Febra pregătirilor pentru noul an şcolar. De ce se plâng comercianții


  Se simte deja febra pregătirilor pentru școală. Până la începutul noului an de studii a rămas mai puțin de o lună, iar comercianţii se întrec în oferte.

4.png

Totuși, ei spun că vânzările au scăzut cu 50 la sută comparativ cu anul trecut. Şi asta pentru că părinţii nu sunt dispuşi să cumpere multe haine și rechizite, din cauza pandemiei, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Dacă anul trecut pregătirile pentru şcoală începeau încă din iulie, atunci în acest an, primii cumpărători au apărut doar de câteva zile. Părinții nu se avântă să cumpere haine ca în anii precedenţi. Este și cazul Liudmilei Ciorici din Capitală şi a băiatului ei, Stanislav, care va merge în clasa întâi.

"O cămașă, pantaloni, o coftiță. Ghiozdan să ne uităm. De la trei mii până la patru mii, căci acum prețurile, doar o cămașă de la 300 de lei în sus și așa și pantalonii", a spus mama, Liudmila Ciorici.

"Aștept cu nerăbdare să mă duc la școală în aceste haine și să-mi fac prieteni noi", a spus elevul, Stanislav Ciorici.

Și Zinaida Dimitrașco din satul Văsieni, raionul Ialoveni, a venit să cumpere haine și rechizite fiicei sale Beatrice, care trece în clasa a patra.

"Pentru fetiță. Anul acesta este clasa a patra și ne pregătim de școală.

- Ce ați cumpărat astăzi?

- Ghiozdan. Tot ce trebuie: uniformă pentru prima zi de școală, necesarul, caiețele. Numai astăzi pe rechizite și uniforma pentru 1 septembrie, ghiozdanul am cheltuit peste două mii de lei. E scumpușor", a spus Zinaida Dimitraşco.

Comercianții spun că vânzările la produsele vestimentare au scăzut considerabil.

"În prezent se cumpără necesarul. Oamenii pur și simplu se tem. Bugetul e slab la oricare. Procură mai mult numai pantalonii și cămășile, deocamdată”.

Unii vânzătorii vin cu sfaturi pentru părinții care au copii de vârstă şcolară.

"Părinții să nu se grăbească la uniforma cea strictă, dar să investească în niște hăinuțe mai practice, atât pentru școală, cât și după școală, în caz că se întâmplă că avem din nou carantină".

Pentru a atrage cumpărătorii, magazinele de ghiozdane și rechizite școlare oferă reduceri.

”Până la moment, cel mai bine se întreabă doar rechizitele. Ceea ce începe de la stilouri, penale, carioci, creioane, creion simplu. Acum sunt reduceri la caiete. Este de minus 15 procente și destul de bine se vând".

În magazinele din Capitală, o ținută vestimentară de școală costă aproximativ 2.000 de lei, iar prețul unui ghiozdan începe de la 500 până la 1.200 de lei.

