Ce spun angajații grădinițelor din municipiu despre adaosul de 500 de lei la salariu


  Din septembrie, bucătarii, dădacele, ajutorii de educatori și alți angajați ai grădinițelor vor primi salarii mai mari cu 500 de lei.

img_6384.jpg

Majorarea a fost aprobată ieri în cadrul ședinței Consiliului Municipal al Capitalei, ca o încercare de a soluționa criza de personal din instituțiile preșcolare. Atât directorii de grădinițe, cât și angajații spun că 500 de lei este putin și nu-i motivează să rămână în serviciu, care este extrem de dificil, transmite Ştiri.md cu referire la TV8.

Doamna Olga lucrează de-o viață în bucătăria grădiniței. Și-a petrecut aici 28 de ani, printre cratițele grele și căldura înădușitoare.

„Uite așa le ridic de pe plită și le trag aici, de una singură. Dar pe cine să rogi?”, spune Olga. 

Femeia spune că pregătește mâncarea de una singură, pentru că a doua bucătăreasă a plecat din cauza salariului prea mic. Din septembrie, aceasta ar urma să primească 2.500 de lei, o leafă prea mică, în comparație cu volumul enorm de muncă și reponsabilitatea imensă.

„Nu vor, nimeni nu vrea. Întrebăm de cine putem să vină să lucreze, pentru că miza este închiderea grădiniței. De lucru este foarte mult și pentru 2.500 de lei… Este foarte puțin. Cum eu sunt pensionară, eu mă voi obișnui. Dar cei tineri nu vor veni în loc, nici măcar cu acești 500 de lei pe care îi adaugă, dacă vor fi adăugați”, spune Olga David, bucătăreasă.

Pe lângă lipsa bucătarilor, în multe grădinițe din capitală este nevoie și de ajutori de educatori, iar o parte din cei care activează în această funcție sunt cu gândul la plecare. Printre ei este și Daniela. Tânăra muncește în calitate de ajutor de educator la o grădiniță din capitală și spune că adaosul la salariu nu o motivează să rămână aici.

„Tot e puțin. – Și ce ai să faci? Rămâi sau… – Nu, plec. – De ce? De atâta că-i obositor cu 2.000 să lucrezi”, afirmă Daniela Născurtă, ajutor de educator.

Lucrătorii grădinițelor spun că așteaptă majorări și mai mari.

„La noi totu-i scump, dar acești 500 de lei nu cred că o să schimbe foarte mult”, răspunde bucătăreasa.

„Cu un copil mic la gazdă, nu-ți ajunge”, a spus Doina Ciobanu, ajutor de educator.

„Nu chiar ne schimbă cu acești 500 de lei, dar… supraviețuim, cum s-ar spune. Vrem ceva mai bine”, spune Ana, spălătoreasă.

Directorii de grădinițe confirmă că se confruntă cu o lipsă acută de cadre. În opinia lor, criza de personal nu se va ameliora datorită suplimentului salarial de 500 de lei.

„Sigur că este foarte puțin pentru oameni, chiar și 2500 să aibă salariul pentru un muncitor auxiliar, tot e puțin. Și de aceea, lumea nu vrea să vină la serviciu, adică chiar săptămâna trecută s-a concediat doamna spălător de veselă”, a declarat Lilia Manoli, directoare de grădiniță.

Reprezentanții sindicatelor salută decizia de acordare a adaosului, dar insistă pe o creștere a salariilor pentru toți angajații din sistemul de învățământ, nu doar din treapta preșcolară.

„Ne punem mari speranțe în adoptarea Legii salarizării sectorului bugetar, în care noi credem că se va opera o majorare pentru toți angajații din ramură. Aici suntem în proces de negociere cu partenerii și sperăm că cuvântul nostru va fi auzit”, a spus Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei.

Pe parcursul anului de studii curent, grădinițele din Chișinău s-au confruntat cu un deficit de peste 1.000 de angajați, cu cele mai multe locuri vacante pentru educatori, ajutori de educatori și bucătari. Salariul mediu lunar al acestora este de 1.200 de lei, față de 4.000 de lei cât primește, în medie, un bugetar. Ultima dată, salariile angajaților din grădinițele municipiului s-au majorat în septembrie, anul trecut, cu câteva sute de lei.

tv8.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Lucrările de renovare a blocului alimentar au fost executate timp de 1,5 luni. În perioada de referință a fost reabilitată sala de mese și de prepare a hranei, a fost renovat depozitul alimentar, rețelele inginerești și parțial sistemul de ventilare. De asemenea, proiectul a inclus achiziționarea utilajului pentru gătitul bucatelor, păstrarea alimentelor, precum și schimbată tâmplăria.

