Câți bani vor primi de la stat școlile primare, gimnaziile și liceele din Chișinău pentru anul 2020


  În anul 2020, pentru școlile primare, gimnaziile și liceele din municipiul Chișinău au fost alocate 1,239 miliarde de lei. Sumele sunt calculate în bază de cost standard per elevi și variază în funcție de capacitatea liceului. Prin urmare, celor mai mari licee din Chișinău le revin și cele mai mari bugete.

clasa-de-scoala-900x506.jpg

Cel mai mate buget îl are liceul Liceul Teoretic „Mihail Berezovschi” (33,42 milioane de lei pentru 2 156 de elevi, suma per elev – 15 501 lei), urmat de Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” (26,21 milioane de lei pentru 1 711 elevi, suma per elev – 15 318 lei), iar pe locul trei se află Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” (23,96 milioane de lei pentru 1 745 de elevi, suma per elev – 13 730 de lei).

În documentele de mai jos vedeți ce sume sunt alocate pentru toate școlile primare, gimnaziile și liceele din Chișinău.

1-1.jpg

1-2.jpg

1-3.jpg

1-4.jpg

1-5.jpg

Sursă documente: parinte.md

Text: diez.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Includerea în această listă nu constituie aprobarea UNICEF; cu toate acestea, acestea sunt instrumente digitale recunoscute și utilizate pe scară largă. În timp ce există un produs de bază gratuit, unele instrumente au opțiuni plătite pentru conținut / funcționalități suplimentare.
   • Această listă nu este în niciun caz cuprinzătoare - există mai multe platforme deținute de guvern care se ocupă de studenții sistemelor de învățământ public și de multe instrumente locale și regionale.
   • Această listă va fi actualizată pe măsură ce situația evoluează.
   • Părinții și îngrijitorii ar trebui să:
   o Fie implicați activ în procesul de educație a copiilor. Utilizați tehnologia ca un ingredient al unei experiențe de învățare care include interacțiunea umană, recunoscând că tehnologia nu poate înlocui profesorii sau prezența și îndrumarea părinților. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii mai mici.
   o Protejați datele copiilor. Părinții și îngrijitorii ar trebui să verifice resursele digitale pe care le accesează copiii și să le evite pe cele care nu par sigure sau care necesită informații personale detaliate.
   Platforma Descrierea Limbă Țara Link African Storybook Acces deschis la manualele de imagini în 189 de limbi vorbite în conținutul african. Multiple Multiple: Africa https://www.africanstorybook.org/ Akelius Platforma de învățare a limbilor străine, cu accent pe studenții fără alfabetizare de bază în limba lor maternă care trebuie să învețe o a doua limbă (ex. Refugiați, migranți). Greacă, Engleză, Franceză, Suedeză Multiple https://play.google.com/store/apps/details?id=de.akelius.university.mobile.languageapplication&hl=en_US


