Cum tratezi teama de doctor a copilului?


    Pentru sănătatea copilului tău, vizita la doctor este o necesitate. Iată câteva strategii eficiente prin care să-l faci să înţeleagă că n-are de ce să-i fie frică.

Chiar şi adulţii se tem uneori să-şi facă un control medical. Prin urmare, este normal ca şi micuţul tău să devină agitat când se trezeşte într-o cameră străină, unde este înconjurat de persoane necunoscute care folosesc obiecte ciudate.

În plus, dacă în trecut i s-a spus că doctorul îi va face o injecţie atunci când greşeşte, este foarte probabil să nu-l poţi opri din plâns pe tot timpul consultaţiei. Poţi evita asta, transformând totul într-o joacă din care amândoi aveţi de câştigat.

Pregăteşte-l înainte!

Anunţă-ţi copilul cu câteva zile înainte că va merge la medic şi explică-i cât mai pe înţelesul lui ce se va întâmpla la spital. Te poate ajuta o carte de biologie din care să-i arăţi poze cu corpul uman, povestindu-i cum doctorul îi va asculta bătăile inimii sau îi va căuta „monstruleţii” denumiţi viruşi.

Totodată, este important să-i dai exemple de alţi copii, prieteni cu care se joacă frecvent, care au fost la doctor şi nu numai că nu li s-a întâmplat nimic rău, dar au şi aflat multe lucruri interesante.

 

„Exersaţi” acasă!

Jucaţi-vă şi acasă „de-a doctorul” făcând pe rând schimb de roluri, când tu eşti medicul, iar el pacientul, când invers. Îi poţi cumpăra o trusă medicală de jucărie sau chiar poţi improviza un loc în casă pentru „cabinetul lui medical”. Când va fi pus în faţa unei situaţii reale, copilul va reuşi să-şi învingă mai uşor frica faţă de doctor, pentru că se va simţi familiar cu tot ceea ce se întâmplă în cabinet.

5566b1b63eb0d_littlegirlwithteddybear.jpg

Nu te arăta stresată!

Exemplul tău este foarte important pentru copil în cadrul vizitei la medic. Indiferent de vârsta lui, este recomandat să fii calmă şi să îi transmiţi o stare de siguranţă. Evident că vor exista momente tensionate în care va trebui să ai răbdare cu el, dar cel mic va împrumuta şi ceva din starea ta de spirit, aşadar nu te stresa prea tare.

De asemenea, îl poţi ruga pe medic să îl lase să atingă obiectele medicale. Va recunoaşte, spre exemplu, termometrul care seamănă cu cel din trusa de acasă şi nu va fi atât de speriat când îl va avea la subraţ.

5566b32b7f3a2_467x267booknicts.jpg

Recompensează-i curajul!

Nu uita ca după fiecare vizită la medic să-l lauzi dacă a fost cuminte şi să povesteşti celorlalţi ce atitudine exemplară a avut. Poţi să-l răsfeţi mergând cu el prin parc sau unde ştii că îi place cel mai mult. Pe viitor va asocia această experienţă plăcută cu mersul la doctor şi va ştii că, dacă este la fel de curajos, în mod sigur va avea parte de o surpriză.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.