Cele 4 etape ale unei relaţii


  În fiecare dintre aceste 4 etape există şi părţi bune, dar şi rele. Cu toate acestea, oamenii continuă să lupte pentru o relaţie sănătoasă până în ultima clipă.

Etapa romantică

Această primă etapă a iubirii durează de la două luni la doi ani. Acum te gândeşti la şampanie şi îţi descrii partenerul ca fiind perfect. În acest stadiu te simţi bine, totul se mişcă într-un ritm rapid şi ai o dorinţă puternică de a fi cu noua ta dragoste fără să te mai gândeşti la nimic altceva. 

podarok-dla-lubimogo-03.jpg

Îţi este greu să te concentrezi şi să termini ce ai de făcut, pentru că te gândeşti la el, iar totul e minunat în lumea ta. Pui accentul pe asemănările dintre voi şi ţi se pare că aveţi caractere identice, iar de multe ori te întrebi unde a fost acea persoană până acum. O conversaţie tipică poate scoate în evidenţă faptul că şi diferenţele dintre voi doi sunt privite ca puncte forte. 

Partea proastă? E posibil să neglijezi alte relaţii din viaţa ta pentru a petrece timp cu noul tău partener, uneori în exces. O relaţie exagerată te poate face să îţi pierzi propria identitate şi independenţă. Poate să apară plictiseala dacă îţi vei da seama că dincolo de sentimentele iniţiale nu există interese comune. Apoi, după câteva luni în care totul de petrece rapid, are loc o schimbare. Se simte că s-a pus frână şi ai ajuns la un popas. 

Etapa luptei pentru putere

Acum, totul devine mai clar şi iluzia că iubirea romantică va dura pentru totdeauna se risipeşte şi este înlocuită cu furie şi dezamăgire. Acesta este un moment dificil pentru cupluri pentru că există o trecere de la focalizarea pe asemărările dintre voi la diferenţele existente. Comportamentul care a fost odară drăguţ, acum a devenit enervant. Uneori, noi încercăm să schimbăm persoana de lângă noi cu cea pe care o credeam noi că este sau cu cea pe care am creat-o singuri în mintea noastră. 

images (1).jpgArgumentele sau dezacordurile pot creşte şi intervine lipsa de comunicare din cauza stilurilor diferite de transmitere a mesajelor. Claritatea în comunicare este vitală în acest stadiu, deoarece acest lucru va determina dacă relaţia poate supravieţui. Unele cupluri nu rezistă şi se destramă. Pentru a preveni acest lucru, o importanţă majoră trebuie acordată în ceea ce priveşte acceptarea şi aprecierea diferenţelor dintre voi. Învaţă să împarţi puterea cu cel de lângă tine, să renunţi la fantezia unei armonii constante şi să recunoşti punctele forte ale relaţiei. 

De asemenea, trebuie să existe respect reciproc şi limite clare, astfel relaţia devine mai realistă. Scopul acestei etape este de a stabili autonomia fără a distruge legătura de dragoste dintre tine şi partener. Modul în care gestionaţi diferenţele dintre voi şi acele ciudăţenii enervante pot duce relaţia mai departe.
Relaţia poate deveni mai puternică în cazul în care ambele persoane îşi pot gestiona propriile sentimente, devenind deschişi şi receptivi, dar şi atunci când reuşesc să rezolve neînşelegerile pe cale amiabilă.

Etapa de stabilitate

Când un cuplu trece în această etapă, există o mai mare conştientizare a comportamentului celuilalt, a diferenţelor şi a neplăcerilor. Ambii parteneri au renunţat la lupta pentru putere care pusese odată stăpânire pe relaţia lor. Dezacordurile sunt doar ciondăneli. Ele nu se transformă neapărat în certuri, şi chiar dacă se mai întâmplă, ştiu cum să le gestioneze. Există mai multă pace şi un ritm relaxant în relaţie, şi mai ales îţi poţi vedea viitorul alături de acea persoană. 

Reb-1.jpg

Cu toate aceasta, pericolul în această etapă este riscul crescut de plictiseală şi apariţia rutinei. Acest lucru poate duce la apatie sau la infidelitate. De multe ori, oamenii dau vina pe cealaltă persoană pentru cum stă treaba între ei. Paradoxul este că, în ciuda plictiselii, există siguranţă. Chiar dacă te simţi uneori la pământ, te îndepărtezi într-un mod sănătos, fără ca relaţia să fie ameninţată. 

