Dragobetele – iubește fetele! varianta românească a Valentine`s Day


    În fiecare an, pe 24 februarie se sărbătoreşte Dragobetele, varianta românească a Valentine`s Day.

Ziua de Dragobete este asociată cu iubirea şi cu inceputul primăverii, dar şi începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental. Este o sărbatoare tipic româneasca, în care traditia și-a spus cuvîntul. Dragobete este o ființă mitologică, fiul chipeș si focos al babei Dochia, echivalentul zeului Cupidon al latinilor și Eros al grecilor. De obicei se sarbatorește la data de 24 februarie, moment în care se credea că începe cu adevărat primavara, cînd urșii ies din hibernare și păsările dau startul ritualurilor de împerechere.

 

54e7990f0d7d1_dragobetelecopy.jpg

Iată ce tradiţii se respectă în ziua de Dragobete:

De Dragobete, conform tradiţiei, fetele strîngeau zăpada şi o topeau. Cu apa rezultată îşi spălau faţa şi părul. În acest fel, fetele se menţineau frumoase tot anul şi băieţii le curtau imediat.

 

În unele zone din ţară, o superstiţie spune că îndrăgostiţii trebuie neapărat să se sărute în ziua de Dragobete ca să rămînă împreună cît mai mult timp. De fapt, aceasta ar fi o logodnă neoficială prin care îndragostiţii îşi jura iubire veşnică.

 

În ziua de Dragobete, nimeni nu plînge şi nimeni nu e trist, deoarece aşa va fi tot anul şi va atrage ghinioanele asupra lui. Tinerii trebuie să petreacă şi să fie veseli în această zi, pentru că tot anul să le meargă bine.

54e7992fc7e9a_sarutamadedragobete.jpg

La sate, se organizau adevarate petreceri şi baluri de Dragobete, pentru ca fetele şi băieţii să se întîlnească şi să petreacă împreună. De aici şi zicala “Dragobetele sărută fetele”. Unii tineri strigau pe uliţe “Dragobetele sărută fetele”, prin care anunţau sărbătoare a iubirii.

 

Potrivit tradiţiei, femeile trebuie să facă ordine şi curăţenie în casă, pentru a avea un an îmbelşugat şi a fi iubite de soţi. În schimb, la ţară, gospodarii se fereau să lucreze pământul sau să facă treabă prin curte, de teama că Dragobetele să nu-i pedepsească pentru că munceau, în loc să petreacă.

 

Tot în ziua de Dragobete se organizează şi “zburătoritul”. Este un eveniment în care băieţii alearga după fete, să le prindă şi să le sărute. Odată ce se sărutau, se consideră că începea relaţia lor de dragoste.

 

Tot în această zi, gospodinele trebuiau să semene busuioc în răsădniţe, apoi să aibă grijă de răsăduri pînă de Sfantul Gheorghe, când îl plantau afară, în grădină. Busuiocul semănat de Dragobete ar avea puteri magice.

54e799875c783_valentinsaudragobete.jpg

Din pacate, ritualurile de Dragobete s-au pierdut și au fost înlocuite cu cele specifice Sfântului Valentin. Oricît de frumoase ar fi tradițiile noastre, intercuturalitatea îsi spune cuvîntul și își pune amprenta pe obiceiurile românești. Suntem curioși cîți dintre voi țineți să vă puneți partenerii la jocurile tipice ale Dragobetelui. Așteptăm sa ne surprindeți și să ne povestiți cum ați decis voi să vă sărbătoriți iubirea.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.