Cele 4 etape ale unei relaţii


  În fiecare dintre aceste 4 etape există şi părţi bune, dar şi rele. Cu toate acestea, oamenii continuă să lupte pentru o relaţie sănătoasă până în ultima clipă.

Etapa romantică

Această primă etapă a iubirii durează de la două luni la doi ani. Acum te gândeşti la şampanie şi îţi descrii partenerul ca fiind perfect. În acest stadiu te simţi bine, totul se mişcă într-un ritm rapid şi ai o dorinţă puternică de a fi cu noua ta dragoste fără să te mai gândeşti la nimic altceva. 

podarok-dla-lubimogo-03.jpg

Îţi este greu să te concentrezi şi să termini ce ai de făcut, pentru că te gândeşti la el, iar totul e minunat în lumea ta. Pui accentul pe asemănările dintre voi şi ţi se pare că aveţi caractere identice, iar de multe ori te întrebi unde a fost acea persoană până acum. O conversaţie tipică poate scoate în evidenţă faptul că şi diferenţele dintre voi doi sunt privite ca puncte forte. 

Partea proastă? E posibil să neglijezi alte relaţii din viaţa ta pentru a petrece timp cu noul tău partener, uneori în exces. O relaţie exagerată te poate face să îţi pierzi propria identitate şi independenţă. Poate să apară plictiseala dacă îţi vei da seama că dincolo de sentimentele iniţiale nu există interese comune. Apoi, după câteva luni în care totul de petrece rapid, are loc o schimbare. Se simte că s-a pus frână şi ai ajuns la un popas. 

Etapa luptei pentru putere

Acum, totul devine mai clar şi iluzia că iubirea romantică va dura pentru totdeauna se risipeşte şi este înlocuită cu furie şi dezamăgire. Acesta este un moment dificil pentru cupluri pentru că există o trecere de la focalizarea pe asemărările dintre voi la diferenţele existente. Comportamentul care a fost odară drăguţ, acum a devenit enervant. Uneori, noi încercăm să schimbăm persoana de lângă noi cu cea pe care o credeam noi că este sau cu cea pe care am creat-o singuri în mintea noastră. 

images (1).jpgArgumentele sau dezacordurile pot creşte şi intervine lipsa de comunicare din cauza stilurilor diferite de transmitere a mesajelor. Claritatea în comunicare este vitală în acest stadiu, deoarece acest lucru va determina dacă relaţia poate supravieţui. Unele cupluri nu rezistă şi se destramă. Pentru a preveni acest lucru, o importanţă majoră trebuie acordată în ceea ce priveşte acceptarea şi aprecierea diferenţelor dintre voi. Învaţă să împarţi puterea cu cel de lângă tine, să renunţi la fantezia unei armonii constante şi să recunoşti punctele forte ale relaţiei. 

De asemenea, trebuie să existe respect reciproc şi limite clare, astfel relaţia devine mai realistă. Scopul acestei etape este de a stabili autonomia fără a distruge legătura de dragoste dintre tine şi partener. Modul în care gestionaţi diferenţele dintre voi şi acele ciudăţenii enervante pot duce relaţia mai departe.
Relaţia poate deveni mai puternică în cazul în care ambele persoane îşi pot gestiona propriile sentimente, devenind deschişi şi receptivi, dar şi atunci când reuşesc să rezolve neînşelegerile pe cale amiabilă.

Etapa de stabilitate

Când un cuplu trece în această etapă, există o mai mare conştientizare a comportamentului celuilalt, a diferenţelor şi a neplăcerilor. Ambii parteneri au renunţat la lupta pentru putere care pusese odată stăpânire pe relaţia lor. Dezacordurile sunt doar ciondăneli. Ele nu se transformă neapărat în certuri, şi chiar dacă se mai întâmplă, ştiu cum să le gestioneze. Există mai multă pace şi un ritm relaxant în relaţie, şi mai ales îţi poţi vedea viitorul alături de acea persoană. 

Reb-1.jpg

Cu toate aceasta, pericolul în această etapă este riscul crescut de plictiseală şi apariţia rutinei. Acest lucru poate duce la apatie sau la infidelitate. De multe ori, oamenii dau vina pe cealaltă persoană pentru cum stă treaba între ei. Paradoxul este că, în ciuda plictiselii, există siguranţă. Chiar dacă te simţi uneori la pământ, te îndepărtezi într-un mod sănătos, fără ca relaţia să fie ameninţată. 

