ALIMENTAȚIA
Intelectul și fizicul copilului depinde în mare parte de felul cum este alimentat. Subnutriția (foamea), împiedică evoluția sa fizică și psihică. Pe când surplusul de mâncare – îngrașă. Și nu întotdeauna copiii durdulii sunt mai sănătoși decât cei mai slăbuți.
Este important să-i asiguri copilului tău o hrană diversificată, echilibrată, la ore fixe. Gustările în fugă cu tartine și biscuiți micșorează pofta de mâncare. Hrănește-ți copilul de trei ori pe zi cu mâncare de la masa comună. Legumele, fructele, cerealele și produsele lactate trebuie să fie prezente în alimentația zilnică a copilului. Oferă-i carne și pește nu mai rar de 3-4 ori pe săptămână. Boboasele (fasole, năhut, mazăre), ficatul, ouăle sunt la fel de importante pentru alimentația copilului. Fii atentă la alergiile alimentare care îl pot paște pe copilul tău! În caz că te ciocnești de alergii alimentare, trebuie neapărat să te consulți cu medicul de familie care îți va putea prescrie un tratament adecvat.
Nu se recomandă să-i dai copilului porţii duble, căci îl poţi face obez, dereglându-i metabolismul. În schimb trebuie să-i propui cât mai multe lichide: apă, lapte, suc și fructe. Exclude pe cât posibil băuturile carbogazoase.
CONTROLUL MEDICAL
În toți acești ani trebuie să mergeți cu regularitate la policlinică și să beneficiați de consultațiile medicului de familie, la necesitate să faceți investigații medicale sau să primiți tratamente adecvate în caz de boală. La 7 ani, veți face un control medical amplu. Acesta va fi asemănător cu cel de la 3 ani (pentru grădiniță). La fel ca și atunci, copilul va fi măsurat și cântărit, iar medicul va raporta cifrele obținute la media de vârstă. Va fi necesar să consultați și medicii specialiști: neurologul, oftalmologul, stomatologul, chirurgul, logopedul. Pregătește-l și pentru câteva teste de laborator (analiza generală a sângelui, a urinei și a maselor fecale la helminți).
Ca să reușești, fă programările la medici din timp. Străduie-te să planifici examenul medical cât mai devreme, primăvara, sau în primele luni de vară, astfel încât să reușești să înscrii copilul la școală din timp.
VACCINAREA
La 7 ani veți merge la revaccinare. Acest lucru este obligatoriu pentru ca vaccinările anterioare să-și păstreze eficacitatea.
SOCIALIZAREA
Este foarte important să socializezi cu copilul. Numai alături de alți copii el devine mai sociabil, își poate dezvolta capacitățile de lider, poate învăța să se apere. Laudă copilul ori de câte ori face o faptă bună, astfel îi va crește stima de sine. Dacă copilul tău este impulsiv sau agresiv și nu-și poate face prieteni, sugerează-i o modalitate de a controla furia. Familia reprezintă pentru copii modelul prin care ei își creează personalitatea, se integrează în comunitate. Reține un lucru important: la îngrijirea și educația copilului, ambii părinţi trebuie să se implice activ. Prezența voastră alături de copii, la bine și la rău, îi ajută pe aceștia să se dezvolte normal în plan afectiv, să devină niște adulți echilibrați, fericiți și împliniți.
Este bine să începeți a frecventa împreună cu copilul diferite Centre de Dezvoltare Timpurie pentru Copii. În Chișinău sunt o mulțime de astfel de Centre, pe când în localitățile rurale puteți frecventa Casele de Creație pentru Copii.
SECURITATEA COPILULUI
Copiii mici pot deveni victime ale abuzului din partea adulților sau a copiilor mai mari din familie. Odată ce copilul devine mai mare este bine să-l înveți niște reguli simple:
1. Înainte de a merge undeva, copilul trebuie să întrebe părinții dacă îi este permis să plece și să-i anunțe unde și cu cine se duce;
2. Să obțină permisiunea părinților înainte de a accepta bani, dulciuri, cadouri etc. de la persoane necunoscute;
3. Să refuze pe oricine care încearcă să-l atingă sau să-l pipăie într-un mod nepermis, care-i provoacă teamă, neplăcere sau dezgust. În asemenea cazuri să relateze cele întâmplate unui adult în care are încredere;
4. Să știe că nu are nici o vină dacă cineva l-a atins într-un mod neplăcut;
5. Să aibă încredere în sentimentele proprii. Să discute cu părinții problemele pe care nu le poate depăși;
6. Spune-i că este o persoană deosebită și foarte dragă pentru tine și are dreptul să se simtă în siguranță.
Copiii se educă prin exemplul părinţilor!
