorile trebuie alese insa cu mare atentie si trebuie ascultate sfaturile specialistului pentru a nu avea un look ciudat la final.
   Tehnica de aplicare e rapida, nu dureaza foarte mult, firul de par nu are de suferit, rezistenta sa nu e afectata, iar la spalari succesive culorile se pastreaza aproape intacte.
   rossetto.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Potrivit mai multor specialiști, comunicarea este cheia și, de cele mai multe ori, aceasta începe să dispară atunci când se apropie despărțirea. Lipsa de comunicare poate fi verbală, dar ar trebuie să fii atentă și la limbajul nonverbal, la gesturi. Pe lângă că poți simți această distanțare emoțională, poți să fii atentă și la diverse indicii.
   Studii realizate de specialiști sugerează că sunt patru indicatori în lipsa de comunicare și care pot să ducă relația la sfârșit: critica, defensivitate, dispreț și stricăciunea. Ceea ce e bine, este că, dacă probleme au apărut deja, multe lucruri pe care ni le spunem pot fi încadrate în aceste patru tipare.
   Desigur, nimic nu poate indica cu siguranță o despărțire, deoarece fiecare relație este diferită în felul ei, de la început până la sfârșit, dar câteva dintre aceste fraze te pot ajuta să-ți dai seama încotro o ia relația ta.
   Tocmai de aceea, am făcut o listă cu nouă lucruri pe care partenerul tău le poate spune și care ar trebui să îți tragă un semnal de alarmă.
   „Sunt prea ocupat ca să petrecem timp împreună”
   Dacă partenerul tău are un program atât de încărcat încât să nu poată să își facă timp pentru tine, atunci ar trebui să ți se aprindă un beculeț. Toată lumea este ocupată la locul de muncă și alte obligații, dar dacă partenerul tău ajunge, de la petrecut majoritatea timpului împreună, la a deveni, dintr-odată ‘ocupat’, poți suspecta o despărțire, spune Bennett. Totuși, este foarte important să îți dai seama dacă partenerul tău trece printr-o schimbare radicală în viața sa, sau dacă pur și simplu se desitanțează. Cel mai bine este să îl întrebi.
   „Mă rog…”
   Dacă pe el nu îl mai interesează relația, nu este foarte greu să îți dai seama, mai ales din getsurile mici. Indiferența poate arăta fi considerată un răspuns scurt, urmat de părăsirea încăperii. Mai poate fi reprezentată și de un ‘mă rog…’ urmat de datul ochilor peste cap sau încheierea bruscă a discuției.”Această lipsă de interes poate fi ceva ce trece la fel de repede pe cât a venit, dar dacă nu este așa, atunci ar trebui să își pui niște semne de întrebare.
   „Nu ești o parteneră atât de bună”
   Chiar dacă insultele sunt spuse la nervi sau în timpul unui argument mai aprins, ele vin dintr-un sentiment ascuns. Fără îndoială, orice astfel de afirmații nu trebuie ignorate și, cu siguranță, nu trebuie să accepți ca cineva să te jignească.
   „Am nevoie de spațiu”
   Dependența este destul de periculoasă și este foarte important să te asiguri că nici tu, nici partenerul tău, nu sunteți mult prea atașați unul de celălalt. Dar dacă știi deja că vă oferiți îndeajuns de mult spațiu și, totuși, partenerul tău încă îți cere asta, înseamnă că este pe picior de plecare. Dacă partenerul tău îți cere din ce în ce mai mult spațiu, este important să aveți o conversație și să fii sigură că aveți aceleași așteptări de la relația voastră.
   „Mereu faci asta”
   Să vorbești la superlative este extrem de toxic, în orice fel de relație, iar dacă un partener îți face astfel de afirmații, înseamnă că sunt șanse să se gândească deja la despărțire. Critica este foarte ușor de identificat prin cuvinte precum „mereu” sau „niciodată”. Un exemplu foarte bun ar fi „niciodată nu îmi arăți cât d emult mă iubești”. Dacă observi că partenerul îți vorbește așa, atunci acesta ar fi un semn bun să comunicați mai mult. Pe de altă parte, poate fi și un semn clar că el este deja pregătit de despărțire.
   „Sunt prea obosit ca să facem sex”
   O relație nu are nevoie de sex ca să fie fericită, dar dacă partenerul tău își pierde interesul sexual a ceea ce a fost, cândva, o viață sexuală destul de active, atunci înseamnă că au apărut niște probleme. Chiar dacă de obicei cantitatea și calitatea nivelului de intimitate depinde de mai multe aspecte, un semn clar că relația voastră nu mai este ce a fost este atunci când, o activitate sexuală destul de sănătoasă și consistentă, se transformă în scuze repetate legate de absența sexului.
   „Nu e vina mea”
   Dacă partenerul tău a făcut greșeli pe care nici măcar nu vrea să le admită, atunci clar lucrurile încep să ia o întorsătură neplăcută în relația voastră. Întotdeauna trebuie să îți amintești că, într-o relație, nu există „eu”, iar vina va fi întotdeauna undeva la mjloc.
