Ce nu stiai despre oul de Paste


    Pastele este sarbatoarea invierii lui Iisus Hristos, iar unul din simbolurile acestor zile este oul de Paste.Sunt multe obiceiuri si legende despre oul de Paste.

760690869e0964849b8355a9c6d0ab9c.jpg

Iata cateva din legendele si obiceiurile legate de oul de Paste pe care nu le stiai.

1. Oul de Paste oficial este oul de gaina, dar pe lanaga el se afla si ouale de ciocolata. Peste optzeci de milioane de oua de ciocolata sunt vandute in fiecare an de Paste.

2. Oul de Paste a fost la originea lui un dar. Egiptenii daruiau scavilor pe care ii eliberau un ou. Plecand de aici grecii antici au considerat ca oul este un simbol al vietii si al renasterii.

3. Oul de Paste era deseori galben, fiind colorat prin fierbe cu foi de ceapa. Culoarea nu a fost aleasa intamplator, ouale galbene semnificand bogatia prin asocierea cu ouale de aur.

4. Inainte de 1873, oamenii foloseau oua de lemn sau de carton pe care le pictau si le daruiau copiilor. Erau folosite si cele din portelan, dar erau scumpe. Primul ou de ciocolata a fost facut in 1875, intr-o cofetarie din Belgia. Prima data oua de ciocolata au fost puse in vanzare in Germania cativa ani mai tarziu. Erau, ca si azi, impachetate in hartie sau asezate in cuti de carton.

5. La vechii persi, Anul Nou incepea in ziua echinoxului de primavara, ocazie pentru care preotii vopseau oua in galben si rosu, pe care le daruiau copiilor si tinerilor. Perioada coincide cu Pastele evreiesc, mereu aproape de Pastele crestinilor.

6. In Roma Antica, tinerii vopseau oua in rosu si le trimiteau celor dragi, cu ocazia sarbatorii lui Ianus, sarbatoare a primaverii

7. Finlandezii purtau in buzunare oua rosii, atunci cand trageau prima brazda de plug primavara. Toate acestea sunt considerate elemente care stau la baza obiceiului de a vopsi oua de Paste, dar si obiceiuri pagane fara nici o legatura cu obiceiul crestin al oualor rosii de Paste.

8. O legenda foarte populara in Europa catolica spune ca Maria Magdalena, dupa ce a fost martora la invierea lui Iisus, sosita la Roma, i-a daruit imparatului Tiberius un ou rosu, ca simbol al invierii.

Iar toate acestea sunt numai cateva din legendele despre oul de Paste.

