Cât costă un botez sau o cununie în Moldova?


  Ești mire tânăr sau proaspăt părinte? Nu ai mai trecut demult pe la o biserică și nu știi cât costă un ritual de încreștinare?

Fotograf-Botez-Antonio-Socea-47-of-65.jpg

Am decis să facem pentru tine o analiză comparativă a taxelor în cele mai importante biserici din țară, mai ales pentru că acum suntem în plin sezon al nunților și botezurilor.

Снимок экрана 2019-09-11 в 16.03.10.png

Evident, nu am trecut cu vederea nici serviciile de sfințire a casei și/sau a automobilului cu care vei purcede în noua viață de soț sau părinte. Taxe efective în acest sens nu există, fiind efectuate donații în semn de mulțumire, iar biserica lasă acest segment la latitudinea fiecărui enoriaș.

Ținem să precizăm că datele au fost colectate în perioada lunilor august-septembrie 2019, adică sunt actuale și aplicabile. Tot ce îți rămâne este să alegi cu sufletul locul în care te vei încreștina!

locals.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Multumesc pentru studiu!

Postat

Multumesc pentru studiu!

Sper sa fie mai multi JURNALISHTI ca voi ce vor deschide ochii oamenilor si ii va indeparta de cel RAU.

Intr-adervar au ramas putini ce cerceteaza si ne dezvaluie adevarul, ceea ce este de fapt lucru de jurnalist.

 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Anton

Postat

Cui ii trebuie toata afisarea asta...cit costa,ce  si cum . Cine vrea la Biserica se duce si intreaba. Oameni buni acesti bani sunt o mica jertva adusa de voi Domnului,,,,o data in viata,, poate pentru prima data dati ceva bisericii,, poate pentru prima data ati intrat in Biserica,,,,,,nu va place-- facem ca la Europa,( daca tot tindem spre Europa),,,,,,achitam cu totii  impozit pentru Biserica la stat,,,si lasa statul sa aiba grija de Biserica si de slujitirii ei....Atunci nu veti fi nevoiti sa achitati ,,asa Mari,, sume pentru botez sau cununie.Nici nu vreau sa vorbesc despre aceia ca, pentru  baut, mincare si masa de cumatrie zeci de mii aveti de unde da!!!!!!!!!!!!!!!!! iar pentru biserica----------------vorba aceia ,,da poate eu nam de unde,,!!!!!!!!!!!!  Atunci nu botezam in biserica,,,,,ci in riul Bic ,,spre exemplu si va fi gratis,,fara comoditati,lumina,caldura si apa calda..................FACEM ASA........DACA TOT IN BISERICA  tREBUIE SA FIE GRATIS.....  Sectantii in fiecare luna dau zeciuala la pastor,,( a zecea parte din salariu) da voi o data in viata,,,si  de parca va stringe ceva de git. MAI OAMENILOR ducetiva prin sate si vedeti cum traiesc preotii,,,nu la esti din oras ( ca acestea de bine de rau au) in sate acolo ii tare greu de slujit.....CU 1 BOTEZ PE LUNA NU HRANESTI FAMILIA,,,CREDETIMA. 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Standartenführer

Postat

Anton, pe semne, ca e preot :)

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca sunt taxe, atunci trebuie sa fie cec si impozitare. Punct.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Andrei

Postat

Daca Biserica pretinde ca reprezinta Binele si Bunatatea, atunci de ce nu achita impozite ca sa mai ajute la pensionari?  Saracii de batrini la sigur traesc mai rau ca slujitorii bisericesti. 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
nicolaecebanu

Postat

si mie la sat mi sa spus ca un botez costa 350 lei + 160 nustiu pentru ce, iar cind sa achit mi sa dat pe o foaie de cait cu patratele 60-pentru vinzator, 40-pentru servitoare, 100-pentru dascal, si pentru fiecare maruntis, asa sa adunat 1710, si cind sa achit mia zis total 2100 inclusiv si pentru reparatia bisericii... 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Vitalie din Chișinău

Postat

Interesantă logică au cei care neagă existența Lui Dumnezeu...

pentru ce ar trebui să lupte împotriva Celui în care ei nu cred?

eu personal nu înțeleg pentru ce încearcă să denigreze Sfânta Credință Ortodoxă?

