Ajută laptele praf, să doarmă bebelușul mai bine?


    Idea de a da lapte praf sau solide, înaintea somnului de noapte a bebelușului, pentru a-l ajuta să doarmă mai bine, este una învechită și dezmințită de noile studii medicale din domeniu.

Nu este o idee bună spun specialiștii, citați de kellymom.com.

 

În primul rând, nu e nici o dovadă că acest lucru va ajuta la îmbunătățirea somnului celui mic. Mai mult decât atât, unii bebeluși ar putea dormi chiar mai rău din cauza durerilor de burtică provocate de aceste alimente, îndeosebi dacă e mai mic de 6 luni.

 

56571644b6b90_alaptaremamabebelus.jpg

 

Două studii au arătat că introducerea solidelor în alimentație nu a avut ca rezultat ameliorarea somnului. Nici o diferență remarcabilă nu a fost notată în somnul copiilor care nu au primit lapte praf și solide înainte de somn și cei care au primit.

 

În al doilea rând, laptele praf și solidele vor suprasolicita sistemul digestiv al bebelușului, întrucât sunt mai greu asimilabile decât laptele matern. Laptele praf este mai greu digerat, de aceea și bebelușii hrăniți cu formula cer să fie hrăniți mai rar decât cei alăptați.

 

Acest lucru poate suna tentant, însă cu siguranță nu ne dorim acest lucru pentru bebelușii noștri atunci când laptele matern este disponibil și reprezintă, totuși, cea mai bună hrană pentru bebeluș.

 

Introducerea solidelor prea devreme în alimentația bebelușului presupune și anumite riscuri, printre care: afecțiuni digestive, obezitate, intoleranță la anumite alimente etc.

 

Studii recente sugerează că perioadele mai lungi de somn ale bebelușului sunt asociate cu o creștere a riscului de moarte subită (SMS). Afirmații în acest sens a făcut și renumitul antropolog James McKenna.

 

Mulți alți specialiști spun că perioadele lungi de somn nu sunt naturale pentru copii mici, iar trezirile dese pe timp de noapte par să aibă un rol protectiv împotriva sindromului de moarte subită la bebeluși. Acest subiect necesită, desigur, să mai fie cercetat, în mod sigur, însă, părinții ar trebui să se gândescă mai bine, atunci când vor să fac manipulări ale regimului de somn al celui mic.

 

Câteva precizări cu privire la obiceiul de adăugarea a cerealelor direct în sticluța cu lapte:

 

Medicii nu recomandă în nici un caz să adăugați cerealele direct în sticla cu lapte, decât dacă este un caz special legat de o condiție medicală deosebită.

 

- riscul de sufocare este ridicat.

 

- cerealele reduc din cantitatea de lapte in sticlă (adaugă carbohidrați și diluează densitatea nutrienților), respectiv bebelușul ar putea să nu primească doza de lapte necesară creșterii sale.

 

- bebelușul primește o înaltă cantitate de calorii, pe care nu este în stare să o stăpânească, astfel putând apărea probleme de greutate pe viitor.

 

Atât îngroșarea laptelui cât și diluarea acestuia sunt insistent nerecomandate de către medici. Mâncarea ideală pe care ar putea să o primească un bebeluș înainte de somn este laptele matern.

 

eumama.md
Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.