Cele mai bune surse de fier


    Carenta de fier este o suferinta tacuta care nu se vede, dar care iti strica cheful de viata. Deficitul de fier duce la oboseala si slabiciune, extenuare, somnolenta, incapacitatea de concentrare. Carenta de  fier este asociata cu un sistem imunitar slab si cu o serie de probleme „fara explicatie”.

gbzxvjas141211.jpg

Doza zilnica de fier recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani este de 18 miligrame zilnic, in timp ce barbatii au nevoie doar de 8 miligrame zilnic. Metabolismul feminin si particularitatile fizologice feminine fac ca nevoia de fier a doamnelor si domnisoarelor sa fie mult mai mare decat cea a barbatilor. In cazul vegetarienilor, a sportivilor si pentru femeile insarcinate nevoia de fier ajunge la 25 de miligrame zilnic. Necesarul zilnic de fier al copiilor pana la 18 ani este de 15-20 miligrame zilnic.

Pentru o buna absorbtie a fierului este necesar ca cele mai bune surse de fier sa fie combinate cu alimente bogate in vitamina C, vitamina care ajuta la absorbtia fierului. Absorbtia fierului din alimente este mult mai buna decat a fierului din suplimentele nutritive, dar si asa fierul este un mineral esential care are pacatul de a fi greu asimilabil.

Nu lua niciodata suplimente de fier din proprie initiativa pentru ca pot fi extrem de periculoase. Este obligatoriu ca suplimentele de fier sa fie administrate numai dupa ce se fac o serie de teste medicale care sa identifice, pe de o parte, cauza carentei de fier si, pe de alta, concentratia de fier din sange, si numai cu sfatul medicului. Excesul de fier, din suplimentele nutritive (singurele care pot duce la depasirea necesarului zilnic) este foarte grav si poate duce la afectiuni ireversibile.

Care sunt cele mai bune surse de fier?

Ficatul – 5,2 mg de fier
Muschi de vita – 3,1 mg de fier
Carne de vita -2,2 mg de fier

Ton in conserva – 1,3 mg de fier
Ton proaspat – 0,8 mg de fier
Sardine proaspete sau in conserva – 2,5 mg de fier

Ficat de pui – 11 mg de fier (o valoare record)
Carne de curcan – intre 1,2 – 2 mg de fier
Carne de pui – 0,9 – 1,1 mg de fier

Boabele de soia au 8.8 mg de fier
Boabele fasole 4,5 mg de fier
Fasolea neagra are 3,6 mg de fier
Lintea 6,6 mg de fier

Spanacul proaspat: 3,2 mg de fier;
Spanacul in conserva: 2,5 mg de fier
Spanacul inghetat: 1,9 mg de fier

Stafidele au in 50 de grame 1,9 mg de fier;
Prunele un miligram de fier in 100 de grame

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Săpunul pentru copii este excelent pentru față
      Adevărat. Săpunurile pentru copii nu dezechilibrează aciditatea proprie pielii, având un pH neutru. Sunt create special pentru pielea sensibilă, nu conțin conservanți și nu produc alergii. Foarte bună este și spuma pentru ras: degresează bine tenul fără să-l agreseze.
      Dacă te razi, părul crește mai des
      Fals. Numărul firelor de păr este stabilit genetic. Părul nu crește mai des după ras, ci doar pare că iese mai gros și mult mai repede. Motivul este simplu: fiind tăiat la nivelul pielii, rădăcina rămâne intactă, iar regenerarea firului este mai rapidă. Atunci când apelăm la ceară sau la aparate de epilat, firul de par este smuls cu tot cu rădăcină, deci durează mai mult timp până iese la suprafață.
      Dacă te speli pe față cu apă rece, tenul va fi mai ferm
      Fals. Apă rece tonifică, e adevărat, numai ca și închide porii, diminuand drastic hrănirea tenului. Temperatura optimă a apei pentru spălarea fetei este cea a camerei. Crema va fi absorbită imediat și, fie că vrem să hidratăm, fie să hrănim sau să tratăm, succesul va fi asigurat. Pontul cu cubul de gheață este valabil, dar aplicat după crema de față; astfel, închidem porii, iar ingredientele își fac treaba acolo unde trebuie.
      Vârfurile despicate se repară doar cu foarfecele
      Adevărat. Vârfurile tocate nu mai pot fi recuperate de niciun produs cosmetic. Serurile și tratamentele pot preveni despicarea vârfurilor, uneori ameliorează aspectul lor, dar nu le pot trata. Dacă nu sunt tunse regulat, vârfurile tind să se despice și mai mult. Dacă tunderea vârfurilor devine un obicei, părul va crește mult mai frumos și sănătos.