Dacă eşti împăcat şi te simţi confortabil cu plictiseala existentă, atunci relaţia poate continua să evolueze. Dacă nu eşti încântat, dar preferi să stai în compania partenerului chiar şi atunci când lucrurile nu sunt interesante, există o şansă şi mai mare de a duce relaţia la următorul nivel. 

Etapa de angajament

images.jpgAceastă etapă poate dura de la 1 la 10 ani. Tu şi partenerul tău puteţi face alegeri clare pentru voi şi unul pentru altul. Îţi recunoşti defectele tale şi pe ale celuilalt şi le accepţi. Aţi fost în măsură să gestionaţi şi vremuri grele şi să vă bucuraţi împreună de cele bune. Încă preferi compania celuilalt şi nu ai nevoie de acea persoană, dar vrei să fii lângă ea. Acum există un echilibru între putere, libertate, iubire şi apartenenţă. 

Te-ai întrebat vreodată dacă te vezi cu acea persoană pe termen lung, dacă aveţi interese sau obiective comune, dacă este ceea ce îţi doreşti sau dacă lucraţi ca o echipă? Aceste întrebări au rolul de a îţi aminti mereu că relaţiile au nevoie în continuare de muncă, de atenţie şi implicare. 

Înţelegerea şi pregătirea pentru provocările prin care o relaţie poate trece fac oamenii să înveţe să identifice factorii declanşatori şi să îi ajute să lupte, în loc să renunţe. Comunicarea este cheia!

eva.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • maria981s
   De maria981s
   diez.md
  • maria981s
   De maria981s
   Ce comportamente dintr-o relație scot în evidență o iubire falsă?
   1. Nu există chimie între voi

   Dacă nu există atracție între voi, cum poate exista o reacție chimică în creier? Acest lucru este valabil mai ales atunci când ești într-o relație. Dacă nu există chimie, o relație poate fi plictisitoare și chiar inutilă. Avem doi ani de chimie în mod natural pentru a începe o relație între sufletele pereche, iar după aceea este vorba despre efort. Cu toate acestea, mulți oameni merg pe pilot automat în relații, deoarece se gândesc că sunt deja cu partenerul și nu trebuie să mai depună niciun efort.
   2. Nu îți face complimente niciodată
   Oamenii sunt înfometați după iubire și apreciere în societatea în care trăim. Vrem ca oamenii la care ținem să se simtă bine. Cel mai ușor mod prin care poți face asta este reprezentat de complimente. Este doar un memento că sunt importanți pentru viețile noastre. Dacă acest lucru se întâmplă foarte rar către deloc în relația voastră, atunci ar trebui să te întrebi de ce.
   3. Te simți judecată mereu

   Criticile sunt precum cianura pentru relații, cu excepția faptului că otrăvirea este treptată și îți fură ceea ce ai alături de partener. Multe persoane sunt convinte să dragostea poate îndura sacrificii, toleranță sau suferință în tăcere, crezând că angajamentul lor este dovada dragostei. Dar aceasta nu este iubire. Înțelegerea unei persoane, ascultarea acesteia și acceptarea pentru cine este reprezintă dragoste. Cu alte cuvinte, poți vorbi cu partenerul sau partenera într-un mod calm, fără să critici, pentru a stimula creșterea celeilalte persoane.
   4. Partenerul tău pare să uite de existența ta

   Se spune că relațiile ar trebui să fie egale, dar ai observat că te implici 100%, iar partenerul cumva uită? Ți-ar plăcea să primești acel mesaj de dimineață în care să îți spună că se gândește la tine.Ți-ar plăcea să îți aducă supă sau să meargă la farmacie pentru tine atunci când ești bolnavă. Acestea sunt doar câteva exemple care îți arată cât de mult însemni pentru partener. Este normal să îți pese cât de sus ești pe lista lui de priorități.
   5. Simți nevoia să rescrii mesajele
   Ai impresia că scrii un roman cu care încerci să câștigi premiul Pulitzer când îi trimiți un mesaj care ar fi scris în mod normal în 5 secunde? Scrii, ștergi, începi iar. Dacă îți faci griji cu privire la ceea ce scrii într-un mesaj ar trebui să tragă un semnal de alarmă în creierul tău. Sufletele pereche își scriu cu ușurință, iar dacă mesajul corect nu a fost înțeles pe deplin, atunci explică.6. Ajungi să găsești scuze pentru acțiunile sale
   Prietenii și familia menționează ceva cu privire la comportamentul partenerului și începi să explici de ce face anumite lucruri, făcându-te să te simți că ești prinsă la mijloc. Găsești scuze pentru felul în care se poartă cu tine. Simți nevoia să îi reasiguri pe cei dragi că ești cu persoana potrivită, în loc să îi lași să vadă singuri modul în care vă purtați unul cu altul și, mai important, modul în care se poartă partenerul tău cu tine. Nu contează dacă un comportament a cauzat tensiune, furie, confuzie sau doar curiozitate, sufletele pereche nu găsesc scuze pentru acțiunile celuilalt.
   Nu uita că ai puterea de a învăța oamenii cum vrei și cum nu vrei să se poarte cu tine. Dacă nu îți place ceva, schimbă sau ajungi la un compromis care nu te face să regreți alegerea. 
   eva.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Nick și Zoe au călătorit din ianuarie până în octombrie 2018. Cuplul a avut o veritabilă lună de miere cu durata de 9 luni, timp în care au vizitat 33 de țări, de la Bali la Paris sau chiar vârful Everest. În fiecare locație perechea a reușit să facă poze frumoase și să inspire și alte cupluri.
   Vezi mai jos câteva fotografii splendide ale celor doi:


