Cele 4 etape ale unei relaţii


  În fiecare dintre aceste 4 etape există şi părţi bune, dar şi rele. Cu toate acestea, oamenii continuă să lupte pentru o relaţie sănătoasă până în ultima clipă.

Etapa romantică

Această primă etapă a iubirii durează de la două luni la doi ani. Acum te gândeşti la şampanie şi îţi descrii partenerul ca fiind perfect. În acest stadiu te simţi bine, totul se mişcă într-un ritm rapid şi ai o dorinţă puternică de a fi cu noua ta dragoste fără să te mai gândeşti la nimic altceva. 

podarok-dla-lubimogo-03.jpg

Îţi este greu să te concentrezi şi să termini ce ai de făcut, pentru că te gândeşti la el, iar totul e minunat în lumea ta. Pui accentul pe asemănările dintre voi şi ţi se pare că aveţi caractere identice, iar de multe ori te întrebi unde a fost acea persoană până acum. O conversaţie tipică poate scoate în evidenţă faptul că şi diferenţele dintre voi doi sunt privite ca puncte forte. 

Partea proastă? E posibil să neglijezi alte relaţii din viaţa ta pentru a petrece timp cu noul tău partener, uneori în exces. O relaţie exagerată te poate face să îţi pierzi propria identitate şi independenţă. Poate să apară plictiseala dacă îţi vei da seama că dincolo de sentimentele iniţiale nu există interese comune. Apoi, după câteva luni în care totul de petrece rapid, are loc o schimbare. Se simte că s-a pus frână şi ai ajuns la un popas. 

Etapa luptei pentru putere

Acum, totul devine mai clar şi iluzia că iubirea romantică va dura pentru totdeauna se risipeşte şi este înlocuită cu furie şi dezamăgire. Acesta este un moment dificil pentru cupluri pentru că există o trecere de la focalizarea pe asemărările dintre voi la diferenţele existente. Comportamentul care a fost odară drăguţ, acum a devenit enervant. Uneori, noi încercăm să schimbăm persoana de lângă noi cu cea pe care o credeam noi că este sau cu cea pe care am creat-o singuri în mintea noastră. 

images (1).jpgArgumentele sau dezacordurile pot creşte şi intervine lipsa de comunicare din cauza stilurilor diferite de transmitere a mesajelor. Claritatea în comunicare este vitală în acest stadiu, deoarece acest lucru va determina dacă relaţia poate supravieţui. Unele cupluri nu rezistă şi se destramă. Pentru a preveni acest lucru, o importanţă majoră trebuie acordată în ceea ce priveşte acceptarea şi aprecierea diferenţelor dintre voi. Învaţă să împarţi puterea cu cel de lângă tine, să renunţi la fantezia unei armonii constante şi să recunoşti punctele forte ale relaţiei. 

De asemenea, trebuie să existe respect reciproc şi limite clare, astfel relaţia devine mai realistă. Scopul acestei etape este de a stabili autonomia fără a distruge legătura de dragoste dintre tine şi partener. Modul în care gestionaţi diferenţele dintre voi şi acele ciudăţenii enervante pot duce relaţia mai departe.
Relaţia poate deveni mai puternică în cazul în care ambele persoane îşi pot gestiona propriile sentimente, devenind deschişi şi receptivi, dar şi atunci când reuşesc să rezolve neînşelegerile pe cale amiabilă.

Etapa de stabilitate

Când un cuplu trece în această etapă, există o mai mare conştientizare a comportamentului celuilalt, a diferenţelor şi a neplăcerilor. Ambii parteneri au renunţat la lupta pentru putere care pusese odată stăpânire pe relaţia lor. Dezacordurile sunt doar ciondăneli. Ele nu se transformă neapărat în certuri, şi chiar dacă se mai întâmplă, ştiu cum să le gestioneze. Există mai multă pace şi un ritm relaxant în relaţie, şi mai ales îţi poţi vedea viitorul alături de acea persoană. 

Reb-1.jpg

Cu toate aceasta, pericolul în această etapă este riscul crescut de plictiseală şi apariţia rutinei. Acest lucru poate duce la apatie sau la infidelitate. De multe ori, oamenii dau vina pe cealaltă persoană pentru cum stă treaba între ei. Paradoxul este că, în ciuda plictiselii, există siguranţă. Chiar dacă te simţi uneori la pământ, te îndepărtezi într-un mod sănătos, fără ca relaţia să fie ameninţată. 

