De ce tarifele la gaze nu vor fi ajustate până pe 1 octombrie


    Săptămâna trecută întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz a anunţat că a trimis Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitarea privind revizuirea tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale, începând cu 1 octombrie 2020.

325-3.jpg

"Conform calculelor efectuate în baza Metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4.083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali", se arată într-un comunicat al Moldovagaz, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

De ce ANRE nu va ajusta tarifele până pe 1 octombrie

Au trecut 5 zile de la anunţul Moldovagaz, dar pe pagina ANRE nu a fost publicată nici măcar solicitarea de ajustare a tarifelor la gaze.

Galina Sanduţa, şefa serviciului de presă a ANRE, a precizat că instituţia are termen de 10 zile lucrătoare pentru publicarea solicitării depuse de Moldovagaz. 

Dacă mai luăm în calcul că după aceasta mai este nevoie să fie publicate şi calculele tarifelor efectuate de ANRE, iar apoi să fie convocată şi o şedinţă publică privind ajustarea tarifelor, apoi procedura poate dura mai mult de o lună de zile.

De exemplu, în cazul furnizorului central de energie Energocom, solicitarea de ajustarea a preţului la energie electrică a fost depusă pe 19 august şi publicată pe pagina ANRE pe 25 august.

Proiectul Hotărârii ANRE privind prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică a fost publicat pe 7 septembrie, iar şedinţa de ajustare a tarifelor va avea loc pe 25 septembrie.

Altfel spus, de la depunerea cererii şi până la adoptarea unei decizii poate trece mai mult de o lună de zile, iar ANRE este în drept să examineze cererea în decurs de aproape jumătate de an.

În acelaşi timp, au fost cazuri când ANRE în regim de urgenţă examina şi ajusta tarifele, inclusiv şi retroactiv, cum s-a întâmplat în martie 2018, fapt ce a creat numeroase probleme pentru sector, fiind o acţiune populistă şi la comanda guvernului condus atunci de Pavel Filip.

Devieri financiare de 1,3 miliarde lei

Menţionăm că Moldovagaz nu oferă alte detalii despre mărimea tarifului pentru fiecare categorie de consumator.

Anterior Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz, susţinea că nu poate fi o reducere mai semnificativă a preţului din cauza devierilor de circa 1,3 miliarde de lei acumulate în anii 2011-2019.

Potrivit lui Ceban, tariful se va diminua grație scăderii prețului de achiziție pentru gaz – până la 100-115 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Pe de altă parte, el a menţionat faptul că în urma sistării tranzitului de gaze de către Gazprom au scăzut semnificativ veniturile operatorului de transport. Astfel că tariful de transport al gazelor ar urma să fie majorat de circa 9 ori.

mold-street.com

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Anabel Job

Postat

UN MARE CASTER DE VRAIE (DR. Ayoola) CARE MĂ AJUTĂ SĂ REVENI EX. Vreau să scriu rapid despre o Casterie de Vrajă de Iubire Puternică care m-a ajutat când am avut o neînțelegere cu soțul meu care a dus la Divorț. Am contactat acest puternic turnător de vrăji numit Dr. Ayoola help și am urmat pasul pe care mi l-a cerut și în 48 de ore soțul meu m-a sunat și a fost dornic de iertarea mea și că nu-și dorea altceva decât să mă aibă în brațe pentru totdeauna. Sunt plin de atâta bucurie și fericire încât l-am găsit pe Dr. Ayoola, sper că toți cei de aici veți găsi această mărturie a mea și îl veți readuce pe soțul dvs. în doar 24 de ore. A făcut o treabă perfectă pentru mine. Sunt atât de fericit și de entuziasmat, deoarece în timp ce scriu această mărturie, soțul meu se îndrăgostește din nou de mine. Dacă există cineva care are dificultăți și are nevoie de ajutor, ar trebui să-l contactați pe dr. Ayoola pe ID-ul său de e-mail: drayoolasolutionhome@gmail.com sau să-l scrieți pe WhatsApp: +31684065675 și este gata să vă ajute indiferent de situație, site-ul web: https://drayoolasolutionhome.com/

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.