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Echipa Publika TV a mers la cumpărături pentru a vedea cât costă în acest an masa de Paşte pentru o familie, transmite Știri.md.
      Am pus pe listă toate ingredientele pentru bucatele tradiţionale de Paşti. Un kilogram de carne de miel costă 100 de lei.
      Oamenii care nu preferă carnea de miel o pot înlocui cu cea de iepure. Preţul unui kilogram este de 126 de lei şi 50 de bani.
      Pentru o masă bogată în vitamine, nu uităm de legume.
      De pe masa de sărbătoare nu pot să lipsească nici legumele. Pentru un kilogram de roşii trebuie să plătim 30 de lei, la fel ca şi pentru unul de castraveţi, iar o legătură de ridiche costă 22 de lei şi pentru o legătură de verdeţuri trebuie să achităm 12 lei.
      Sărbătorile Pascale sunt asociate cu ouăle roşii. Un carton cu zece ouă costă în jur de 20 de lei, iar vopseaua, cel puţin patru lei.
      Magazinele mai propun şi ouă vopsite şi fierte. Preţul a zece bucăţi este de 50 de lei, cu aproximativ 30 de lei mai mult decât ouăle obişnuite.
      Pasca şi cozonacii sunt nelipsiţi de pe masa de sărbătoare.
      Pentru gospodinele care nu vor să coacă pască sau cozonaci, în magazine există o mare varietate de produse începând de la cele autohtone şi terminând cu panetone. Preţurile variază de la 40 de lei până la aproximativ 150 de lei. 
      Bucatele merg mai bine dacă sunt stropite cu alcool: o sticlă de vin costă de la câteva zeci de lei.
      În total, coşul pentru masa de Paşte ne-a costat 591 de lei. Asta în condiţiile în care pensia medie din ţara noastră este de 1.131 de lei.
      Aşadar, persoanele în etate vor avea de ales: ori să cheltuie aproape jumătate din pensie pentru masa de Paşte, ori să renunţe la anumite produse cum ar fi carnea de miel, panetonele sau chiar legumele.
      publika.md
    • julia122997
      De julia122997
      Dacă în trecut medicii pediatri recomandau să se aștepte pentru a se introduce oul în alimentația bebelușului din cauza riscului de alergii, recomandările s-au schimbat și se consideră că este unul dintre primele alimente utile pentru diversificarea meniului. Dacă ești atent la felul în care se simte bebelușul și recunoști semnele unei alergii nu ai niciun motiv să amâni folosirea ouălor pentru a-i crea un meniu consistent.
      Ce beneficii aduce oul în alimentația bebelușului?
      Ouăle sunt un ingredient ușor de obținut, cu un preț destul de redus și simplu de preparat. Pot fi servite simple sau incluse în diferite feluri de mâncare. Fiecare ou conține 70 de calorii și 6g de proteine.
      Gălbenușul furnizează 250mg de colină, care stimulează funcțiile la nivel celular, protejează ficatul, transportă nutrienții spre toate organele și susține memoria bebelușului.Dacă se adaugă și albușul se obțin beneficii suplimentare deoarece oul întreg asigură doze importante de riboflavină, vitamina B12, acid folic, fosfor și seleniu.
      Ce riscuri există pentru bebeluș?
      Din totalul alimentelor există anumite categorii care provoacă des reacții alergice pentru bebeluși sau copii mici. Acestea sunt:
      - ouăle;
      - produsele lactate;
      - soia;
      - arahidele;
      - peștele.
      În trecut medicii pediatri recomandau părinților să aștepte până bebelușul împlinea un an pentru a-i da să mănânce oul întreg, cu albuș și gălbenuș. Gălbenușul nu conține proteine asociate cu manifestări de tip alergic, dar proteinele din componența albușului au potențialul de a declanșa simptome de gravitate medie sau severă.
      Deși cercetătorii au fost convinși timp îndelungat că un consum timpuriu de ouă poate cauza alergia, un studiu realizat în 2010 care a vizat 2600 de bebeluși a demonstrat opusul.Bebelușii care consumă ouă întregi după vârsta de un an au un risc mult mai ridicat de a fi alergici față de cei care sunt familiarizați cu acest ingredient după primele 4-6 luni de viață.
      Care sunt semnele unei alergii?
      Sistemul imunitar al bebelușului nu este complet dezvoltat și este posibil să nu reacționeze pozitiv la tipul de proteine din componența ouălor. Rezultatul vor fi simptomele care afectează pielea, sistemul digestiv, cel respirator și pe cel cardiovascular.