Dacă eşti împăcat şi te simţi confortabil cu plictiseala existentă, atunci relaţia poate continua să evolueze. Dacă nu eşti încântat, dar preferi să stai în compania partenerului chiar şi atunci când lucrurile nu sunt interesante, există o şansă şi mai mare de a duce relaţia la următorul nivel. 

Etapa de angajament

images.jpgAceastă etapă poate dura de la 1 la 10 ani. Tu şi partenerul tău puteţi face alegeri clare pentru voi şi unul pentru altul. Îţi recunoşti defectele tale şi pe ale celuilalt şi le accepţi. Aţi fost în măsură să gestionaţi şi vremuri grele şi să vă bucuraţi împreună de cele bune. Încă preferi compania celuilalt şi nu ai nevoie de acea persoană, dar vrei să fii lângă ea. Acum există un echilibru între putere, libertate, iubire şi apartenenţă. 

Te-ai întrebat vreodată dacă te vezi cu acea persoană pe termen lung, dacă aveţi interese sau obiective comune, dacă este ceea ce îţi doreşti sau dacă lucraţi ca o echipă? Aceste întrebări au rolul de a îţi aminti mereu că relaţiile au nevoie în continuare de muncă, de atenţie şi implicare. 

Înţelegerea şi pregătirea pentru provocările prin care o relaţie poate trece fac oamenii să înveţe să identifice factorii declanşatori şi să îi ajute să lupte, în loc să renunţe. Comunicarea este cheia!

