Cum ne hidratăm corect vara


    Pe lângă o alimentație sănătoasă care să asigure aportul de vitamine atât de necesar corpului, mai ales în perioada sezonului cald, hidratarea reprezintă un alt factor deosebit de important pentru menținerea unui organism sănătos.

Pentru a face față cu brio temperaturilor ridicate ale verii, indiferent dacă acestea ne surprind sub o umbrelă pe plajă, printre brazi, cucerind un nou munte sau în briza aerului condiționat de la birou, specialiștii ne sfătuiesc să ne hidratăm de-a lungul întregii zile.

 

„Din cauza temperaturilor ridicate, corpul nostru elimină prin transpirație o cantitate importantă de lichide care trebuie neapărat compensata printr-o hidratare corectă. Alături de apă, esențială pentru a reechilibra organismul în zilele de vară, putem adăuga însă și alte tipuri de băuturi cu un rol rehidratant dovedit, în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi, de la sucuri naturale, la lapte, de pildă. Conform studiilor, chiar și cei care preferă berea au motive de bucurie, întrucât cercetătorii au concluzionat ca ea poate contribui cu succes la o hidratare corectă, în completarea apei”, spune Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

 

Apa la temperatura camerei
559e2cf7f386b_s560x316_hidratare.jpg
Corpul uman este alcătuit în proporție de 70% din apă, așa că nu este de mirare de ce aceasta ocupă întotdeauna primul loc în recomandările medicilor.

 

Lipsa ei este asociată cu senzația de oboseală, de stres și de nerăbdare, poate îngreuna concentrarea și poate reduce nivelul de atenție și de vitalitate. Secretul constă în consumul apei la temperatura camerei, nu rece. Astfel, corpul nostru nu va fi nevoit să consume energie pentru a aduce temperatura apei consumate la temperatura corpului.

 

Ceaiul fierbinte
559e2d1515f7e_cum_sa_te_relaxezi_la_o_cana_cu_ceai.jpg
O cană de ceai reprezintă echivalentul unei căni cu apă plus beneficiile aduse de antioxidanții săi și variația gustului. Printre recomandări se numără ceaiul de mentă ce oferă un efect răcoritor, dar și ceaiul verde, renumit pentru proprietățile lui medicinale.

 

Tradițiile Arabiei Saudite ne dezvăluie un secret pentru zilele călduroase de vară: contrar așteptărilor, ceaiul consumat cald, chiar fierbinte, favorizează efectul răcoritor. Acest fapt este explicat de încălzirea temperaturii interne a corpului ce “forțează” corpul să transpire, efectul de evaporare a apei de pe piele fiind de fapt cel perceput de noi ca senzație revigorantă.

 

Berea
559e2d3e03ee6_beneficiileberiipetimpdevara270281.jpg
Berea este una dintre cele mai consumate băuturi, mai ales pe timpul verii. Datorită conținutului său redus de alcool, berea poate contribui la hidratarea organismului, în completarea consumului apei.

 

Mai mult, datorită ingredientelor sale naturale, berea este recomandat să fie consumată chiar după susținerea unui efort fizic îndelungat, ea contribuind la recuperarea echilibrului hidric și mineral din organism. Potrivit studiilor internaționale, berea contribuie în aceeași măsură, ca și apa, la refacerea echilibrului organismului după pierderea cauzată de efortul fizic, datorită conținutului său de aminoacizi, minerale, vitamine din grupa B și antioxidanți.

 

Alături de o dietă echilibrată, berea poate fi consumată zilnic de către persoanele sănătoase într-o cantitate moderată, echivalând 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei.

 

Sucurile de fructe și laptele
559e2d6d34f7e_390454.jpg
În topul celor mai populare băuturi pe timpul verii, apreciate de consumatori și recomandate de specialiști se numără sucurile naturale și laptele.

 

Sucurile naturale din fructe care conțin o cantitate mare de apă (pepene roșu, pepene galben, zmeură, căpșune, afine, cireșe, zmeură și piersici) au și un aport important de vitamine, în timp ce laptele conține combinația perfectă între sodiu, proteine și carbohidrați astfel încât menține productivitatea întreaga zi.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.