1 Aprilie - Ziua Păcălelilor


    Ziua Păcălelilor are origini îndelung disputate, istoricii considerînd că obiceiul farselor este o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întîmpinare a Anului Nou şi ulterior a primăverii.

1 Aprilie - Ziua păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întîlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul XVI.Ziua de 1 aprilie stârneşte zâmbete şi râsete, aduce voie bună şi chicoteli în toată regula, testează răbdarea şi ingeniozitatea unei persoane, aduce scurte momente de stânjeneală. Poate că nu a fost declarată în mod oficial zi de sărbătoare, însă cu siguranţă ziua de 1 Aprilie este o zi memorabilă, celebrată în mai multe ţări ale lumii ca Zi a Păcălelii.

 

Cum au început oamenii să păcălească şi să se lase păcăliţi?

 

Nu se cunosc cu exactitate originile zilei de 1 aprilie, însă presupunerile şi teoriile au luat forme variate.

 

Ziua Păcălelilor este asociată cu sosirea târzie a primăverii la începutul lui aprilie. Însăşi natura joacă feste, “păcălind” oamenii cu schimbări bruşte şi capricioase ale vremii.Cu toate acestea, obiceiul de a păcăli datează din perioada romanilor, fiind inclus în cadrul serbarilor Hilaria pe care romanii le organizau pe 25 martie. Râzând şi glumind, romanii celebrau echinocţiul de primavară şi instalarea primăverii.

O altă ipoteză, acceptată de majoritate, susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Până la 1752, Marea Britanie a refuzat să accepte noul calendar. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

 

Conform unei alte teorii speculative, Ziua Păcălelilor ar avea de fapt legătură cu Festivalul hindus Holi, festival ce are loc la finele lui martie şi reaminteşte anual de victoria asupra răului. În zilele de sărbătoare ale festivalului, s-a păstrat obiceiul de a aprinde un foc mare, purificator.

 

Evreii atribuie o origine biblică acestei zile, legând-o de Noe care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute în mod greşit uscat după ce apele au început să se retragă de pe uscat pe 1 aprilie.

 

O altă variantă este legată de răstignirea lui Iisus Hristos, care se spune că după ce a fost condamnat la moarte, a fost trimis de la Anna la Caiafa, apoi la Pilat, apoi de la Pilat la Herod şi invers, răstignirea având loc la 1 aprilie.Unde s-a dat startul păcălelilor?

 

Indiferent de unde se trage, ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întîi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste ocean şi apoi pe tot globul.

 

În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit "poisson d'Avril" (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al "Peştilor". Ziua Păcălelilor este sărbătorită în Franţa prin cadouri constând fie în felicitari cu peşti, fie în bomboane de ciocolată în formă de peşte.

 

Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit "noddy" şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.

 

În Scoţia, acestuia i se spune "April qowk" sau "April cuckoo"(cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

 

Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia.

 

În Spania, celor păcăliţi de 1 Aprilie li se atribuie epitetul de "nătărăi".

 

Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie "Ziua păpuşilor", sau "Ziua bucuriei celor mici", cărora le oferă în dar păpuşi.

 

Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină - Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de "Dia de los inocentes" (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi 1 aprilie.

 

La început, în Mexic, “Dia de los inocentes" era ziua în care creştinii îi plângeau pe copiii măcelariţi de Herod. În timp, semnificaţia celei mai nefericite zile a evoluat de la tristeţe la veselia păcălelilor.

 

În Iran şi în unele părţi din India, Ziua Păcălelilor ("Sizdah Bedar") are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz).

 

La noi, farsele de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Păcălelile practicate de 1 aprilie variază de la cele simple, de genul, "Ţi s-au murdărit pantofii" la cele foarte elaborate, la care unul sau mai mulţi membri ai familiei sau prieteni "lucrează" mai multe zile.

 

Cele mai celebre păcăleli făcute de-a lungul timpului

 

În 1993, primăria oraşului Koln (Germania) le-a făcut o farsă celor care practicau jogging în parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că tocmai a fost votată o lege, cărora dacă nu i se conformează, vor fi amendaţi. Gardienii spuneau că legea impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puţin. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veveriţele din parc, aflate în perioada împerecherii.