eva.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Precis vrei să-ți amintești nunta ca pe un eveniment cu totul special mulți ani după ce are loc, iar felul în care te organizezi, tipul de preparate și decorul ales pot contribui la protecția mediului și chiar la reducerea costurilor. Dacă te gândeai că diminuarea efectului negativ asupra mediului implică o creștere a cheltuielilor să știi că lucrurile stau cu totul altfel. Grija față de mediu ar putea însemna economii substanțiale pentru tine, așa că este bine să iei în calcul și acest aspect.
   Cu puțină creativitate poți găsi soluții potrivite care să reprezinte personalitatea ta și a partenerului. Meniul, decorațiunile folosite sau darurile oferite invitaților pot reflecta preocuparea voastră pentru protecția mediului înconjurător, fără să reducă bucuria sau distracția.
    Iată ce idei poți aplica la nunta ta pentru a proteja mediul în timp ce te bucuri de evenimentul special:
    1. Alege florile în ghivece
   Multe cupluri optează pentru aranjamente florale aparte, care se regăsesc în interiorul sălii și pe mesele invitaților, dar este mult mai simplu să alegi plantele și florile în ghivece. Nu vor fi aruncate după aceea, nu se vor ofili, dar vor bucura invitații la fel de mult și vor întregi atmosfera de sărbătoare. Poți alege fie exclusiv flori în ghivece pentru a crea mixul de culori preferat, fie numai plante verzi, cum sunt cactușii sau ferigile pentru a da o notă diferită petrecerii și locației unde are loc ceremonia. Dacă nu vrei să păstrezi tu toate plantele după încheierea petrecerii le poți dărui invitaților care sunt pasionați de grădinărit. Surpriza va fi foarte apreciată.
    2. Schimbă obiceiul privind darurile de nuntă
   În loc să lași invitații să se concentreze pe cumpărarea diferitelor produse din magazine, care vor necesita ambalaje suplimentare, poți transforma nunta într-o ocazie mai practică. De exemplu, le poți vorbi oaspeților despre diferite proiecte caritabile, poți specifica dacă ai nevoie de unelte pentru grădină sau le poți cere ajutorul pentru a avea grijă de animalele de companie, fără să fie nevoie să aducă multe cutii colorate care conțin cadouri.
    3. Căsătorește-te în aer liber
   În loc să închiriezi o locație specială pentru realizarea ceremoniei, care va necesita resurse suplimentare de curent electric, poți reduce presiunea asupra mediului înconjurător organizând ceremonia și recepția în aer liber, dacă vremea este frumoasă. Vei reduce efectul negativ asupra mediului, dar îți vei diminua și costurile totale pentru decorare. Dacă alegi bine locația vei avea un fundal special creat chiar de natură, fără să fie nevoie să cumperi flori, draperii sau alte obiecte pe care nu le vei păstra după aceea.
    4. Creează-ți singură buchetul de mireasă
   În loc să cumperi flori care se vor ofili în câteva ore poți gândi creativ pentru a realiza o nouă variantă de buchet de mireasă. Dacă te uiți online vei găsi foarte multe idei și fotografii în care miresele au utilizat pagini de carte, flori din hârtie colorată sau chiar nasturi pentru a realiza un buchet cu totul aparte. O astfel de creație va rezista mulți ani și o poți păstra ca amintire. Același sfat se poate aplica și pentru buchetele domnișoarelor de onoare.
    5. Susține producătorii locali
   Dacă ai nevoie de serviciile florarilor sau ale firmelor de catering alege firmele care folosesc produse locale. În acest mod vei reduce impactul asupra mediului, care devine negativ când soliciți produse care trebuie transportate pe distanțe mari.
    6. Pune la dispoziția oaspeților caserole sau cutii din materiale biodegradabile
   Este foarte util să lași la dispoziția invitaților recipiente care nu dăunează mediului pentru ca fiecare să-și poată lua o porție suplimentară pentru a doua zi din preparatul favorit. În acest mod reduci stresul de după petrecere când nu știi ce să faci cu mâncarea care a rămas și vei pleca liniștită în luna de miere. Vei evita irosirea mâncării, iar recipientele utilizate nu vor dăuna mediului.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Mai exact, bărbatul a solicitat partajarea următoarelor bunuri:
   1 frigider de model ”Indesit” de culoare albă; set mobilă – 1 masă cu patru scaune; 1 covor; 1 pat-dormitor; 1 masă suport pentru cărți; 1 dulap pentru haine; 1 scaun pentru calculator; 1 draperie pentru fereastră; 1 antenă parabolică cu 3 transmițătoare; 1 cameră video de model ”SONY”; 1 tumbă pentru televizor din metal și sticlă; 1 fier de călcat special cu aburi; 1 suport pentru călcat hainele; 1 mașină de cusut de model ”Toyota”; 1 set de șurubelnițe; 2 lămpi cu halogen;  ½ din lenjeria de pat;  ½ din veselă. De asemenea, bărbatul a solicitat ca fosta soție să-i transmită în natură și bunurile personale:
   6 pulovere bărbăteşti de iarnă la mâna a doua; 4 perechi de blugi; 3 perechi de pantaloni de tip sport; 1 scurtă de iarnă; 6 cămăși; 10 maiouri; 1 costum sportiv; livretul militar; atestatul pentru studiile de lemnar; atestatul de 12 clase; fotografiile personale. Magistrații din instanța de fond au admis parțial cererea bărbatului, atribuindu-i doar următoarea bunuri din lista celor solicitate:
   1 scaun pentru calculator; 1 draperie pentru fereastră; 1 suport pentru călcat haine; 1 set de șurubelnițe. Totodată, din lista bunurilor personale, judecătorii au obligat femeia să-i transmită fostului soț doar livretul militar, certificatul pentru studii de lemnar și atestatul de 12 clase. Astfel, prin decizia magistraților, hainele nu i-au fost restituite.
   Bărbatul a vrut să lupte până la capăt și a depus apel împotriva primei decizii, iar ulterior și recurs. Acestea însă au fost respinse.
   Magistrații au arătat că bărbatul nu a argumentat și nu a adus probe ce ar confirma faptul însușirii de către fosta soție a bunurilor enumerate.
   bizlaw.md
  • julia122997
   De julia122997
   Anul acesta, în Capitală, 28 de cupluri își vor celebra nunţile de aur şi de diamant, transmite Știri.md.
   Din cele 28 de familii ce vor fi omagiate, 27 perechi aniversează 50 de ani din ziua nunții, iar 1 cuplu marchează 60 de ani de la căsătorie.
   Evenimentul va începe mâine, la ora 08:30 şi se va desfăşura în incinta Oficiului Stării Civile, aflat pe str. Maria Cebotari, 1 din centrul Capitalei.  
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   1. Să îl apreciezi. Bărbații se simt fericiți și sunt gata să îți ofere și luna de pe cer atunci când se simt apreciați de partenera lor. Ei par puternici și siguri pe ei și de multe ori chiar și sunt însă în adâncul sufletului au nevoie de încurajare și de mulțumire. Îți poți arăta mulțumirea spunând mulțumesc sau făcând mici gesturi care să îi arate că îi observi și îi recunoști eforturile.
   2. Să ai încredere în el. Un bărbat care simte că ai încredere în el se va simți mult mai motivat să se arate demn de tine și să facă lucruri pentru tine decât în situația în care îi arăți constant că nu pui bază pe el. El știe că lipsa de încredere în el, mai ales dacă nu ți-a dat nici un motiv pentru asta, are mai mult de-a face cu lipsa ta de încredere în tine. Unii bărbați dau dovadă de răbdare și speră să capete această încredere în timp. Alții însă încep să acționeze după principiul, ”dacă tot nu are încredere în mine măcar să aibă motiv” sau pur și simplu pleacă din relație.
   3. Să îți placă să faci dragoste cu el. Intimitatea fizică și cea sufletească sunt strâns legate. Am auzit mai mulți bărbați spunând că, cu cât se simt mai apropiați sufletește de partenera lor, cu atât și viața sexuală devine mai bună. Un bărbat care te iubește te și dorește. Momentele de intimitate sunt o ocazie pentru el de a-și manifesta sentimentele față de tine. De aceea, intimitatea fizică este la fel de importantă ca și cea sufletească.
   4. Să crezi în el. Să crezi în el înseamnă să îl încurajezi în permanență să își împlinească întregul potențial și să își urmeze visele și pasiunile, indiferent de cât de nebunești ți s-ar părea. Să crezi în el că este acolo pentru tine și că te poate susține la nevoie.
   kudika.ro
  • julia122997
   De julia122997
   În timp ce unii își păstrează slujbele care îi plictisesc și îi obosesc doar pentru a putea cumpăra lucruri și a plăti facturi, Jack Goodwin-Jones, în vârstă de 26 de ani, și Becky O'Connell (25 de ani) preferă să nu agonisească nimic, dar văd lumea și se bucură de viață. S-au cunoscut când erau studenți la Universitatea Sheffield Hallam și au ales să călătorească pentru că astfel se simt liberi și împliniți.

