Cât costă un botez sau o cununie în Moldova?


  Ești mire tânăr sau proaspăt părinte? Nu ai mai trecut demult pe la o biserică și nu știi cât costă un ritual de încreștinare?

Fotograf-Botez-Antonio-Socea-47-of-65.jpg

Am decis să facem pentru tine o analiză comparativă a taxelor în cele mai importante biserici din țară, mai ales pentru că acum suntem în plin sezon al nunților și botezurilor.

Снимок экрана 2019-09-11 в 16.03.10.png

Evident, nu am trecut cu vederea nici serviciile de sfințire a casei și/sau a automobilului cu care vei purcede în noua viață de soț sau părinte. Taxe efective în acest sens nu există, fiind efectuate donații în semn de mulțumire, iar biserica lasă acest segment la latitudinea fiecărui enoriaș.

Ținem să precizăm că datele au fost colectate în perioada lunilor august-septembrie 2019, adică sunt actuale și aplicabile. Tot ce îți rămâne este să alegi cu sufletul locul în care te vei încreștina!

locals.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Multumesc pentru studiu!

Postat

Multumesc pentru studiu!

Sper sa fie mai multi JURNALISHTI ca voi ce vor deschide ochii oamenilor si ii va indeparta de cel RAU.

Intr-adervar au ramas putini ce cerceteaza si ne dezvaluie adevarul, ceea ce este de fapt lucru de jurnalist.

 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Anton

Postat

Cui ii trebuie toata afisarea asta...cit costa,ce  si cum . Cine vrea la Biserica se duce si intreaba. Oameni buni acesti bani sunt o mica jertva adusa de voi Domnului,,,,o data in viata,, poate pentru prima data dati ceva bisericii,, poate pentru prima data ati intrat in Biserica,,,,,,nu va place-- facem ca la Europa,( daca tot tindem spre Europa),,,,,,achitam cu totii  impozit pentru Biserica la stat,,,si lasa statul sa aiba grija de Biserica si de slujitirii ei....Atunci nu veti fi nevoiti sa achitati ,,asa Mari,, sume pentru botez sau cununie.Nici nu vreau sa vorbesc despre aceia ca, pentru  baut, mincare si masa de cumatrie zeci de mii aveti de unde da!!!!!!!!!!!!!!!!! iar pentru biserica----------------vorba aceia ,,da poate eu nam de unde,,!!!!!!!!!!!!  Atunci nu botezam in biserica,,,,,ci in riul Bic ,,spre exemplu si va fi gratis,,fara comoditati,lumina,caldura si apa calda..................FACEM ASA........DACA TOT IN BISERICA  tREBUIE SA FIE GRATIS.....  Sectantii in fiecare luna dau zeciuala la pastor,,( a zecea parte din salariu) da voi o data in viata,,,si  de parca va stringe ceva de git. MAI OAMENILOR ducetiva prin sate si vedeti cum traiesc preotii,,,nu la esti din oras ( ca acestea de bine de rau au) in sate acolo ii tare greu de slujit.....CU 1 BOTEZ PE LUNA NU HRANESTI FAMILIA,,,CREDETIMA. 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Standartenführer

Postat

Anton, pe semne, ca e preot :)

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Serj

Postat

Daca sunt taxe, atunci trebuie sa fie cec si impozitare. Punct.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Andrei

Postat

Daca Biserica pretinde ca reprezinta Binele si Bunatatea, atunci de ce nu achita impozite ca sa mai ajute la pensionari?  Saracii de batrini la sigur traesc mai rau ca slujitorii bisericesti. 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
nicolaecebanu

Postat

si mie la sat mi sa spus ca un botez costa 350 lei + 160 nustiu pentru ce, iar cind sa achit mi sa dat pe o foaie de cait cu patratele 60-pentru vinzator, 40-pentru servitoare, 100-pentru dascal, si pentru fiecare maruntis, asa sa adunat 1710, si cind sa achit mia zis total 2100 inclusiv si pentru reparatia bisericii... 

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Vitalie din Chișinău

Postat

Interesantă logică au cei care neagă existența Lui Dumnezeu...

pentru ce ar trebui să lupte împotriva Celui în care ei nu cred?

eu personal nu înțeleg pentru ce încearcă să denigreze Sfânta Credință Ortodoxă?

