Cum să alegi corect aparatul de aer condiţionat


    Temperaturile cresc in termometre, iar pana la zilele toride de vara nu mai e atat de mult. Prin urmare, creeaza-ti confortul din timp, cumparand un aparat de aer conditionat potrivit nevoilor tale.

Cei mai multi oameni isi cumpara un aparat de aer conditionat doar cand vor sa se puna la adapost de canicula, pierzand din vedere ca acesta le asigura confortul termic pe tot parcursul anului si poate regla temperatura si umiditatea din interior chiar si iarna. Iata de ce alegerea aparatului de aer conditionat cel mai bun, in acord cu necesitatile personale, se dovedeste adesea dificila, indiferent de costul acestuia. Tocmai pentru ca pe piata exista o gama variata de oferte, cu sisteme diferite de climatizare, cu capacitati si consum variat, iar locuintele noastre au si ele conformatii si suprafete diferite, plus necesitati diferite, ne vedem adesea pusi in fata a prea multe posibilitati, care ne ingreuneaza deciziile.

 

De ce aveti nevoie de un aparat de aer conditionat?

Se spune adesea ca aparatul de aer conditionat este “nesanatos”, dar aceasta opinie a aparut ca efect al utilizarilor neadecvate sau montarii gresite. Cand cumparam unul, nu ar trebui sa pierdem din vedere functia lui esentiala. Urmarim sa asiguram locuintei noastre un confort termic – temperaturile fie prea ridicate, fie prea scazute, foarte asemanatoare cu vremea de afara, nu constituie nici pe departe ceva de dorit intr-o locuinta. Aproape indiferent de clima, este greu sa traim si sa functionam normal in spatii neclimatizate. Cei patru parametri pe care vi-i asigura produsul de climatizare ideal vor fi deci: racirea, incalzirea, umidificarea si ventilarea spatiilor.

555f04532e578_16845Airconditioner.jpg

Split-urile, cele mai folosite in apartamente

Marea majoritate a populatiei prefera, din motive financiare, sa foloseasca asa zisele “splituri”, care sunt mai ieftine si sunt compuse din doua piese diferite: evaporatorul (care se monteaza in interiorul locuintei) si condensatorul (care se monteaza afara, pe fatada cladirii). De principiu, split-urile sunt destinate folosirii intr-o singura incapere (o incapare = un aparat) si in general acopera nevoile a una-doua persoane ce folosesc aceasta incapere, dar, atentie, aceste persoane ar trebui sa aiba si procese metabolice similare. Nu toata lumea suporta acelasi nivel de temperatura. Pentru persoanele fizice si incaperi mici, ele sunt suficient de practice si in acelasi timp au un pret destul de accesibil raportat la ceea ce ofera ca sa ajunga preferatele utilizatorilor casnici.

 

Clasa de racire / incalzire

BTU/h (British Thermal Units per ora) este o alta masura de calcul pentru puterea aparatului, exprimata in general la alte aparate in W sau kW. Un BTU este echivalent cu aproximativ 0,293 W/h. Primul lucru pe care il veti urmari la aparatul de aer conditionat va fi, asadar, aceasta putere: in functie de suprafata incaperii pe care doriti s-o climatizati, veti avea nevoie de un aparat cu o putere de acoperire macar suficienta. Astfel, necesarul este de:

camera de 18 – 30 mp ≈ 9000 BTU/h

24 – 40 mp ≈ 12000 BTU/h

28 – 46 mp ≈ 14000 BTU/h

40 – 67 mp ≈ 18000 BTU/h

48 – 80 mp ≈ 22000 BTU/h

 

Dupa cum remarcati, pentru aceeasi suprafata puteti cumpara aparate cu cel putin doua sau chiar trei clase de racire. Decizia va apartine si in functie de buget, pentru ca produsele cu putere mai mica sunt mai ieftine, dar adesea veti fi siliti sa le tineti pe nivelul maxim, ceea ce le va reduce durata de viata. De recomandat e sa preferati un aparat mai mare si ceva mai puternic, care va va tine mai mult. De asemenea, un BTU mai mare va permite un interval mai mare de temperaturi ce pot fi reglate (util si daca nevoile metabolice ale locatarilor sunt diferite). In general, o incapere obisnuita de bloc este foarte bine acoperita de un aparat cu 12000 BTU. Totusi, nu uitati sa va ganditi la necesarul de frig al incaperii: evaluati cum sunt orientate ferestrele cat de fluctuante sunt temperaturile de afara, la gradul de termoizolare al incaperii (care va influenta pierderile de temperatura, spre exemplu o locatie la ultimul nivel al unui imobil) sau la existenta altor surse de caldura la interior (calculatoare, aparate electrocasnice, mai mult de doua persoane in acelasi spatiu).