   Cei doi gestionează @twotickets.toanywhere, un cont de Instagram pe care prezintă stilul lor de viață, iar fotografiile superbe pe care le fac în tot felul de destinații exotice le-au adus 25.000 de admiratori. 

   Jack și Becky au reușit să facă asta după ce au strâns niște bani căutând mâncare ieftină și renunțând la ieșirile cu prietenii. Prima lor plecare a fost în Cipru, în iunie 2014, iar după o serie de câteva mini-pauze și-au dat seama că asta le-ar plăcea să facă - să exploreze lumea împreună. Acum pagina lor de Instagram este plină de fotografii din Australia, Cambodgia, Thailanda, Spania, Slovacia, Singapore și multe altele. Acum, în timp ce mulți absolvenți sunt legați de birou, Jack și Becky se plimbă hai-hui prin lume și până acum au trecut prin 34 de țări.

   "Sincer, nu ne place să le spunem asta oamenilor, fiindcă ar avea impresia că ne dăm mari, dar nouă ne place viața noastră. Să călătorim în fiecare zi, să n-avem un program fix și să ne permitem să ne trezim când vrem (nu vă lăsați înșelați, asta înseamnă uneori la 5:00 dimineața), ne dă un imens simț al libertății.

   Niciun job de la ora 9:00 la 5:00 dimineața nu ne-ar fi putut oferi asta vreodată. Libertatea pe care o avem ne ajută să ne păstrăm mințile clare și fericite, singuri ne alegem rutina", a spus Jack.

   Întrebat cum reușesc să facă rost de bani pentru aventurile lor, Jack a explicat: "Înainte de a începe să călătorim am economisit, normal, o sumă frumușică de bani. Am făcut asta evitând mereu mâncarea scumpă și ieșind cu prietenii să bem ceva doar de două ori pe an. Cu două joburi full-time și trăind așa, a fost ușor pentru noi să strângem bani. Așa că am călătorit un an folosind economiile."