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Estimările arată că părinții plătesc cei mai mulți bani pentru lecțiile individuale, în școală sau în afara ei, 332,6 milioane de lei, şi pentru cărți și caiete suplimentare, circa 232,8 milioane lei, transmite Știri.md. 
   Celelalte cheltuieli sunt pentru cadourile oferite cadrelor didactice, pentru manifestațiile școlare, pentru cercurile și secțiile sportive. Cele mai mici cheltuieli sunt pentru examene și note mai bune. Sunt cifrele studiului sociologic „Etica și integritatea academică în învățământul general. Plățile informale în școli”, realizat de Institutul de Politici Publice.
   În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, a precizat că proiectul este parte a unui ciclu realizat pe parcursul mai multor ani cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova. Proiectul vine să satisfacă interesele şi necesităţile şcolilor şi comunităţilor de copii şi de părinţi. De asemenea, să identifice nevoile copiilor, părinţilor şi profesorilor din şcolile respective.
   Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a menţionat că intrarea în vigoare, în 2015, a Codului de etică al cadrului didactic a dus la o reducere semnificativă a implicării angajaților școlii în procesul de colectare a plăților informale. Aceste activități au fost preluate de cele mai diverse „fonduri”, cum sunt cele ale asociațiilor părintești, ale școlilor și ale claselor.
   Directorul Centrului de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, Vasile Cantraji, a subliniat că situaţia pandemică care a dus la schimbarea metodei de colectare a datelor poate implica diferenţe statistice semnificative, în comparaţie cu sondajele precedente. ,,Am fost nevoiţi să transformăm acest risc în condiţiile pandemiei. Vă amintesc că datele au fost colectate la sfârşitul lunii mai, perioada în care, chiar dacă fusese deja anulată starea de urgenţă pe ţară şi nu existau motive formale să mergem în teren să colectăm datele, din motive legate de securitatea respondenţilor şi a intervievatorilor, am decis să schimbăm metoda şi să colectăm datele de această dată la telefon”, a spus Vasile Cantraji.
   Conform datelor oferite de sondaj, cheltuielile anuale medii ale unei familii ce are copii de vârsta școlară au constituit circa 5.907 de lei pe lună. Din acestea, 968 de lei au fost destinați educației. Cheltuielile în cauză includ atât plățile formale (îmbrăcăminte, uniformă, costum sportiv, manuale, rechizite școlare etc.), cât și plățile informale (diverse „fonduri”, cadouri pentru cadrele didactice, note mai bune, reparații, fundații, asociații, comitete din cadrul școlilor etc.). În raport cu cei 13.247 de lei alocați anual de către stat pentru fiecare elev, cheltuielile pentru educație suportate de părinți constituie 87,7%. Altfel zis, la fiecare leu alocat de stat, părinții mai contribuie cu aproape 90 de bani.
   Ponderea părinților care declară că plățile din școli reprezintă pentru familiile lor o povară financiară este de circa 35%. Totodată, circa 37% dintre respondenți afirmă că aceste plăți reprezintă o sumă acceptabilă pentru ei.
   În opinia autorilor sondajului, diminuarea semnificativă a fenomenului plăților informale în școli ar trebui făcută prin revitalizarea inspecțiilor școlare, evaluări obiective, examene de admitere în universități etc., dar și prin promovarea afirmării eticii și integrității academice în cadrul organizațiilor de părinți.
   Sondajul a fost efectuat în vara anului 2020, pe un eșantion de 1.100 de respondenți. Studiul integral poate fi accesat pe pagina www.ipp.md.
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   O circulară în acest sens a fost semnată luni, de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Mariana Golovaci, transmite Știri.md cu referire la Publika.md. 
   Potrivit documentului, în cazul descris mai sus, părinții vor semna o declarație pe propria răspundere despre faptul că minorul nu a fost bolnav și nu a contactat cu persoane confirmate cu COVID-19.
   Doar dacă copilul a suferit o infecție respiratorie, inclusiv COVID-19, este necesar certificatul și consultația medicului de familie.
   În cazul în care copilul a stat în carantină 14 zile pentru că a contactat cu o persoană infectată, certificatul medical nu va fi solicitat.
   Totodată, admiterea copiilor nevaccinați în colectivități este interzisă.