Adică, când mergi la spital și medicul îți afișează tarif, în mod normal, pentru servicii de salvare a trupului - nimeni nu se revoltă atunci când este vorba de a-și salva viața și are de unde să achite

în schimb, atunci când este vorba despre *mântuirea ( *izbăvirea de la moartea veșnică - chinul veșnic) sufletului care este veșnic, uite că apar "luptători" de râsul lumii, care încearcă să smintească (tulbure) pe creștinii botezați să refuze de a-L mai venera pe Preasfântul Dumnezeu, pentru că preoții care nu sunt angajați în câmpul muncii ca toți noi - oamenii de rând - își permit să cumpere ulei pentru candelele de la fiecare icoană din Sfânta Biserică, pentru lumânări ca jertfă pentru fiecare Sfântă Slujbă, își permit să achite chiria și serviciile comunale ale Sfântului Locaș pentru ca tot nouă să ne fie confortabil iarna și vara, pentru a păstra în ograda Bisericii și în Biserică - atenție, din Jertfele infime ale creștinilor care Jertfesc Lui Dumnezeu din munca lor cinstită, spre ușurarea păcatelor pe care noi toți le agonisim mereu zilnic și în fiecare clipă.

Dar oare nu tot fariseii fățarnici și cărturarii neștiutori de carte au fost osândi-ți din vorbele lor acum 2000 de ani în urmă când L-au osândit pe Creatorul tuturor Iisus Hristos Fiul Lui Dumnezeu Celui Viu, la moartea pe cruce?

Dar în Lege este scris de Dumnezeu Duhul Sfânt prin Sfinții Prooroci: "Nu lega gura boului care treieră" și "Vrednic este slujitorul de plata sa" - cu referire la Preotul care se jertfește pentru noi și pentru Dumnezeu prin regimul cu adevărat militar.

1 nu are zile de odihnă precum noi

2 poate fi trezit noaptea pentru careva trebuințe pentru creștini

3 Sfânta Slujbă o face înainte de sărbătoare, în ziua când este sărbătoare, sâmbătă, duminică, la botez, la cununie, la înmormântare, la Sfântul Maslu, la dezlegări, spovedanii ore în șir, sfințiri, etc etc

Noi desigur, deși purtăm cruciulițe la gât și avem o icoană în casă, ne vedem pe noi Sfinți, drepți și mântuiți, dar iată popii ăștia, fac numai afacere, și nici o treabă nu au cu Dumnezeu - asta poate spune numai un suflet înșelat de diavol și plin de mândrie. Recunosc, eu până nu m-am îmbisericit - la fel judecam pe Sfințiții preoți și la creștini mă uitam cu dispreț, dar numai când am reușit să trăiesc precum Dumnezeu ne îndeamnă, am început să văd cât de întunecat sunt eu, și pentru neajunsurile mele nu este vinovat nimeni afară de mine.

Ochiul unui suflet curat - îi vede pe toți Sfinți, în timp ce ochiul unui suflet imaculat - îi vede pe toți răi și plini de păcate, în mod special vede acele păcate în alții de care este împătimit singur.

Vă îndemn pe toți, să fim mai cântăriți în gânduri și cuvinte, pentru că dacă noi nu vom avea râvna de a ne îndrepta viața - atunci cu atât mai mulți ceilalți care ne privesc, inclusiv și jurnaliștii care își dobândesc pâinea prin diverse metode, atât scuzabile cât și mai puțin scuzabile. Însă tatăl minciunii este satana, și niciodată nu va fi la Dumnezeu primită vreo faptă bună făcută prin răutate.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Ruslan

Postat

Anton, Asa numiti sictanti, de tine, traiesc dupa Biblia mai mult decit tu si preotii toti luati impreuna, dar partea a zecea din tot ce au o dau binevol si nu este o regula stricta,Bisericile sunt inregistrate si platesc impozitul, cit dai atita si primesti de la Domnul, nu fii ca un fariseu!