Dacă eşti împăcat şi te simţi confortabil cu plictiseala existentă, atunci relaţia poate continua să evolueze. Dacă nu eşti încântat, dar preferi să stai în compania partenerului chiar şi atunci când lucrurile nu sunt interesante, există o şansă şi mai mare de a duce relaţia la următorul nivel. 

Etapa de angajament

images.jpgAceastă etapă poate dura de la 1 la 10 ani. Tu şi partenerul tău puteţi face alegeri clare pentru voi şi unul pentru altul. Îţi recunoşti defectele tale şi pe ale celuilalt şi le accepţi. Aţi fost în măsură să gestionaţi şi vremuri grele şi să vă bucuraţi împreună de cele bune. Încă preferi compania celuilalt şi nu ai nevoie de acea persoană, dar vrei să fii lângă ea. Acum există un echilibru între putere, libertate, iubire şi apartenenţă. 

Te-ai întrebat vreodată dacă te vezi cu acea persoană pe termen lung, dacă aveţi interese sau obiective comune, dacă este ceea ce îţi doreşti sau dacă lucraţi ca o echipă? Aceste întrebări au rolul de a îţi aminti mereu că relaţiile au nevoie în continuare de muncă, de atenţie şi implicare. 

Înţelegerea şi pregătirea pentru provocările prin care o relaţie poate trece fac oamenii să înveţe să identifice factorii declanşatori şi să îi ajute să lupte, în loc să renunţe. Comunicarea este cheia!

eva.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   În cele mai multe cazuri, infidelitate provine de la alte probleme, care pot apărea în timp. Iată alte probleme serioase, diferite față de infidelitate, dar care sunt la fel de grave și pot duce chiar la despărțire:
   1. Dragostea a dispărut
   Perioada de început a unei relații este cea mai frumoasă deoarece atunci îți privești partenerul în cel mai frumos mod posibil. Însă, odată ce timpul trece, fie că te obișnuiești cu el sau începi să-i vezi defectele, magia începe să dispară încetul cu încetul. Așa că, dacă realizezi că iubirea dintre voi dispare, iar partenerul nu-ți mai arată afecțiunea de care ai nevoie, ar trebuie să discuți cu el despre asta.
   2. Acumulezi negativitate
   Un caracter negativ sau un comportament nepotrivit poate fi rezultatul unei supărări pe care o ai pentru partener. Dacă te face să te simți inconfortabil, chiar ar trebui să începi o discuție despre acest lucru. În orice caz, mai devreme sau mai târziu, toate sentimentele negative pe care le-ai acumulat vor da naștere unor situații neplăcute, iar atunci va trebui să faci față unei discuții mai dure și serioase față de cum ai avea în mod normal.
   3. Crezi că sunt probleme atunci când nu sunt
   În mod cert, problemele sunt inevitabile într-o relație, dar trebuie să îți dai seama care sunt cele cu adevărat importante. În timp ce îți critici partenerul pentru faptul că nu se comportă așa cum îți dorești, îl cerți constant fără motiv. Relațiile puternice sunt bazate pe compromisuri din ambele părți și poate deveni o problemă să cauți probleme acolo unde nu sunt, mai ales dacă nu-ți accepți partenerul așa cum este el.
   4. Gelozia
   Gelozia este bună într-o relație, însă în doze mici. Poate deveni negativă și ne poate face să ne simțim vinovați pe partenerul nostru, dar de fapt, ne simțim vinotați pe propriile temeri. O persoană care este geloasă în mod constant ar trebui să învețe cum să gestioneze acest sentiment, într-o manieră sănătoasă, astfel încât să nu afecteze bunul mers al relației.
   5. Lipsa de comunicare
   Este important să-ți controlezi emoțiile, dar și mai important este să le exprimi. Dacă nu ne putem arăta cele mai intime gânduri față de partenerul nostru, atunci relația nu se află într-o direcție bună. În fapt, lipsa de comunicare este o problemă cu care se confruntă majoritatea cuplurior și nu pentru că doar un singur partener nu vorbește. Și dacă ai un stil de viață ocupat și haotic, poate avea un efect negativ asupra relației.
   6. Comportamentul manipulator
   Într-o relație, este important să te impui în fața partenerului, mai ales dacă faci asta într-un mod subtil, fără să-i induci partenerului anumite idei, care poate nu sunt adevărate. Dacă observi că partenerul tău are un asemenea comportament, atunci este de preferat să decizi dacă accepți sau nu un asemenea comportament în viața ta.
   7. Frica de singurătate
   Este una dintre fricile cele mai grave și profunde cu care se confruntă majoritatea oamenilor. În același timp, este și o scuză pentru unele persoane pentru a rămâne în acea relație, chiar dacă nu mai au sentimente față de partener. Este greu să renunți la o persoană, însă, gândește-te că rămâi într-o relație care s-a terminat de mult, dar și pierzi timp prețios, pe care l-ai putea folosi să găsești un alt partener mai potrivit.
   8. Minciuni
   În mod normal, minciunile nevinovate sunt considerate inocente și chiar sănătoase într-o relație. Însă, dacă sentimentele partenerului par să dispară din cauza acestor minciuni, atunci înseamnă că ar trebui să încetezi cu aceste minciuni. Relațiile sănătoase sunt bazate pe încredere, iar dacă îți minti destul de des partenerul, chiar și pentru lucruri serioase, atunci ai o problemă în ceea ce privește încrederea în el, pe care trebuie să o rezolvi rapid.
    
