Care-i cel mai bun ulei pentru prăjit?


    Gasim in prezent pe piata o multitudine de uleiuri: de masline, de floarea-soarelui, de germeni de porumb, de palmier, de cocos... Presate, extrase, rafinate, nerafinate… Dintre toate, care-i oare cel mai bun si mai sanatos pentru prajit?

La toate emisiunile culinare de la tv vedem cum chefii prajesc orice in uleiul de masline extravirgin. O fi bine? O fi rau? Tineti cont doar de faptul ca cei mai multi se gandesc in primul rand la gustul mancarii si apoi la cat de sanatoasa mai este dupa.
De fapt, si putini sunt chefii care spun asta, ceea ce conteaza atunci cand alegeti un ulei pentru gatit este ca el sa aiba un punct de ardere ridicat. In plus, va doriti si un echilibru sanatos intre acizii grasi Omega 3 (sanatosi pentru corp si minte) si Omega 6, dar si cat mai multe vitamine si antioxidanti. Dar se poate oare sa fie amandoua?

 

Punctul de ardere sau de fum
Este de fapt temperatura la care uleiul incins incepe sa produca fum toxic si sa genereze radicali liberi periculosi in alimente. Este punctul la care uleiul se strica si va face rau. Nu are neaparat gust sau miros de ars, dar tocmai asta este capcana.
Prin urmare, alegeti un ulei cu punct de ardere ridicat atunci cand vreti sa gatiti ceva la temperaturi ridicate. Unele uleiuri contin multi antioxidanti, dar au un punct de ardere scazut. De aceea e o idee buna sa includeti in alimentatie mai multe feluri de ulei: unele pentru prajit si altele, cu un punct de ardere mai scazut, pentru salate sau chiar prajire la temperaturi mai joase.
Iata topul celor mai des intalnite tipuri de uleiuri si punctul lor de ardere:

 

5575755a1661b_uleiurilepentruprajitcareicelmaibun.jpg
557575770b797_uleiurilepentruprajitcareicelmaibun1.jpg

 

Tineti cont de faptul ca n-o sa stati cu termometrul infipt in tigaie atunci cand prajiti, asa ca nu va bazati pe vaz, auz sau miros. Nici nu va sfatuiesc sa incercati cu degetul... De cele mai multe ori uleiul se va arde fara sa va dea vreun semn. O solutie ar fi sa prajiti la foc mic, cu mult ulei in tigaie, pentru a evita supraincalzirea lui si deci arderea. Exista un principiu in fizica de clasa a cincea care spune ca un volum mare se va incalzi mai greu deca unul mic, si intr-un timp mai indelungat. Ideea este ca alimentul va apuca sa se gateasca inainte ca uleiul sa se arda.
Republica BIO propune si nu doar atat, ba chiar se aprovizioneaza cu o gama larga de uleiuri sanatoase, rezistente la temperaturi ridicate, care pot fi folosite fara grija pentru gatit sau pentru prajit. Iata o selectie aici.

 

Sanatate si prajire fara fum!





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.