   Costul proiectului este de 600 mii lei, surse alocate din bugetul municipal.

   Clădirea Gimnaziului nr. 7 a fost dată în exploatare în anul 1964, iar Blocul alimentar al instituției nu beneficiat de reparație de circa 50 ani. În 2019 au fost prevăzute surse bugetare pentru reabilitarea cantinei, la inițiativa actualei Administrații a municipiului Chișinău.

   radiochisinau.md
  • julia122997
   De julia122997
   Lista școlilor
   Municipiul Chișinău: 
   Liceul Teoretic „Mircea Eliade”
   Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” or. Sângera
   Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”
   Gimnaziul cu profil teatral „Ion Luca Caragiale”
   Liceul Teoretic „Orizont”
   Liceul Teoretic „Spiru Haret”
   Bălți:
   Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”
   Liceul Teoretic „Ion Creangă”
   Briceni:
   Satul Colicăuți
   Dondușeni:
   Satul Taul
   Drochia:
   Gimnaziul Nr.2 din or. Drochia
   Edineț:
   Satul Bratușeni
   Fălești:
   Liceul Teoretic „Ion Creangă”, or. Fălești
   Gimnaziul din satul Făleștii Noi
   Florești:
   Gimnaziul „Vasile Alecsandri” din or. Mărculești
   Glodeni:
   Satul Ciobani
   Sîngerei:
   Gimnaziul din satul Prepelița
   Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din satul Pepeni
   Soroca:
   Gimnaziul din satul Voloave
   Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din or. Soroca
   Anenii Noi:
   Liceul din satul Varnița
   Călărași:
   Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Călărași
   Criuleni:
   Gimnaziul din satul Miclești
   Hîncești:
   Gimnaziul din satul Bobeica
   Ialoveni:
   Satul Costești
   Gimnaziul din satul Horodca
   Orhei:
   Liceul Teoretic „I.L. Caragiale”, or. Orhei
   Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, or. Orhei
   Rezina:
   Gimnaziul din satul Păpăuți
   Strășeni:
   Liceul Teoretic „M. Nestor Vornicescu”, satul Lozova
   Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, orașul Strășeni
   Șoldănești:
   Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Șoldănești
   Telenești:
   Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Telenești
   IP „Nicolae Holban”, satul Scorțeni
   Ungheni:
   Gimnaziul din satul Cetireni
   Cahul:
   Gimnaziul „Mircea cel Bătrân” din satul Moscovei
   Cantemir:
   Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, or. Cantemir 
   Căușeni:
   Liceul Teoretic „Meșterul Manole”, satul Sălcuța
   Cimișlia:
   Gimnaziul „Ștefan cel Mare”, satul Mihailovca
   Leova:
   Liceul Teoretic „Constantin Spătaru”
   Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”
   Ștefan Vodă:
   Școala primară „Grigore Vieru”
   Taraclia:
   Liceul Teoretic „Ivan Vazov”
    Ce tipuri de deșeuri sunt colectate?
   Aparate de uz casnic de mici dimensiuni: fier de călcat, robot de bucătărie, aspirator etc.
   Echipament informatic și de telecomunicații: laptop, tablete, calculatoare, monitoare, telefoane mobile, acumulatoare, imprimante, copiatoare etc.
   Echipamente de larg consum: baterii uzate, camere de filmat/fotografiat, radiouri, DVD-playere, telecomenzi, videocasetofoane etc.
   Jucării, echipamente sportive: console jocuri etc.
   Instrumente de supraveghere și control: cameră de supraveghere, aparate pentru măsurarea curentului electric etc.
    Ce se va întâmpla cu deșeurile colectate?
   Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1 500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Studiul publicat pe 18 septembrie de Institutul Guttmacher – o organizație de cercetare care susține accesul la avort – a constatat o scădere de 7% din 2014 până în 2017.
   În 2017, s-au efectuat aproximativ 862.320 de avorturi, grupul estimează – cu aproape 200.000 mai puțini decât în 2011.
   În ciuda a aproape un deceniu de eforturi ale politicienilor conservatori pentru a restricționa accesul la avort, Guttmacher spune că declinul nu este neapărat legat de noile legi.
   Deci, care sunt unele dintre teorii pentru rata scăzută a avortului american?
   O mai bună asistență medicală pentru reproducere
   Autorii raportului Guttmacher, compilat pe baza sondajelor din spitale și clinicile de avort, au descoperit că un motiv al scăderii ar putea fi datorat unui acces mai bun la contracepție și îmbunătățirea dispozitivelor de contracepție feminine.
   Dispozitivele și implanturile intrauterine s-au îmbunătățit în ultimul deceniu și sunt acoperite din ce în ce mai mult de companiile de asigurări datorită Legii de îngrijire la prețuri accesibile (Affordable Care Act – ACA) din 2009, cunoscută și sub numele de Obamacare.
   Elizabeth Nash, manager în politici pentru Institutul Guttmacher, spune că ACA, împreună cu alte legislații locale, au crescut accesul la controlul nașterilor.
   Ea avertizează că raportul arată media națională și nu se referă la cazuri individuale. De exemplu, deși distanța parcursă de o femeie pentru a efectua un avort în 2014 a fost de 34 mile (55 km), alte femei au fost nevoite să călătorească mult mai departe pentru aceeași procedură.
   Avorturi la domiciliu
   Raportul spune că femeile apelează la avorturi medicale la domiciliu, mai degrabă decât la o intervenție chirurgicală:
   95% din toate procedurile documentate au loc în clinici specializate 39% din avorturi în 2017 au fost făcute cu ajutorul pastilei pentru avort, în creștere cu 20% în 2014. Restricții legale sporite
   În perioada 2011 – 2017, 32 de state au adoptat un total de 394 de noi restricții privind avortul. Unele dintre cele mai grele restricții până în prezent au fost făcute în state conservatoare, în 2018. 
   Câteva dintre aceste restricții au fost temporar blocate de instanțe. Avocații anti-avort au apreciat scăderea ratei ca dovadă că legile regionale lucrează pentru a preveni avorturile.
   „Cred că au un impact”, spune Laura Echevarria de la Comitetul Național pentru Dreptul la Viață anti-avort. „Dacă nu are un impact uriaș, atunci de ce toată lumea din industria avortului este înarmată de fiecare dată când se adoptă o lege?”
   Cu toate acestea, specialista de la Guttmacher spune că, deși restricțiile regionale „joacă cu siguranță un rol” în scăderea ratei naționale, „numerele nu spun întreaga poveste”.
   Unele state care au crescut restricțiile de avort între 2014-2017 au înregistrat creșteri de avort. În mai multe state care au deschis noi clinici, ratele de avort au scăzut.
   În general, SUA au înregistrat un câștig net al clinicilor de avort în cei trei ani vizați de raport – cu toate acestea, mai multe clinici au fost închise din 2017.
   Rata natalității mai scăzută
   Femeile aleg să aibă mai puțini copii. Acum, natalitatea americană este la cel mai scăzut nivel din 1987, potrivit datelor guvernului american publicate anul trecut.
   Atât rata natalității, numărul nașterilor la o mie, cât și fertilitatea – prognoza medie pe viață – a scăzut la cel mai scăzut nivel în 30 de ani, potrivit raportului din 2018.

