1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit


    1 student din 3 renunţă la facultate pentru că, spun profesorii, tinerii români sunt debusolaţi în legătură cu viitorul lor.

b1a010a798caeece31885dee5a6c2285.jpg

Mulţi aleg o şcoală la întâmplare, unde pot intra uşor, însă pe parcurs realizează că nu le place ce studiază, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

În încercarea de a reduce abandonul, multe universităţi organizează şcoli de vară, astfel încât elevii de liceu să vadă din timp ce îi aşteaptă.

300 de elevi din ultimii ani de liceu din România, dar şi din Republica Moldova se vor juca de-a studenţii la Timişoara timp de două săptămâni. Participă la cursuri, stau în cămin şi se implică în acţiunile organizaţiilor studenţeşti.

Elev: “Este un preview pentru facultate. La admitere o să am o probă de chimie şi mă ajută foarte mult pentru că văd pe viu cum funcţionează o reacţie. Una e să o pui pe foaie, alta e să o vezi pe viu”.

Iulia, în schimb, nu s-a hotărât încă ce să aleagă dintre medicină şi biochimie.

Elevă: ”Îţi arată exact ce poţi să faci pe viitor şi poţi să experimentezi totul, e perfect”.

Potrivit unui studiu făcut de “Alianţa Naţională a Studenţilor din România″, în care au fost analizate 25 de universităţi de stat, din cele 49, media de abandon este de 36%. Cifra ne situează printre ţările codașe din Uniune la capitolul educaţie.

Fenomenul ar putea fi stopat, dacă ar exista şi la noi consilieri de cariera în licee, care să îi îndrume pe elevi. Tocmai de aceea, multe universităţi organizează aşa zisele şcoli de vară.

Ovidiu Bolodor, preşedinte Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest: “Are ca scop principal stoparea abandonului şcolar. 

Îi ajută în sensul în care ei pot să se gândească dacă sunt potriviţi pentru acea facultate sau nu”.

Laura Pitulice, lector Universitatea de Vest: “Se întâmplă ca pentru unii dintre ei să nu corespundă ce şi-au ales, şi atunci fie părăsesc disciplină, facultatea, fie pur şi simplu se redistriubue sau aleg să facă altceva”.

La Iaşi, peste 150 de studenţi de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza simulează interviuri cu nişte consilieri de orientare profesională.

Studentă: “Aici ne învaţă lucruri utile, cum să faci un CV, o scrisoare de motivaţie”.

Alma Andrei, consilier în carieră: “E normal să fie dezorientaţi dacă în timpul facultăţii nu participă la evenimente extracuriculare care să îi facă să aibă încredere că pot intra pe piaţa muncii”.

La finalul cursului, tinerii vor primi o recomandare din partea universităţii pentru primul loc de muncă.

protv.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.