"Conform calculelor efectuate în baza Metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4.083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali", se arată într-un comunicat al Moldovagaz, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
De ce ANRE nu va ajusta tarifele până pe 1 octombrie
Au trecut 5 zile de la anunţul Moldovagaz, dar pe pagina ANRE nu a fost publicată nici măcar solicitarea de ajustare a tarifelor la gaze.
Galina Sanduţa, şefa serviciului de presă a ANRE, a precizat că instituţia are termen de 10 zile lucrătoare pentru publicarea solicitării depuse de Moldovagaz.
Dacă mai luăm în calcul că după aceasta mai este nevoie să fie publicate şi calculele tarifelor efectuate de ANRE, iar apoi să fie convocată şi o şedinţă publică privind ajustarea tarifelor, apoi procedura poate dura mai mult de o lună de zile.
De exemplu, în cazul furnizorului central de energie Energocom, solicitarea de ajustarea a preţului la energie electrică a fost depusă pe 19 august şi publicată pe pagina ANRE pe 25 august.
Proiectul Hotărârii ANRE privind prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică a fost publicat pe 7 septembrie, iar şedinţa de ajustare a tarifelor va avea loc pe 25 septembrie.
Altfel spus, de la depunerea cererii şi până la adoptarea unei decizii poate trece mai mult de o lună de zile, iar ANRE este în drept să examineze cererea în decurs de aproape jumătate de an.
În acelaşi timp, au fost cazuri când ANRE în regim de urgenţă examina şi ajusta tarifele, inclusiv şi retroactiv, cum s-a întâmplat în martie 2018, fapt ce a creat numeroase probleme pentru sector, fiind o acţiune populistă şi la comanda guvernului condus atunci de Pavel Filip.
Devieri financiare de 1,3 miliarde lei
Menţionăm că Moldovagaz nu oferă alte detalii despre mărimea tarifului pentru fiecare categorie de consumator.
Anterior Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz, susţinea că nu poate fi o reducere mai semnificativă a preţului din cauza devierilor de circa 1,3 miliarde de lei acumulate în anii 2011-2019.
Potrivit lui Ceban, tariful se va diminua grație scăderii prețului de achiziție pentru gaz – până la 100-115 dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Pe de altă parte, el a menţionat faptul că în urma sistării tranzitului de gaze de către Gazprom au scăzut semnificativ veniturile operatorului de transport. Astfel că tariful de transport al gazelor ar urma să fie majorat de circa 9 ori.
Comentarii Recomandate