Campania „Mulțumesc, Doctore!” și-a desemnat câștigătorii. „Cuvintele frumoase ne ridică autoritatea și nivelul medicinei în țară”


  Patru doctori din 281 nominalizați, care activează în diferite instituții medicale ale țării, publice și private, s-au ales cu premii valoroase în cadrul campaniei „Mulțumesc, Doctore!”. Aceasta s-a desfășurat timp de o lună în mediul online și a implicat peste 750 de oameni.

20180629122641694.jpg

Internauții au putut să lase medicilor mesaje de recunoștintă, admirație, apreciere pentru felul în care au fost tratați. Selecția a fost realizată în baza voturilor și aprecierilor pe care le-a obținut fiecare dintre medicii nominalizați. 

Campania „Mulțumesc, Doctore” a încercat să apropie medicul de pacient și invers. Oamenii au fost îndemnați să le spună „mulțumesc” doctorilor cărora le datorează însănătoșirea, care le-au vorbit frumos, care în ciuda greutăților își fac meseria cu onestitate.

Numele Constantin Ostrofet de la Spitalul Clinic Municipal nr.1 este cunoscut multor femei care au devenit mame. De profesie obstetrician-ginecolog, doctorul profesează de 25 de ani. În toată această perioadă a primit nașterea a mii de copii, iar pentru ceea ce face a obținut cele mai multe voturi - 22 la număr. Modest și vizibil emoționat, acesta a fost surprins atât de premiu, cât și de existenta unei astfel de campanii în care este apreciată munca de medic.

„Acest premiu este o adevărată bucurie pentru  întreaga breaslă de lucrători medicali, din care fac și eu parte. Pot să le spun mulțumesc pacienților și lui Dumnezeu pentru profesia pe care o am. Aceasta este una nobilă, care implică multa munca, efort si dedicare. Tu, ca specialist, primești o deosebită plăcere de a vedea și participa la nașterea unui om. Pentru mine cea mai mare bucurie este atunci când știu că și mama și bebelușul sunt sănătoși. Sunt bucuros când pot cu un mic „ceva” să ajut mămica și noua generație care vine să ne ia locul”, ne-a spus Constantin Ostrofeț.

De altfel, medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr.1 au fost printre cei mai apreciați de către pacienți.  Directorul instituției, Iurie Dondiuc, a venit și cu un mesaj de apreciere și încurajare pentru toți lucrătorii medicali. Acesta a declarat că existența unei astfel de campanii face ca numele medicilor care își dedică viața profesiei să fie auzit, iar binele pe care îl fac, să fie apreciat. Recunoștința pacienților îi obligă să fie mai corecți și mai buni.

„Faptul că Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 are cele mai multe voturi se datorează tuturor celor care activează, începând cu paznicul, infirmierele, asistentele și alții. Iată de ce, această înaltă apreciere, în care au fost nominalizate într-adevăr persoane respectate și profesioniste în meseria lor, noi o apreciem drept o activitate a întregii mari echipe a Spitalului Municipal nr. 1. Este important să atingi niște performanțe, dar trebuie să le și menții. Iată de ce acest premiu reprezintă o mare responsabilitate pentru noi”, a spus Dondiuc.

O altă câștigătoare este Angela Țurcan, și ea medic ginecolog-obstretician, dar și șefă a Secției de maternitate din Spitalul Raional Orhei.

„Sunt foarte surprinsă de acest premiu și trebuie să recunosc că e un premiu și apreciere nu doar al meu, ci al echipei Spitalului Raional din Orhei. Obstetrica și ginecologia este un lucru în echipă, iar eu fac parte din această mare familie de specialiști. Vreau să mulțumesc pacienților care au apreciat lucrul nostru. Foarte puține cuvinte de laudă auzim în ultima perioadă în adresa lucrătorilor medicali. Din păcate există mai multe critici în adresa noastră. Iar cuvintele frumoase ridică autoritatea și nivelul medicinei în țară”, ne-a declarat Angela Țurcan.

20180629122714384.jpg

Alți doi premianți care au acumulat același număr de voturi (câte 17) sunt Alexandru Toma și Vasile Botnari, ambii medici la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Alexandru Toma este Șeful secției Chirurgie Toracică. Surprins de premiul acordat, a spus că meseria de medic pe care o practică zi de zi este una solicitantă, dar care îi aduce o satisfacție deosebită. Iată de ce nu poate avea o altă atitudine decât cea de responsabilitate și dăruire.

„Fiind un premiu acordat de pacienți, este foarte neașteptat și plăcut în același timp. Sigur că sunt convins că nu toți pot fi mulțumiți, pentru că sunt cazuri când trebuie să fii mai dur. E bine să ne cunoască pacienții, dar cred că trebuie să își schimbe și atitudinea față de medici, deoarece din păcate în ultima perioadă au existat foarte multe campanii de denigrare a medicului. Cred că trebuie să existe campanii mult mai ample de familiarizare, cu munca medicilor și cu greutățile prin care trec” a ținut să precizeze Alexandru Toma.