   Scăderea nașterilor este atribuită în parte mai multor femei care doresc studii superioare și locuri de muncă, potrivit cercetătorilor americani. 
   Alte explicații posibile ar putea include schimbarea așteptărilor societății, accesul sporit la contracepție și prevederi limitate la locul de muncă, legate de concediul pentru îngrijirea nou-născuților.
   Conștientizarea crescută a sarcinii
   Grupurile anti-avort, cum ar fi Comitetul Național Dreptul la Viață, recunosc că datele Guttmacher sunt corecte, datorită relației sale strânse cu multe clinici care fac avorturi.
   „Eforturile mișcării pro-viață de a educa americanii despre umanitatea copilului nenăscut și de a adopta legislația de protecție pro-viață au un impact”, spune președintele CNRL, Carol Tobias.
   „Cunoașterea a ceea ce se întâmplă în interiorul pântecului” a devenit mainstream, adaugă purtătorul de cuvânt al NRLC, Laura Echevarria. Aceasta a amintit despre o recentă reclamă Super Bowl care arată o ecografie a unui copil nenăscut, doritor de snack food.
   Moldova
   În Moldova avortul este permis de lege, pentru orice femeie de la 16 ani. Se permite întreruperea sarcinii până la 12 săptămâni. După 12 până la 21 săptămâni sunt un şir de indicaţii medicale şi sociale pentru avort. Adolescentele mai tinere de 16 ani au nevoie de acordul părintelui sau reprezentatului său legal.
   Avortul este permis prin:
   LEGE Nr. 138 din 15.06.2012 privind sănătatea reproducerii, articolele 3 și 4
   LEGE Nr. 263 din 27.10.2005 cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului, articolul 9
   LEGE Nr.411 din 28.03.1995, privind ocrotirii sănătăţii, articolul 32
   „Articolul 32
   (1) Femeilor li se acorda dreptul sa-si hotărască personal problema maternităţii.”
   Potrivit Broul Național de Statistică, în anul 2013 au avut loc 14511 avorturi. 6686 dintre acestea au fost făcute de femeile din zona rurală. În 2018, numărul de avorturi a scăzut până la 10830.
   moldova.org
  • julia122997
   De julia122997
   "M-au susţinut şi m-au ajutat. Doamna Cristina şi doamna Alina m-au ajutat să intru la şcoală. să mă aranjez la cămin."