Adică, când mergi la spital și medicul îți afișează tarif, în mod normal, pentru servicii de salvare a trupului - nimeni nu se revoltă atunci când este vorba de a-și salva viața și are de unde să achite

în schimb, atunci când este vorba despre *mântuirea ( *izbăvirea de la moartea veșnică - chinul veșnic) sufletului care este veșnic, uite că apar "luptători" de râsul lumii, care încearcă să smintească (tulbure) pe creștinii botezați să refuze de a-L mai venera pe Preasfântul Dumnezeu, pentru că preoții care nu sunt angajați în câmpul muncii ca toți noi - oamenii de rând - își permit să cumpere ulei pentru candelele de la fiecare icoană din Sfânta Biserică, pentru lumânări ca jertfă pentru fiecare Sfântă Slujbă, își permit să achite chiria și serviciile comunale ale Sfântului Locaș pentru ca tot nouă să ne fie confortabil iarna și vara, pentru a păstra în ograda Bisericii și în Biserică - atenție, din Jertfele infime ale creștinilor care Jertfesc Lui Dumnezeu din munca lor cinstită, spre ușurarea păcatelor pe care noi toți le agonisim mereu zilnic și în fiecare clipă.

Dar oare nu tot fariseii fățarnici și cărturarii neștiutori de carte au fost osândi-ți din vorbele lor acum 2000 de ani în urmă când L-au osândit pe Creatorul tuturor Iisus Hristos Fiul Lui Dumnezeu Celui Viu, la moartea pe cruce?

Dar în Lege este scris de Dumnezeu Duhul Sfânt prin Sfinții Prooroci: "Nu lega gura boului care treieră" și "Vrednic este slujitorul de plata sa" - cu referire la Preotul care se jertfește pentru noi și pentru Dumnezeu prin regimul cu adevărat militar.

1 nu are zile de odihnă precum noi

2 poate fi trezit noaptea pentru careva trebuințe pentru creștini

3 Sfânta Slujbă o face înainte de sărbătoare, în ziua când este sărbătoare, sâmbătă, duminică, la botez, la cununie, la înmormântare, la Sfântul Maslu, la dezlegări, spovedanii ore în șir, sfințiri, etc etc

Noi desigur, deși purtăm cruciulițe la gât și avem o icoană în casă, ne vedem pe noi Sfinți, drepți și mântuiți, dar iată popii ăștia, fac numai afacere, și nici o treabă nu au cu Dumnezeu - asta poate spune numai un suflet înșelat de diavol și plin de mândrie. Recunosc, eu până nu m-am îmbisericit - la fel judecam pe Sfințiții preoți și la creștini mă uitam cu dispreț, dar numai când am reușit să trăiesc precum Dumnezeu ne îndeamnă, am început să văd cât de întunecat sunt eu, și pentru neajunsurile mele nu este vinovat nimeni afară de mine.

Ochiul unui suflet curat - îi vede pe toți Sfinți, în timp ce ochiul unui suflet imaculat - îi vede pe toți răi și plini de păcate, în mod special vede acele păcate în alții de care este împătimit singur.

Vă îndemn pe toți, să fim mai cântăriți în gânduri și cuvinte, pentru că dacă noi nu vom avea râvna de a ne îndrepta viața - atunci cu atât mai mulți ceilalți care ne privesc, inclusiv și jurnaliștii care își dobândesc pâinea prin diverse metode, atât scuzabile cât și mai puțin scuzabile. Însă tatăl minciunii este satana, și niciodată nu va fi la Dumnezeu primită vreo faptă bună făcută prin răutate.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Ruslan

Postat

Anton, Asa numiti sictanti, de tine, traiesc dupa Biblia mai mult decit tu si preotii toti luati impreuna, dar partea a zecea din tot ce au o dau binevol si nu este o regula stricta,Bisericile sunt inregistrate si platesc impozitul, cit dai atita si primesti de la Domnul, nu fii ca un fariseu!

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Dar cât costă, în general, să naști în Republica Moldova? Prețurile diferă în funcție de unde vrei să naști. Totuși, în instituțiile de stat asta este gratis. Vei achita pentru produsele din bagajul din maternitate.
   Nașterile în instituțiile de stat sunt gratis, pentru că toate cheltuielile sunt acoperite de către Casa Națională de Asigurări în Medicină. Chiar dacă nu ai primă de asigurare medicală, gravidele o primesc gratuit.
   În instituțiile private, nașterea, fie naturală sau prin cezariană, costă de la 15 de mii de lei, iar în unele instituții ajunge și la 30 de mii de lei. Aici se include analgezia epidurală, spitalizarea, medicamente, investigații, setul cu cele necesare pentru mamă și copil.
   Dacă vrei să naști în spitalele de stat, trebuie să pregătești bagajul pentru tine și pentru bebeluș. S-ar putea ca multe lucruri necesare să le ai deja și să nu mai fie nevoie să le cumperi, însă va fi nevoie să cumperi lucruri pentru bebeluș.

