O decizie în acest sens a fost luată după ce APCSP a efectuat în ultima perioadă mai multe controale la unităţile comerciale care vând jucării pentru copii.
De menționat că au fost supuse controlului următoarele grupe de produse: jucării cu roţi (trotinete, biciclete, jucării cu împlutură moale, păpuşi, jocuri de mese, jucării din mase plastice, etc.).
În urma efectuării controalelor s-au stabilit că cele mai frecvente încălcări depistate în urma verificărilor pieţei ţin de expunerea în comerţ a produselor fără informaţia completă privind ţara producătoare, producătorul, denumirea importatorului, precum şi lipsa informaţiei în limba de stat privind măsurile de precauţie şi modul de utilizare; expunerea în comerţ a jucăriilor pentru copii fără o evaluare obligatorie a conformităţii, în lipsa declaraţiei de conformitate, lipsa rapoartelor de încercări la indicii de inofensivitate ş.a.
Astfel, în urma controalelor angajații Agenției pentru Protecția Consumatorilor au întocmite 6 procese-verbale, au eliberat 3 prescripţii de interzicere a comercializării loturilor de produse pentru 33.827 bucăți în sumă totală de 636.628 de lei lei.
Totodată au aplicat 3 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor.
Cum alegem jucării sigure pentru copii? Atrageți atenția la marcajul „CE”
1. Asiguraţi-vă că aţi luat cunoştinţă de toate informaţiile de pe etichetă. Fiţi conştienţi de recomandările privind limita de vârstă şi siguranţa produselor - luaţi o atitudine serioasă. Achiziționați doar jucării care au aplicat marcajul CE. „Marcaj CE” înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația comunitară de armonizare transpusă și în legislația națională. Nu confundați marcajul CE cu alte simboluri. Atenție! Acestea au rolul să vă deruteze și riscați să procurați jucării periculoase pentru copii.
2. Nu procuraţi jucării care nu sunt însoţite cu instrucţiuni de utilizare.
3. Nu lăsaţi la îndemâna copiilor sub 3 ani jucării care conţin părţi mici, deoarece copiii au tendinţa de a pune jucăriile în gură, iar părţile mici prezintă un risc de sufocare. Aveţi grijă ca toate detaliile mici (ochi, nas ş.a.) ale jucăriilor să fie strîns lipite /cusute de jucărie.
4. Urmaţi cu stricteţe regulile privind asamblarea şi folosirea jucăriilor. Păstraţi instrucţiunile şi alte informaţii ambalate împreună cu jucăriile, într-un loc sigur.
5. Întotdeauna procuraţi jucării de la producători cu renume, pe care îi cunoaşteţi. Vînzătorii/producătorii cu renume au grijă de produsele comercializate şi de obicei acceptă returnări.
6. O atenţie deosebită trebuie acordată la procurarea jucăriilor de mîna a doua (second hand). Supravegheaţi copii în timpul jocului - aveţi grijă ca jucăriile să fie utilizate conform scopului, în corespundere cu vîrsta şi abilităţile copiilor. Pentru anumite produse - cum sunt trotinetele, bicicletele, patinele cu rotile - casca şi echipamentul de siguranţă trebuie să fie mereu purtate.
7. Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt păstrate în locuri neaccesibile copiilor cu vîrsta mai mică de 3 ani, aşa cum aceste jucării pot conţine părţi mici. Aveţi grijă ca copii să nu se joace cu pachetele din plastic, care reprezintă un risc al sufocării.
8. Examinaţi periodic jucăriile pentru a depista eventuale distrugeri (rupturi, spargeri) care pot prezenta anumite riscuri pentru sănătatea şi siguranţa copilului dvs.
9. Aruncaţi imediat jucăriile distruse, înlăturaţi toate ambalajele jucăriilor, inclusiv ambalajele din plastic, carton, hîrtie, dar întotdeauna păstraţi instrucţiunile.
10. Nu lăsaţi jucăriile pe scări, pe podea sau în locurile aglomerate ale casei.
11. Întotdeauna anunţaţi vînzătorul sau autorităţile competente dacă aţi descoperit un eventual risc al unei jucării.
12. Fiţi vigilenţi şi respectaţi precauţiile de baza pentru reducerea la maximum a riscurilor.
Comentarii Recomandate