În jur de 40% dintre bărbați consideră că uneori o femeie merită să fie bătută, potrivit unui studiu


  Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul a Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor ar fi un pas important în lupta împotriva acestui fenomen.

url2_72170300_93551100_35788100.jpg

De această părere sunt reprezentanții Oficiului Consiliului Europei, Ambasadei Franței în Republica Moldova, societății civile care încurajează autoritățile de la Chișinău să întreprindă mai multe măsuri împotriva violenței asupra femeilor. Ultimul studiu, lansat în acest an de către OSCE, arată că 75 la sută dintre femeile din Moldova au fost cel puțin o dată supuse violenței. 

Prevenirea și combaterea fenomenului violenței împotriva femeilor ține în primul rând de modul cum autoritățile statului și societatea înțeleg acest fenomen, consideră directorul executiv al Centrului de Drept al Femeilor, Natalia Vîlcu.

„Potrivit unui studiu pe care l-am realizat în 2015, ca și Centru de Drept al Femeilor, am constat că, spre exemplu, în jur de 40% dintre bărbați consideră că uneori o femeie merită să fie bătută și în jur de 19% dintre femei la fel consideră același lucru. Deci, sunt niște cifre care vorbesc de la sine și care demonstrează că totul pornește de la felul în care gândim și percepem anumite lucruri legate de acest fenomen”, a menționat Natalia Vîlcu. 

O problemă pe care o relevă Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ține de instruirea insuficientă a polițiștilor și procurorilor în investigarea cazurilor de violență asupra femeilor.

„Investigarea cazurilor de violență împotriva femeilor prezintă carențe serioase sub aspectul ineficienței mecanismelor pe care le avem astăzi, fapt care este cauzat de lipsa specializării, instruirii actorilor implicați și care sunt responsabili de investigarea cazurilor respective. Și nu în ultimul rând, am întâlnit deseori cazuri de incompetență crasă, dar cel mai grav este lipsa de bună credință din partea reprezentanților mai multor autorități”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a dat asigurări că autoritățile Republicii Moldova sunt deschise pentru a ratifica cât mai curând posibil Convenția de la Istanbul, astfel încât problemele grave ce țin de violența împotriva femeilor să fie gradual eliminate.

„Drepturile femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor ține nu doar de procesul nostru de angajare în cadrul Consiliului Europei. El face parte și din agenda noastră de asociere cu Uniunea Europeană, dar într-un mod foarte fundamental ține în primul rând de modul cum vrem noi să vedem funcționarea societății noastre. Or, noi ne dorim o societate europeană și acest lucru presupune relații interumane care corespund acestor așteptări de corectitudine, respect reciproc și, evident, lipsă de violență în aceste relații”, a afirmat Nicu Popescu. 

Președinția franceză a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și-a stabilit o prioritate principală încurajarea țărilor pentru a ratifica Convenția de la Istanbul, care este primul instrument juridic european de constrângere și tratatul cel mai important în materie de prevenire a violenței față de femei, protecția victimelor și condamnarea autorilor violenței sexuale, a declarat Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff.

Amintim că Republica Moldova a semnat la 6 februarie 2017, la Strasbourg, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Documentul impune instituirea mecanismelor eficiente de prevenire, eliminare sau, cel puțin, reducerea violenței față de femei și violenței domestice. Convenția însă, nu a fost deocamdată ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova.

