Carnea de miel pe masa de Paște


    Mai avem doar o saptamana pana la Paște, saptamana in care ne apucam sa organizam viitoarea masa de Paște, să cumpărăm mielul si restul ingredientelor necesare, o ultimă săptămîna de post înaintea marei Sarbatori a Paștelui.

Carnea de miel este gustoasa si bogata in proteine, dar are o concentratie destul de mare de colesterol.

Foarte apreciata in perioada Sarbatorilor de Paste, carnea de miel trebuie savurata, dar cu masura. La fel ca iedul, mielul face parte din categoria carnii rosii, fiind o sursa bogata si sanatoasa de proteine, atat timp cat este consumata cu moderatie.

552259fd5328f_miel_carne.jpg

Datorita continutului nutritional, carnea de miel este un bun aliat impotriva starilor de astenie, are efecte benefice pentru subponderali si anemici si se pare ca revigoreaza sistemul reproducator, ajutand totodata la buna functionare a tractului gastrointestinal. Carnea de miel contine cantitati insemnate de fier si de seleniu, precum si vitaminele B12 si B3, care ofera protectie organismului, intarind sistemul nervos si nu numai. Este o carne bogata in potasiu, fosfor si zinc, dar contine si acid folic, calciu si vitamina E, toate de mare ajutor sistemului imunitar.

Evita sa prajesti carnea de miel! Se recomanda s-o gatesti sanatos si s-o consumi cu legume, in niciun caz cu paine sau cartofi - mai ales daca sunt prajiti.

 

Vă prezint cîteva rețete delicioase de mîncare de miel.

 

Friptură de miel cu usturoi verde

55225e5a2323f_miel.jpg

Ingrediente: Carne de miel (un sfert sau o jumătate de miel), 2 linguri untură/ulei de măsline, o linguriţă boia dulce, sare, piper, usturoi verde

 

Mod de preparare: Carnea de miel se sărează, se piperează, se lasă să stea circa o jumătate de oră, apoi se unge bine cu untură/ulei şi se presară cu boia pe partea dinafară (boiaua se netezeşte cu cuţitul). Carnea se aşază într-o tavă cu puţină grăsime încinsă, se presară cu usturoiul fin tocat, se introduce în cuptorul încins, câteva minute, apoi se adaugă 2-3 linguri de apă şi se lasă la cuptor, la foc potrivit, până ce carnea este bine frăgezită şi rumeniă.

 

Din când în când, se stropeşte cu sos din tavă; la nevoie se mai adaugă câte o lingură de apă. Spre sfărşitul frigerii, se înteţeşte focul şi nu se mai stropeşte. Se serveşte fierbinte, tăiată felii, cu salată verde. Se mai poate servi cu o salată orientală preparată din cartofi, ceapă, oţet. Se poate servi cu sosul ei.

 

Mod de preparare sos: După ce se scoate friptura din tavă, se scurge surplusul de grăsime, se toarnă în tavă o lingură de apă amestecată cu ½ linguriţă făină, se dau câteva clocote, se strecoară şi se toarnă în sosieră.

 

Friptură de miel la tavă, cu cartofi

55225a61cb1b7_Cotlete_de_miel_cu_cartofi_la_cuptor.jpg

Ingrediente: 2 kg carne de miel, 2 linguri untură/ulei de măsline, sare, piper, boia dulce,

1 kg cartofi, o lingură bulion

 

Mod de preparare: Carnea se taie în bucăţi potrivite, se presară cu sare şi piper şi se aşază într-o tavă cu untură topită, întorcând bucăţile să se ungă. Cartofii curăţaţi se taie rondele mai groase, se presară cu puţin piper şi se trec uşor prin puţină untură fierbinte.

 

Se toarnă peste cartofi o lingură de bulion amestecată cu 2 linguri de apă, apoi cartofii se pun în tava cu carne. Tava se introduce în cuptor, să se rumenească friptura şi cartofii; la nevoie se mai adaugă câte puţină apă caldă. Se serveşte fierbinte cu salată verde.

 

Miel la cuptor cu rozmarin, miere si cartofi noi

55225d7cb9c6c_fripturademiellacuptorretetedepasti.jpg

Ingrediente: 2 cepe verzi, tocate, 4 linguri sherry, 2 linguri ulei de masline, 1 lingura miere, 4 fire de rozmarin, rupte in bucati mai mici, sare de mare cu ierburi aromate, 1 pulpa de miel (de aprox. 700 gr), 500 gr cartofi noi rosii

 

Mod de preparare: Incalzeste cuptorul la 200⁰C.Intr-un vas termorezistent, aseaza ceapa verde tocata si 4 linguri sherry.Freaca pulpa de miel cu 1 lingura ulei de masline si 1 lingura miere apoi inteap-o cu firisoarele de rozmarin.Asezoneaza cu sare de mare cu ierburi aromate apoi aseaza pulpa peste ceapa din tava.

 

Intr-un vas amesteca cartofii cu 1 lingura ulei de masline ramas , sare de mare cu ierburi aromate apoi aseaza-i langa pulpa din vas.Da totul la copt 1h 15 minute – 1h 30 minute pana cand legumele si carnea s-a facut.

Dupa ce carnea este gata, scoate vasul din cuptor, acopera-l cu folie de aluminiu si lasa-l deoparte 20 minute apoi serveste..

Nu dati gres preparind aceasta reteta de miel pentru Pasti.

 

Friptură grecească de miel

55225dab57c65_friptura_greceasca_de_miel_fotolia_58088430_subscription_xxljpg_c_hlphoto__fotoliacom_mare.jpg

Ingrediente:2 kg carne de miel, 1 lingură cu ulei de măsline, 2 lingurițe cu sare de mare, 4 căței de usturoi, 12 fire de oregano, 375 ml supă de pui/legume, 125 ml vin alb sec, 2 cepe roșii, 2 lămâi, 2 cutii cu roșii în suc propriu, 175 g măsline

 

Mod de preparare:

Spală carnea și așaz-o întro tavă adâncă. Toarnă uleiul deasupra, presară sarea de mare și cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire crestează bucățile de carne. Pune în fiecare crestătură câte o jumătate de cățel de usturoi și oregano.

Toarnă deasupra supa de pui (sau de legume ori apa) și vinul. Acoperă cu un capac (sau folie ori hârtie de copt umezită în prealabil) și dă la cuptor pentru o oră (la 180°C).

Scoate din cuptor, așază în tavă cepele roșii, lămâile tăiate în sferturi și roșiile în suc propriu. Presară de jur împrejul cărnii de miel măslinele.

Acoperă din nou și mai dă o oră la cuptor. Îndepărtează capacul și mai lasă jumătate de oră în cuptor să se rumenească bucățile de carne. După ce ai scos tava din cuptor, lasă friptura grecească de miel să stea un sfert de oră înainte de a o servi invitaților.





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.