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Noile reguli și condiții în care se desfășoară orele, pe fondalul epidemiei de coronavirus, a trezit revolte în ambele tabere, atât a părinților, cât și a profesorilor. Un părinte, sub protecția anonimatului, a declarat pentru Noi.md că în școala în care învață cei doi copii ai săi regulile sunt stricte și complet rupte de realitate, transmite Știri.md.
   Totodată, profesorii sunt impuși să vină în fața elevilor cu mască de protecție, ceea ce afectează substanțial capacitatea de expunere a materiei, se plâng părinții. Profesorii nu vor avea nici dreptul să meargă prin clasă, iar elevii vor trebui să stea în băncile lor, fără ca măcar să iasă la tablă în timpul orelor.
   Părintele a mai relatat că clasa este împărțită în două grupe: una merge la școală, iar alta face ore după-masă în regim online, lecțiile fiind cu durata de 15 minute.
   Profesorii și părinții se indignează pentru că în 15 minute nu poți preda și nici asimila multe. Acest lucru va duce la degradarea elevilor și la creșterea unei generații lipsite de cunoștințe, spun părinții. Totodată, elevii nu au dreptul să iasă din clasă, se permite doar să meargă la baie.
   Pauzele între lecții sunt de 10 minute, insuficient pentru ca profesorii să ajungă dintr-un cabinet în altul sau chiar dintr-un bloc în altul. O altă temere a părinților este că de la 15 septembrie școlile se vor închide și se va reveni la regimul de studii online, după cum i-au anunțat unii profesori.
   Solicitaţi de Noi.md să comenteze aceste zvonuri, reprezentanții Ministerului Educației au răspuns că acestea sînt speculații. "Noi nu am redeschis școlile, pentru ca să le închidem", au precizat funcționarii Ministerului.
   noi.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Unii dintre ei refuzau să supună copiii termometriei, să semneze declarația pe proprie răspundere și să poarte mască de protecție, transmite Știri.md cu referire la Diez.md. 
   Despre aceasta a anunțat viceprimara Angela Cutasevici, în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei Chișinău.
   Totodată, Angela Cutasevici a raportat și cantitatea de produse procurate pentru redeschiderea școlilor:
   # 981 de termometre electronice;
   # 1.927 de unități de dozatoare pentru dezinfectanți pentru mâini;
   # 18.373 de litri de dezinfectant pentru mâini;
   # 49.538 de litri de dezinfectant pentru suprafețe;
   # 234 de unități de covorașe dezinfectante;
   # 52 de dispensare automat pentru dezinfectarea mâinilor;
   # 305 recipiente cu dezinfectant pe bază de clor.
   Problemele care au fost identificate în prima zi de redeschidere a școlilor:
   # au fost atestate probleme precum refuzul părinților de a semna declarația pe propria răspundere;
   # refuzul părinților de-a supune copilul termometriei;
   # solicitarea unor părinți de-a organiza procesul educațional doar online;
   # nemulțumirea părinților față de lipsa prezenței tuturor elevilor;
   # nerespectarea orarului sunetelor și al lecțiilor;
   # părinții erau neorganizați, fără măști și comunicau în grupuri stând aproape unul de altul în afara teritoriului liceului.
   Ținem să menționăm că nu toate instituțiile și-au redeschis ușile pentru elevi. Din cele 1.252 de școli, 19 nu au început anul de studii cu elevi prezenți în sălile de clase.
   diez.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Potrivit euroweeklynews.com, părinții care nu-și lasă copiii la școală riscă sancțiuni grave, cum ar fi amenzi usturătoare sau chiar pedepse cu închisoarea, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.
   Un magistrat din Camera de Contencios a Curții Superioare de Justiție din Murcia și purtător de cuvânt național pentru judecători a explicat faptul că “părinții au obligația de a le permite copiilor să primească educație”. 
   “Din acest motiv, cei care încurajează absența riscă închisoarea, amenzi și, în cel mai rău caz, pierderea tutelei”, potrivit magistratului Ascensión Martín.
   Magistratul Ascensión Martín compară aceste evenimente cu „atunci când un părinte refuză o transfuzie de sânge pentru copilul său și un judecător îi impune să o facă”.
   Există o prevedere în Codul Penal care spune că acei părinți care nu-și lasă copiii la școală riscă între 3-6 luni de închisoare, scrie sursa citată.
   Părinți, profesori, dar și politicieni din opoziția din Spania sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul a dechis deschiderea școlilor. 
   Ultimele date guvernamentale arătă că 7.609 de persoane s-au infectat în cursul zilei de vineri, acesta fiind cel mai mare număr de la sfârșitul lunii martie .
   stirileprotv.ro
 •