   „Nu trebuie să facem totul împreună”
   Chiar dacă timpul pentru tine este o nevoie ce nu trebuie ignorată în nicio relație, un partener care te dă la o parte ar putea fi un semn al unui partener nefericit. Așadar, dacă începe să-ți spună lucruri precum „nu trebuie să facem ceva împreună” sau alți indicatori, înseamnă că nu-șimai dorește să petreacă timp cu tine la fel de mult pe cât tu îți dorești și că relația voastră nu merge într-o direcție bună.
   „…”
   Din păcate, de cele mai multe ori, tratamentul silențios este și cel mai dureros. Dacă partenerul tău a început să fugă de orice fel de conversație serioasă sau confruntare, atunci sunt șanse mari ca relația voastră să se apropie de sfârșit. Al patrulea și ultimul tip de comportament este chiar nepăsarea. Este momentul în care el nu mai spune absolut nimic, pentru că și-a pierdut speranța că problemele pot fi rezolvate. Poți încerca să comunici cu el, dar un partener caruia începe să nu-i mai pese este, de cele mai multe ori, un semn că finalul se apropie.
   elle.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Ce este manichiura Shellac?
   Shellac este numele de brand pentru un produs creat de compania Creative Nail Design (CND). Este un produs hibrid, adică jumătate ojă, jumătate gel. Se aplică pe unghiile naturale la fel ca oja obișnuită, fără să fie nevoie de pilirea suprafeței unghiei. Se usucă apoi folosind lampa cu lumină UV, exact ca și manichiura cu gel.
   Unghiile din acril și gel sunt construcții false aplicate pe unghiile tale naturale. Ambele pot fi modelate astfel încât să se potrivească formei naturale a unghiilor sau pentru alungirea lor. Prin urmare, dacă vrei unghii mai lungi, atunci ai nevoie de aplicații din acril sau gel. De asemenea, unele femei folosesc gel sau acril pentru a avea unghii și manichiuri mai rezistente, deși pe termen lung aceste tehnici îți slăbesc rezistența unghiilor naturale.
   Shellac este un amestec special din gel și ojă. Pentru că este exact ca o ojă, nu poate fi folosit pentru alungirea unghiilor. Dar asemănarea cu gelul face manichiura Shellac să fie rezistentă și de durată.
   De ce este manichiura Shellac o alternativă mai bună decât manichiura cu gel?
   Cel mai important avantaj este acela că manichiura Shellac nu îți afectează sănătatea unghiilor la fel de mult precum gelul sau acrilul. Motivul este metoda de aplicare, care nu necesită pilirea și mătuirea unghiei.
   Un alt beneficiu major este aspectul natural, identic cu oja, dar cu o strălucire puternică și o rezistență foarte bună.
   Manichiura Shellac poate rezista pe unghii timp de două săptămâni. De asemenea, Shellac este aplicat într-un strat subțire, care nu îți îngroașă unghia așa cum se întâmplă în cazul construcțiilor din gel sau acril.
   Ce trebuie să știi despre manichiura Shellac:
   – Deși arată precum o ojă obișnuită, Shellac poate fi aplicat numai în saloanele specializate sau de către specialiști.
   – Este necesară folosirea lămpii cu lumina UV pentru uscarea manichiurii Shellac
   – Manichiura Shellac este disponibilă într-o gamă foarte variată de culori și stiluri, exact ca oja obișnuită
   – Nu poți îndepărta acasă manichiura Shellac, pentru că este necesar un produs special pentru dizolvare, care se găsește numai în saloane
   – Nu poți folosi manichiura Shellac pentru a-ți alungi unghiile sau pentru a le da o altă formă. Aceasta arată exact ca o ojă și nu este folosită pentru construcția unghiilor false
   – Manichiura Shellac durează până la 14 zile pe unghii
   eva.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   În pofida vârstei sale înaintate, Sophia Loren arată extraordinar și își maschează cu brio anii.
   Nu-ți refuza micile slăbiciuni!
   În ceea ce o privește, aceste slăbiciuni sunt pastele! 
   Actrița se răsfață deseori cu câte-o porție de paste, însă optează întotdeauna pentru cele din grâu dur. 
   Așa cum spune chiar ea, acestea nu îngrașă – e o treabă verificată în timp! În Italia circulă o frază, aparținându-i marii actrițe : „Pentru tot ce sunt, le sunt datoare spaghetelor!”

   Iubește-ți vârsta!
   Când e vorba de vârsta ei, Sophia Loren este foarte deschisă: 
   „Nu am niciun fel de secret în ceea ce privește lupta cu bătrânețea. 
   Trebuie să trăiești în armonie cu tine însuți, să-ți păstrezi calmul și echilibrul, să nu uiți de bucuriile vieții și să ai grijă de tine: să te hrănești normal, să te îmbraci frumos, să faci sport și să nu dormi mai puțin de 7-8 ore pe zi”.
   Un somn odihnitor
   Sophia Loren se culcă la nouă seara și se trezește la șase dimineața.