   ea.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Potrivit mai multor specialiști, comunicarea este cheia și, de cele mai multe ori, aceasta începe să dispară atunci când se apropie despărțirea. Lipsa de comunicare poate fi verbală, dar ar trebuie să fii atentă și la limbajul nonverbal, la gesturi. Pe lângă că poți simți această distanțare emoțională, poți să fii atentă și la diverse indicii.
   Studii realizate de specialiști sugerează că sunt patru indicatori în lipsa de comunicare și care pot să ducă relația la sfârșit: critica, defensivitate, dispreț și stricăciunea. Ceea ce e bine, este că, dacă probleme au apărut deja, multe lucruri pe care ni le spunem pot fi încadrate în aceste patru tipare.
   Desigur, nimic nu poate indica cu siguranță o despărțire, deoarece fiecare relație este diferită în felul ei, de la început până la sfârșit, dar câteva dintre aceste fraze te pot ajuta să-ți dai seama încotro o ia relația ta.
   Tocmai de aceea, am făcut o listă cu nouă lucruri pe care partenerul tău le poate spune și care ar trebui să îți tragă un semnal de alarmă.
   „Sunt prea ocupat ca să petrecem timp împreună”
   Dacă partenerul tău are un program atât de încărcat încât să nu poată să își facă timp pentru tine, atunci ar trebui să ți se aprindă un beculeț. Toată lumea este ocupată la locul de muncă și alte obligații, dar dacă partenerul tău ajunge, de la petrecut majoritatea timpului împreună, la a deveni, dintr-odată ‘ocupat’, poți suspecta o despărțire, spune Bennett. Totuși, este foarte important să îți dai seama dacă partenerul tău trece printr-o schimbare radicală în viața sa, sau dacă pur și simplu se desitanțează. Cel mai bine este să îl întrebi.
   „Mă rog…”
   Dacă pe el nu îl mai interesează relația, nu este foarte greu să îți dai seama, mai ales din getsurile mici. Indiferența poate arăta fi considerată un răspuns scurt, urmat de părăsirea încăperii. Mai poate fi reprezentată și de un ‘mă rog…’ urmat de datul ochilor peste cap sau încheierea bruscă a discuției.”Această lipsă de interes poate fi ceva ce trece la fel de repede pe cât a venit, dar dacă nu este așa, atunci ar trebui să își pui niște semne de întrebare.
   „Nu ești o parteneră atât de bună”
   Chiar dacă insultele sunt spuse la nervi sau în timpul unui argument mai aprins, ele vin dintr-un sentiment ascuns. Fără îndoială, orice astfel de afirmații nu trebuie ignorate și, cu siguranță, nu trebuie să accepți ca cineva să te jignească.
   „Am nevoie de spațiu”
   Dependența este destul de periculoasă și este foarte important să te asiguri că nici tu, nici partenerul tău, nu sunteți mult prea atașați unul de celălalt. Dar dacă știi deja că vă oferiți îndeajuns de mult spațiu și, totuși, partenerul tău încă îți cere asta, înseamnă că este pe picior de plecare. Dacă partenerul tău îți cere din ce în ce mai mult spațiu, este important să aveți o conversație și să fii sigură că aveți aceleași așteptări de la relația voastră.
   „Mereu faci asta”
   Să vorbești la superlative este extrem de toxic, în orice fel de relație, iar dacă un partener îți face astfel de afirmații, înseamnă că sunt șanse să se gândească deja la despărțire. Critica este foarte ușor de identificat prin cuvinte precum „mereu” sau „niciodată”. Un exemplu foarte bun ar fi „niciodată nu îmi arăți cât d emult mă iubești”. Dacă observi că partenerul îți vorbește așa, atunci acesta ar fi un semn bun să comunicați mai mult. Pe de altă parte, poate fi și un semn clar că el este deja pregătit de despărțire.
   „Sunt prea obosit ca să facem sex”
   O relație nu are nevoie de sex ca să fie fericită, dar dacă partenerul tău își pierde interesul sexual a ceea ce a fost, cândva, o viață sexuală destul de active, atunci înseamnă că au apărut niște probleme. Chiar dacă de obicei cantitatea și calitatea nivelului de intimitate depinde de mai multe aspecte, un semn clar că relația voastră nu mai este ce a fost este atunci când, o activitate sexuală destul de sănătoasă și consistentă, se transformă în scuze repetate legate de absența sexului.