 

La 1 aprilie 1983, agenţia de stiri Associated Press anunţa că profesorul de istorie Joseph Boskin de la Universitatea din Boston a reuşit să stabilească originea "Zilei bufonului". El afirma că bufonul Kugel de la curtea Împăratului Constantin s-a lăudat că ar putea conduce Imperiul Roman la fel de bine ca şi stăpânul său. Acestuia i-a plăcut ideea şi i-a permis măscăriciului să se aşeze la cârma ţării o zi pe an, de 1 aprilie. Bufonul a decretat ca în acea zi să fie acceptate doar lucrurile absurde, dând astfel naştere tradiţiei păcălelilor. Difuzată de o agenţie de presă serioasă, ştirea a fost preluată de toată presa americană. Reporterul care-l intervievase pe profesorul Boskin a aflat, odată cu toţi cititorii, că a fost păcălit, după ce Universitatea din Boston a dat un comunicat de presă prin care îşi cerea scuze pentru glumă.

 

În anul 1950, o televiziune olandeză a anunţat că Turnul din Pisa s-a prăbuşit.1957. La BBC, în timpul emisiunii Panorama apare o ştire de trei minute în care se spune că într-o localitate din Elveţia au început să crească spagete în copac. Ştirea a fost atât de credibilă încât unii au cerut detalii legate de plantaţie şi de unde ar putea cumpăra puieţi.

 

1980. BBC a anunţat că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic. Informaţia a revoltat opinia publică britanică, o mulţime de cetăţeni exprimându-şi protestul în legătură cu această decizie. O parte dintre oameni au întrebat de unde se pot cumpăra bucăţi din vechiul Big Ben.

 

1995. Ziarul "Irish Times" anunţa că Disneyland negociează cu guvernul rus privind achiziţionare trupului lui Lenin în vederea expunerii lui, cu tot cu mausoleu, în parcul de distracţii din Paris.

 

1998. Revista "New Mexicans for Science and Reason" spunea într-un articol că autorităţile statului american Alabama intenţionează să schimbe valoarea numărului Pi din 3,14, pe care o considera "necreştină", în 3,0, "valoare conformă cu Biblia". Autorităţile din Alabama au început să fie bombardate cu scrisori şi telefoane de protest din toată lumea.

 

Şi vedetele au fost motiv de păcăleli. Site-ul muzical Wall of Sound publica în 1999 un articol conform căruia cântăreaţa Britney Spears are, de fapt, 28 de ani în loc de 17. Dezvăluirea venea după ce diva pozase provocator pentru coperta revistei Rolling Stone. Pentru a fi credibil, articolul era foarte "documentat". Spre exemplu era dezvăluit adevăratul nume al lui Spears era Belinda Sue Spearson, născută în West Baton Rouge la 7 august 1970, absolventă a liceului Robert E. Lee. Foştii colegi de clasă erau citaţi în articol pentru a confirma vârsta cântăreţei. Consecinţa? Sute de oameni au sunat la casa de discuri a lui Britney, pentru a se lămuri dacă povestea e reală sau nu.

 

Superstiţii legate de păcălelile de 1 aprilie

 

Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prînzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.

 

Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea şi ei ghinion.

 

Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.

 

Să te căsătoreşti la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfîrşitul vieţii.

 

Copiii născuţi la 1 aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viaţa.

 

Supranumita şi Ziua Păcălelilor, 1 aprilie este alături de 1 iunie şi una dintre zilele preferate ale copiilor, care încearcă în fiecare an să îşi păcălească părinţii şi profesorii.

 

Pentru cei cu simţul umorului dezvoltat şi cu un gust deosebit pentru farse, ziua de 1 aprilie este un prilej foarte bun de distracţie. Pentru cei cu mulţi “duşmani” sau prieteni glumeţi, s-ar putea să fie mai degrabă o zi în care să nu îşi dorească să iasă din casă.

 

După cum spunea Mark Twain, “ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Зачем столько серьёзного текста?!!!

Юморина и 1 апреля у меня связаны только с Одессой.

Парад, приколы...

Маски-шоу....

жаль, то что сегодня было в Одессе....

аля повешенный в крови Порошенко.

Значит жизнь такая(

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Зачем столько серьёзного текста?!!!

Юморина и 1 апреля у меня связаны только с Одессой.

Парад, приколы...

Маски-шоу....

жаль, то что сегодня было в Одессе....

аля повешенный в крови Порошенко.

Значит жизнь такая(

Люди всегда шутят над тем, что наболело.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.