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Datele au fost prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
   În acest context, ANSP a lansat și o campanie pentru sensibilizarea publicului privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii, care se va desfășura începând de azi, 9 septembrie, până pe 13 septembrie.
   Specialiștii ANSP se arată alarmați de faptul că, pe parcursul ultimilor ani, din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, 15-17% au constituit femei, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale - circa 7.000 de femei. Cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre persoanele de vârstă reproductivă, 15- 49 de ani, fapt ce pune în pericol direct fertilitatea acestora, precum şi sănătatea viitoarelor generaţii.
   Expunerea fetală la alcool apare atunci când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii. Cea mai gravă patologie asociată este sindromul alcoolismului fetal, în cazul în care mama consumă cantități mari de alcool în timpul sarcinii. Lipsa diagnosticului precoce a copiilor născuţi cu tulburări alcoolice fetale reduce accesul la servicii de recuperare timpurie pentru prevenirea handicapului.
   Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale este un termen general care pe lângă sindromul alcoolic fetal include o serie afecţiuni asociate ca urmare a expunerii prenatale la alcool.
   Sindromul alcoolic fetal (SAF) constituie o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de consumul de alcool în timpul sarcinii, având ca şi caracteristici clinice: malformaţii cranio-faciale specifice, retard de creştere intrauterină, disfuncţia sistemului nervos central cu tulburări cognitive, dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv. Consumul de alcool acționează în mod negativ asupra organismului femeii, mai ales în perioada sarcinii, fătul devenind o victimă pasivă.
   Leziunile provocate de expunerea alcoolului sunt ireversibile, de aceea niciun tratament nu poate preveni efectele nedorite asupra copilului. Tratamentul şi îngrijirea copiilor cu SAF este destul de dificilă. Noi născuţii, sugarii şi copiii mici necesită suport special pentru o dezvoltare fizică şi psihică normală. Copiii mai mari necesită terapie ocupaţională, educaţională, tratament logopedic; şcolarii au nevoie de suport educaţional pentru corectarea tulburărilor cognitive, terapie comportamentală.
   Pronosticul este rezervat, majoritatea pacienţilor având probleme de sănătate mintală (95%); la vârsta şcolară aceşti pacienţi abuzează sau devin dependenţi de alcool, droguri, au eşec şcolar, tulburări de comportament cu delicvenţă (60%); prezintă comportament sexual inadecvat (52%), iar spre vârsta adultă sunt incapabili de a trăi independent (82%) şi au probleme cu găsirea sau menţinerea unui loc de muncă (70%).
   În acest context, specialiștii ANSP previn că unica cale de prevenire a SAF este evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Conform structurii anului școlar 2019-2020, elaborată de Ministerul Educației, elevii vor avea în acest an patru vacanțe. Prima pe listă este vacanța de toamnă. Aceasta va începe pe 26 octombrie și va dura până pe 3 noiembrie, în total nouă zile.
   Durata anului de studii este de 33 de săptămâni în învăţământul primar și de 35 de săptămâni în învăţământul gimnazial şi liceal, repartizate pe semestre relativ egale. 

   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Doi copii germani au venit în Republica Moldova în cadrul unui program de reeducare a minorilor cu un comportament antisocial. Coordonatorii programului au convins autorităţile şi părinţii că reabilitarea va avea succes. Copiii au mers în Ucraina, dar după conflictele de la Kiev au ajuns în Republica Moldova. Aici, proiectul german nu a fost legalizat, iar minorii au stat un an şi jumătate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Autorităţile au început o anchetă şi au aflat că minorii sunt victime ale traficului de persoane.
   În 2015, anchetatorii spuneau că aceşti copii erau exploataţi şi primeau pastile cu efect psihotrop.
   În urma anchetei, cetăţeanul ucrainean Vladislav Badenko, managerul proiectului, a stat în arest doar 120 de zile.
   Podarilov, fostul şef adjunct al Centrului pentru Combaterea traficului de persoane, neagă că a luat mită.
   Badenko a fost scos din arest la domiciliu şi a plecat liniştit din Republica Moldova. A plătit pentru libertate.
   Un an mai târziu, Vladislav Badenko revine la Chişinău şi în colaborare cu agenţii Ministerului de Interne i-a legătura cu Podarilov pentru a-l mitui.
   S-a întâlnit cu Iurie Podarilov şi subalternul său Igor Fucedjii, şi au convenit la suma de 30 de mii de euro, preţul pentru scoaterea de sub învinuirea de trafic de copii. În scurt timp, s-au transmis 10 mii de euro ofiţerului de caz, bani puşi la dispoziţie de către ofiţerii SPIA, iar Fucedji a fost reţinut. Acesta a declarat că a acţionat la comanda şefului său, Iurie Podarilov.
   Podarilov a fost condamnat la 4 ani închisoare dar a fost eliberat după 13 luni. Dosarul lui Badenko nu a mai ajuns pe masa judecătorilor.
   tvrmoldova.md
  • julia122997
   De julia122997
   Acest lucru l-au și făcut în această seară internauții, care deja au reușit să se laude pe rețelele de socializare cu faptul că au observat curcubeul și au reușit să-l surprindă în cele mai colorate ipostaze.

   În cazul în care erai în oficiu, dormeai, găteai sau făceai oricare din milioanele de activități existente care exclud admirarea curcubeului, ai ocazia să vezi în galeria de mai jos.
   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Înarmați cu cutii de vopsea roșie, galbenă și albastră, copiii au reușit să coloreze împreună o suprafață de 3000 de metri pătrați pe dalele din imediata vecinătate a Mausoleului Eroilor de la Mărășești, județul Vrancea.

   Iniațitiva a apraținut Consiliului Județean Vrancea, care a voit să aducă omagiu soldaților care au luptat în Bătălia de la Mărășești, aceasta făcând parte din proiectul „Consolidarea legăturilor cu Republica Moldova și comunitățile românești din Ucraina”.

   Bătălia de la Mărășești, cea mai mare de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial, s-a desfășurat în perioada 24 iulie – 6 august 1917, în zona Vrancei. Confruntarea s-a soldat cu eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației.


   zugo.md
 •