   La Centrul de Resurse şi Suport pentru Tineri activează un pedagog, un asistent social, un jurist şi un psiholog. De serviciile acestor specialişti pot beneficia persoanele care au între 16 şi 23 de ani.

   "Lucrăm cu ei pe partea asta socio-profesională. Ajutăm copilul să înţeleagă ce specialitate i se potriveşte, ce doreşte el. să găsească instituţia unde se învaţă această specialitate. Până la urmă îi asistăm chiar şi la depunerea actelor", a spus Angela Cahulea pedagog social Centrul de resurse şi suport pentru tineri.

   Printre tinerii care au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de probă a fost şi Pavel Gheleţchi. Băiatul spune că specialiştii de aici l-au ajutat să se înscrie la Colegiul Pedagocic "Alexei Mateevici" din Capitală.

   "În acest centru veneam odată în săptămână, sâmbăta sau în timpul săptămânii când puteam. Sunt o mulţime de copii care nu au suport, ies din sistemele de îngrijire la vârsta de 18 ani şi ei n-au cine să-i ajute. Sunt o mulţime de probleme pe care ei singuri nu pe pot rezolva", a spus  Pavel Gheleţchi student.

   Printr-o experienţă similară a trecut şi Vasile Tudorache din raionul Ialoveni.

   "M-au ajutat să-mi fac temele pentru acasă. Îmi dădeau multe idei dacă aveam probleme în societate sau nu ştiam ce să fac mai departe. Întrebam şi mă ajutau cu sfaturi", a spus Vasile Tudorache elev la Şcoala Profesională nr.2.

   Cel de-al doilea serviciu lansat astăzi este locuinţa socială asistată, care le asigură tinerilor un loc de trai timp de un an şi jumătate. Odată ajunşi aici vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

   "Aici tinerii se adresează din propria iniţiativă. Este vorba despre un apartament cu două camere pentru două persoane. Primele două luni, beneficiarii nu vor achita pentru facturile de întreţinere.Îl ajutaţi şi la lucru să se încadreze ca să aibă de unde achita facturile? Bineînţeles, Ulterior de unde achita facturile", a spus Cristina Bordei manager Centrul de resurse pentru tineri.

   Serviciile au fost lansare de Primăria Capitalei cu suportul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Totuși, în acest an, municipalitatea va cheltui jumătate de milion de lei pentru salariile angajaților centrului. Anual, aproximativ 100 de adolescenţi din Chişinău ies din sistemele de îngrijire socială . 
   publika.md
  • julia122997
   De julia122997
   Dacă mai stai încă pe gânduri, îți recomandăm 5 locuri din capitală unde poți circula în siguranță.
   1. Valea Morilor – locul îndrăgit al bicicliștilor. Aici găsești piste speciale și poți face cunoștință cu alți iubitori ai acestui sport. Totuși, îți recomandăm să vii în zilele când este mai puțină aglomerație.

   2. Grădina Botanică – admiră natura și bucură-te de aer curat. Dacă vei veni în zilele de lucru, vei vedea mai puțină lume și vei avea mai mult spațiu pentru circulație.

   3. Centrul istoric al capitalei – alege străzile mai puțin aglomerate, pe unde nu merg multe mașini, astfel încât să poți circula în siguranță și să nu fii claxonat.

   4. Valea Trandafirilor – adună prietenii și admirați apusul din parc mergând cu bicicleta. Nu uitați să faceți câteva fotografii pentru istorie și să glumiți cât mai mult.

   5. Parcul La Izvor – Un loc mai puțin vizitat de bicicliști, dar tocmai bun pentru plimbări. Pedalează pe alei, dar, pentru siguranța ta, nu te reține prea târziu.

   zugo.md
 •