Cum dezvolți imaginația copiilor


    Imaginația înseamnă capacitatea de asociere a ideilor și percepțiilor, adică acea sclipire care îl va face pe copilul tău să se transforme într-un adult care va ști să depășească orice problemă. Îi poți transmite bucuria de a crea, de a fi inventiv din primii ani de viață, prin nenumărate metode.

Povești și… iar povești
55888833d0cac_.png
Nu doar să i le citești din cărțile frumos ilustrate, ci și inventați câte o mică povestioară. Este o modalitate foarte distractivă de a dezvolta imaginația copilului tău, mai ales că va trebui să alegeți personajele și să vă gândiți la o temă.
Iar atunci când îi citești, lasă-l să pună întrebări. După ce-i dai răspunsul, îi poți pune și tu o întrebare. Totodată, a doua zi, roagă-l să îți spună ce a reținut din istorioară. Este un bun exercițiu ca să-i stimulezi memoria.

 

Cât mai multe culori
5588889c723d9_creioane_colorate.jpg
Cretă colorată, carioci, creioane colorate, plastilină: sunt „ingredientele” obligatorii, ca să-i dezvolți creativitatea. Cu ajutorul lor va desena, va colora sau va modela diferite figurine.
Chiar dacă nu face picturi care să concureze cu cele ale marilor artiști, încurajează-l. Spune-i că ești mândră de desenele lui. Poți să-i propui ca în locul picturii în acuarelă, să realizeze un colaj din frunze, din nasturi ori din boabe de orez.

 

Implică-l în activități de „oameni mari”
558889c22a6b0_firsttimebuyers.jpg
Îi dezvolţi creativitatea şi dacă-l implici în activitățile tale zilnice. Lasă-l să te ajute să sortezi hainele, înainte să le pui în mașina se spălat. Îl poți lua și la cumpărături: alegeți împreună legumele, fructele. Și gătitul este o activitate care-i va stimula imaginația.

 

Jocuri de memorie
55888a0f3577e_colorme_puzzle1.jpg
Jocurile cu puzzle sau cuburi sunt potrivite pentru copiii mai mari. Acestea le dau ocazia să observe detaliile, să caute soluții, pentru a-și atinge scopul. La fel de eficiente sunt și jocurile de, perspicacitate şi logică. Un exemplu în acest sens sunt cele în care trebuie să găsească diferențele dintre două imagini aparent identice.

 

Ghidează-te și după pasiuni
558889cf68dd5_p2l2.jpg
De exemplu,dacă ai un copil căruia-i plac avioanele sau dacă-și dorește să devină pilot, propune-i să desenați un avion sau să facă un avion din hârtie. Dacă ai o fetiță care visează să devină cântăreață, puteți compune un cântecel.

 

Copiii care au o imaginație sporită:

 

- sunt mai fericiți

- se descurcă mai bine la școală

- se pot juca foart bine și singuri, nu doar în compania altor copii sau a membrilor familiei

- se integrează mai ușor în grupuri

- sunt mai puțin predispuși la acese de furie

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.