      Tenul gras se ridează mai greu
      Adevărat. Tenul gras are neajunsurile lui, dar și un real beneficiu: nu se ridează repede. Adesea, chiar și femeile în vârstă cu un astfel de ten sunt ocolite de acest neajuns. Însă surplusul de sebum este una dintre cele mai neplăcute probleme ale tenului gras. Tamponează-ți fața cu șervețele pentru a contracara efectul lucios.
      Părul gras trebuie spălat des
      Fals. Cu cât degresăm mai mult scalpul, cu atât tendința lui e să compenseze mai repede uscăciunea. Părul gras trebuie spălat la cel puțin 2-3 zile. La început, părul se va îngrașă destul de repede, însă, cu timpul, se poate micșora frecvența spalarilor, părul obișnuindu-se cu noul lui „mod de viață”.
      Soarele „tratează” coșurile
      Fals. Coșurile adânci și dureroase trebuie tratate prin metodele clasice. Curățate în condiții aseptice și dezinfectate, pot fi lăsate apoi să se usuce la soare. El usucă șI cicatrizează, dar nu te scapă și de infecție, dimpotrivă.
      Unghiile scurtate cu pila nu se exfoliază
      Adevărat. Straturile cornoase ale unghiei se sparg în momentul tăierii cu foarfecele, ceea ce de multe ori duce la exfoliere. În schimb, în timpul pilirii, șocul resimțit de unghie este mult mai mic, iar straturile cornoase sunt protejate. Totuși, unghiile pot fi tăiate și cu foarfecele, doar că trebuie înmuiate bine înainte: cu cât sunt mai moi, cu atât elasticitatea lor crește. Operațiunea trebuie neapărat încheiată cu pilirea unghiei.
      Soarele ridează tenul
      Adevărat. Soarele deshidratează intens pielea, uscând-o. În plus, razele UVA penetrează cu ușurință pielea. De aceea, cremele recomandate în anotimpul cald sunt cele superhidratante și cu factor de protecție solară. Nu trebuie să facem rabat de la calitate, o piele deshidratată se ridează foarte repede.

