15 000 de fete cu vîrsta de 10 ani vor fi vaccinate opțional pentru a preveni cancerul de col uterin


  15.000 de fete cu vârsta de 10 ani din Republica Moldova vor fi vaccinate opțional cu vaccinul cvadrivalent Gardasil. În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi, 5 decembrie curent, campania de vaccinare împotriva Papilomavirusului uman (HPV) din cadrul programului GAVI pentru anii 2017-2018, care se va  desfășura  la nivel național începând cu luna decembrie 2017.

18157591_1904333926518844_4423004818502962789_n.jpg

Această acțiune va oferi oportunitatea de a proteja fetele adolescente împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai răspândit tip de cancer determinat de HPV.  Pentru ca vaccinul să aibă eficiență maximă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale. În Republica Moldova, vor fi vaccinate benevol fetele care s-au născut în 2007. Acestea urmează să fie vaccinate gratuit, în instituțiile ce acordă asistență medicală primară.

Cursul integral de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de cel puțin 6 luni între ele. Fetele, născute în anul 2007, la care nu se va reuși inițierea vaccinării în decembrie 2017, vor avea posibilitatea de a fi vaccinate cu prima doză de vaccin Gardasil la începutul anului 2018. Cea de a doua doză de vaccin   va fi administrată începând cu luna iunie 2018. În aprilie-mai 2018 va fi inițiată vaccinarea cu prima doză de vaccin Gardasil a fetelor născute în anul 2008, urmând să fie cuprinse cu cea de a doua doză în lunile octombrie-noiembrie 2018.

„Prevenirea cancerului cervical este o prioritate stringentă pe agenda Guvernului și ne-am asumat sarcina de a implementa programul de vaccinare anti-HPV, care este unul absolut necesar, reieșind din numărul mare de îmbolnăviri de această maladie și decese în țara noastră.  Studiul de cost-eficiență realizat la acest capitol estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi pentru tratamentul cancerului de col uterin”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

La rândul său, Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova a menționat că: „OMS recunoaște faptul că problema cancerului de col uterin și a altor boli cauzate de HPV reprezintă o problemă globală de sănătate publică și reiterează recomandarea sa privind introducerea vaccinului împotriva HPV în programele naționale de imunizare. Sunt sigur că datorită eforturilor comune de astăzi, vom putea salva mâine mii de vieți ale femeilor.”

Până a fi  licențiate și distribuite pe piață, acestea au fost testate timp de aproximativ 15 ani, în cadrul unor studii clinice importante. Vaccinul anti-HPV a fost introdus în calendarul imunizărilor de rutină pentru fete în 74 de țări (inclusiv 33 de țări din regiunea europeană a OMS). În rezultat, în țările respective numărul cazurilor de cancer uterin a fost redus drastic, iar vaccinul anti-HPV a fost declarat de OMS drept măsura cea mai eficientă și modernă de reducere a riscurilor cancerului colului uterin, de rând cu screeningul.     

În Republica Moldova, în anii 2010-2016, în medie anual se înregistrau aproximativ 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și circa 170 de decese cauzate de această maladie. În țara noastră din cauza cancerului de col uterin în medie decedează o femeie la fiecare 2 zile.

Pentru o mai bună informare și sensibilizare a populației și lucrătorilor medicali, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMP) și Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), realizează o serie de acțiuni, inclusiv o campanie de informare și instruiri ale cadrelor medicale pentru o informare corectă despre această inițiativă de menținere a sănătății publice.