   Bagajul pentru maternitate poate fi făcut în funcție de necesitățile tale. Ai putea să-ți iei un halat, ciupici, lenjerie de schimb și lucruri de igienă personală, scutece pentru adulți, absorbante, îmbrăcăminte pentru naștere, haine pentru bebeluș, scutece, biberon, medicamente pentru colici și alte lucruri. 

   Este important de menționat că în instituțiile de stat se mai practică „mulțumirile”, iar nașterea ar putea fi cu plată și nu gratuită așa cum prevede legea. 

   Pe grupurile de mămici și de femei se discută despre cât trebuie să achiți unui medic pentru asistarea la naștere. Remunerările variază și pot ajunge chiar și la câteva sute de euro sau se pot rezuma la câteva sute de lei.
   moldova.org
  • julia122997
   De julia122997
   Cazurile de boală depistate în stadii precoce de evoluție constituie 47%. La evidență la Institutul Oncologic sunt 4 200 de paciente afectate de cancer al colului. 
   Datele sunt prezentate în contextul în care în perioada 20-27 ianuarie, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin.
   Agenția Națională pentru Sănătate Publică menționează că principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin. Potrivit ANSP, studiile clinice și supravegherea după punerea pe piață au arătat că vaccinurile contra HPV sunt foarte sigure și eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de infecțiile cu HPV.
   Specialiștii recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între nouă și 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală. Unele țări au început să vaccineze și băieții, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbați, cât și la femei. În Republica Moldova, vaccinarea anti HPV se efectuează fetelor de 9 -10 ani.
   Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de trei-cinci ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența, cât și mortalitatea și se pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.
   Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticat la femei, constituind aproape 7% din toate cancerele întâlnite la femei și al optulea cel mai frecvent cancer la femei în Europa sau 3,3% dintre cancerele feminine. În 2018, aproximativ 311 mii de femei la nivel global au murit de cancer de col uterin, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer.
   ipn.md
  • julia122997
   De julia122997
   Anul 2019 a fost unul plin de evenimente si surprize. Pentru unele vedete de la noi insa acesta va ramane mereu in amintire pentru ca le-a adus noi responsabilitati, dar si o fericire nemasurabila, cea de a deveni parinte.
   Îti propune sa-i cunosti pe cei care au avut norocul ca in 2019 sa devina tatici!
   Igor Stribitchi

   In acest an, interpretul a devenit tatic pentru prima oara. El are o fetita frumoasa pe nume Luiza. Un nume rar si special sustine interpretul. Intrebat, in cadrul emisiunii O Seara Perfecta, cu cine seamana nou-nascuta, cantaretul a spus ca desi inca este foarte mica: „toti care au vazut-o spun ca seamana cu mine”.
   Anatol Durbala

   Actorul a devenit tata pentru a doua oara in luna augut a acestui an. Sotia lui, Olesea Svecla, a adus pe lume un baietel. Proaspetii parinti l-au numit Dragomir.
   „Am asteptat mult, da tare mult credeam ca nu mai nasc. Dar minunea a venit astazi de la o luni! Un baiat de aproape 4 kg fara 90 de grame ca un barbat adevarat. Voi fi mama de baiat, habar nu am cum va fi, sper sa ma descurc si sa tin piept la atatia Durbali prin casa”, a scris tanara mamica pe contul sau de Instagram.
   Cei doi artisti mai au o fetita Cassandra.
   Sergiu Mosneagu

   In august a devenit tatic si cantaretul de muzica populara, Sergiu Mosneagu. Maria, sotia cantaretului, a nascut o fetita. Cei doi i-au pus prenumele Daria.
   „Sunt foarte bucuros si implinit, am o bucurie enorma ca familia mea s-a marit si bunul Dumnezeu ne-a dat acest dar minunat, pe fetita noastra Daria.”, a declarat interpretul.
   Serghei Kovalsky

   Membrul formatiei „Lume” a devenit tatic in noiembrie. Sotia lui, Irina Kovalsy (Tarasiuk), a nascut o fetita pe care cei doi au numit-o Anghelina.
   Ei mai au doi copii mai maricei - Liza si Serghei.
   Valentin Uzun