   marry.md
  • Kutepka
   De Kutepka
   Când copiii înaintează în vârstă și intră în perioada adolescenței, problemele pe care le au de înfruntat părinții sunt mai mari și mai grele. Trecerea de la perioada copilăriei la cea a tinereții nu este inofensivă, nici pentru cei care o trăiesc, nici pentru mediul lor înconjurător.
   Copiii care intră în perioada adolescenței trec printr-o schimbare năvalnică în trup și în suflet. Corpul se dezvoltă dintr-odată, începe să prezinte evident caracteristicile de gen, lumea psihică se îmbogățește, se ascute puterea de înțelegere, se maturizează și se aprofundează rațiunea, simțirea devine din ce în ce mai puternică, egoul iese în evidență. În această etapă a vieții, tinerii trăiesc o adevărată explozie interioară și își descoperă un alt sine. Sunt și mulți tineri care își pierd controlul în această perioadă.
   Sunt impresionante comparațiile pe care le folosește Sfântul Ioan Gură de Aur pentru a reda tulburarea prin care trec tinerii la vârsta adolescenței. Compară tinerețea cu focul, cu marea agitată pe care o tulbură vântul care ridică valuri înspăimântătoare. Un cal pe care nu poate nimeni să-l călărească, un animal sălbatic neîmblânzit ‒ aceasta este tinerețea!
   Părinții care cresc copii și îi văd cum intră în anii grei ai adolescenței cu siguranță sunt de acord cu Sfântul Ioan Gură de Aur. Tinerețea este o perioadă dificilă și uneori înspăimântătoare, pentru că tinerii pot cu ușurință să se abată de la drumul cel bun, să fie înșelați, să alunece înspre rău.
   Dacă toate acestea au fost valabile dintotdeauna, ce ar trebui să spunem despre tinerii care cresc astăzi, în această lume a zilelor noastre, care merge parcă din rău în mai rău? Ce ar fi spus astăzi Sfântul Ioan Gură de Aur, despre situația dramatică din ziua de azi? Ce cuvinte ar fi folosit pentru a descrie o lume care se găsește într-o profundă confunzie? Ar trebui ca atunci când vorbim despre problemele care predomină în tineretul din ziua de azi vocea noastră să devină hohot de plâns, iar când scriem, condeiul să se înmoaie în lacrima sufletului nostru.
   De aceea este nevoie de multă strădanie din partea părinților, care sunt datori să-i ajute pe copiii lor în această grea și hotărâtoare perioadă a vieții lor. Copiii noștri, în greutățile lor tinerești, în „nebuniile” adolescenței, nu își doresc părinți-adversari, ci părinți-asistenți, care să-i îndrume în toate. Nu au nevoie de ofițeri de poliție, ci de părinți afectuoși, plini de înțelegere și iubire. Sfaturile nu-i ajută prea mult, ci au nevoie să fie sprijiniți și să simtă ajutorul care vine din rugăciunile părintești.
   Nu trebuie să vedem adolescența copiilor noștri doar ca pe o tranziție încărcată de teamă, ca pe o „nebunie” pe care ne este frică să o confruntăm. Adolescența vine „la pachet” și cu multe schimbări pozitive, care merită toată atenția noastră. Adolescenții au o dorință arzătoare, unică și profundă, pentru adevăr și dreptate, o gândire care caută însetată ceea ce este corect.
   Tinerii au o adâncă și nepotolită dorință a sufletului pentru adevăr, perfecțiune, veșnicie. Acum descoperă în mod conștient înlăuntrul lor setea după Dumnezeu și caută să dezvolte o spiritualitate autentică și veritabilă, nu una formală și superficială, așa cum aveau când erau mici copii. Și, desigur, doar în cadrul Bisericii au posibilitatea ‒ prin educația „întru învăţătura şi certarea Domnului” (Efeseni 6, 4), prin viața bisericească, prin îndrumarea duhovnicului și prin participarea lor la Sfintele Taine ‒, să-și potolească această sete și, în același timp, să găsească toate acele resurse cu care pot să parcurgă cu bine adolescența, fără greutăți speciale, și să-și continue călătoria vieții cu bucurie și succes.
   doxologia.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Ne schimbăm atitudinea față de apreciere și recunoștință și le confirmăm celorlalți că fac lucruri bune pentru noi. În acest fel, creăm o atmosferă pozitivă, în care bunătatea poate înflori. Iată cum pot schimba relațiile aceste două cuvinte!
   Care sunt cele două cuvinte care pot transforma relațiile?
   Cel mai ușor este să începi această practică acasă. Probabil că ai multe lucruri pentru care îi ești recunoscător familiei și partenerului, dacă stai să analizezi. Dar știi ce se spune despre familiaritate: poți să ratezi ceea ce stă chiar în fața ta. Gândește-te pentru ce le ești recunoscător membrilor familiei și altor persoane apropiate. Poate te-au ajutat în vreun fel sau ți-au îmbunătățit viața. S-ar putea să fii surprins de câte lucruri vei scrie pe listă. 