Mai multe informații despre campania de vaccinare anti-HPV pe pagina oficială CNSP:http://cnsp.md/index.php/vaccinarea-hpv/

facebook.com

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • maria981s
   De maria981s
   Anti-vaxxerii operează pe Facebook în grupuri închise, unde membrii noi trebuie aprobaţi dinainte de către un moderator. Prin filtrarea oamenilor cu acces la grup, aceştia pot răspândi ştiri false fără vreo barieră sau cineva care să-i conteste. Grupurile au peste 100.000 de membri și zilnic se primesc noi membri.
   Experții din domeniul sănătăţii au făcut apel la Facebook să facă ceva pentru a contracara aceste „camere de ecou”. Dr. Wendy Sue Swanson, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, a declarat pentru cotidianul The Guardian că „Facebook trebuie să acorde prioritate în a aborda ameninţările la adresa sănătăţii umane atunci când sunt răspândite informaţii false şi dezinformare. Nu este vorba doar despre propria vătămare, ci şi de punerea în pericol a unei comunităţi”.

   Swanson s-a întâlnit recent cu reprezentanţi Facebook şi şi-a expus punctul de vedere. „Părinţii merită să ştie adevărul. Dacă li se oferă ceva care nu este adevărat, aceştia vor deveni mai anxioşi şi fricoşi, existând posibilitatea să-şi schimbe viziunea asupra vaccinurilor. Asta este periculos”, a mai adăugat dr. Wendy Swanson.
   Fiona O’Leary, activist şi combatant al pseudo-ştiinţei, a cerut şi ea gigantului tech să blocheze grupurile anti-vaccin. „Dacă nu doresc să închidă aceste grupuri, aş vrea măcar să văd un sistem de control de la Facebook care să elimine dezinformarea care afectează sănătatea copiilor”, a declarat ea.
   Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția asupra acestor grupuri de antivacciniști de pe Facebook, care enumeră „ezitarea vaccinului” – reticența vaccinării – ca una dintre primele 10 amenințări la adresa sănătății globale în 2019. OMS arată o creștere de 30 % a cazurilor de rujeolă la nivel mondial, o boală extrem de contagioasă care poate provoca surzenie, inflamația creierului, pneumonie și moartea, în special la copii.

   Dr. Noni MacDonald, profesor de pediatrie la Universitatea Dalhousie din Halifax, Canada, și care a lucrat la OMS în domeniul imunizării, se întreabă de ce Facebook nu se supune la aceleaşi controale privind răspândirea informaţiilor false precum companiile de medicamente. „Când o companie de medicamente îşi promovează un nou medicament în mass-media tradiţionale, aceasta nu va spune ceva fals, pentru că riscă să fie acţionată în justiţie. De ce aici este diferit? De ce este permis acest lucru?”, a declarat aceasta.
   Paradoxal, deşi există numeroase grupuri de antivacciniști pe Facebook, fondatorul platformei Mark Zuckerberg şi soţia acestuia, Priscilla Chan, finanțează activ un efort în valoare de 3 miliarde de dolari pentru a s „vindeca toate bolile”. Una dintre misiunile principale ale iniţiativei este de a dezvolta noi vaccinuri. Facebook s-a angajat din ce în ce mai activ în combaterea dezinformării care provoacă „rău în lumea reală”. Cu toate astea, în ciuda riscurilor pentur sănătate, propaganda anti-vacciniştilor nu este în prezent tratată ca o încălcare a regulilor de conţinut ale Facebook.
   tabu.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cazurile suspecte și confirmate sunt înregistrate în raioanele: Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești și Cantemir.
   În prezent, cazurile suspecte sunt în proces de investigare. Totodată, pacienții bolnavi de rujeolă sunt izolați și se află sub supravegherea medicilor.
   Pe întreg teritoriul țării se menține Codul portocaliu de rujeolă. Astfel, până la începutul noului an școlar, toți copiii urmează a fi vaccinați. La fel, elevii care nu sunt vaccinați nu vor fi admiși în instituțiile de învățământ.
   De la începutul anului au fost înregistrate 171 cazuri confirmate de rujeolă. În luna august, numărul cazurilor a crescut semnificativ. În ultimii zece ani, în Republica Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.
   Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Boala se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.
   Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.
    
   moldpres.md
 •