      Fardurile îmbătrânesc tenul
      Fals. Fondul de ten, pudra și fardurile, în general, au un dublu rol: unul estetic, pe care-l cunoaștem deja foarte bine, și unul de protecție. Pe vremea bunicilor, pudrele doar acopereau imperfecțiunile, dar formulele avansate de azi nu astupă porii, lăsând tenul să respire. Ele hrănesc pielea, conțin pigmenți care acționează că o barieră împotriva transpirației, prafului, sebumului, dar și a razelor nocive de soare.
      E bine să folosim un singur tip de cremă
      Fals. Tenul se obișnuiește cu principiile unei creme și, după o vreme, aceasta nu mai are nici un efect. Cosmeticienele ne recomandă să ne cumpărăm de fiecare dată altă cremă, chiar dacă la un moment dat ajungem la crema de la care am plecat. Important este să nu obișnuim tenul cu aceleași ingrediente.
      Femeile slabe nu au celulită
      Fals. Celulita nu are nici o legătură cu kilogramele în plus. Cauzele sunt, de regulă, hormonale, dar ele nu explică în totalitate apariția celulitei. Pot fi implicați factori ereditari, deficite de circulație sanguină, oalimentație dezechilibrată, sedentarism șI stres. E adevărat, creșterea în greutate facilitează apariția ei. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos (o alimentație echilibrată, exerciții fizice, masaje, diminuarea stresului) și tratamentelor locale anticelulitice se poate preîntâmpina sau diminua semnificativ celulita.
      Oja ieftină îngălbenește unghiile
      Fals. Orice lac de unghii colorat poate colora unghiile, îngălbenindu-le, indiferent de calitatea lui. Cu cât lacul de unghii este mai închis la culoare, cu atât posibilitatea că unghiile să se îngălbenească este mai mare. Tot specialiștii ne recomandă aplicarea unui lac de bază, care să protejeze unghiile de pigmenții lacurilor închise.
      Cuticulele nu se taie
      Adevărat. Atunci când tăiem cuticula putem să ne pricopsim cu o inflamare, micoză sau infecție. Dar de ce să ne facem atâtea probleme când putem și mai simplu? Noile tendințe sunt ca delicatele cuticule să se înmoaie cu uleiuri și creme speciale și să se împingă cu bețișoare din bambus sau din plastic. Prin acest procedeu, cuticula nu va mai crește zdrențuită, iar aspectul unghiei se va îmbunătăți simțitor.
      femeia.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Este foarte bine să fim pregătiţi şi să avem cât mai puţine nevoi care să ne scoată din casă în următoarea perioadă. Dacă în primele zile, majoritatea dintre noi şi-a făcut poftele şi a gătit ca de Crăciun, iată că a venit momentul să fim raţionali - să consumăm atât cât este nevoie, să ne păstrăm în formă fizică şi mentală bună şi să folosim resursele într-un mod echilibrat.
      Ce putem găti ca să nu ne îngrăşăm având în vedere că facem mult mai puţină mişcare?
      ”În general, la felurile de mâncare gătită, încărcătura calorică mare este dată de grăsime, fie că e vorba de uleiuri sau de grăsimea din carne” explică dr Şerban Damian, nutriţionist. Aşadar, puteţi adapta diverse reţete punând mai puţine grăsimi. ”Putem să folosim carne slabă, legume şi uleiuri vegetale în cantităţi mai reduse şi atunci vom avea nişte preparate mai dietetice” completează dr. Damian.
      Atenţie, evitaţi alimentele prăjite!
      Deşi, multe alimente prăjite fac parte din categoria alimentelor ”comfort food”, mai ales în perioada autoizolării la domiciliu pentru oprirea infecţiilor cu coronavirus, este important să nu gătim prăjit. ”Prăjirea este o metodă de gătire care creşte considerabil valoarea calorică a produselor, aşa că e bine să o evităm (în general, nu doar acum). ” consideră dr. Şerban Damian.
      Dar cu dulciurile ce facem?
      Fiecare dintre noi, cu copii sau nu, a pus în cămară şi câteva dulciuri sau va face prăjituri acasă. ”Prăjiturile şi dulciurile în general aduc multe calorii, nu e o noutate pentru nimeni” atrage atenţia nutriţionistul.
      csid.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu acumulezi kilograme în plus:
      Nu mânca în timp ce faci alte activități
      Dacă mănânci în timp ce te uiți pe telefonul mobil sau lucrezi la calculator ori te uiți la un film, vei mânca mecanic, fără să știi ce mănânci și cât mănânci. Încearcă să mănânci doar la masă, nu în timp ce faci și alte activități.
      Atenție la cantități
      Cu cât farfuria este mai mare, cu atât vei avea tendința să o umpli mai mult. Pentru a păcăli creierul și pentru a avea senzația de sațietate încearcă să mănânci cantități mici de alimente: fructe, nuci sau legume, care să nu conțină multe calorii.
      În ceea ce privește culorile nu folosi de exemplu o farfurie verde pentru a mânca salată, deoarece creierul tău nu va transmite senzația de sațietate. De asemenea, de reținut este și faptul că culorile roșu sau galben favorizează mâncatul rapid.
      Apa ca un aliat anti-foame
      Un truc care te poate ajuta să mănânci mai puțin este să bei un pahar mare cu apă înainte de a mânca. Nu vei mai fi tentat să mănânci astfel atât de mult, pentru că stomacul este plin. De asemenea, de multe ori creierul confundă foamea cu setea.