   Interpretul si sotia sa, Nadejda, au devenit parintii unui baietel. Anuntul a fost facut chiar de interpret in cadrul unui interviu pentru Busuioc TV. Valentin a povestit cu drag despre bucuria pe care o are: „Avem un baietel.” Micutul a fost numit Valentin, in cinstea tatalui sau. „Au decis si Amelia, si sotia, si toata familia cum sa-l cheme.”
   Valentin Uzun si Nadejda mai au impreuna o fetita, Alisa-Andreea. Din casatoria cu Ana Cernicova, intepretul mai are o fiica - Amelia Uzun.
   perfecte.md
  • julia122997
   De julia122997
   Linia face parte din gama Newletics, cuprinde articole sportive pentru bărbați și femei și este prima colecție marcă proprie Kaufland. 
   Disponibilă exclusiv în magazinele Kaufland, gama oferă un outfit sportiv complet, prietenos cu mediul. Îmbrăcămintea sport din poliester reciclat este de calitate și are aceleași caracteristici funcționale precum cea obișnuită. Poliesterul este certificat Global Recycle Standard (GRS). 
   În fabricarea hainelor sunt folosite între 10 (pentru un tricou) și 15-20 de PET-uri reciclate (pentru colanți). Ele sunt colectate din oceane, curățate, tocate, topite și apoi trase pe fir.
   Chiar și ambalajul este sustenabil, pentru confecționarea lui fiind utilizată hârtie reciclată și o cantitate redusă de cerneală.
   Gama conține tricouri, jachete, pantaloni scurți, colanți, bustiere și pantofi sport, disponibile în culorile kaki, roz, până la negru, culori obținute din vopsele naturale.  
   La începutul lunii ianuarie, clienții magazinelor Kaufland vor găsi promoții speciale pentru aceste produse.
   Conform datelor publicate de Parlamentul European, până în 2050 oceanele ar putea conține mai multe materiale din plastic decât pești. Obiectele din plastic din ocean reprezintă împreună 70% din deșeurile marine. În acest sens, colectarea și reciclarea lor este imperios necesară.
   „Odată cu lansarea noii colecții, Kaufland a adus o inovație în domeniu sustenabilității din Republica Moldova. Pe lângă faptul că noile articole sportive sunt de calitate și ajută corpul să respire după antrenamentele intensive de la sală, acestea au și un preț atractiv. Totodată, Kaufland și-a propus în următorii ani să producă din fibre sintetice obținute prin reciclare 10% dintre articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte”. a declarat Cristina Aramă, PR manager Kaufland Republica Moldova. 
   Drumul producției inovatoare: de la PET la tricou
   Pentru realizarea unui tricou sport din poliester reciclat, de exemplu, sunt necesare circa 10 PET-uri, iar în cadrul procesului de producție, toate articolele sunt confecționate pe baza unui mecanism complex.
   Se colectează din oceane deșeurile în Taiwan, cu îndepărtarea etichetelor și a capacelor în prealabil Se compactează sticlele, după care se deshidratează și se polimerizează  Se obțin granulele din PET și mai apoi firul din PET Se produc articole textile din firul obținut  Mulțumită acestui procedeu, cantitatea de energie utilizată și emisiile de CO2 produse sunt reduse cu 50%. Mai mult decât atât, prin reciclarea PET-urilor și deșeurilor din material plastic se stopează total folosirea petrolului brut în confecționare, iar după purtare toate hainele pot reintra în ciclul de reciclare, ceea ce asigură continuitate activității sustenabile.
   Campania face parte din strategia la nivel de grup - REset Plastic,  care abordează integral problematica plasticului. Grupul Schwarz, care prin diviziile comerciale Kaufland și Lidl se numără printre cele mai mari societăți comerciale internaționale, își cunoaște și își asumă responsabilitatea față de mediu. Prin REset Plastic, a elaborat o strategie internațională integrată, care cuprinde cinci domenii de acțiune. În cadrul secțiunii REduce, grupul are ca scop economisirea plasticului în procesele interne. De asemenea, REdesign are sarcina de a concepe ambalaje reciclabile cu conținut redus de plastic. La secțiunea Recycle, grupul Schwarz dezvoltă sisteme de colectare, sortare și reciclare, pentru a închide circuitele de deșeuri ce pot fi valorificate. REmove se ocupă cu opțiunile de înlăturare a plasticului din mediul înconjurător, iar la secțiunea REsearch, grupul investește în cercetare și dezvoltare pentru a găsi soluții viabile pentru evitarea utilizării plasticului.
   Prin lansarea noii game de îmbrăcăminte sustenabilă, Kaufland se alătură și campaniei Detox 2020, dezvoltată de organizația Greenpeace la nivel mondial pentru a reduce cantitatea de plastic din ambalaje și a accelera conversia la bumbacul organic certificat GOTS.
   Despre Kaufland Moldova
   Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 magazine, 132.000 de angajați în 8 țări. Kaufland a deschis pe 26 septembrie 2019 primele două magazine în Republica Moldova. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. 
   Pentru mai multe informații vizitați pagina kaufland.md.
  • julia122997
   De julia122997
   Ce trebuie să știi înainte de a opta pentru un tatuaj
   Meșterii tattoo din Chișinău ne-au spus că e mai bine să optăm pentru tatuaje de la vârsta de 18 ani. Locul și tipul tatuajului trebuie să fie alese cu atenție și nu din grabă sau din obligație, iar desenul permanent trebuie făcut în condiții sterile și cu un echipament profesionist.
   Costul unui tatuaj este diferit în funcție de complexitatea muncii, experiența meșterului și locul de pe corp. Astfel, în saloane, prețul începe de la 35 de euro pentru tatuajele de mici dimensiuni, dar poate crește până la 60 de euro în cazul unei ore de muncă. Dacă tatuajul este complicat și se extinde pe o porțiune mai mare de piele, costul acestuia poate începe de la 100 de euro. Nu sunt excluse nici tatuajele temporare. Prețul lor începe de la 20 de euro, dar în cazul unei „mâneci” (n.r. - tatuaj care acoperă tot brațul) acesta poate ajunge la 100 de euro.
   Trendul de a avea un tatuaj cu hieroglife sau ornamentele chinezești a trecut, spun meșterii tattoo. Cei care optează pentru un tatuaj aleg atât imagini preluate de pe internet, cât și desene personalizate.
   Ce spun medicii despre înțepăturile de ac
   Medicii privesc sceptic tatuajele, iar în grupa de risc sunt persoanele care au boli de piele sau care sunt alergice la pigmentul folosit.
   Dermato-venerologul Constantin Pasecinic consideră că orice intervenție are un efect negativ asupra pielii. „Acele sau coloranții folosiți pentru a pătrunde în nivelul pielii pot avea efecte negative asupra organismului. Aceste intervenții pot genera infecții, pielea se poate coji, poate apărea roșeață, durere, umflătură la locul tatuajului. Alteori, infecția poate fi invizibilă pe piele, însă poate declanșa anumite boli”, afirmă doctorul.
   Îndepărtarea tatuajelor
   Dacă nu vă mai doriți desenul permanent, există posibilitatea îndepărtării tatuajelor cu ajutorul laserului, fiind nevoie de mai multe sesiuni, în funcție de densitatea tatuajului. Prețul pentru o singură sesiune începe de la 20 de euro.

