În Moldova sunt peste 140 de mii de cupluri infertile


  Tot mai multe cupluri din Moldova recurg la procedura de fertilizare in vitro. Specialiștii spun că motivul infertilității ar fi modul nesănătos de viață pe care îl duc oamenii, stresul, dar și vârsta târzie la care aceștia decid să facă un copil.

   

v1gew057fdpuh98-5188.jpg

Specialiștii afirmă că infertilitatea este una dintre bolile secolului. „Cauze pot fi diverse, dar cel mai frecvent este infecția urogenitală, care poate provoca la femei blocarea trompelor uterine, iar la bărbați inflamații cu afectarea calității spermei”, a spus Veceslav Moşin, profesor universitar.

Unele femei sunt nevoite să recurgă repetat la fertilizarea in vitro. Medicii spun că doar circa 40 la sută dintre proceduri au succes de la prima încercare. „Sarcina depinde în mare măsura nu numai de un singur partener, dar de ambii, și des avem situații când implantăm embrionul, dar el nu este de o calitate suficientă pentru a genera o sarcină”, a spus Veceslav Moşin.

Și vârsta joacă un rol important. „După 35 de ani îmbătrânesc ovocitele și nu mai sunt capabile de a da o sarcină. Plus la toate, crește riscul genetic, adică de a avea un copil cu malformații congenitale”, a mai spus profesorul universitar.

În februarie, anul trecut, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care cuplurile pot beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită, în baza asigurării medicale. Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat anul trecut peste 950 de mii de lei pentru 30 de fertilizări in vitro.

Doar de la începutul acestui an s-au efectuat 60 de proceduri, iar cheltuielile s-au ridicat la aproape două milioane de lei. Preţul unei proceduri de fertilizare in vitro variază între 15 și 35 de mii de lei.

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Concediul paternal este prezentat de autorități ca fiind „un pas important realizat de Republica Moldova” pentru consolidarea familiilor și respectarea drepturilor acestora.
   Concediul poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului, ca tatăl să fie alături din primele zile de viață. „În așa mod, asigurăm o reciprocitate în familie”, a declarat secretarul de stat în domeniul asistenței sociale, Viorica Dumbrăveanu.
   Tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Acesta se acordă în baza unei cereri în formă scrisă. Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decât mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă și care este achitată din fondul de asigurări sociale. 
   Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează într-un comunicat de presă că, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost majorat cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, până la 6303 lei. În primul trimestru al acestui an, au fost acordate peste șase mii de indemnizații. La fel, a fost majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pentru persoanele neasigurate, de la 540 la 640 de lei. Și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină a crescut de la 270 la 320 de lei. Totodată, în cadrul programului „O nouă viață”, 13000 de cutii cu bunuri pentru nou-născuți au fost acordate de la începutul anului și până acum.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Campania „JOS de pe TOC”, inițiată de curând, are menirea de a informa și îndemna femeile să renunțe la „înlțimea artificială”, pentru o viață mai sănătoasă.
   „Ideea de a implementa o asemenea campanie a apărut spontan. Am ales un subiect care nu a fost abordat anterior în țara noastră, deși problema persistă. Scopul nostru este să informăm reprezentantele sexului feminin despre efectele negative ale acestui tip de încălțăminte asupra sănătății, precum și să promovăm următorul mesaj: frumusețea cu tocuri costă, iar frumusețea fără tocuri valorează”, ne-a spus Daniela Gligor.

   Studentele mărturisesc că pregătesc multe rubrici interesante și muncesc la dezvoltarea celor existente, cum ar fi: „Adidași de mireasă” sau „Un pic de infotoc”. 
   „Deocamdată, campania se desfășoară doar în mediul online, dar urmează să implementăm și alte instrumente de comunicare, la fel de interactive și creative”, au adăugat ele pentru ZUGO.
   Amintim că Daniela Gligor a mai inițiat anterior o campanie socială, dedicată tinerilor – „deCONecTEAZĂ”, cu mesajul – „Eu aleg smartsomnul”. Inițiativa a fost de a informa și preveni riscurile utilizării în exces a gadgeturilor.
   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Prin urmare, părinții care au ieșit în concediu pentru îngrijirea copilului, dar au decis ulterior să revină la muncă cu program deplin, vor putea beneficia de salariu și de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la trei ani.
   Plata indemnizației se va păstra dacă beneficiarul:
   se angajează; își reia activitatea de muncă; se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului. În prezent, dacă persoana care beneficiază de acestă indemnizaţie îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă integral, înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului sau se angajează la o altă unitate, indemnizaţia stabilită se suspendă. Aceasta poate fi, însă, stabilită unei alte persoane care se va ocupa de îngrijirea copilului.
   Totodată, din anul 2020 dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, conform unuia dintre cele două moduri propuse de autorități, și anume:
   din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până în data împlinirii vârstei de trei ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an; din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până în data împlinirii vârstei de doi ani a acestuia - în cuantum de 60% pentru primul an și în cuantum de de 30 % pentru al doilea an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se va acorda. bizlaw.md
  • julia122997
   De julia122997
   Tezele semestriale din sesiunea de vară se vor realiza în două ore academice, în formă scrisă. Acestea se vor desfășura în ultimele două săptămâni ale semestrului, conform orarului elaborat de conducerile instituțiilor. De asemenea, nu se permite organizarea a două teze semestriale sau alte probe de evaluare în aceeași zi.
   Vedeți mai jos la ce discipline școlare vor susține teze elevii în luna mai:


   diez.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Cifrele arată valoarea minimului de existență pentru anul 2018, transmite Știri.md cu referire la tv8.md. 
   Potrivit acestora, pentru a supraviețui, un bebeluș de până la un an are nevoie de 712 de lei/lunar; un copil de vârsta preșcolară, de 1.540 de lei, iar un copil de vârsta școlară sau un adolescent, de 2.031 de lei.
   Pentru populația aptă de muncă, valoarea minimului de existență este de 2016 lei; pentru bărbați, suma este de 2.186 de lei, iar pentru femei, de 1.830 de lei.

   Totodată, potrivit BNS, pentru persoanele cu vârsta de pensionare, valoarea minimului de existență este de 1.574 de lei.
   Astfel, minimul de existență pentru anul 2018, pentru toate aceste categorii de persoane este de 1.891 de lei.
   tv8.md
 •