Copiii de la grădinița 185, abuzați fizic și verbal! Educatoarele agresive, înregistrate de o mamă


  Copiii care frecventează gradinița 185 din sectorul Buiucani al capitalei sunt abuzați fizic și verbal. Descoperirea îngrozitoare a ieșit la iveală după ce o femeie, mama unei fetițe de doar 3 ani, care frecventa respectiva instituție de învățământ abia din luna septembrie, a reușit să înregistreze audio două educatoare în timp ce strigă și chiar îi lovesc pe micuți.

Mihaela este mama unei fetițe pe care a înscris-o la grădinița nr. 185 din sectorul Buiucani al capitalei.

Femeia scrie că fetița sa frecventează Grădinița 185, str. Alba-Iulia 202/3, Buiucani, Chișinău, grupa „Soarele”.

Снимок экрана 2018-11-09 в 11.59.00.png

Fetița Mihaelei Maidan, mama care a făcut înregistrările, a început să meargă la grădinița 185 din luna septembrie. Deși este un copil prietenos, care se poate adapta ușor oricăror situații noi, la grădiniță nu a reușit să se obișnuiască nici în două luni.

“Când ajungeam în grupă, începea a tremura…”, ne-a mărturisit mămica.

A întrebat-o într-o zi de ce nu vrea să meargă la grădiniță, iar copila i-a răspuns că îi este frică de educatoare.

A întrebat-o și pe educatoare cum încearcă să îi facă pe copii să treacă mai ușor peste absența părinților, în timpul orelor de grădiniță.

“Știți ce, dacă nu vă place, veniți voi și lucrați”, a fost replica educatoarei.

După ce a fost și martora unor situații în care educatoarele îi certau extrem de tare pe copii, zilnic din grupă nu se auzeau decât istericale, iar în ochii micuților nu se citea decât frică, Mihaela s-a convins, încă o data, că ceva nu este în regulă.

Așa că a decis să ascundă un dispozitiv special în hăinuța fetiței sale pentru a afla ce se întâmplă de fapt, dincolo de ușa grădiniței.

Ce a descoperit, a șocat-o nu doar pe ea, ci și pe alte sute de părinți. Înregistrările, pe care le prezentăm mai jos, au fost făcute săptămâna aceasta, timp de trei zile.

După cele descoperite, Mihaela a decis să nu își mai ducă fetița la grădinița cu pricina. Deocamdată, își ține copilul acasă.

Mama spune că nu a sesizat oficial autoritățile, a făcut doar un apel public către acestea, prin intermediul unei rețele sociale, unde a și plasat înregistrările audio.

Iată mai jos înregistrările audio și descifrările acestora:

1 inregistrare:
-in primele 30 secunde unul din copii repete de 5/6 ca are necesitatea sa mearga la WC, ca raspuns de la lucratorul gradinitei primeste „dute daca vreai, ce vreai de la mine”( reamintesc virsta copiilor este de 3 ani. Virsta la care copii inca nu sunt de sine statatori).
-00:35- 02:00: 
voce 1 (lucrator de gradinita): asha ne-am ashezat pe scaunele toti, casca gura undei scaunul tau? stai ca vin eu la tine, tu de dimineata o cauti... repede pe scaunel, undei locul tau? si daca nu esti cuminte ( se aude o lovitura) asha o cîstigi azi! Tu deam pe mine mai saturat, tu esti obraznic! Aicea stai! de te misti de aicea o primesti! Uite la dinsul cit îi de obraznic?! 
Voce 2 (copil): plinge- undei mama?
Voce 1: Gura inchisa, ca am si eu familie! inchide gura! A sa va dau eu voua alintaturilor!
In continuare auzim iarasi tonalitati foarte ridicate adresate copiilor care pling si suspina de frica.
03:09 Voce 1: si Artiom ( se aude lovitura) cuminte trebuie sa shada, si Artiom! 
03:29 Voce 1: Iau la Dubina aista... ce s-o intimplat?
03:50 Voce 1: si te neri daca pulàul ista s-o suit calare peste dinsu, Bolnavu...
04:15 Voce 1: ada cana la bucatarie mai repede, mai repide debilo ada la mine, ca daca vin la tine te innec!
05:40 Voce 1: sii cu incaltaminte asta a ta? o lasat numa shnurocul, Capra! de la Ungheni, vina incoashi, vira piciorul! .