 

Consumul de energie si alti parametri

Clasa energetica ne indica ce cantitate de energie se consuma: aparatele din clasa A si A+ consuma cu pana la 40% mai putin fata de cele de clasa C sau D. Astfel, un aparat cu o putere de 12000 BTU si de clasa energetica A va consuma 1080 W/h, in timp ce unul de clasa energetica D va consuma 1500 w/h.

555f0466c9390_airconditioning.jpg

Nivelul de zgomot

Ca orice aparat electric, şi cel de aer condiţionat face zgomot. Înainte de a-l cumpăra, interesează-te deci despre nivelul lui de zgomot, măsura în decibeli (dB).

În timpul unei conversaţii „suporţi” 50 dB. Poţi face deci comparaţia cu nivelul de zgomot emis de aparat. Cu cât e mai silenţios, cu atât e mai bine pentru tine şi familia ta.

Functia de incalzire.

Aparatul poate functiona pe modul incalzire chiar si cand afara sunt -10 grade Celsius, dand la interior pana la 23 grade Celsius. Ele ar putea functiona chiar si cand afara sunt -20 grade Celsius, totusi randamentul de incalzire la interior scade proportional. Evaluati in functie de celelalte siteme de incalizre pe care le detineti deja cand este mai util sa il mentineti in functiune - dupa cum ati vazut e mai rentabil sa folositi splitul in loc de centrala pe gaze primavara si toamna. De asemenea, nu uitati ca pentru functia de incalzire aparatului ii va lua cam 5 minute pana sa bage la interior aer cald, iar primele rafale de aer vor fi rece.

 

Ventilarea si deumidificarea (filtrarea aerului).

Ventilarea aerului se face cu un consum minim de energie, prin circulatia aerului din incapere. Deumidificarea creste senzatia de confort in incapere, mentinand umiditatea din aer la un nivel acceptabil pentru organismul uman si in acelasi timp impiedica dezvoltarea microoroganismenlor si mucegaiului. Nu uitati sa curatati periodic (cam la 2 saptamani) praful de pe aparat si filtrele

Alti parametri, cum ar fi greutatea, nivelul de zgomot etc. depind numai de nevoile personale: unde puteti suspenda unitatea interioara, cat de deranjant vi se pare zgomotul, daca e vorba de un dormitor sau de un loc cu trafic mare, precum un living etc.

 

Sfat:

-Nu se recomandă folosirea unui singur aparat de putere mare, de exemplu 18.000 btu, amplasat pe hol pentru climatizarea unui întreg apartament, din următoarele considerente:

-Debitul de aer foarte mare al unui aparat de 18.000 btu amplasat într-un spațiu mic cu înălțimea sub 3m provoacă un disconfort pronunțat locatarilor, punându-le sănătatea în pericol;

-Un aparat de putere mare amplasat într-un spațiu mic va scădea foarte repede temperatura aerului la valoarea setată după care se va opri, în consecință aerul rece nu va mai fi împins de ventilatoarele aparatului să treacă în celelalte camere, deci se va obține un efect exact invers efectului așteptat.

-Amplasarea unității interioare a aparatului de aer condiționat pe hol înseamnă suplimentarea traseului frigorific, deci un cost adițional relativ mare, ducând în final la o risipă de bani, și nicidecum la o economie.

 

Sistemul de filtrare are de asemenea un rol important deoarece reține praful și impuritățile prezente în aerul din încăpere. Toate aparatele au un filtru de praf care nu se consumă în timp și deci nu trebuie înlocuit periodic, acesta fiind lavabil. Pentru combaterea virușilor și bacteriilor, singurele filtre eficiente sunt sistemul Plasmacluster al aparatelor Sharp și filtrele UV prezente la unele modele High-End. Filtrele auxiliare cu denumiri pompoase promovate agresiv ca elemente care elimină fumul de țigară și neutralizeaza mirosurile neplăcute din încăpere nu sunt deloc eficiente, mulți utilizatori renunțând la ele după un timp scurt de folosire. Fumul de țigară, animalele de companie și unele plante degajă în aer unele substanțe specifice care odată ce ajung în unitatea interioară se depun pe fagurii schimbătorului de căldură al acesteia iar în timp duc la degajarea de către aparat a unor mirosuri neplăcute. Singurul remediu în acest caz este spălarea frecventă a schimbătorului de căldură, operație destul de complicat de realizat dealtfel. Aparatele de aer condiţionat asigură un confort termic ideal utilizatorilor însă medicii recomandă folosirea cu atenție sporită a acestora în situația în care utilizatorul intră și părăsește frecvent incinta climatizată. În acest caz temperatura din spațiul climatizat trebuie setată astfel încât să fie cu cel mult 10 grade mai mică decât cea exterioară întrucât schimbările bruşte și frecvente de temperatură pot provoca probleme de sănătate. În cazul în care aparatul de aer condiționat este folosit în mod propice, acesta poate preveni alergiile, crizele de astm şi chiar bolile respiratorii cauzate de poluare, datorită filtrelor care rețin praful, polenul și impuritatile din aer.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.