radiochisinau.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Întinderile de dimineaţă
   Desigur, bărbaţilor le plac fustele scurte şi tocurile înalte, dar pentru ei e şi mai sexy să te vadă îmbracată lejer prin casă. Băieţilor le place când ieşi din pat şi te întinzi în timp ce porţi o cămaşă de noapte, astfel te va vedea lipsită de apărare, deschisă şi vulnerabilă. 
   Părul nearanjat
   Poţi cheltui o sumă mare de bani şi îţi poţi petrece mult timp în încercarea de a-ţi face părul să arate perfect, dar trebuie să ştii că bărbaţilor le place mai mult să te vadă în starea ta naturală. De fapt, părul nepieptănat atrage mult mai repede bărbaţii decât o coafură sofisticată. 
   Fără machiaj
   Cei mai mulţi bărbaţi preferă femeile machiate natural sau fără machiaj deloc. Unii dintre ei urăsc să sărute o femeie care este dată cu ruj, aşa că machiajul poate acţiona uneori ca o barieră, decât ca o armă de seducţie. 
   Abdomenul rotunjit
   Un abdoment toniafiat şi plat nu este ceea ce îşi doresc bărbaţii de la o femeie. Nu este nimic mai frumos pentru ei decât ca burtica ta să fie moale şi puţin rotunjită. Una dintre cele mai sexy femeie din toate timpurile, Marilyn Monroe spunea că o femeie fără burtă este ca o casă fără balcon, şi avea perfectă dreptate!
   Ridurile
   Ridurile sunt mai deranjante pentru femei decât pentru bărbaţi. De fapt, cei mai mulţi tipi le găsesc chiar atractive. La urma urmei, aceste linii fine sunt gravurile experienţei tale, a maturităţii şi înţelepciunii.
   Pofta de mâncare
   Femeile care sunt prea preocupate de dieta lor nu atrag bărbaţii. Având un apetit sănătos şi nefiindu-ţi frică să mănânci tot ce îţi doreşti în faţa unui tip te face să pari încrezătoare în tine.O astfel de femeie câştigă foarte repede încrederea unui bărbat, dar trebuie să ai grijă să nu treci în extrema cealaltă şi să mănânci totuşi prea mult de al prima întâlnire. 
   Ochelarii
   Să porţi ochelari poate fi o adevărată tortură, mai ales dacă ai început din adolescenţa timpurie. În viaţa de adult, acest accesoriu produce un efect total opus, iar femeile sunt considerate sexy şi fierbinţi. Femeile cu ochelari sunt mult mai uşor de observat decât cele care nu poartă. Ei oferă intrigi şi te fac să pari fie lipsită de apărare, fie încrezătoare şi independentă.
   Zonele nebronzate de pe corp
   Femeile se supără când văd că nu s-au bronzat uniform şi urăsc liniile care au rămas naturale din cauza costumului de baie. Cu toate acestea, problema nu pare să îi deranjeze deloc pe bărbaţi. De fapt, cei mai mulţi tipi găsesc acest contrast de pe corpul unui femei destul de sexy.
   Fustele maxi
   O fustă lungă care zboară în adierea vântului nu este mai puţin sexy decât o fustă scurtă. Bărbaţii au văzut de mii de ori picioare de femei, aşa că această piesă vestimentară nu va face altceva decât să le stârnească imaginaţia.
   Picioarele goale
   Marea majoritate a bărbaţilor găsesc picioarele goale incredibil de sexy. S-au dus zilele în care viitorii soţi nu vedeau asta decât abia după căsătorie, însă chiar şi astazi, băieţii sunt atraşi de această parte a corpului deşi o văd expusă destul de des.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Este vorba de art. 2, al. (1) al Convenției colective de nivel național, nr. 2 din 2 iulie 2004, în care scrie că angajatorul este obligat să acorde femeilor însărcinate timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, din contul orelor de muncă.
   De asemenea, Codul muncii prevede că, la solicitarea femeii însărcinate, angajatorul este obligat să stabilească ziua sau săptămâna de muncă parțială, la prezentarea certificatului medical care confirmă că aveți nevoie de aceasta. Totuși, retribuirea muncii în astfel de cazuri se va efectua proporțional timpului lucrat sau în funcție de volumul sarcinilor îndeplinite.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   In viziunea lor, nu exista „asa a fost sa fie” sau „atat am putut”. Ele lupta constat sa iasa din zona de confort, sa isi depaseasca temerile si sa isi infrunte demonii. Duc o lupta continua pentru a face mai mult si pentru a obtine mai mult. Femeile puternice sunt cele care pleaca catre noi orizonturi si sunt intr-o continua cautare a adevarului.
   Isi doresc sa evolueze si sa demonstreze ca sunt capabile sa isi atinga obiectivele profesionale si personale. Femeile puternice sunt cele care pleaca de langa oamenii care nu le acorda incredere. Sunt primele care renunta la persoanele care le demotiveaza si care nu au capacitatea sa le recunoasca adevarata valoare. Sunt primele care intorc spatele chiar si oamenilor dragi, daca acestia nu isi doresc sa vada tot ce e mai bun si mai frumos in ele.
