Cea mai neagră teama a mămicilor! Ce este de făcut?


    Orice femeie responsabilă care devine mamă încearcă să-i ofere bebeluşului o alimentaţie cât mai sănătoasă şi completă, pentru ca acesta să se dezvolte armonios. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii britanici, în ultimii ani, societatea a devenit tot mai conştientă de efectele nocive pe care le produce consumul de Organisme Modificate Genetic.

Majoritatea produselor alimentare provin din culturi pline de pesticide şi de chimicale, multe dovedite drept periculoase, prin diverse probe. Consumate în mod constant, chiar şi în cantităţi mici, ele au efecte devastatoare asupra organismului uman. În Europa, 19 ţări au interzis cultivarea produselor modificate generic, bazându-se pe studiile realizate care aduc în discuţie efectele negative atât pentru sănătate, cât şi pentru mediu.

 

În aceste condiţii, consumatorii (în special tinerele mame) s-au orientat spre alimente certificate ecologic, spre o dietă organică atât în perioada prenatală, în sarcină, cât şi ulterior pentru bebeluş şi pentru întreaga familie.

 

”În anumite studii s-au comparat legume şi fructe crescute organic şi convenţional şi s-a observat o creştere cu 10-30% a nivelului de fitonutrienţi în cazul celor bio. Vitamina C, antioxidanţii şi acizii fenolici tind să fie în cantităţi mai mari în alimentele organice, cu 60-80%”, explică Ciprian Stancu, fondator Republica BIO.

 

Un studiu realizat în Anglia arată că există o diferenţă majoră la nivel de sănătate între agricultura bio şi cea convenţională. De exemplu, nivelul crescut de nitrogen, care se regăseşte de obicei ca substanţă utilizată în practicile agriculturii convenţionale, reduce capacitatea plantei de a sintetiza vitamina C şi alte vitamine. Studiul a mai demonstrat că o dietă bazată pe fructe şi legume organice este asociată cu o creştere de până la 12% a nivelului de nutrienţi ingeraţi. Acesta este un exemplu care evidenţiează beneficiile alimentaţiei organice, fără să aducă încă în discuţie şi pesticidele.

 

Un alt avantaj al consumului alimentelor organice este faptul că acestea nu sunt stropite cu subtanţe periculoase. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea RMIT, a scos la iveală că o dietă organică urmată pe durata unei săptămâni, a scăzut nivelul de pesticide în corpul adulţilor cu până la 90%.

 

”Am ajuns de la o populaţie destul de sănătoasă la niveluri crescute de cancer, defecte din naştere şi multe alte boli care în urmă cu zeci de ani nici nu existau. Studiile leagă pesticidele de numeroase tipuri de boli şi e bine de ştiut că riscul de a găsi pesticide este de până la 17,5 ori mai mare în alimentele convenţionale decât în cele organice”, mai adaugă Ciprian Stancu.

 

Organismele modificate genetic nu au o vechime atât de mare, fiind introduse pe scară largă în mjurul anilor `80. Motiv pentru care efectele pe termen lung ale consumului lor în alimentaţie nu se văd încă în totalitate, iar studii care să fi cercetat expunerea la OMG nu există decât în limita acestor ani vechime.

 

Se pare că organismele modificate genetic, alături de expunerea la ierbicide, conduc la cancer, afecţiuni ale ficatului şi rinichilor, precum şi modificări severe la nivel hormonal. Ingredientul principal din ierbicide, Glyphosatul, a fost recent considerat ca un activator de cancer de către Organizaţia Mondială de Sănătate.

 

Pesticidele cu care se stropeşte mâncarea au fost de asemenea puse în legătură cu defectele din naştere. O lucrare publicată în Jurnalul de Pediatrie a evidenţiat că expunerea prenatală la pesticidele găsite în mâncare pot interfera cu dezvoltarea antropometrică a fătului, reducând greutatea, lungimea şi circumferinţa capului. Există mai multe studii care trag un semnal de alarmă asupra legăturii dintre consumul de alimente în care se găsesc reziduuri de pesticide în perioada prenatală.

 

În concluzie, tot mai multe mame optează pentru alimente organice, pentru produse crescute în gospodăria ţăranilor sau cele certificate BIO.

 

one.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.