      Redu carbohidrații
      O dietă bogată în carbohidrați face ca organismul să simtă mai devreme senzația de foame și să crești aportul caloric zilnic. Redu carbohidrații și consumă mai multe proteine, cum ar fi curcan, pește, pui sau ouă. Consumă și grăsimi sănătoase cu moderație precum nuci, ulei de cocos, ulei de măsline, semințe sau avocado. Aceste alimente sunt sățioase și nu vei simți senzația de foame foarte rapid.
      Evită tentațiile
      Nu depozita în casă alimente procesate. Vei fi tentat să le mănânci și odată ce vei începe să le consumi cu greu vei ieși din cercul vicios. Nu mânca alimente direct dintr-o cutie sau pungă deoarece nu vei fi conștient de cantitatea pe care o consumi. Cercetătorii au demonstrat că persoanele care mănâncă chipsuri direct din pungă, consumă cu 50% mai multe față de cele care le mănâncă pe o farfurie.
      Mestecă mâncarea
      Mestecatul ne ajută să mâncăm mai puțin. Potrivit experților, ideal ar fi să mesteci de 40 de ori un aliment. Creierul transmite informații despre sațietate după 20 de secunde.
      Consumă mai multe legume
      Legumele nu ar trebui să lipsească din alimentația persoanelor care petrec mult timp în casă și nu fac mișcare. Sunt bogate în fibre și foarte sățioase. Poți opta de asemenea pentru fructe și legume deshidratate, în locul gustărilor nesănătoase.
      supermame.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Cercetătorii numesc intoleranță la gluten drept sensibilitate la gluten non-celiacă. Reacția celor afectați de această boală nu este aceeași ca în cazul celor care suferă de boala celiacă, deși simptomele sunt similare. Intoleranța ușoară la gluten poate fi inconfortabilă, dar simptomele sunt trecătoare. Ea nu este o alergie alimentară și consumul de gluten nu determină de obicei situații neplăcute, cu excepția persoanelor care suferă și de boala celiacă.
      Glutenul – ce este de fapt și cum te poate afecta
      Glutenul este o proteină complexă care se regăsește în grâu, secară, orz și este numitorul comun în cele mai multe dintre produsele pe bază de cereale, consumate zilnic. Se formează în timpul preparării termice a produselor care o conțin. Majoritatea oamenilor nu au nici o problemă atunci când mănâncă alimente care conțin gluten. Totuși, în cazul persoanelor cu predispoziție genetică, glutenul atacă sistemul lor imun într-un mod ce conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbția substanțelor nutritive din alimente și în special a fierului, calciului și acidului folic.
      Boala celiacă vs. hipersensibilitatea la gluten vs. alergia la gluten
      În ceea ce privește intoleranța la gluten, la un capăt se situează acele persoane care pot consuma toate tipurile de paste, pâine sau bere fără ca sănătatea lor sa fie afectată; la celălalt capăt, sunt acei pacienți care au boala celiacă care nu pot tolera nici măcar cantități mici de gluten, cum ar fi o felie de pâine. În zona de mijloc sunt acele cazuri de intoleranță la gluten manifestate prin simptome sărace sau atipice.
      Alte persoane nu vor tolera glutenul și vor experimenta aceleași simptome ca persoanele cu boala celiacă, însă fără răspunsul imun specific și fără afectarea intestinala caracteristică acesteia. Aceasta se numește sensibilitate la gluten non-celiacă. Intoleranța nonceliacă la gluten este mai puțin severă decât boala celiacă. Aceasta nu este însoțită de enteropatie și creșterea permeabilității mucoasei. Unele persoane pot prezenta leziuni intestinale minime, simptomele vor dispărea dacă vor consuma o dietă fără gluten.
      Boala celiacă nu trebuie confundată cu alergia la grâu sau gluten, care este o boală mult mai rară și care presupune mecanisme imunitare diferite.
      Ce simptome îți poate da intolerața la gluten?
      Intoleranța la gluten afectează persoanele de toate vârstele, însă de multe ori debutează în copilărie. Simptomele caracteristice bolii celiace apar ca urmare a leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Diferă de la un caz la altul, de la simptome ușoare care trec deseori neobservate, la simptome și complicații severe care alterează calitatea vieții. Cele care apar și dispar la un anumit interval de timp sunt:

