Admitere 2018: Numărul locurilor la buget în colegii și școli profesionale


  A început admiterea la colegii şi şcoli profesionale. De astăzi şi până în 11 august absolvenţii de gimnazii pot depune actele.

Depositphotos_25254775_l-2015-kompresirano-1280x640.jpg

Pentru anul de studii 2018 - 2019 sunt disponibile aproximativ 7.700 de locuri în şcolile profesionale din toată ţara, 90 la sută fiind la buget, transmite Știri.md cu referire la Publika.md. 

Iar la colegii vor putea fi admiși peste zece mii de elevi, dintre care aproximativ 7.300 la contract. 

La Colegiul pedagogic "Alexei Mateevici" din Capitală au apărut două calificări noi: asistent de educator şi conducător muzical. Larisa Stănilă a optat pentru prima specialitate. 

"- Ce calităţi trebuie să posede un educator? - Să fie exemplar, ca copiii mici să poată învăţa ceva bun de la el. Odată cu depunerea actelor este un nou început pentru tine. Da. Mi se schimbă viaţa", a menţionat  Larisa Stănilă, absolventă a gimnaziului.

Larisa a venit împreună cu bunica. Aşa o numeşte ea pe Valentina Mămăliga din satul Găleşti, raionul Străşeni, femeia care a luat-o în grijă de la patru ani, dar şi pe celelalte trei surori ale ei.

"Eu am văzut că ea are calităţi în domeniul pedagogiei. Eu socot că ea va fi un specialist bun", a precizat Valentina Mămpligă, profesoară satul Găleşti raionul Străşeni.

Colegiul pedagogic "Alexei Mateevici" oferă posibilitatea tinerilor de a studia la cinci specialităţi. Cea mai solicitată este învăţământul primar. Taxa pentru un loc la contract este de 5.000 de lei.

"285 de elevi total sperăm să înmatriculăm. Dintre care 126 la buget şi 159 cu taxă. Vor beneficia de burse nu numai cei care vor studia la buget dar şi cei care sunt înmatriculați cu taxă în funcţie de media notelor", a declarat  Victoria Bercu, directorul Colegiului pedagogic "Alexei Mateevici".

Admiterea a format cozi şi la Colegiul de Transporturi. Părinţii au avut mai mari emoţii decât copiii lor:

"Va fi bine dacă vom reuşi la buget, dacă nu, măcar la contract. Îmi fac griji, desigur. Cum să nu ne facem griji. Vrem să intre la colegiu".

Pentru unii, taxa de 8.500 de lei li se pare prea mare: "Traficul auto. 7.81 - Şi crezi că o să obţii un loc la buget? Nu ştim precis. Dacă nu vei obţine un loc la buget vei pleca în altă parte? Da, la liceu".

"Avem în jur de 150 de locuri la buget şi 360 de locuri la contract. Această taxă se achită în trei rate", a menţionat Boris Rusu, directorul Colegiului de Transporturi.

Viitorii elevi ai şcolii profesionale numărul 6 abia au depus actele, dar deja erau curioşi să vadă sălile unde vor studia.

În instituţiile unde nu se vor ocupa toate locurile din prima etapă de admitere se va desfăşura şi turul II. Acesta va începe din 15 august.

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   Bărbatul s-a prezentat la spital cu febră și dureri greu de suportat, la nivelul brațului stâng. Cu 12 ore înainte de debutul durerilor, acesta mâncase pește crud, scrie The New England Journal of Medicine.
   La consultul medical, doctorii au văzut că bărbatul avea o vezică (bășică) de 3,5/4,5 centimetri pe mâna stângă. Medicii de la Chonbuk National University Medical School l-au operat de urgență. Chiar și așa, leziunile de la nivelul pielii s-au transformat rapid în țesut necrotic. După 25 de zile, doctorii s-au văzut nevoiți să-i amputeze mâna, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
   Testele au scos la iveală că bărbatul fusese infectat cu Vibrio Vulnificus, o bacterie care trăiește în apa marină, din aceeași familie cu cea care provoacă holera. Se poate lua direct din apă sau din alimentație, cel mai des din pește crud. Stridiile sunt în special periculoase.
   Chiar dacă cazurile de infectare cu această bacterie sunt rare, multe cazuri rămân neraportate. În SUA, mor anual 100 de oameni din cauza acestei bacterii.
    