   Medicii susțin că înlăturarea tatuajelor cu laser se efectuează cu ajutorul dioxidului de carbon prin distrugerea pigmentului în particule mici. Constantin Pasecinic a afirmat că „cei care înlătură tatuajele trebuie să aleagă specialiști în domeniu, pentru că pot apărea unele traume, să se iradieze pielea și să ducă la formarea tumorilor sau să rămână cu o cicatrice”.
   Părerile sunt împărțite
   Opiniile despre tatuaje sunt împărțite. Tânărul Dan Stoianov, spre exemplu, are patru la număr. Pentru el, acestea ilustează momentele frumoase sau mai puțin frumoase din viața sa.
   „Primul tatuaj îmi amintește cine sunt și de unde am venit, de la cine am primit educație, cine m-a crescut și pe cine trebuie să mulțumesc pentru cine sunt. Al doilea mă ține cu picioarele pe pământ, semnificând  gândirea la pasul următor. Al treilea tatuaj este o inscripție din rune balcanice, fiecare din ele având o semnificație aparte de început, succes și sfârșit. Ultimul meu tatuaj este pur si simplu un bambus. Ceva simplu dar care înseamnă duritate”, povestește Dan Stoianov.
   Unii tineri condamnă tatuajele. Studenta Victoria Cocieru crede că acestea sunt niște consecințe grave asupra pielii. „Sunt împotriva tatuajelor. După cum bine știm acestea pot cauza infecții sau chiar cancer, în cel mai rău caz. Pe lângă astea, atunci când îmbătrânim nu mai arată atât de estetic”, spune Victoria.

   Alții însă consideră că ei nu ar recurge la asemenea acțiuni, dar nu sunt împotriva lor. „Nu am avut niciodată un tatuaj și nici nu mi-am dorit. Totuși nu sunt categoric împotriva lor, depinde  de om. Trebuie să trăim și să facem după cum simțim și nu după placul altora”, susține Iulia Gonța, studentă.
   Tatuajul a apărut cu mii de ani în urmă. Acesta se realiza, la început, cu ajutorul unor ustensile din os și aveau rolul de a marca funcția unui individ într-un trib. Au fost preluat de europeni și de alte națiuni, în prezent modificându-i funcția într-una artistică.
   agora.md
 •