      Manifestările problematice includ:
      - umflături, iritații, eczemă și înroșirea pielii;
      - diaree, stare de vomă, greață, dureri abdominale;
      - mâncărimi în jurul gurii;
      - respirația întretăiată, nasul care curge,
      - tensiunea scăzută, pulsul crescut și probleme cardiace.
      Gravitatea reacțiilor va depinde de răspunsul sistemului imunitar și de cantitatea de ou consumată.În cazuri rare poate apărea și șocul anafilactic, care necesită îngrijiri medicale de urgență. Tendința spre alergia la ouă este moștenită genetic. În aceste condiții trebuie să fii prudent când îi dai copilului acest ingredient dacă în familia ta există deja mai multe persoane care au avut alergie.
      Dacă bebelușul suferă deja de eczemă de gravitate medie sau severă trebuie să fii atent când îi dai ou pentru că s-a identificat o legătură între afecțiunile dermatologice și alergiile alimentare. 
      În cazul în care apar simptomele alergiei să știi că este foarte probabil ca ea să dispară pe măsură ce copilul crește. Majoritatea copiilor depășesc alergia la ou până la vârsta de 5 ani.
      Cum familiarizezi bebelușul cu ouăle?
      Pentru orice ingredient nou în meniul copilului se recomandă să apelezi la regula de 4 zile. Astfel, îi poți da copilului ou, iar apoi vei aștepta 4 zile înainte să adaugi altceva nou în meniul lui.Dacă în acest interval observi reacții negative ia legătura cu medicul pediatru.
      Iată cum poți prepara oul în primul an de viață al bebelușului:
      - fierbe un ou și transformă-l în piure combinându-l cu lapte de mamă, avocado, banane, cartofi dulci sau morcovi;
      - prepară o omletă cu legume pasate sau piure de fructe;
      - amestecă oul cu fulgi de ovăz și mango, apoi rumenește la tigaie cu puțin unt sau ulei.
      Pentru toate variantele recomandate este bine să utilizezi mai întâi numai gălbenușul, iar ulterior să folosești oul întreg, în cantități reduse la început.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      250 g paste-cochilie mari 200 g brânză ricotta 200 g spanac congelat ½ legătură pătrunjel 150 g caşcaval 150 g roşii în suc propriu sare, după gust piper, după gust 1 gălbenuş Mod de prepărare
      Fierbi pastele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Le scoţi într-o sită şi le laşi la scurs.
      Scurgi spanacul decongelat şi îl mărunţeşti. Într-un castron, amesteci brânza cu spanacul, pătrunjelul tocat, 50 g de caşcaval dat prin răzătoarea mică, gălbenuşul, sare şi piper.
      Pasezi roşiile în blender şi răstorni acest piure într-o tavă antiaderentă, cu pereţii înalţi. Umpli pastele cu umplutura de ricotta şi spanac, apoi le aşezi în tavă.
      Tai bucăţele restul de caşcaval şi pui pe fiecare scoică câte o feliuţă, apoi dai vasul la cuptorul preîncălzit, la 170 °C, până se rumeneşte. 
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      300 g penne 200 g broccoli 150 g fasole verde 150 g brânză cu mucegai, cubuleţe 1 avocado copt 30 ml ulei  sare, după gust piper, după gust Mod de prepărare
      Speli fasolea verde şi broccoliul pe care îl rupi în bucheţele. Cureţi avocadoul de coajă şi îl tai cubuleţe. Scurgi legumele şi pui tot în tigaie cu puţin ulei şi sare şi piper după gust. Laşi la foc mic aproximativ 10 -15 minute. 
      Într-o oală, încălzeşti apă pe foc şi fierbi pennele după instrucţiunile de pe ambalaj.
      Când pennele sunt gata, răstorni legumele peste ele şi adaugi cubuleţele de brânză cu mucegai. Completezi cu sare şi piper după caz şi le serveşti calde. 
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente necesare:
      - 300 de grame de paste penne
      - un dovlecel
      - două vinete de mărime medie
      - doi ardei roşii copţi
      - 300 de grame de roşii cherry
      - trei cepe mici
      - doi căţei de usturoi
      - câţiva bulgări de mozarella
      - o lingură de ulei de măsline extra virgin
      - o lingură de cimbrişor mărunţit
      - câteva frunze de busuioc proaspăt
      - sare şi piper, după gust
      Mod de preparare:
      Spală bine vinetele şi dovleceii, după care taie-le în felii de grosime de circa o jumătate de centimetru. Taie, de asemenea, şi ardeii în fâşii subţiri, iar apoi curăţă cepele şi toacă-le mărunt.
      Ulterior, într-o tigaie, pune la încins uleiul, adaugă usturoiul şi ceapa şi căleşte-le uşor. Ai grijă să nu se ardă, iar apoi scoate-le pe o farfurie. În uleiul rămas, prăjeşte dovleceii, iar apoi, schimbă uleiul şi rumeneşte vinetele.
      Când ai terminat, căleşte roşiile întregi, bine spălate. Când s-au înmuiat, fărâmiţează şi scurge-le.
      Adaugă din nou celelalte legume în tigaie, condimentează cu sare şi piper, adaugă ş cimbrişorul şi lasă totul la călit. Aşteaptă 20 de minute, adaugă şi roşiile şi mai lasă totul la fiert timp de cinci minute.
      Între timp, fierbe pastele penne conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Nu uita să adaugi un praf de sare, iar apoi, când sunt gata, pune-le într-un bol, stropeşte-le cu ulei de măsline şi adaugă legumele fierte. Adaugă bulgării de mozzarella şi frunzele de busuioc.
      Consumă salata caldă.
      Poftă bună!
      clickpoftabuna.ro
  •