   Sunt puternice, sunt capabile sa atinga cele mai inalte culmi si isi cunosc adevarata valoare. Ele cred in puterea lor interioara si nimic nu le poate opri sa isi continue drumul.
   Sunt cele care pleaca pentru ca au incredere in ele insele
   Femeile puternice sunt cele care pleaca pentru ca nu accepta sa primeasca un raspuns negativ. Ele au o energie interioara extrem de puternica si nimic nu le poate impiedica sa obtina ce isi doresc. Sunt capabile sa tinteasca catre noi si noi orizonturi, sa se aventureze in necunoscut si sa isi asume riscuri, totul din dorinta de a evolua si de a obtine tot ce si-au propus.
   Nu se multumesc cu putin. Nu accepta in viata lor oameni care nu au incredere in ele. Au puterea sa renunte la prietenii care nu le aduc bucurie si emotie.
   Dragostea este foarte importanta, motiv pentru care nu isi deschid inima in fata unor barbati lipsiti de compasiune, intelegere si atentie. Admira persoanele care au simtul umorului si cauta sa fie inconjurate de oameni autentici.
   Femeile puternice sunt cele care pleaca. Sunt cele care fug de mediocritate si de standarde impuse de altii. Sunt primele care nu accepta sa traiasca prin filtrul societatii. Nu accepta sa le fie impuse reguli si nu accepta sa traiasca asa cum considera altii ca este normal.
   Ele nu se opresc pentru nimic in lume
   Femeile puternice nu renunta niciodata la idealurile lor. Nu fac un pas in spate ori de cate ori alte persoane incearca sa le descurajeze. Nu inceteaza sa lupte pentru ceea ce isi doresc si nu-i lasa pe altii sa le spuna ce pot si ce nu pot sa faca. Ele isi cunosc adevarata valoare si nimic nu le poate determina sa cada la pamant. Nimic nu le poate opri din drumul lor si nimeni nu le poate umbri sperantele.
   Isi doresc o viata frumoasa. Isi doresc sa alerge dupa cele mai frumoase apusuri si sunt mereu in cautare de noi aventuri. Sunt pline de energie, sunt sensibile, empatice si dornice sa iubeasca. Au puterea sa lupte pentru ceea ce isi doresc cu adevarat si nimic nu le poate opri din drumul lor.
   Femeile puternice sunt cele care pleaca de langa oamenii toxici. Sunt cele care pot sa lase trecutul in urma si sa priveasca cu incredere spre viitor. Au o putere interioara nemaintalnita si reusesc sa isi gaseasca singure motivatia. Sunt constiente ca experientele anterioare nu le definesc si stiu ca pot sa creeze tot ce isi doresc.
   Femeile puternice sunt cele care pleaca atunci cand simt ca nu sunt apreciate indeajuns. Sunt cele care pleaca de langa oamenii care le descurajeaza. Sunt cele care pleaca atunci cand stiu ca pot mai mult. Sunt cele vor crede intotdeauna in ceea ce pot sa realizeze. Ele stiu ca nicio situatie nu este permanenta si ca totul este in favoarea lor.
   andreearaicu.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Creierul uman poate identifica o melodie familiară într-un interval de 100 până la 300 de milisecunde, potrivit unui studiu realizat la un institut al University College London (UCL).
   Oamenii de ştiinţă susţin că această descoperire subliniază amprenta profundă pe care o au melodiile preferate asupra memoriei.
   Echipa de cercetători din cadrul ''Ear Institute'' a dorit să afle cât de repede răspunde creierul uman la melodiile familiare. Totodată, ei au vrut să analizeze profilul temporal al proceselor din creier ce permit ca acest lucru să se întâmple.
   ''Rezultatele noastre demonstrează că recunoaşterea muzicii familiare se petrece remarcabil de rapid. Aceste concluzii subliniază circuitul temporal foarte rapid şi profunzimea melodiilor foarte familiare în memoria noastră'', a declarat autoarea principală a cercetării, Maria Chait.
   Studiul de mici dimensiuni, publicat în Scientific Reports, a fost efectuat pe un grup format din cinci bărbaţi şi cinci femei care au fost expuşi la melodii familiare.
   Cu ajutorul electroencefalogramei (EEG), care înregistrează activitatea electrică din creier, şi a pupilometriei, tehnică ce măsoară diametrul pupilei - un indicator al răspunsului creierului la stimuli - oamenii de ştiinţă au descoperit că melodiile familiare pot fi recunoscute de creier în 100 de milisecunde (0,1 secunde).
   Nu au fost observate astfel de reacţii din partea subiecţilor incluşi într-un grup de control, expuşi la melodii care nu le erau familiare.
   Prin comparaţie, la om, clipitul durează circa 300 de milisecunde, notează Press Association.
   ''Dincolo de ştiinţa de bază, înţelegerea modului în care creierul recunoaşte tonalităţi familiare este utilă pentru diverse intervenţii terapeutice ce implică muzica. Spre exemplu, există un interes din ce în ce mai mare pentru exploatarea muzicii în beneficiul pacienţilor care suferă de demenţă, în cazul cărora memoria muzicii pare bine conservată, în ciuda degradării sistemice a memoriei'', a adăugat Chait.
   digi24.ro
 •