      Balonare abdominală, meteorism, disconfort abdominal, cauzate de maldigestia alimentelor la nivelul intestinului subțire și al colonului (intestinul gros). Scaun anormal, de obicei diareic, apos, deschis la culoare. Scăderea în greutate, în ciuda unui apetit normal, este mai importantă mai ales în rândul copiilor, care din acest motiv, pot dezvolta subnutriție/malnutriție cu întârziere psiho-somatică. Oboseala și astenia fizică sunt rezultatul slabei absorbții de nutrienți de la nivelul intestinului, în special a a fierului care poate cauza anemie (mai ales la adulți). Vărsăturile care apar la un anumit interval de la ingestia glutenului sunt mai frecvent întâlnite în rândul copiilor. Ca urmare a scăderii absorbției calciului din lumenul intestinal, se poate ajunge la osteoporoză. Infertilitate feminină și amenoree, situație ce necesită un consult interdisciplinar gastroenterolog – endocrinolog. Pubertatea este deseori tardiva. Apar tulburări de memorie, atenție și concentrare, tulburări de ordin psihic, precum iritabilitatea la copii și depresia la adulți. De asemenea, poți să ai boala celiacă fără să ai deloc simptome. În plus, dacă cineva din familia ta a fost diagnosticat cu această afecțiune, ar trebui să te testezi chiar dacă simptomele nu au apărut încă. Diagnosticul este confirmat de efectuarea unei endoscopii digestive superioare cu biopsii ale intestinului subțire.
      Netratată, boala celiacă crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. De asemenea, complicațiile bolii celiace includ ulcerele intestinale.
      Sursele de gluten pe care trebuie sa le eviți dacă suferi de intoleranță la gluten sau boala celiacă
      Glutenul se găsește mai ales în grâu, griș, orz, ovăz, secară, alac, kamut, malț și de aici ar trebui evitate:
      alimentele obținute din cereale precum grâu, secară, tărâțe, bulgur, orz, ovăz; pâine, paste, crutoane, biscuiți, prăjituri, etc; băuturile pe bază de orz și malț, berea și alte băuturi alcoolice; unele alimente procesate: conserve cu supă și carne, sosuri pentru salate, sosul de soia, mixurile de condimente, înghețată, batoanele de ciocolată, cafeaua instant, ketchupul, muștarul; carnea preparată pane; amidon, coloranți artificiali și praf de copt; lactatele care conțin lactoza. Pacienții cu boala celiacă netratată sunt deseori intoleranți la lactoză. De aceea, este bine să citești etichetele produselor pe care intenționezi să le cumperi. Producătorii sunt obligați să furnizeze informații privind ingredientele folosite. De asemenea, acesta este folosit ca aditiv alimentar, sub forma aromelor, ca stabilizator sau agent de îngroșare, astfel că multe alte produse pot conține gluten. Glutenul poate fi folosit chiar și în industria farmaceutică sau în cea cosmetică.
      Ce dietă adopți în cazul intoleranței la gluten?
      Tratamentul standard pentru intoleranța la gluten îl reprezintă evitarea completă a glutenului pe viață. Respectarea strictă a dietei permite intestinelor să se vindece, conducând în cele din urmă la sfârșitul tuturor simptomelor. Pacienții trebuie să cunoască alimentele care conțin gluten și să învețe să aibă o alimentație echilibrată în ciuda acestor restricții.
      Dieta fără gluten necesită foarte multă grijă, întrucât și cantitățile nesemnificative periclitează starea intestinului subțire. Va trebui să renunți la foarte multe dintre alimentele pe care le consumai în mod obișnuit. De aceea, e important să fii atent, pentru că de fiecare dată când renunți la o categorie întreagă de alimente, riști să apară deficiențe nutriționale. Produsele fără gluten au un conținut foarte scăzut de vitamina B, calciu, fier, zinc, magneziu și fibre.
      În magazine există o gamă largă de produse etichetate „gluten-free”, însă este recomandat să citești lista de ingrediente chiar și în cazul acestora. Plus că alimentele ambalate, etichetate „gluten-free” nu constituie cea mai bună alegere, fiind hipercalorice și bogate în grăsimi saturate. O astfel de dietă trebuie să se bazeze pe produse naturale. 