20180629122738128.jpg

Cel de-al patrulea câștigător, Vasile Botnari, medic urolog, este în concediu. Colegii însă ne-au asigurat că premiul neapărat va ajunge la el.

Campania „Mulțumesc doctore” a fost la prima ediție și a fost organizată de echipa Platformei Spitale.MD (www.spitale.md). Aici pacienții au posibilitatea să se informeze despre performanțele tuturor spitalelor publice din țară, să le compare, să le dea note și să lase comentarii.

Pentru transparență și corectitudine, în calcul au fost luate atât voturile, cât și aprecierile și comentariile lăsate de internauți după vizualizarea pozelor simbolice cu doctori în acțiune, dar și a filmulețului video realizat de echipa Spitale.MD. în calcul au fost luate, de asemenea, mesajele lăsate de pacienți pentru doctorii care-i apreciază cel mai mult, numărul de distribuiri a campaniei  pe pagina de Facebook  spitale.md, indicând numele doctorului. La fel, s-a ținut cont și de mesajele trimise de pacienți pe pagina spitale.md, cât și coordonatorilor acestui proiect.

„În mare parte, realizările pozitive în asistența medicală spitalicească sunt rezultatul unei munci perseverente enorme a lucrătorilor medicali, care în pofida greutăţilor, de diferit ordin, întreţin verticalitatea funcţională a asistenţei medicale. Aceștia merită, pe deplin, apreciere pentru muncă, devotament, sacrificiu, precum și pentru înțelegere că astăzi statul încă nu le oferă condiții de muncă și salarii decente. Sloganul latin „Lucendo Allis Ego Ipse Ardeo!” exprimă crezul medicilor care au mai rămas să activeze în Republica Moldova și aceștia merită aprecierea întregii societăți”, ne-a declarat coordonatorul proiectului, Ghenadie Țurcanu.

Campania „Mulțumesc, Doctore”, a fost lansată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în cadrul proiectului  Spitale.MD „Monitorul Sănătăţii pentru o bună guvernare în RM”. Acțiunea a fost susținută financiar de către Fundația Soros-Moldova/programul Sănătate Publică”.

Partenerii informaționali ai campaniei sunt: Platforma E-Sănătate.MD și mama.md.

sanatateinfo.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   "M-au susţinut şi m-au ajutat. Doamna Cristina şi doamna Alina m-au ajutat să intru la şcoală. să mă aranjez la cămin."

   La Centrul de Resurse şi Suport pentru Tineri activează un pedagog, un asistent social, un jurist şi un psiholog. De serviciile acestor specialişti pot beneficia persoanele care au între 16 şi 23 de ani.

   "Lucrăm cu ei pe partea asta socio-profesională. Ajutăm copilul să înţeleagă ce specialitate i se potriveşte, ce doreşte el. să găsească instituţia unde se învaţă această specialitate. Până la urmă îi asistăm chiar şi la depunerea actelor", a spus Angela Cahulea pedagog social Centrul de resurse şi suport pentru tineri.

   Printre tinerii care au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de probă a fost şi Pavel Gheleţchi. Băiatul spune că specialiştii de aici l-au ajutat să se înscrie la Colegiul Pedagocic "Alexei Mateevici" din Capitală.

   "În acest centru veneam odată în săptămână, sâmbăta sau în timpul săptămânii când puteam. Sunt o mulţime de copii care nu au suport, ies din sistemele de îngrijire la vârsta de 18 ani şi ei n-au cine să-i ajute. Sunt o mulţime de probleme pe care ei singuri nu pe pot rezolva", a spus  Pavel Gheleţchi student.

   Printr-o experienţă similară a trecut şi Vasile Tudorache din raionul Ialoveni.

   "M-au ajutat să-mi fac temele pentru acasă. Îmi dădeau multe idei dacă aveam probleme în societate sau nu ştiam ce să fac mai departe. Întrebam şi mă ajutau cu sfaturi", a spus Vasile Tudorache elev la Şcoala Profesională nr.2.

   Cel de-al doilea serviciu lansat astăzi este locuinţa socială asistată, care le asigură tinerilor un loc de trai timp de un an şi jumătate. Odată ajunşi aici vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

   "Aici tinerii se adresează din propria iniţiativă. Este vorba despre un apartament cu două camere pentru două persoane. Primele două luni, beneficiarii nu vor achita pentru facturile de întreţinere.Îl ajutaţi şi la lucru să se încadreze ca să aibă de unde achita facturile? Bineînţeles, Ulterior de unde achita facturile", a spus Cristina Bordei manager Centrul de resurse pentru tineri.

