Ce nu stiai despre oul de Paste


    Pastele este sarbatoarea invierii lui Iisus Hristos, iar unul din simbolurile acestor zile este oul de Paste.Sunt multe obiceiuri si legende despre oul de Paste.

760690869e0964849b8355a9c6d0ab9c.jpg

Iata cateva din legendele si obiceiurile legate de oul de Paste pe care nu le stiai.

1. Oul de Paste oficial este oul de gaina, dar pe lanaga el se afla si ouale de ciocolata. Peste optzeci de milioane de oua de ciocolata sunt vandute in fiecare an de Paste.

2. Oul de Paste a fost la originea lui un dar. Egiptenii daruiau scavilor pe care ii eliberau un ou. Plecand de aici grecii antici au considerat ca oul este un simbol al vietii si al renasterii.

3. Oul de Paste era deseori galben, fiind colorat prin fierbe cu foi de ceapa. Culoarea nu a fost aleasa intamplator, ouale galbene semnificand bogatia prin asocierea cu ouale de aur.

4. Inainte de 1873, oamenii foloseau oua de lemn sau de carton pe care le pictau si le daruiau copiilor. Erau folosite si cele din portelan, dar erau scumpe. Primul ou de ciocolata a fost facut in 1875, intr-o cofetarie din Belgia. Prima data oua de ciocolata au fost puse in vanzare in Germania cativa ani mai tarziu. Erau, ca si azi, impachetate in hartie sau asezate in cuti de carton.

5. La vechii persi, Anul Nou incepea in ziua echinoxului de primavara, ocazie pentru care preotii vopseau oua in galben si rosu, pe care le daruiau copiilor si tinerilor. Perioada coincide cu Pastele evreiesc, mereu aproape de Pastele crestinilor.

6. In Roma Antica, tinerii vopseau oua in rosu si le trimiteau celor dragi, cu ocazia sarbatorii lui Ianus, sarbatoare a primaverii

7. Finlandezii purtau in buzunare oua rosii, atunci cand trageau prima brazda de plug primavara. Toate acestea sunt considerate elemente care stau la baza obiceiului de a vopsi oua de Paste, dar si obiceiuri pagane fara nici o legatura cu obiceiul crestin al oualor rosii de Paste.

8. O legenda foarte populara in Europa catolica spune ca Maria Magdalena, dupa ce a fost martora la invierea lui Iisus, sosita la Roma, i-a daruit imparatului Tiberius un ou rosu, ca simbol al invierii.

Iar toate acestea sunt numai cateva din legendele despre oul de Paste.

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri de Paşte are loc în Republica Cehă, în Ungaria şi Slovacia, unde tradiţia cere ca femeile să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, în Lunea cea mare. Bărbaţii aruncă cu apă peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de salcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete. Această biciuire se presupune a fi simbolică şi, potrivit legendei, deşi nu pare deloc amuzant pentru femei, ele trebuie plesnite peste fese pentru a rămâne sănătoase şi frumoase în anul în curs.
      În Finlanda, copiii se îmbracă frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură. În anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari în Duminica Paştelui. Se spune despre acest obicei că alungă vrăjitoarele care zboară prin aer între Vinerea Mare şi Duminica Paştelui.
      În Joia cea mare, în oraşul Verges din Spania, se organizează anual un "dans al morţii", care include şi o paradă pe străzile acestui oraş medieval. Toţi participanţii poartă costume speciale, iar procesiunea se încheie cu defilarea unor personaje costumate în schelete care poartă cutii pline cu cenuşă. Dansul morţii începe la miezul nopţii şi se desfăşoară timp de trei ore, uneori prelungindu-se până la primele ore ale dimineţii.
      În Polonia, dacă bărbatul, care este considerat capul familiei, participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legenda locală spune că mustaţa lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte. Din acest motiv, fericitului cap de familie îi este interzis să ajute la treburile din bucătărie.
      Peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, în fiecare an, pe străzile oraşului Haux, din Franţa. Această omletă va trebui să hrănească până la 1.000 de persoane şi este coaptă într-un vas uriaş, amplasat în piaţa centrală, la ora prânzului.
      În Elveţia, toate satele îşi transformă fântânile în adevărate izvoare de Paşte, folosind panglici colorate din hârtie, flori şi ouă vopsite, pentru a le decora. Această tradiţie celebrează simbolul apei, o resursă foarte importantă în regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.
      În Germania, tradiţia cere aprinderea unui foc mare de Paşte, folosind brazii de Crăciun, rămaşi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtată de frumoasa şi însorita primăvară asupra zilelor reci ale iernii.
      Iepuraşul de Paşte este cel mai popular simbol al acestei sărbători, graţie americanilor, dar în Australia, oamenii preferă unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).
      Şi Marea Britanie are o tradiţie originală pentru această sărbătoare. În timpul Festivalului Hocktide din localitatea Hungerford, poliţiştii din oraş claxonează de fiecare dată când întâlnesc pe stradă grupuri de bărbaţi, pentru a-i chema să se reunească în sala mare a tribunalului local. Un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi care vor oferi câte o portocală tuturor femeilor, în schimbul unui sărut.
      csid.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Dupa o pauza de cateva saptamani de post, stim prea bine ca ai sa dai navala asupra tuturor alimentelor specifice, asa ca iti sarim in ajutor cu niste trucuri de supravietuire dupa masa de Paste!
      In ziua de Paste vei consuma cu aproximatie de trei ori mai multe calorii decat e necesar mancand din toate felurile traditionale romanesti. Pentru ca stim la fel de bine ca nu ai sa dai o fuga la sala de sport in aceasta perioada, trebuie sa ai grija cum faci ca acele calorii in plus sa nu iti afecteze buna dispozitie si nici silueta.
      Iata ce iti recomandam:
      - Nu manca prea multe oua! Cel mult doua iti sunt de ajuns. Trebuie sa stii ca un singur ou pe zi poate face minuni in cazul problemelor cardiace, musculare, oculare si este totodata si un antioxidant foarte puternic. Mai mult de doua oua consumate in aceeasi zi insa, au puterea de a dubla riscul de deces la femei si la diabetici.
      - Drob si friptura de miel egal mai mult decat suficient. Daca ai vreo intentie sa gusti si din niste carnaciori sau mititei, abtine-te. Iti vei ingreuna prea mult digestia si s-ar putea sa iti petreci in alta parte sarbatorile de Paste si nu unde ti-ai planificat.
      Daca nu esti adepta carnii de miel, ai drept alternative cea de vitel, peste sau curcan, toate fiind foarte usor de digerat.
      - Ia-o cat se poate de usor si cu ciocolata. De Paste, o gasim peste tot: alba, neagra, sub forma de oua, iepurasi, pui, fiind greu de ales si de rezistat tentatiilor. In cantitati mici, ii cunoastem deja beneficiile. Insa, consumul prea mare nu este tocmai benefic pentru organism, din cauza aportului prea mare de zahar si grasimi.
      - Daca urmezi un regim, ei bine Pastele nu trebuie sa fie o abatere de la lege. Pentru binele tau, continua alimentatia prescrisa de medic si anume: daca esti cardiaca nu manca sarat, daca ai probleme renale ai grija cu ouale si carnea, iar daca esti diabetica deja stii prea bine, evita zaharul sau cumpara-ti produse speciale.
      - Ca tot veni vorba de desert, hai sa vedem cum se procedeaza cu cozonacul. Stim ca l-ai manca pe tot insa ai mare grija. Dupa o masa consistenta, specialistii recomanda maxim doua felii de cozonac.
      - Pentru revenirea dupa Paste, acceseaza rubricile Sport si Diet. Pentru alte nelamuriri, intreaba specialistul nostru in nutritie.
      csid.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Gălbenușul de ou conține, printre altele, vitaminele A, B2 și B3, dar și zinc, un aliat important împotriva acneei, precum și substanțe grase care contribuie la hidratarea tenului. Măștile naturale pe bază de gălbenuș de ou te vor ajuta să-i oferi tenului tău o strălucire sănătoasă, să previi apariția acneei și să ții la distanță primele semne ale îmbătrânirii. 
      Iată câteva măști cu gălbenuș de ou pe care să le încerci:
      Mască hrănitoare cu gălbenuș de ou și avocado