Inregistrarea nr 2 :

lucratorii gradinitei discuta despre parintii copiilor ce frecventeaza gradinita 185 (discutia are loc fata de copii):
00:24 Voce 1 ( dadaca): niste risuri si cozi de cîine!
00:37 Voce 1 : a sa vreie sa se asheze sa manînce ghini, nu- shezi în mata acolo pe scaun!
01:10 Voce 1: toti neimplinitii, si toti prostii si toti debilii pe aishea, ii fac la subotnic, drept cum o spus Nicu- ca pute din urma ei, dar ea inca mai cauta...
01:35 Voce 1: ee iautite, maninca cîcatul din nas si e îi... nis sa nu o vad sa se apropie, a vre sa manînce ghine nu- shezi acolo...
02:29 Voce 1: sho inflat botu ca nu poate suji sulile shi e vine sa ma comande pe mine aishea, mai ghine tsai educa copilu ista da nu ai imbla cu botu inflat...
Voce 2 ( educatoare) : Sava cu pretentii, dedu cu pretentii, Delia cu pretentii..
Voce 1: care Sava fa?
Voce 2: Gabriel, ashela inalt!
Voce 1: eii niste risuri si cozi de cîini
03:37 un copil incepe a plinge
Voce 1: Mai iti inchid gura! Inchide gura am zis! Daca te mîrnii ai sa zbori cu racheta! Nesimtitilor! 
04:30 Voce 1: Iaca animala asta care vine amu, tot asha zice ca Sveta ni bate copii...

realitatea.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Ruxanda

Postat

E trist, ca copiii nostri sunt educati si ingrijiti in astfel de modalitate...:ohmy::sorry:

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Denis

Postat

imputsituri rapanoase din sate, venite in oras sa faca bani....risuri fara nume si neam, care rineau in sate la vaci si porci --au venit in Chisinau sa educe copiii

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Privatizat

Postat

Care LUCRATOR, way, ciobenilor ???

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Privatizat

Postat

Voi ati auzit de cuvantul ANGAJAT ???

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • maria981s
   De maria981s
   O mămică a cărei copil de 2 ani frecventa o grădiniță privată povestește despre abuzul emoțional prin care a trecut fiica sa:
   "Vor trece 3 zile si toți vor uita, pentru că asta, de fapt, e "normalitatea" din toate grădinițele din țara noastră. 
   Pe 13 iunie la ora 12.20 eu cu mama mea, mergând la grădinița privată "Micul Prinț", mi-am găsit copilul de 2,4 ani închis singur într-o cameră și aproape leșinată de plâns, cu gura plină de muci și tremurând. Educatoarea era într-o odaie cu alți copii care dormeau, dădaca - la bucătărie, mânca cu bucătăreasa", povestește mămica pe o rețea de socializare, transmite Știri.md.
   Mai mult, aceasta a declarat că a scris o plângere la Ministerul Educației, care a direcționat plângerea către Direcția Educație municipiul Chișinau și către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. 
   În urma incidentului de la grădiniță, fetița se teme de doamne străine și plânge minute în șir prin somn, susține mama.
   "Nu avem nici o șansă, noi ca și societate, să creștem copii normali, atâta timp cât șefii instituțiilor, în urma așa-zisei verificări de către o comisie, semnează o concluzie plină de minciuni pe care eu am primit-o prin poștă. Eu având dovezi clare că acest abuz asupra copilului meu a avut loc. Dar pe cine interesează, când oficial instituțiile responsabile au verificat și mi-au răspuns? Eu cui mai departe să mă plâng, când mai sus ca instituțiile date nu există nimeni? Ce fac eu cu un copil de 2,9 ani care urlă prin somn? De ce am ajuns să avem SRL-uri și asociații obștești care deschid grădinițe private care, teoretic, se supun Ministerului Educatiei, dar de facto - fac ce vor având statut de "centru educațional". Și nici măcar cei care le eliberează licență de funcționare, nu le verifică activitatea, care este transformată ușor și sigur în grădiniță privată și pe nimeni nu interesează ce se întâmplă după porți. 
   Da, eu ca și părinte am greșit ducându-mi copilul la acea grădiniță privată. Pentru că viața pe facebook e frumoasă și nu arată și calitatea și omenia educatorilor. Din păcate, și o spun cu mare regret și durere, dar ceea ce se întâmplă în sistemul de educație timpurie din țara noastră e atât de tragic, încât nuștiu ce reforme ar trebui implementate ca să avem măcar un minim de normal și uman în cei care ar trebui să crească această țară...", a conchis femeia.

