
Iata cateva din legendele si obiceiurile legate de oul de Paste pe care nu le stiai.
1. Oul de Paste oficial este oul de gaina, dar pe lanaga el se afla si ouale de ciocolata. Peste optzeci de milioane de oua de ciocolata sunt vandute in fiecare an de Paste.
2. Oul de Paste a fost la originea lui un dar. Egiptenii daruiau scavilor pe care ii eliberau un ou. Plecand de aici grecii antici au considerat ca oul este un simbol al vietii si al renasterii.
3. Oul de Paste era deseori galben, fiind colorat prin fierbe cu foi de ceapa. Culoarea nu a fost aleasa intamplator, ouale galbene semnificand bogatia prin asocierea cu ouale de aur.
4. Inainte de 1873, oamenii foloseau oua de lemn sau de carton pe care le pictau si le daruiau copiilor. Erau folosite si cele din portelan, dar erau scumpe. Primul ou de ciocolata a fost facut in 1875, intr-o cofetarie din Belgia. Prima data oua de ciocolata au fost puse in vanzare in Germania cativa ani mai tarziu. Erau, ca si azi, impachetate in hartie sau asezate in cuti de carton.
5. La vechii persi, Anul Nou incepea in ziua echinoxului de primavara, ocazie pentru care preotii vopseau oua in galben si rosu, pe care le daruiau copiilor si tinerilor. Perioada coincide cu Pastele evreiesc, mereu aproape de Pastele crestinilor.
6. In Roma Antica, tinerii vopseau oua in rosu si le trimiteau celor dragi, cu ocazia sarbatorii lui Ianus, sarbatoare a primaverii
7. Finlandezii purtau in buzunare oua rosii, atunci cand trageau prima brazda de plug primavara. Toate acestea sunt considerate elemente care stau la baza obiceiului de a vopsi oua de Paste, dar si obiceiuri pagane fara nici o legatura cu obiceiul crestin al oualor rosii de Paste.
8. O legenda foarte populara in Europa catolica spune ca Maria Magdalena, dupa ce a fost martora la invierea lui Iisus, sosita la Roma, i-a daruit imparatului Tiberius un ou rosu, ca simbol al invierii.
Iar toate acestea sunt numai cateva din legendele despre oul de Paste.