Ce este interzis și permis cetățenilor în noile condiții impuse de autorități


  În condiţiile în care numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor provocate de COVID-19 continuă să crească, autorităţile au menţinut mai multe restricţii.

o-plimbare-in-parc-in-loc-de-pastile--tot-mai-multi-medici-le-prescriu-pacientilor-ecoterapie-39449.jpg

Astfel, este interzisă aflarea în parcuri sau păduri în grupuri mai mari de trei persoane. De asemenea, oamenii sunt îndemnaţi să evite aglomeraţia şi să iasă din case doar în caz de necesitate.

Totodată, cetăţenii sunt obligaţi să poarte măşti în transportul public şi în spaţiile închise. Restricţiile se regăsesc inclusiv în ultima decizie a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, din 12 iunie.

Aşadar, până în 30 iunie, este interzisă aflarea în locurile publice a grupurilor mai mari de trei persoane, iar respectarea distanţei sociale de cel puţin un metru este obligatorie.

Totodată, rămân închise şi terenurile de joacă, cele sportive şi zonele de agrement. De asemenea, persoanele în vârstă de peste 63 de ani au voie să iasă din case doar în caz de necesitate. În ceea ce priveşte accesul în transportul public, în spaţiile închise şi în locurile aglomerate, acesta este permis doar cu purtarea măștii.

Până la sfârşitul lunii, rămân închise taberele de copii şi centrele de reabilitare, inclusiv sanatoriile.

Persoanele fizice care nu vor conforma măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus riscă amenzi de până la 25 de mii de lei.

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, cetățenii străini nu vor putea tranzita țara până pe data de 28 septembrie, transmite Știri.md.
   Decizia Cabinetului de Miniștri al Ucrainei clarifică unele aspecte ale intrării în Ucraina a străinilor și apatrizilor până la 28 septembrie 2020:
   - lista rudelor cetățenilor ucraineni care pot trece frontiera a fost extinsă - de acum înainte interdicția de intrare nu se va aplica persoanelor cu grad de rudenie bunic al cetățeanului ucrainean;
   - intrarea străinilor și apatrizilor pe teritoriul Ucrainei în cazul călătoriei cu scop de tranzit este interzisă (cu excepția cazurilor cu caracter umanitar). Această modificare nu se aplică șoferilor, membrilor echipajului etc., deoarece persoanele din această categorie sunt exceptați de la interdicția de a intra pe teritoriul Ucrainei;
   - se specifică categoria persoanelor care vor călători în scopul educațional: este permisă intrarea persoanelor care urmează să studieze în instituțiile de învățământ superior.
   Astfel, pe durata carantinei, până la 28.09.2020, ora 00:00, străinilor și apatrizilor li se interzice intrarea în Ucraina, cu excepția persoanelor care:
   - este unul dintre soți, părinți sau copii, bunică și bunelul unui cetățean al Ucrainei;
   - sosesc în Ucraina pentru a-și face studiile în instituțiile de învățământ superior;
   - efectuează serviciul militar în cadrul Forțele Armate;
   - dețin premise de ședere permanente sau temporare;
   - sunt recunoscuți ca refugiați sau persoane care au nevoie de protecție suplimentară;
   - dețin permise de muncă pentru străini și apatrizi;
   - sunt angajați în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale statelor străine, ai misiunilor oficiale internaționale, organizațiilor acreditate în Ucraina și membri ai familiilor acestora;
   - sunt șefi și membri ai delegațiilor oficiale ale statelor străine, angajați ai organizațiilor internaționale, precum și persoanele care îi însoțesc și intră în Ucraina la invitația Președintelui Ucrainei, Radei Supreme a Ucrainei, Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, Oficiului Președintelui Ucrainei, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei;
   - sosesc în Ucraina la invitația Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei;
   - sunt șoferi și/sau membri ai echipajului vehiculelor de marfă, autobuze, care sunt angajați în oferirea serviciilor regulate de transport, membri ai echipajelor aeronavelor, navelor maritime și fluviale, membri ai echipajelor de tren și locomotive;
   - sunt instructori ai forțelor armate ale statelor membre NATO și ale statelor membre ai programului NATO „Parteneriat pentru pace”, care participă la instruirea unităților forțelor armate sau ajung la invitația Ministerului Apărării;
   - sunt din mediul cultural și care ajung la invitația unei instituții culturale împreună cu o persoană care îi însoțește;
   - participă la competiții sportive oficiale desfășurate pe teritoriul Ucrainei și persoane însoțitoare;
   - sunt specialiști tehnici care ajung în Ucraina la invitația reprezentanților întreprinderilor ucrainene;
   - efectuează transportul celulelor stem hematopoietice pentru transplant;
   - sosesc pentru tratament la instituțiile medicale din Ucraina.
   Străinii și apatrizii care intenționează să traverseze frontiera ucraineană trebuie să dețină o poliță de asigurare (certificat) emisă de o companie de asigurare înregistrată în Ucraina sau de o companie de asigurări străină cu reprezentanță în Ucraina sau o relație contractuală cu o companie de asigurări parteneră din Ucraina (asistență) și să acopere costurile asociate tratamentului și observarea COVID-19 și este valabilă pe durata șederii în Ucraina.
   De asemenea, persoanele care întrunesc condiţiile de intrare în Ucraina (cu excepţia categoriilor sus-menţionate) urmează să prezinte la punctele de trecere a frontierei de stat rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării frontierei, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză).
   Cetățenii care nu vor prezenta la punctele de trecere rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie plasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.
   stiri.md
    
    
    
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Potrivit primarului, toate sectoarele Capitalei sunt afectate de ambrozie, iar suprafața totală este de 200 de hectare, ceea ce reprezintă 122 de zone, transmite Știri.md.
   Pe hartă sunt indicate cele 5 sectoare ale Capitalei colorate în roz, albastru, verde, galben și oranj, iar punctele de pe hartă arată strada unde crește planta periculoasă.
   „Am solicitat să se intervină prompt pentru ca locuitorii capitalei să nu aibă de suferit din cauza acestei buruieni care provoacă alergie.
   Proiectul prezintă date din sectoarele orașului, unde au fost identificate focare de răspândire a ambroziei. Pe hartă au fost introduse și zonele unde a fost depistată anterior respectiva plantă.
   Până în prezent s-a intervenit cu soluții chimice pe o suprafață de 5 hectare în sectoarele Ciocana și Botanica. Este mult de muncă și sper să reușim să o stârpim de-a lungul timpului.
   Totodată, agenții economici, persoanele fizice trebuie să aibă grijă de terenurile care le dețin și să înlăture ambrozia, în caz contrar aceștia vor fi sancționați conform codului contravențional. Organul constatator în acest caz este poliția, preturile de sector și Direcția locativ-comunală”, a mai adăugat Ion Ceban.
   stiri.md
 •