   Știri.md amintește că pe 9 noiembrie o mamă a postat pe rețelele de socializare mai multe înregistrări audio în care sunt fixate violențele și înjurăturile educatorului asupra copiiilor.
   Incidentul a avut loc la grădinița 185 din sectorul Buiucani al Capitalei.
   În urma mediatizării acestui caz, educatoarea și dădaca și-au dat demisia, iar conflictul va fi investigat și de o comisie de la Ministerul Educației, din care vor face parte și membrii Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copiilor.
   stiri.md
  • maria981s
   De maria981s
   Ca sa inteleaga ce se petrece, aceasta a atasat un microfon de haina copilului, transmite Știri.md cu referire la protv.md.
   Ce a descoperit a consternat-o – in grupa se aud strigate si chiar sunete care par a fi lovituri.
   Ajutoarea de educator vizata, spune ca nu agreseaza copiii, ci ca asa suna vocea ei.  
   Totul ar fi inceput in luna septembrie, cand femeia si-a dus fiica de trei ani pentru prima data la gradinita numarul 185 din capitala.
   Spune ca daca initial copilul era entuziasmat, la o saptamana, nu mai voia sa mearga la gradinita.
   "Mamica, tie iti place la gradinita, doamna educatoare ce iti face? - Mă bate.”
   Mihaela MAIDAN, MAMA: "Plangea, mami nu vreau la gradinita. De ce nu vrei la grădinita? Ma tem de doamna educatoare. Intr-o zi o duc la gradinita plangand, pe scari observa dadaca care ducea mancare, copilul in momentul asta ma strange foarte tare si acopera capul in mine, adica frica fata de cine se afla in spatele meu."
   Avand tot mai multe indicii ca in grupa copiii ar fi agresati verbal si chiar s-ar aplica violenta fizica, femeia a cumparat un dispozitiv de inregistrare pe care l-a atasat de haina copilului.
   Mihaela MAIDAN, MAMA: ”Lovituri, agresivitate, stigate, urlete. Copilul nu are nevoie sa faca nimic. Eu nu am observat ca copiii sa faca activitati, un joc. Copilul trebuie sa stea pe scaun si sa inchida gura.” 
   Treptat si comportamentul copilului s-ar fi schimbat.
   Mihaela MAIDAN, MAMA: ”Cand vorbesc cu ea, frica, pune mana in gurita. Tremuria, intr-o zi imi spune: Fa nebun-o? La noi in casa nu se vorbeste asa.” 
   Femeia sustine ca in inregistrare, angajatele discutau ca si alti parinti s-ar fi plans de atitudinea lor.
   Mihaela MAIDAN, MAMA: ”Doamna dadaca confirma in inregistrare ca si aceea are pretentii, si aceea. Ca si asta spune ca ii batem copilul. Dadaca spune educatorilor ca parintii aduc copiii la gradinita pentru ca nu au nevoie de ei, ii aduc ca sa scape mai repede ei. Noi ce ne ducem o geanta, un caine, ne ducem copilul nostru.”
   Mihaela Maidan a discutat cu una dintre educatoare si i-a propus sa organizeze o sedinta.
   Mihaela MAIDAN, MAMA: ”Am propus sa facem o adunare in care sa discutam nu despre schimbatul geamurilor, dar cu ce se ocupa copiii. Persoana data s-a revoltat ca vrea sa vina sa ne faca adunare. O sa o inchid cat ai zice peste. Daca incerci sa le spui ceva, prima fraza este sa vii sa lucrezi in locul meu.”
   Ajutoarea de educator, angajata de peste opt ani in gradinita, respinge acuzatiile si sustine ca in inregistarea audio s-ar auzi nu doar vocea sa.
   Liuba MALCIUC, AJUTOARE DE EDUCATOR: ”Sunteti dvs pe inregistare? -Poate si eu, dar poate si a mai pus, acum cate se fac. Nu pot sa dau 100% ca sunt eu aici. -Asa pe un ton ridicat se vorbeste cu copiii? -Asa imi este vocea, nu am ridicat asa de tare. -Asa e vocea ridicata, pe fundal se aud lovituri? L-am asezat pe scaunel? Nu lovim copiii.” 
   Educatoarele, dar si directoarea gradinitei  vin cu aceeasi explicatie – vocea angajatei este puternica, dar asta nu inseamna ca ea striga la copii.
   Raisa VOEVUTCHI, EDUCATOARE:  “Aceasta nu este agresiv. La doamna ajutor de educator asa e vocea si vocea e puternica, de aceea va pare ca e agresat, dar nu e agresat.” 
   ”Nu am observat asa ceva, nu am auzit sa se intample. E primul caz. -Se vorbeste violent, se spune sa inchizi gura? -Ramane numai sa regret si sa imi cer scuze in fata parintilor, o sa o eliberez din functie.”
   Directia Educatie s-a autosesizat si a pornit o ancheta interna in acest caz. 
   Primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu a venit cu o reacție pe acest caz:
   stiri.md
  • maria981s
   De maria981s
   Asta spune directoarea grădiniței, după ce o mamă a publicat pe internet mai multe discuții dintre angajata și copii, transmite Știri.md cu referire la protv.md.
   Directoarea grădiniței spune că recunoaște vocea care se aude în inregistrarea audio.
   Ea susține că femeia lucrează de 8 ani la grădiniță și că nu s-au mai întâmplat astfel de cazuri.
   Cu toate acestea, directoarea a spus că o va concedia. 
   Dădaca neagă acuzațiile și spune că nu-și recunoaste vina. 
   Aseară, o femeie a scris pe rețelele de socializare că o educatoare de la grădinița nr. 185 din Capitala, unde își duce copilul, vorbește și se comportă urât cu micuții.
   Aceasta a publicat mai multe înregistrari audio în care, potrivit ei, se aud mai multe discuții dintre angajate și copii.
   Femeia mai spune că nu știe din ce cauză mama, care a publicat înregistrarea audio, este nemulțumită. Potrivit ei, fetița acesteia este foarte cuminte și se află în perioada de adaptare, scrie tv8.md.
   „Nu știu care e cauză, prima dată fetița nu mânca, eu am luat-o în brațe și am pus-o să mănânce. A doua zi a venit mămica și a spus că fata nu mai vrea la grădiniță că o puneți să mănânce”, a declarat femeia. Ea mai spune că mămica nu i-a spus nimic, iar copilul nu a fost la grădiniță de câteva zile.
   Precizăm că pe marginea acestui caz direcția Educație Buiucani a inițiat o anchetă de serviciu.