   "Chiar dacă ne-ar fi plăcut s-o facem, când trăiam din economii n-am stat niciodată într-un hotel de 5 stele, de fapt în vreun hotel, dacă tariful nu era avantajos, și am ales în schimb case de oaspeți. Este o reducere mare de costuri, e mereu curat, intim și de obicei oferă un mic dejun bun", a explicat tânărul. 

   "După un an, ne-am dat seama că trebuie să începem să facem niște bani dacă vrem să călătorim tot timpul. Atunci am început să dăm lecții online. Acum predăm engleza online unor copii chinezi, 12 ore pe săptămână. Asta ne acoperă complet costurile de transport, chiar dacă la un ritm mai lent decât eram obișnuiți. Cursurile online nu sunt singura opțiune, însă. Sunt o grămadă de joburi pe care le poți face de la distanță, am găsit de toate, de la planificatori de nunți la consultanți de sănătate care călătoresc și munesc cu laptopul!", a mai spus acesta.

   Cei doi tineri recunosc că trebuie să fie tot timpul atenți cu bugetul lor și spun că există și zile în care nu totul e magic, așa cum se vede în pozele de pe Instagram. "În principiu, ca să faci ce facem noi, trebuie să fii foarte atent cu banii. Nu poți să-ți iei sau să încerci tot ce vezi, așa cum făceai în țara ta, când călătorești ca noi. Știm oameni care au planificat o călătorie cu mult timp în urmă și s-au întors în mai puțin de două luni fiindcă au aruncat banii pe tot felul de lucruri. Chefuiala este ucigașul numărul unu al bugetului, îți garantăm asta!", a spus Jack.


   "Oamenii care văd pozele noastre pe Instagram presupun că a călători tot timpul înseamnă că ai o viață perfectă și că fiecare zi este plină de distracție și de aventură. Adevărul e că postăm doar când ne simțim bine, și punem doar cele mai bune cadre pe Instagram. Nimeni nu vrea să vadă experiențele noastre nefericite, nici cum stăm pe scaun în autobuz în timp ce așteptăm să trecem granița sau în aeroport, când suntem obosiți, la 4:00 dimineața. Împărtășim cele mai frumoase momente, bune sau rele, dar pe astea le păstrăm pentru poveștile de pe Instagram, unde le putem arăta într-un video și să explicăm ce se întâmplă în viața noastră de zi cu zi. Vrem să fim reali și credibili. E clar că suntem departe de cuplul perfect de pe Instagram - sunt deja multe din astea. Suntem aici doar ca să ne bucurăm, să fim adevărați și să sperăm că-i facem pe oameni să râdă", a mărturisit tânărul.


   Pe lângă bugetul strict, mai există un aspect neplăcut al călătoriei full-time: "Îmi place ce fac, dar încă e greu să fim departe de familii și de prieteni pentru perioade lungi de timp.
   Am reușit să ajungem acasă de două ori de când am plecat, dar normal că ar fi minunat să ne vedem familiile mai des", recunoaște Jack.

   Trucurile lui Jack și Becky pentru alte cupluri care vor să călătorească full-time:
   - Probabil că nu-i o idee bună să călătorești full-time cu o persoană cu care nu ești de mult timp. Am fost împreună cinci ani înainte de a face asta. E un angajament foarte serios și dacă nu știi toate chichițele tale și pe ale partenerului tău, atunci veți începe foarte curând să vă enervați unul pe celălalt.

   - Este important să cunoști ce îi place celuilalt, viața în timpul călătoriilor te trece prin tot felul de încercări. Trebuie să fii capabil să rămâi calm și să te descurci.

   - Fixează-ți parametrii înainte de plecare. Care e bugetul? Cât de confortabil vrei să stai și cât vei cheltui pe cazare? Veți împărți banii sau veți cheltui separat? Noi am făcut un cont comun din care plătim toate cheltuielile de călătorie. Pentru noi merge, dar nu pentru toată lumea.

   - Nu te gândi că e ușor să devii blogger de călătorii sau influencer pe Instagram. Nu doar că e foarte greu, mai ales când nu ai niciun fel de experiență, dar îți și ia mult timp. Noi lucrăm în fiecare zi la imaginile și la abilitățile de editare, de scris, stăm să le răspundem oamenilor ca să-i ajutăm să călătorească. Să fii creator de conținut îți ia mai mult timp decât o slujbă normală. Dar la sfârșitul zilei, ne place și o facem doar în limitele noastre.
   eva.ro
 •