   „Nu e vina mea”
   Dacă partenerul tău a făcut greșeli pe care nici măcar nu vrea să le admită, atunci clar lucrurile încep să ia o întorsătură neplăcută în relația voastră. Întotdeauna trebuie să îți amintești că, într-o relație, nu există „eu”, iar vina va fi întotdeauna undeva la mjloc.
   „Nu trebuie să facem totul împreună”
   Chiar dacă timpul pentru tine este o nevoie ce nu trebuie ignorată în nicio relație, un partener care te dă la o parte ar putea fi un semn al unui partener nefericit. Așadar, dacă începe să-ți spună lucruri precum „nu trebuie să facem ceva împreună” sau alți indicatori, înseamnă că nu-șimai dorește să petreacă timp cu tine la fel de mult pe cât tu îți dorești și că relația voastră nu merge într-o direcție bună.
   „…”
   Din păcate, de cele mai multe ori, tratamentul silențios este și cel mai dureros. Dacă partenerul tău a început să fugă de orice fel de conversație serioasă sau confruntare, atunci sunt șanse mari ca relația voastră să se apropie de sfârșit. Al patrulea și ultimul tip de comportament este chiar nepăsarea. Este momentul în care el nu mai spune absolut nimic, pentru că și-a pierdut speranța că problemele pot fi rezolvate. Poți încerca să comunici cu el, dar un partener caruia începe să nu-i mai pese este, de cele mai multe ori, un semn că finalul se apropie.
   elle.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Această concluzie a fost trasă în urma unui raport realizat de antropologul Robin Dunbar, transmite Știri.md cu referire la  playtech.ro.
   Acesta din urmă este omul din spatele conceptului că un om nu poate menține mai mult de 150 de prietenii sociale cu un oarecare grad de stabilitate. 
   Din aceste 150 de prietenii, unele sunt mai profunde și mai apropiate decât altele. Conform cercetărilor lui Dunbar, doar cinci prietenii pot fi cu adevărat mai apropiate.
   Ulterior, următorul cerc de prieteni – cel compus din oameni cu care ești cât de cât apropiat – cuprinde în jur de 10 oameni. Următorul cerc, care este și mai puțin apropiat, cuprinde în jur de 35 de oameni. Cel mai îndepărtat cerc este cel de 100 de oameni. 
   Adunate, aceste grupuri ajung la 150 de oameni – iar acela este numărul maxim de cunoștințe sociale pe care le poate menține un om în mod stabil.
   Pentru a ajunge la aceste cifre, Dunbar și echipa sa de cercetători au analizat date înregistrate de la 6 miliarde de apeluri telefonice între 35 de milioane de oameni dintr-o țară europeană, din anul 2007. Cu ajutorul algoritmilor, cercetătorii au descoperit modele de repetiție. 
   În cadrul celor două cercuri din mijloc (cel de 10 persoane și cel de 35 de persoane) s-au înregistrat cele mai multe variații. Aceste variații ar putea arăta natura schimbătoare a prieteniilor pe parcursul vieții.
   Totuși, datele din 2007 nu luau în considerare puterea pe care rețelele de socializare o au în prezent. Poate că, dacă ar fi reluat, studiul ar arăta niște schimbări în cercurile sociale stabilite de Dunbar. 
   Chiar și așa, ideea că poți avea doar cinci prieteni apropiați în același timp are mult sens. La urma urmei, când îți faci prieteni noi, apare mereu tendința de a-i lăsa în urmă pe cei vechi.
   playtech.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Aducerea unui bebelus acasa de la spital este, in sine, o experienta emotionanta. Proaspetii parinti sunt plini de sentimente de bucurie, dragoste, frica si nesiguranta. Cresterea unui copil este o incercare a rabdarii, rezistentei si a managementului timpului. Este dragostea suprema, insa toate acestea pot pune usor cuplul in dificultate.
   Venirea unui copil in casnicie