   stiri.md
  • maria981s
   De maria981s
   „Este vorba de un ajutor de educator. E o femeie loială. Lucrează de mulți ani la noi în grădiniță. Are grijă de copii. Vocea ei este puternică. Eu lucrez permanent și nu am văzut să fie copiii maltratați sau abuzați fizic. Ea lucrează de vreo opt ani și este bravo. Este curată și gospodină. Nu am ce să spun cuvinte rele despre dumneaei”, spune Valentina Cebotariov directoarea grădiniței.
   Șefa instituției a mai adăugat că în lumina celor întâmplate, dădaca va fi eliberată din funcție.
   Amintim că, o mămică a cărui copil frecventează grădinița nr. 185 din sectorul Buiucani grupa „Soarele” a publicat o înregistrare audio în care se aude cum lucrătorii grădiniței au un comportament inadecvat față de copii. La copii se strigă, unii sunt loviți și jigniți. Femeia povestește că după ce copilul ei a început să frecventeze grădinița în cauză a început să se teamă, deși anterior avea o atitudine bună față de grădiniță. Înregistrarea făcută publică de mămică o puteți audia mai jos.
   tv8.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Astfel, din cele circa 160 de grădinițe din municipiul Chişinău, activează doar 149, cu un contingent de 34509 de copii.
   În instituțiile de educație timpurie din municipiul Chișinău sunt necesari 382 de educatori, 275 de ajutori de educatori și dădace, 60 de bucătari și 41 de spălători de veselă. Până în prezent, doar 31 de cadre didactice au acceptat să se angajeze la grădinițe.
   Totodată, în cele 145 de instituții de învățământ primar și secundar municipale, conform datelor preliminare, studiază aproximativ 88 de mii de elevi. În clasa I, în acest an, au mers 9392 de elevi, care au fost repartizați în 345 clase. Potrivit Primăriei Chișinău, de la începutul anului 2018 au plecat peste hotare 1340 de elevi. Circa 200 dintre aceștia au revenit în țară, susțin autoritățile municipale.  
    
   moldpres.md
 •