10 semne că ești un părinte prea dur


    Toți părinții au dileme atunci când vine vorba de disciplinarea celor mici. Câteodată unele soluții sunt bune, alteori pot fi prea dure. Iată 10 semne că ești un părinte prea strict:

Ai prea multe reguli

 

Când le impui prea multe reguli copiilor tăi, le va fi foarte greu să țină cont de toate sau chiar ție îți fa fi greu să le ai în vedere tot timpul. Specialiștii psihologi recomandă să păstrezi un număr mai mic de reguli, însă să le iei mereu în vedere atunci când sunt încălcate. De asemenea, stabilește și consecințele necesare pentru fiecare regulă impusă.
55cc75f981d0f_Potisanutipilacopilultau300x300.jpg
Amenințările tale sunt exagerate

 

Când ești nervoasă este foarte ușor să îți ameninți copilul că îi vei distruge toate jucăriile sau că îl vei da afară din casă, de exemplu. Însă dacă el spune ”bine” nu ai ce să faci decât să dai înapoi, iar acest comportament nu face decât să întărească atitudinea copilului.

 

Îi bați la cap în permanență

 

Un părinte este văzut ca prea strict dacă tot timpul nu face decât să-și bată copiii la cap, să le reamintească ce au de făcut sau să-i urmărească la orice pas. Nu uita să îi și înveți lucruri noi și să petreceți timp distrându-vă împreună.

 

Când copilul nu îți spune ce simte

 

Un copil poate să facă ceea ce îi spune un părinte, însă dacă te exclude din universul său, înseamnă că ești un părinte prea dur. Este important ca micuțul tău să știe că poate vorbi cu tine în siguranță despre ceea ce îl sperie sau îi displace.
55cc761768d6e_img_1007551_thumbs_600x400_795501.jpg
Ești prea rece

 

Nu este o problemă majoră să fii o mamă dură – în limitele normale –, ci problemele mai mari apar atunci când tu nu ești și deschisă emoțional către copiii tăi.

 

Le interzici totul copiilor tăi

 

Când nu ești de acord cu un comportament al lor, nu ar trebui să le interzici să facă orice. Ci spune-le copiilor tăi ce nu ți-ai dori să se întâmple (de exemplu îți este teamă că se vor lovi făcând un anumit lucru) și lasă-i pe ei să ia această decizie. Nu uita să menționezi și consecințele – spre exemplu, pe viitor îi vei urmări cu mai multă atenție din cauza acestor griji.

 

Doar tu faci asta

 

Este important să discuți și cu alți părinți cu copii de vârste apropiate. Dacă afli că tu ești singura mamă ce face un anumit lucru – sau care le interzice un anumit lucru copiilor săi – s-ar putea să fii un părinte prea dur.

 

Nu le acorzi destul timp

 

Atunci când le spui copiilor să facă ceva anume, mai ales dacă este vorba de un lucru dificil, nu-i lăsa doar de capul lor, ci fii alături de ei ca pe viitor să se descurce și fără ajutorul tău, fără să le fie teamă că vor greși.
55cc76a24935e_sfatulparintilorroconflictparinticopiidreamstimecom_350x250.jpg
Lași impresia că dragostea ta este condiționată

 

Nu ar trebui să-i spui copilului tău că îl iubești doar atunci când ia note mari sau când își face curat în cameră, altfel va înțelege că doar atunci este dorit în familie și nu când se întâmplă să facă și rele.

 

Nu îi acorzi șansa să își spună punctul de vedere

 

Regulile sunt importante pentru un copil, ca acesta să crească disciplinat și ascultător. Însă dacă te impui de fiecare dată și el nu are ocazia să își exprime părerea, e un semn că ești un părinte prea dur.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.