ALERGIILE LA COPII
Deși alergiile pot apărea la orice vârstă, cei mai predispuși la alergii sunt copiii. Cauzele care generează alergiile sunt multiple: alergenii alimentari, alergenii din mediu (praf, polen, mucegai, păr de animale), medicamente, înțepăturile de insecte și factorii ereditari (dacă unul dintre părinți este alergic). Cele mai cunoscute simptome ale alergiilor sunt strănutul, înroșirea nasului sau feței, erupții ale pleoapelor. Fiecare părinte trebuie să ia măsuri de prevenire a alergiilor la copiii săi. O alimentație naturală, sănătoasă, lipsită de conservanți, coloranți și E-uri este una dintre cele mai importante căi de prevenire a alergiilor. Un alt mod de a reduce reacțiile alergice la copii ține de locul de joacă; trebuie să ai multă grijă unde se plimbă sau interacționează copilul tău. Uneori, pentru a depista cauza alergiilor este nevoie de teste alergologice, fie cutanat, fie prin recoltare de sânge și tehnici specifice de laborator. Orice investigație clinică, biologică sau funcțională a unei alergii este stabilită numai după un consult alergologic în care medicul detaliază amănunțit întregul istoric alergic și medical al pacientului, astfel încât investigațiile să fie alese corect pentru stabilirea corectă a diagnosticului și a unui tratament adecvat. Nu uita să informezi la grădiniță sau la școală dacă copilul tău este alergic, astfel educatoarea sau profesoara vor anunța la timp medicul, pentru a identifica problema în caz că apare.
Este important ca educatorii să știe:
• De ce tip de alergie suferă copilul;
• Care sunt alergenii care îi declanșează reacțiile;
• La ce alimente este alergic;
• Daca ia medicamente împotriva alergiilor.
Este important ca profesorii sa fie informați despre simptomele la care ar trebui sa alerteze părinţii:
• daca tușește foarte mult;
• are ochii roșii;
• strănută.
Identificare alergenului este esenţială pentru a evita expunerea copilului la factorii care îi declanșează alergiile.
FAMILIA
FAMILIA – LOCUL UNDE ÎNCEPE EDUCAŢIA
Cele mai elementare reguli pe care le însuşeşte copilul tău, începând de la igienă, alimentaţie corectă, socializare etc. se trag din familie. Iată de ce familia, în special – părinţi şi bunicii, sunt acea oază în care amploarea jocului bine gândit şi organizat favorizează şi stimulează creativitatea, inventivitatea, spiritul apartenenţei celor mici, dar şi toate procesele lui psihice de cunoaştere.
Fiecare copil este o sursă inepuizabilă de energie, creativitate şi ingeniozitate pentru părinţii care ştiu să îi pună în valoare aceste calităţi. Fii parte din lumea lui şi oferă-i, prin intermediul jocului de familie, cel mai important rol – cel de copil fericit!
IDEI DE ORGANIZARE A WEEKEND-LUI ÎN FAMILIE
• Concursuri pe teme din desene animate: mai ales pentru copiii mici, povestea, jocul și animaţia sunt metode utile pentru stimularea imaginaţiei;
• În bucătărie. Acordaţi-vă timp pentru a inventa împreuna tot felul de reţete culinare şi faceţi-le împreună, pe roluri;
• Voluntariatul. Implicaţi-vă împreună, părinţi şi copii, dar şi bunici, în activităţi de voluntariat, iniţiate de diverse organizaţii nonguvernamentale, în folosul comunităţii (acţiuni pentru copiii străzii, bătrâni, persoane cu nevoi speciale);
• Realizaţi împreună produse artistice (colaje pe diferite teme, afişe, desene, ornamente, obiecte artizanale, podoabe pentru brad, reciclarea plasticului, a hârtiei, a sticlei, cântece, poezii, origami etc.). Cu unele dintre acestea puteţi decora casa.
• Colţul vesel. Realizaţi un mic panou, plasat la vedere, pe care să puteţi nota diverse mesaje, însemnări, caricaturi, desene pentru membrii familiei. Acestea dau culoare zilei.
Copilul tău este, mai mult decât crezi, o proiecţie a ta, iată de ce modalităţile în care îi vei organiza activităţile, dar şi gradul implicării tale şi a celorlalţi membri ai familiei, îl vor ajuta să devină, fără temeri, o fiinţă socială!
Comentarii Recomandate