   digi24.ro
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Totuşi, potrivit primarului interimar al Capitalei mai este nevoie de 36 de milioane de lei pentru a fi duse la bun sfârşit.
   "Dacă este să să luăm pe categorii: pe foaia de titlu au fost 20 de milioane de lei, prin dispoziţia primarului din luna mai s-au alocat 25 de milioane de lei, astăzi voi semna o dispoziţie pentru distribuirea a încă 8,6 milioane pentru reparaţii prioritare în instituţiile de învăţământ şi 3,5 milioane de lei au fost alocate pentru iluminarea grădiniţelor", a spus Ruslan Codreanu, primarul interimar al Capitalei.
   Ruslan Codreanu a mai anunţat că două sau trei grădiniţe vor fi redeschise din data de 15 septembrie, deoarece muncitorii nu reuşesc să facă toate lucrările de reparaţie la timp.
   În anul 2015, pentru lucrările de reparaţie din grădiniţe s-au alocat 13 milioane de lei, iar în 2016, cu 700 de mii de lei mai puţin.
   Anul trecut, pentru instituţiile preşcolare, din bugetul municipal s-au cheltuit 15,4 milioane de lei.
   În total, în Chişinău sunt 159 de grădiniţe.
   publika.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   “La parinti la tara, e ceva normal sunt oameni si ei.”
   “Copilul acasa o sa stea buneii, ne descurcam daca trebuie. Nu noi decidem asa ca facem asa cum trebuie.”
   “La bunei, lucram si noi, nu avem posibilitatea sa stam toate zilele acasa. Daca se inchide asa este nevoie.”
   Aceasta femeie spune ca inca nu stie cum se va descurca in cele 9 zile cand gradinita va fi inchisa, dar crede ca va gasi o solutie.
   "Lucrez, o sa mearga cu mine la lucru sau va sta acasa daca voi avea cu cine sa o las, cu bunica sau bunelul. Cand copilul este la gradinita esti mai linistita.”
   De minivacanta se bucura cel mai mult copiii, care isi vor petrece timpul asa cum si-l doresc.
   “O sa ma joc si desene animate o sa privesc.”
   “O sa ma joc cu animalutele de la bunica.”
   “La tara, o sa ma joc.”
   Bugetarii vor sta acasa in perioada 25 august – 2 septembrie, urmand ca zilele de 28, 29 si 30 august sa fie recuperate ulterior. O decizie in acest sens a fost aprobata ieri la Guvern.
   PRO TV
  • Calandrella
   De Calandrella
   Știați că ea, de fapt, e prelucrată la temperaturi mici și nu se prăjește? Se servește imediat, cu diverse topinguri sau sosuri pentru înghețată, pudrate cu zahar praf, cu frișcă etc, informează Știri.md cu referire la Prime.md.
   prime.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Centrele vor fi create în comunități de către autoritățile publice locale și vor putea găzdui până la 12 copii. Serviciul va fi instituit pentru a preveni separarea copilului de familie, a marginalizării, a excluderii sociale și a instituționalizării acestuia.
   Copiii vor fi admiși în Centru în baza cererii părintelui sau a persoanei în grija căruia se află. În cadrul acestuia, copiii vor beneficia de servicii de alimentație, formarea deprinderilor de viață, dezvoltarea abilităților de comportament.
   Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, începând cu anul 2011, acest serviciu a fost dezvoltat și pilotat în municipiile Chișinău, Bălți și orașul Glodeni, unde au fost create șase astfel de Centre. Acestea sunt destinate mamelor solitare și familiilor în situație de criză.
   https://www.moldpres.md
 •