Aproape 200 de instituţii de învăţământ din Chișinău au intrat deja în renovare


  Aproape 200 de instituţii de învăţământ din Capitală au intrat în reparaţie. Anul acesta, în premieră, autorităţile au alocat bani pentru reparaţia tuturor blocurilor sanitare din grădiniţe şi pentru toate bucătăriile din şcoli. Managerii instituţiilor recunosc că banii alocaţi nu vor fi suficienţi şi că vor avea nevoie şi de ajutorul părinţilor. 

ремонт в школе.jpg

Odată cu încheierea anului de studiu în şcolile din Chişinău a început reparaţia. La Liceul Teoretic Lucian Blaga anul acesta vor fi efectuate mai multe lucrări de renovare. Tot aici va fi reparată bucătăria şcolii, care nu a mai fost renovată din anii 90. Directoarea instituţiei spune că tencuiala cădea în cap, iar bucătăresele se împiedicau de linoleumul rupt. 

"Problemele majore care erau aici ţineau de electricitate pentru că săreau siguranţa şi ardeau toate firele şi nu putea să întreţină toată tehnică învechită care era", a spus directorul Liceului Teoretic "Lucian Blaga", Valentina Olaru.

Pentru toate lucrările de renovare Direcţia Educaţie a oferit instituţiei 500 de miii de lei. Directoarea recunoaşte că banii nu sunt suficienţi, aşa că reparaţia în toate sălile de studii nu este posibilă fără ajutorul părinţilor.

"Sălile de clasă sunt reparate. O parte din ele sunt reparate cu ajutorul părinţilor, o parte din bani îi oferă Direcţia Educaţie a sectorului Râşcani", a spus directorul Liceului Teoretic "Lucian Blaga", Valentina Olaru.

Şi în grădiniţe e mare forfotă. La instiuţia preşcolară numărul 137 se lucrează la turaţii maxime. Muncitorii susţin că folosesc doar materiale ecologice.

Directoarea afirmă că instituţia nu a mai fost reparată din anii 90.

"S-au schimbat geamurile, firele de electricitate, s-a dat toată tencuiala jos, cât în dormitor, cât sălile de clasă, atât şi în WC-uri", a spus directoarea grădiniţei 137, Ana Guţu. 

Potrivit Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport, din 159 de grădiniţe 34 şi-au închis deja uşile pentru a intra în reparaţie capitală. Anul acesta pe lângă cele 41 de milioane alocate pentru reparaţii, în premieră au fost oferite 25 de milioane de lei pentru renovarea blocurilor sanitare şi alimentare din toate grădiniţile din Capitală. Totodată vor fi reparate şi bucătăriile şcolilor.

"Vom reuşi să facem aceste reparaţii ca atunci când se întorc copiii din vacanţă să putem să le oferim noi condiţii", a spus şeful Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport din sectorul Râşcani, Andrei Păvăloi.

Autorităţile dau asigurări că reparaţiile din toate instituţiile de învăţământ vor fi efectuate în termenele stabilite.

prime.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, preturile de sector vor stabili locațiile unde producătorii agricoli din oraşele şi satele (comunele) din componenţa municipiului Chişinău îşi vor putea comercializa producţia, cu respectarea măsurilor de prevenire și diminuare a răspândirii virisului COVID-19, transmite diez.md.
   Producătorii agricoli vor putea comercializa legume, fructe şi altă producţie agricolă, în baza autorizaţiilor de funcţionare eliberate de preturile de sector şi a documentelor corespunzătoare de însoţire.
   De asemenea, autorităţile vor asigura în locaţiile stabilite condiţii sanitare pentru desfăşurarea comerţului.
   diez.md
  • victoriaaxentii
   De victoriaaxentii
   Dragi mamici, cine cunoaste o gradinita privata in zona Telecentru ? 
   am plecat de  la Alba ca Zapada . rusine nu au. cer bani pentru ca stam acasa in pandemie. si nu ca asa, dar cu santaj.
   astept propuneri . multumesc
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Astfel, ca şi majoritatea ţărilor europene, începând cu ora 03:00, în Moldova acele ceasornicului vor fi date cu o oră înainte, transmite Știri.md. 
   Astfel ora 03:00 va deveni ora 04:00, ceea ce înseamnă că moldovenii vor dormi cu o oră mai puțin.
   Moldova practică trecerea la ora de vară şi de iarnă de două ori pe an, primăvara şi toamna, începând cu anul 1979, pentru a utiliza optimal lumina firească şi pentru a reduce iluminarea artificială. 
   La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat pentru anularea schimbării orei în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021. 
   știri.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   „Venim cu recomandări către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de a fortifica măsurile de igienizare în cadrul instituțiilor educaționale. Vreau să atenționez managerii instituțiilor de învățământ nu doar să informeze copiii privind aceste măsuri, ci și să asigure organizarea acestui proces – să existe săpun și apă.
   Atunci când blocul sanitar se află afară și ne dăm bine seama că nu există apă caldă, să existe toate dispozitivele corespunzătoare pentru a asigura dezinfectarea mâinilor copiilor. Informarea copiilor este și responsabilitatea părinților, dar solicităm respectuos să se implice și cadrele didactice”, a menționat ministra.
   Un studiu realizat de Platforma Copiilor, prezentat în martie 2018, ilustrează o situație îngrijorătoare: chiar dacă 90% dintre copiii intervievați spun că există lavoare unde pot să-și spele mâinile, 70% dintre aceștia menționează că rar există sau niciodată nu există săpun. De asemenea, 75 la sută dintre respondenți au menționat că la WC nu există niciodată hârtie igienică și că mirosul este foarte urât.
   În ultimele 24 de ore, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 12 cazuri suspecte de infectare cu COVID-19, dintre care zece adulți și doi copii. Pacienții sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.
   Pentru a reduce riscul infecției, respectați următoarele reguli: 

   suntparinte.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, transmite Știri.md.
   „Fac un îdemn către părinți. Sunt și eu mamă, am și eu doi copii. Vacanța nu presupune lăsarea copiilor fără supraveghere.
   Solicităm responsabilitatea față de copii.
   Evităm autotratamentele , să apelăm telefonic 112” a declarat ministra Sănătății.
   În total, în Republica Moldova avem 3 cazuri pozitive de coronavirus.
   știri.md
   Детские сады, школы и университеты в Молдове закрываются
   Детские сады, школы и университеты в Молдове будут закрыты с завтрашнего дня, 11 марта, как минимум на одну неделю
   Об этом заявила министр здравоохранения Виорика Думбрэвяну, сообщает stiri.md
   "Я сама мама, у меня двое детей. Каникулы не означают, что детей можно оставлять без присмотра. Прошу проявить ответственность по отношению к детям. Следует избегать самолечения, в случае необходимости необходимо звонить в 112", - сказала Думбрэвяну. 
   Отметим, что сегодня в Молдове подтверждено еще два случая коронавируса. Речь идет о мужчине и женщине, вернувшихся из Италии.
   point.md
 •