   Cand cuplul decide sa aduca pe lume un copil, probabil ca cei doi se gandesc ca cea mai mare provocare a lor va fi sa se descurce cu sculatul regulat la 2 noaptea pentru a hrani bebelusul si cu schimbatul scutecelor. Privarea de somn si responsabilitatile coplesitoare pentru viata unei alte fiine omenesti ar trebui sa fie destul pentru orice cuplu. Insa banii, cariera si schimbarea completa a stilului de viata pot contribui la un dezastru in casnicie.
   Proaspetii parinti se vor simti foarte vulnerabili si mult mai emotivi decat inainte. Neintelegeri minore pot deveni foarte usor probleme majore, iar unele comentarii vor fi interpretate in mii de feluri de catre fiecare dintre soti. Tranzitia de la doi la trei in cadrul unei familii isi pune amprenta serios pe viata de cuplu.
   Cum sa mentinem un mariaj solid
   Cei mai importanti factori in mentinerea unei casnicii solide sunt intelegerea, suportul reciproc si compromisul. Pentru a intelege cu adevarat sentimentele sotului, incercati sa ganditi lucrurile din perspectiva lui, lasand la o parte sentimentele proprii. Iata un exemplu de scenariu des intalnit:
   Sotul a muncit intreaga zi. Vine acasa si vrea doar sa se relaxeze. Dupa o zi grea de lucru, se simte indreptatit la cateva clipe de pace si liniste. Pe de alta parte, sotia este in concediu de maternitate cu bebelusul si sta acasa toata ziua – schimba scutece, prepara sticlele cu lapte, interactioneaza cu copilul, face curat si mancare. Si ea, la randul ei, a avut o zi lunga si abia asteapta sa vina sotul pentru a-si trage putin sufletul.
   Exista doua moduri de abordare a acestei situatii. Cea mai la indemana: probabil ca totul va degenera intr-o disputa despre cine are rolul mai dificil in familie si de ce celalalt nu-l intelege. In loc sa se ajute reciproc, ei se ataca, demarand o reactie in lant de resentimente si atitudine defensiva.
   Ce-ar fi daca, in loc sa se certe, cuplul si-ar folosi energia aceea putina ramasa la sfarsitul zilei pentru a gasi un compromis care sa le serveasca intereselor amandorura? Poate, dupa cina, sotia ar face o baie relaxanta cu spuma, in timp ce sotul ar avea grija de copil. Apoi, sotul si-ar putea permite 1 ora doar pentru el, iar sotia ar supraveghea copilul, sau invers. In acest fel, amandoi vor avea posibilitatea de a se deconecta si nu si-ar mai risipi energia certandu-se fara nicio finalitate.
   Timp impreuna
   Viteza timpului creste exponential atunci cand in casnicie apar copiii, saptamana incepe sa se simta ca o zi si, cateodata, chiar o luna intreaga pare ca trece cat ai clipi din ochi. Intr-o zi, intr-un moment de respiro, unul dintre soti si-ar putea da seama ca ultima oara cand a vazut un film cu partenerul a fost acum 3 ani!
   Cu responsabilitatea unui copil, pe deasupra tuturor sarcinilor zilnice si treburilor gospodaresti, la care se adauga nevoia de timp petrecut cu sine insusi, cel mai probabil lucru care este lasat deoparte este petrecerea de timp impreuna. Niciodata nu pare sa fie destul timp pe parcursul unei zile pentru a rezolva toate sarcinile propuse, insa, din cand in cand, este foarte bine sa punem in capul listei petrecerea de timp impreuna cu partenerul.
   Planuiti din timp o rezervare de cina la restaurant si la un film! Faceti-va un obicei din a inchiria din cand in cand cate-un film si vizionati-l dupa ce copilul/ copiii s-au dus la culcare. Daca bunicii va viziteaza, furisati-va la o cafenea. Purtati o conversatie usoara inainte de culcare, fara a mentiona ceva despre bani sau responsabilitati. De asemenea, incercati sa dublati momentele intime de-a lungul unei saptamani…de doua ori pe saptamana nu e un capat de tara! (stii dvs. la ma refer)
   Faceti casnicia sa mearga
   Mariajul inseamna compromis, mai ales cand doi oameni impartasesc responsabilitatea unui copil. Chiar daca unul din soti munceste si celalalt sta acasa, acceptati in mod egal contributia fiecaruia la treburile gospodaresti. A fost nevoie de doi oameni sa faca un copil, iar doi oameni care impartasesc experienta cresterii unui copil face ca lucrurile sa devina mai usoare pentru cei implicati.
   mamica.ro
 •