   Serviciile au fost lansare de Primăria Capitalei cu suportul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Totuși, în acest an, municipalitatea va cheltui jumătate de milion de lei pentru salariile angajaților centrului. Anual, aproximativ 100 de adolescenţi din Chişinău ies din sistemele de îngrijire socială . 
   publika.md
  • julia122997
   De julia122997
   Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că toate cele trei cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău, la copii cu vârste cuprinse între unu și doi ani.
   Micuţii sunt nevaccinaţi, iar unul dintre ei a revenit recent din România. Cazurile se află în proces de investigare.
   Teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 pînă în prezent sînt: Chișinău – 43 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6, Ialoveni – 2, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni – 1 caz.
   Potrivit datelor ANSP, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 414, dintre care 341 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.
   Rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.
   unica.md
  • julia122997
   De julia122997
   Daniela Vacarciuc, directoarea Liceului teoretic „Vasile Alecsandri”, spune că instituția pe care o conduce este un liceu clasic, cu clase de a X-XII-a. De regulă, la această vârstă, copiii își doresc să fie plini de individualitate. „Recunosc că în calitate de manager mi-ar plăcea să existe o uniformă, care ar constitui și emblema liceului, indiscutabil, dar nu ne putem permite acest lucru din câteva considerente. Primul este, desigur, cel financiar”, a declarat Daniela Vacarciuc.
   Directoarea liceului menționează că admiterea copiilor în instituție are loc în luna iulie și multe familii au achiziționate deja hainele pentru anul școlar. „Nu pot pune la cheltuială părinții. Sunt și copiii care vin de la țară și mai au de achitat, chiria locuinței, chiria manualelor, transportul. Din păcate statul nu asigură aceste lucruri, așa cum se întâmplă în Occident, unde liceenii au dreptul să circule gratuit”, explică directoarea.
   Daniela Vacarciuc a menționat că administrația liceului se străduiește să implementeze un dresscode – haină albă sus și haină neagră jos. Însă nu se reușește întotdeauna. Directoarea mai spune că mai nou este la modă să se ceară uniformă și pentru cadrele didactice, însă spune că nu ar accepta acest lucru zilnic, poate la anumite sărbători. „Dacă mie nu-mi place, nu pot cere nici copiilor acest lucru”, a mai spus Daniela Vacarciuc.
   Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează că uniformele școlare nu sunt obligatorii. Natalia Grîu, consultant principal în Direcția învățământ general, a declarat pentru IPN că, după mai multe consultări publice, acum un an, a fost emisă o circulară cu mai multe recomandări referitor la ținuta elevilor, și anume că uniforma poate fi introdusă la nivel de instituție, însă doar după discuții publice cu comunitatea educațională – pedagogi, părinți, elevi etc. În circulară se mai menționează că directorii, profesorii nu au dreptul să instituie obligativitatea uniformei, să intimideze și sub nicio formă să nu discrimineze pe acest criteriu.
   Ministerul nu deține date statistice cu privire la numărul instituțiilor de învățământ care au optat pentru uniformă.
   Peste 80 la sută din respondenții unui sondaj de opinie, prezentat anul trecut de MECC, au pledat pentru introducerea uniformelor în școli, motivând că acestea ar reduce diferențele sociale dintre elevi și ar contribui la menținerea disciplinei în școli.
   ipn.md
  • julia122997
   De julia122997
   Experimentul a fost organizat în parcul Valea Morilor din Chișinău. Tinerii au agățat de frunzele copacilor mai mulți lei în valoare de un leu și au menționat că banii sunt gratis.
   Reacțiile oamenilor care se plimbau prin parc au fost surprinse de camerele ascunse. 
   Cum au reacționat oamenii, vedeți mai jos într-un video publicat de organizatorii experimentului:
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Fanii au ieșit la înaintare și au dat 30 de dolari pe o cutiuță cu apa în care Belle Delphine s-a bălăcit.
   Recipietele cu apă au dispărut de pe stoc în trei zile. Ea a publicat două fotografii pe Instagram în care spunea că este dispusă să vândă apa „tuturor băieților însetați”. Ea precizează pe site că apa nu este potabilă și „are doar valoare sentimentală”.
   Ea a făcut reclamă la produs pe Instagram, a publicat clipuri cu ea în cadă, în timp ce-și turna apă pe corp. Tactica a funcționat dacă s-a vândut tot stocul în trei zile.
   Unii au spus că este deplorabil că încearcă să facă bani astfel, alții au considerat că este dezgustător să cumperi apa de baie în timp ce alții au lăudat-o. „Face bani pe idioți. Cea mai bună metodă de a face bani este să-i iei de la oamenii stupizi, să-i faci să-și cheltuiască banii pe prostii”
   Belle Delphine a devenit cunoscută datorită costumelor sale de cosplay foarte sexy (NSFW), dar și datorită faptul că face fețe „ahegao” – expresia orgasmului în anime și manga japoneză.
   În luna iunie, ea a intrat în atenția mass-media după ce le-a zis urmăritorilor săi că-și va face un cont pe Pornhub dacă o fotografie de-a ei va primi un milion de like-uri. Nu a publicat un video explicit pe site-ul porno, ci un video bizar cu ea în care mânca o fotografie de-a lui PewDiePie.
   Chiar ea a recunoscut că este ciudat că fanii ar vrea să-i cumpere apa, dar a promis că o să mai facă pe viitor. Fata de 19 ani are peste 3,9 milioane de urmăritori și ar putea depăși pragul de 4 milioane în curând.
   playtech.ro
 •