   Gimnastica de înviorare și florile
   În fiecare dimineață, actrița respectă anumite ritualuri de frumusețe și relaxare. 
   La trezire, gimnastica de înviorare este obligatorie, apoi plimbarea prin grădină, unde își admiră florile și se bucură de parfumul lor. 
   În plus, Sophia Loren nu fumează, nu bea alcool, refuză grăsimile și prăjelile.

   Multă apă naturală
   Sophia bea doi litri de apă pe zi pentru a avea pielea elastică și hidratată și pentru a-și curăța organismul de toxine. Ea are ferma convingere că persoanele care nu beau suficientă apă, se ridează mult mai devreme.
   Zilele de detoxifiere
   La fiecare 2-3 luni, iar uneori chiar mai des, Sophia își programează astfel de perioade. Timp de 2/3 zile, ea bea numai fresh-uri și mănâncă numai fructe proaspete, pentru a-și curăța intestinele și a-și împrospăta pielea feței. Ea recomandă consumul a cât mai mult ananas proaspăt, care elimină greutatea în exces.

   Curățarea pielii și înlăturarea produselor cosmetice
   Pentru a păstra tinerețea pielii, Sophia Loren recomandă hidratarea permanentă a pielii cu ajutorul cremelor si a loțiunilor. În plus, înlăturați regulat machiajul de pe față și pleoape. 
   Pentru demachierea ochilor, Sophia folosește uleiul de măsline, iar apoi se unge cu cremă cu vitamina A. Demachiantele din supermarketuri sunt tabu.
   ziarulnational.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Cel puțin, asta afirmă multe persoane. Este adevărat oare? Dacă ai în dotare un bebeluș nu te poți bucura de adierea răcoritoare a unui aer condiționat? Ei bine, dragi părinți, acest aparat nu este Bau-Bau și nici nu pune în pericol sănătatea copiilor, dacă este ales cu grijă și amplasat în locul potrivit. Așadar, venim în ajutorul tău cu sfaturi prețioase despre unde și cum trebuie montat aerul condiționat!
   Aparatul de aer condiționat este cel mai bun prieten din sezonul cald, însă mulți părinți au tendința să-l evite cât mai mult, de teama ca acesta să nu fie riscant pentru copii. Ceea ce mulți nu știu, este faptul că nu aerul rece este periculos, ci schimbările de temperatură dintr-o cameră în cealaltă. Specialiștii recomandă ca pe timpul verii, în camera copilului să fie menținută o temperatură de 23-24 de grade, iar iarna aceasta să crească la 25-26 de grade.  
   Amplasează aerul condiționat înt-o cameră/hol opus camerei copilului
   Da, într-o casă cu un pitic în plină dezvoltare se poate monta un aparat de aer condiționat. Acesta te va ajuta să păstrezi o temperatură constantă în întreaga locuință. Condiția de bază este ca acesta să fie amplasat cât mai departe de camera copilului, într-un hol sau o cameră opusă, în partea de sus a unui perete de exterior. Curenții de aer rece nu vor intra în contact direct nici cu tine și cu atât mai puțin cu cel mic. În cazul în care ai de-a face cu un micuț activ, ce obișnuiește să colinde toată casa, în lung și-n lat, un truc eficient pentru a răcori atmosfera este să setezi aerul condiționat la o temperatură mai mică în timp ce juniorul este la grădiniță/școală. Astfel, odată ajuns acasă, se bucură de o temperatură normală în toată casa, iar mami și tati se pot relaxa liniștiți.
   Alege o temperatură constantă
   Așa cum a fost amintit anterior, simptomele unei posibile răceli apar din cauza variațiilor de temperatură din casă, dar și de diferența prea mare între gradele din interior și cele din exterior. Nu este recomandat nicicând să setezi aparatul de aer condiționat la 18 grade atunci când afară sunt 35 de grade, și cu atât mai puțin atunci când ai un copil.
   Curăță constant aerul condiționat
   Încă o teamă a multor părinți în ceea ce privește aerul condiționat o reprezintă particulele de praf și bacteriile ce sunt eliberate și purtate de curenții de aer. Așadar, trebuie să ai grijă ca aparatul să fie curățat cât mai des posibil, dacă este posibil, în fiecare săptămână. De asemenea, este recomandat să alegi un produs ce are încorporat un filtru de particule, ce asigură o purificare a aerului pe care îl respirați. Sfat: Pornește aerul condiționat și deschide o fereastră pentru a asigura un circuit al aerului și pentru a atenua senzația de prea rece.
   Alege un aparat de aer condiționat în conformitate cu capacitatea locuinței
   Încă unul dintre criteriile de selecție ale aerului condiționat este puterea acestuia. Pentru dormitor sunt recomandate aparatele cu putere de 9000 btu, fiind și cele mai silențioase, în timp ce pentru sufragerie se potrivește cel de 12000 btu. În ceea ce privește încăperile mai înalte de 3 m, se iau în considerare aparatele cu putere mai mare (18000-24000 btu).
   qbebe.ro
 •