      Produse din carne, pește, neprocesate, chiar congelate sau la conservă, însă fără sosuri; Produse lactate fără lactoză; Ouă; Fructe și legume proaspete, congelate sau conservate, fără sosuri, sucuri de fructe, nuci; Cereale și pseudocereale: amaranth, hrisca, porumb, linte, psyllium, quinoa, orez, soia, tapioca, mei;  Produse de panificație din făină de porumb, făină de soia, făină de linte, de orez, de hrișcă, de mei, de amaranth, de castane;  Paste, noodles și tăiței fără gluten;  Pasta de tomate, tahini, gem, miere, sirop de arțar, cacao, toate tipurile de oțet fără malț, unele sosuri pentru salate, chipsuri din porumb, floricele, ceai, cafea, vin; Amidon din porumb, cartofi sau tapioca. Alimentația lipsită de gluten trebuie să fie astfel gândită încât să îndeplinească necesitățile organismului și să nu provoace deficiențe de minerale și vitamine. Nu e necesar să adopți o astfel de dietă dacă nu prezinți intoleranță la gluten; cel mai bun test este sa renunți pentru 2-3 săptămâni la gluten și apoi sa îl reintroduci în alimentația ta. Dacă observi schimbări, consultă medicul și fă un test de intoleranță.
      goveggie.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Singurele drumuri pe care majoritatea dintre noi le mai facem în ultima vreme sunt cele la supermarket. Însă, este extrem de important ca, atunci când facem cumpărăturile, să ştim ce alimente este mai bine să evităm. Statul în casă şi lipsa mişcării ne face să fim mai vulnerabili decât de obicei la tot felul de afecţiuni, astfel că alimentaţia noastră trebuie să fie una sănătoasă.
      Nutriţionistul Gianluca Mech explică ce tip de alimente să evităm să cumpărăm pentru ca izolarea să nu ne afecteze atât silueta, cât şi starea de sănătate.

      „Alimentele de evitat în timpul carantinei sunt cele procesate, adică exact ceea ce majoritatea oamenilor tind să cumpere, considerând că nu sunt uşor perisabile. Însă, acestea conţin ingrediente sintetice, precum agenţi de intensificare a aromelor, coloranţi, emulsifianţi, îndulcitori artificiali şi alţi aditivi folosiţi pentru a imita calităţile alimentelor proaspete”, a precizat nutriţionistul.
      „Pot conţine acizi graşi trans, adică grăsimi industriale capabile să reziste la temperaturi ridicate. De asemenea, fac alimentele să reziste mai mult şi să nu râncezească. Acizii graşi trans nu sunt sănătoşi, deoarece pot creşte nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu şi HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare” a adăugat el.
      Ce anume să nu cumpărăm din supermarket
      Conform lui Mech, alimentele procesate sunt sărace în vitamine, fibre şi alţi micronutrienţi esenţiali. Printre acestea se află: băuturile dulci şi carbogazoase, gustările dulci ambalate, îngheţata industrială, ciocolata, dulciurile industriale, pâinea, margarina, biscuiţii industriali, prăjiturile şi amestecurile pentru prăjituri, cereale „nenaturale” pentru micul dejun, băuturile energizante, băuturile de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, carnea procesată, (cum ar fi cârnaţii sau mezelurile)şi supele instant.
      Desigur, lista nu se termină aici. Conservele precum fasolea gătită la borcan şi sosuri ca maioneza sau ketchup sunt la fel de dăunătoare sănătăţii, în special în această perioadă cănd organismul este privat de efort fizic.
      Pe de altă parte, sunt indicate cât mai multe fructe şi legume proaspete. Pentru a evita drumuri dese la piaţă sau la supermarket, se pot cumpăra fructe şi legume congelate. Atenţie, însă, cele conservate conţin, de obicei, cantităţi mari de zahăr şi aditivi alimentari care dăunează sănătăţii.
      Pentru „ceva dulce” sunt recomandate ciocolata neagră, fructele, mierea şi, în cantităţi mai mici, dulciurile preparate în casă.
      clickpentrufemei.ro
  •