Europa îşi redeschide frontierele, dar în condiții speciale


  Ţările europene încep de luni să relaxeze unele controale la frontiere după izolarea determinată de coronavirus, însă unele restricţii sunt în vigoare în câteva țări.

un2ifnJKUrw.jpg

Existența acestor restricții și faptul că mulți europeni lucrează de acasă înseamnă că nivelul călătoriilor va rămâne scăzut față de perioada de dinaintea pandemiei, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Spaţiul Schengen, care cuprinde 22 de ţări din UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, permite trecerea frontierelor fără controale, însă granițele au fost în mare parte închise timp de trei luni, cu excepţia traficului de bunuri şi deplasarea lucrătorilor din domeniile esenţiale.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, le-a cerut săptămâna trecută statelor membre ale UE să ridice controalele interne la frontieră până luni şi să permită redeschiderea graduală spre alte ţări începând din iulie.

Decizia ar putea ajuta la salvarea sezonului de vară, parte esenţială a industriei turismului în Europa.

Alături de domeniile recreative şi cultură, aceste sector reprezintă aproape 10% din economia UE, iar în ţările mediteraneene, care au fost puternic lovite de pandemie, asigură un procent chiar mai mare.

Din Islanda şi până în Grecia, multe restricţii pentru cetăţenii din UE şi din Schengen se relaxează de luni, dar asta nu înseamnă o revenire la călătoriile libere pentru cei 420 de milioane de locuitori din Spaţiul Schengen.

Germania, Belgia, Franţa şi Grecia au restabilit de luni libera circulaţie cu toate ţările din UE, potrivit AFP.

Spania nu va primi însă turişti străini până la 21 iunie, cu excepţia unor insule spaniole. În alte părţi, dreptul de a călători depinde de ţara în care locuieşti şi de ţara în care vrei să mergi.

Grecia impune carantina obligatorie pentru cetăţenii care vin de pe o serie de aeroporturi din opt ţări din UE. Cehia are un sistem bazat pe culori şi interzice intrarea turiştilor din ţări de nivel „portocaliu” şi „roşu”, cum ar fi Portugalia şi Suedia.

Danemarca va permite accesul turiştilor din Islanda, Germania şi Norvegia, dar nu şi din Suedia, cu condiţia ca ei să rezerve cel puţin şase nopţi de cazare.

Croaţia, care depinde în mare măsură de turism, şi-a redeschis de asemenea frontierele. O decizie similară a luat şi Polonia, care primeşte cetăţeni din UE începând de sâmbătă.

Carantina obligatorie de două săptămâni din Marea Britanie pentru vizitatori înseamnă că şi britanicii vor avea parte de aceeaşi izolare în Franţa.

Înainte de criză, 3,5 milioane de persoane traversau în medie pe zi graniţele interne din UE, conform unui raport de anul trecut al Parlamentului European.

Circa 1,7 milioane de persoane făceau naveta spre muncă. Multe dintre aceste persoane lucrează acum de acasă, în timp ce prelungirea restricţiilor şi îngrijorările privind sănătatea ar urma să limiteze turismul şi călătoriile de afaceri.

De exemplu, pe aeroportul din Bruxelles, în prima zi de redeschidere operează circa 60 de zboruri, 10% din normalul de 600.

digi24.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Despre acest lucru a vorbit europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, transmite Știri.md.
   „Zona de risc este inevitabilă şi nu ţine de regimul de mobilitate, de vize şi de paşaport. Câtă vreme există riscurile de sănătate publică într-un stat care beneficiază de regimul liberalizat de circulaţie aşa cum este R. Moldova, câtă vreme acele riscuri de sănătate publică se menţin, atunci şi cetăţenii vor avea de suferit pentru că restricţiile se vor menţine în privinţa acestor cetăţeni. Şi cetăţenii vor fi afectaţi”, a spus europarlamentarul.
   Oficialul a menţionat că măsurile la care au recurs ţările UE, de închidere a frontierelor interne şi externe pe perioada pandemiei, au fost dictate de securitatea şi riscurile de sănătate publică.
   „Măsurile de siguranţă luate în perioada acestei crize nu au fost doar nişte măsuri care au ţinut de credibilitatea pasagerilor sau cetăţenilor unei ţări sau nu şi de riscurile pentru mobilitate şi pentru siguranţa trecerii frontierei, ci au ţinut de riscurile de sănătate publică”, a spus Dragoş Tudorache.
   Europa îşi redeschide graniţele pe măsura ieşirii din izolarea provocată de pandemie. O bună parte dintre ţările UE au ridicat restricţiile la frontierele interne ale UE pentru călătorii europeni. Spania urmează să redeschidă graniţele pentru vizitatorii din UE şi din spaţiul Schengen începând cu 21 iulie.
   Comisia Europeană a recomandat deschiderea frontierelor externe ale Uniunii Europene din 1 iulie şi a chemat statele membre ale comunităţii să formeze lista ţărilor, pentru cetăţenii cărora vor fi scoase restricţiile.
   Amintim că un nou record de cazuri de infectare cu COVID-19 a fost înregistrate în R.Moldova miercuri, 17 iunie, când au fost confirmate 478 de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus. Astfel, bilanţul persoanelor infectate a ajuns la 12.732 de cazuri. Bilanţul deceselor cauzate de coronavirus urcă la 433.
   tvrmoldova.md
 •