   https://www.akelius.com/en/language-course Alison Cursuri online gratuite. Engleză, Spaniolă, Franceză, Italiană, Portugheză Multiple: SUA, Spania, Franța, Italia, Brazilia. https://alison.com/ Bolo Aplicație pentru sprijinirea alfabetizării. Multiple. India https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.seekh&hl=en_US Coursera Cursuri online predate de instructori de la universități și companii recunoscute. Engleză Multiple https://www.coursera.org/ Duolingo Aplicație de învățare a limbilor străine Multiple Multiple https://www.duolingo.com/ Edpuzzle Edpuzzle este o platformă pentru implicarea studenților folosind videoclipuri, prin instrumente simple de editare. Găsiți un videoclip, adăugați întrebări și atribuiți-l clasei. Multiple SUA https://edpuzzle.com/ EdX   Engleză Multiple https://www.edx.org/ EkStep An open learning platform with a collection of learning resources in literacy & numeracy. Engleză Multiple https://ekstep.in/ Funzi Serviciul de învățare mobil care acceptă predarea și instruirea pentru grupuri mari. Multiple, inclusiv: Engleză, Rusă, Suedeză Multiple https://www.funzi.fi/ Global Digital Library Promovează educația timpurie prin punerea la dispoziție a cărților digitale și a altor materiale de citit disponibile în mai multe limbi. Multiple Multiple https://www.digitallibrary.io/ Gooru Utilizează tehnologia pentru a evalua cunoștințele și abilitățile de bază ale elevilor și apoi creează călătorii de învățare individualizate, oferind materiale de învățare și evaluare iterativă prin intermediul Navigatorului său de învățare. Engleză SUA, India http://gooru.org/about/mission.html Kaltura Kaltura încearcă să facă educația mai interactivă, antrenantă și mai accesibilă. Profesorii și studenții pot crea cu ușurință, încărca, edita, gestiona, publica, descoperi și livra videoclipuri pe orice dispozitiv. Multiple Multiple https://corp.kaltura.com/solutions/education/ Khan Academy Cursuri online gratuite. Multiple Multiple https://www.khanacademy.org/ Kolibri Platforma de învățare digitală cu sursă deschisă, proiectată pentru comunități cu resurse limitate, capabile să funcționeze offline. Multiple Multiple https://learningequality.org/kolibri/ Let’s Read Depozit digital de povești multilingve pentru copii.
   Platforma de învățare și gestionare a datelor care oferă acces la educație suplimentară prin tehnologie mobilă și dezvoltare și distribuție de conținut digital localizate în Africa de Sud. Multiple Cambodia și Mongolia https://asiafoundation.org/what-we-do/books-for-asia/lets-read/ Moodle Platforma de învățare concepută pentru a oferi educatorilor, administratorilor și cursanților un sistem integrat pentru a crea medii de învățare personalizate. Multiple Multiple https://moodle.org/ Open Learning Exchange (OLE) Ghana OLE Ghana a lucrat la mai multe inițiative cu Ministerul Educației pentru a sprijini utilizarea tehnologiei profesorilor și studenților. Engleză Ghana http://www.oleghana.org/index.php?option=com_sppagebuilder&view=page&id=1&Itemid=437 Rumie Instrument și conținut de educație digitală gratuit care permite învățarea pe tot parcursul vieții pentru comunitățile din lumea întreagă. Engleză Multiple https://rumie.org/ University of the People Universitate online non-profit, acreditată americană, dedicată deschiderii accesului la învățământul superior la nivel global. Engleză Multiple https://www.uopeople.edu/ Ustad Mobile Accesați și partajați conținut educațional offline. Engleză Multiple https://www.ustadmobile.com/lms/ Worldreader Oferă acces gratuit la o mare bibliotecă de cărți și povești digitale care pot fi accesate prin dispozitive mobile. Multiple Multiple https://www.worldreader.org/ unicef.org
  • julia122997
   De julia122997
   Măsura va fi aplicată și în perioada 5-8 martie, atunci când elevii vor fi în vacanţa de primăvară. Totodată, pe fundalul creșterii numărului îmbolnăvirilor de gripă, infecții respiratorii acute și apariția riscului de coronavirus, Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău a emis o circulară în grădinițe prin care a solicitat sporirea măsurilor de igienizare a încăperilor. Iar pentru a evita îmbolnăvirea copiilor, în instituțiile de învățământ preșcolar nu vor fi organizate manifestații în masă. Astfel, matineele de primăvară vor fi amânate.
   tvc.md
  • julia122997
   De julia122997
   Copiii nu vor avea dreptul să se folosească de dispozitive în timpul lecțiilor.
   „Cer ca de la 1 septembrie să fie reglementat accesul elevilor cu telefoane în timpul orelor, iar pentru asta să fie pregătite spații sigure de depozitare”, a declarat Chicu.
   Totodată, el a mai anunțat că, în 2020, suma destinată educației a crescut cu aproximativ 1 miliard de lei.
   „E necesară evaluarea activității instituțiilor de cercetare și a universităților, în special a eficienței administrării bunurilor ce sunt în gestionarea lor. Practica învățământului dual trebuie susținută și construite parteneriate cu antreprenorii”, a mai precizat premierul.
   În cadrul ședinței Colegiului lărgit al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, prim-ministrul s-a referit și la deficitul de manuale în școli și inofensivitatea acestora, la calitatea educației în instituțiile de învățământ superior, la necesitatea creșterii eficienței investiției banilor publici în cercetare și intenția Guvernului de a susține infrastructura Centrelor de tineret.
   cotidianul.md
  • julia122997
   De julia122997
   Cei doi copii ai ducilor de Cambridge și colegii lor de la școala Thomas’s Battersea au parte de un prânz de invidiat, de la chili fără gluten și pui crescut în aer liber, la foietaj cu praz.
   În meniu este inclusă întotdeaună o sursă de proteină, legume, carbohidrați și pește pentru a asigura elevilor o dietă echilibrată.
   Vinerea a fost declarată „zi fără carne”, iar cei mici servesc burgeri de pește, risotto și pizza, precum și panini cu brânză și roșii.
   Legumele oferite micuților sunt organice și sunt servite alături de preparate precum escalop de pui fript cu miere, lămâie și usturoi, sau cârnat de porc cu ceapă, ierburi proaspete și sos.
   George, în vârstă de 6 ani, și Charlotte, de 4 ani, pot, dacă doresc, să aleagă un meniu fără gluten și preparate fără lactate precum falafel cu mazăre și mentă, chutney de mango sau tagine de măsline și linte.
   La gustarea de dimineață, copiii se bucură de lapte organic, suc proaspăt de fructe, prăjituri de orez și pâine prăjită.
   Deserturile oferite elevilor sunt formate din jeleu vegetarian din suc proaspăt de fructe, smoothie de banane, căpșuni și zmeură și tartă de mere cu înghețată.
   Majoritatea ingredientelor folosite sunt proaspete, organice, iar preparatele se schimbă în fiecare sezon, cu „mese mai substanțiale odată cu răcirea vremii”.
   Prestigioasa școală se mândrește că le oferă elevilor săi mese proaspete, sănătoase și pline de nutrienți. Chefii evită să folosească alimente procesate, aditivi și grăsimi hidrogenate.
   unica.ro
 •