      Această mască facială este ideală pentru tine dacă ai pielea uscată. Avocado, bogat în acizi grași omega 3, va hidrata intens tenul, în timp ce gălbenușul de ou îi va oferi nutrienții necesari. 
      Ai nevoie de:
      1 gălbenuș de ou un sfert de avocado bine copt 1 linguriță cu iaurt. Pisează bine pulpa de avocado până când obții o pastă fină. Adaugă gălbenușul bătut bine și iaurtul, amestecând pentru ca toate ingredientele să se omogenizeze. Aplică masca pe fața curată și las-o să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește-te cu apă călduță.
      Mască pentru ten acneic cu gălbenuș de ou, miere și ulei de migdale

      Ingredientele acestei măști sunt potrivite tenului afectat de coșuti, puncte negre sau comedoane. Pentru că are efecte antibacteriene, miere contribuie la eliminarea bacteriilor care provoacă inflamarea porilor blocați și care cauzează apoi coșurile. Uleiul de migdale hidratează tenul uscat, iar gălbenușul de ou îi oferă un plus de vitamine și minerale.
      Vei avea nevoie de:
      1 gălbenuș de ou 1 linguriță cu miere 1 linguriță cu ulei de migdale Pune ingredientele într-un bol ceramic și amestecă bine, până când obții o pastă uniformă.
      Aplică masca pe tenul curat și las-o să acționeze timp de 15 minute. Clătește-te cu apă călduță și șterge-te folosind un prosop de hârtie. Pielea ta va fi vizibil mai proaspătă și mai catifelată.
      Mască antiîmbătrânire cu gălbenuș de ou, banană și ulei de măsline

      Pielea uscată este mult mai predispusă la apariția ridurilor, de aceea este foarte important să-i oferi tenului tău o hidratare intensă. Uleiul de măsline este foarte bogat în vitamina E, un element esențial pentru o piele suplă și elastică. Și banana are proprietăți hidratante, dar și antioxidante, ajutând pielea să combată efectul radicalilor liberi, responsabili pentru apariția prematură a ridurilor.
      Ai nevoie de:
      1 gălbenuș de ou 1 linguriță cu ulei de măsline 1 banană bine coaptă Pisează banana foarte bine, până când obții o pastă consistentă. Adaugă peste banană gălbenușul de ou bătut bine și uleiul de măsline. Omogenizează ingredientele și aplică masca pe ten. Las-o să acționeze timp de 15 minute apoi clătește-te cu apă călduță. Dacă tenul tău este gras, poți înlocui uleiul de măsline cu uleiul din sâmburi de struguri, care are un efect antioxidant puternic, dar este mult mai ușor absorbit de piele, având o consistență mai ușoară.
      eva.ro
  •