   Le poți mulțumi pentru:
   1. Ceea ce fac
   Nu este greu să mulțumești pentru o cină pregătită seara când ajungi acasă de la birou. Dar există multe alte lucruri mărunte pe care le trecem cu vederea. A spălat vasele? A curățat litiera pisicii? Poate că erau atribuțiile celeilalte persoane, dar tot poți să fii recunoscător că a făcut aceste lucruri.
   2. Ceea ce spun
   Poate că te-au încurajat sau ți-au oferit sfaturi care te-au ajutat cu adevărat. Asigură-te că le mulțumești!
   3. Cine sunt
   Acest lucru depășește acțiunile sau cuvintele, dar te ajută să recunoști caracterul celor apropiați. Poate vrei să lauzi integritatea de business a partenerului sau relațiile cu prietenii sau bunătatea copilului față de animalul de companie.
   Fiecare dintre aceste mulțumiri sunt mai intense atunci când detaliezi mai mult. Nu mulțumi doar pentru masă, ci apreciază cât de aromat era puiul la cuptor. Spune-i cuiva că ești recunoscător pentru ceea ce ți-a spus datorită modului în care te-a făcut să te simți și apoi explică-i cum.În acest fel, le arăți persoanelor din viața ta că mulțumirea este mai mult decât un lucru pe care îl spui doar de dragul de a fi spus. La urma urmei, tuturor ne place să fim apreciați. Este nevoie de timp pentru a observa și pentru a fi specific. Așa că începe să fii atent la acțiunile și vorbele celorlalți și mulțumește-le pentru ele când este cazul. Acest lucru va face o schimbare majoră în relații.
   Așa cum există lucruri diferite pentru care poți fi recunoscător, există modalități diferite de a-ți exprima recunoștința. 

   1. Spune-o cu voce tare
   Dacă vorbești cu cineva față în față, asigură-te că faci contact vizual, pentru a-și da seama că ești sincer. Sau poți suna și lăsa un mesaj vocal.
   2. Spune-o în scris
   Dacă discursurile nu sunt punctul tău forte, poți găsi felicitări care exprimă exact ceea ce vrei să spui. Dar persoanele dragi ție vor aprecia probabil cuvintele simple scrise de mână, deoarece știu că vin din inimă. Un mesaj scurt în timpul zilei poate să-i reamintească unei persoane dragi că te gândești la ea.
   3. Spune-o prin acțiuni
   Unii oameni percep mai bine acțiunile decât cuvintele. Poate mici daruri sau servicii oferite. Un buchet cu flori sau cutia preferată de bomboane lăsată pe biroul cuiva poate exprima aprecierea. 
   Odată ce ai exersat toate aceste practici acasă și cu cei dragi, poți să fii recunoscător și în cercuri mai îndepărtate. Poate că este angajat să încaseze banii și să pună produsele în pungă, dar casierul unui magazin s-ar putea simți mai bine dacă-i zâmbești și-i mulțumești. Dacă îți plac serviciile dintr-un restaurant sau magazin, poți cere să vorbești cu managerul. Apoi, în fața managerului, poți lăuda un angajat pentru ajutorul oferit sau pentru serviciile de calitate.
   eva.ro
 •