Cum să-ți faci cumpărăturile corect pe timp de pandemie


  Mersul la cumpărături poate fi riscant în contextul pandemiei de coronavirus, iar dacă nu îți iei o serie de măsuri atunci când intri în magazine pentru alimente, te poți întoarce acasă infectat.

coronavirus-contamination-environnementale.jpeg

Mersul la cumpărături este permis atâta timp cât nu te afli în carantină sau izolare și nu ai simptome de boală asociate infecției cu coronavirus. În cazul în care te regăsești în una dintre situațiile menționate, apelează la persoane aproapiate, asociații sau autorități care să-ți livreze alimentele la domiciliu. Jurnaliștii de la parents.com au discutat cu specialiștii și au ajuns la concluzia că respectarea următoarelor măsuri reduce semnificativ riscul de infectare în timpul cumpărăturilor.

Primul lucru pe care trebuie să îl respecți atunci când ieși la supermarket este păstrarea distanței de 1,5 metri față de restul persoanelor din jur, fie că aștepți la coadă în afara magazinului, fie că te afli printre rafturi sau la casă.

Limitează timpul petrecut la magazin

Virusul se ia cel mai frecvent prin intermediul particulelor din secrețiile respiratorii, care pot ajunge în aer prin tuse și strănut. Aceste picături se împrăștie ușor în jur și rămân în aer pentru câteva minute, ceea ce înseamnă că pot infecta o persoană ce străbate zona, ajungând în zona ochilor, a nasului sau a gurii acesteia. Tocmai de aceea, păstrarea distanței și limitarea contactului cu alte persoane sunt esențiale.

Pregătește-ți de acasă lista de cumpărături, pentru a limita timpul petrecut printre rafturi și pune la îndemână cardul cu care vei plăti. Plata cu cardul sau cu aplicații instalate pe telefon sunt de preferat, pentru că banii sunt atinși de multă lume și ajung pe diverse suprafețe.

Este important, de asemenea, momentul pe care ți-l alegi pentru cumpărături. ”Pentru a reduce riscurile, este important să alegi perioadele din zi în care știi că nu e aglomerat”, spune Dr. Corey Basch, specialist în sănătate publică. “Persoanele în vârstă și cele cu probleme de sănătate trebuie să profite de orele în care magazinele au stabilit program exclusiv pentru ele”, completează specialistul.

Abține-te să atingi inutil produsele și suprafețele

După ce o persoană infectată strănută sau tușește, picăturile contaminate ajung pe rafturi, pe ambalaje, pe mânerele coșurilor de cumpărături. Încearcă să atingi cât mai puțin ceea ce se află în jur și păstrează la îndemână șervețele umede cu care, la nevoie, să ștergi ceea ce urmează să atingi. ”Profită de dezinfectantele oferite în unele magazine sau folosește-le pe ale tale pentru a curăța rapid ceea ce urmează să atingi”, este sfatul medicului Octavio Costa, intervievat de jurnaliști.

Și mai ține cont de un lucru: nu este exclus ca tu însăți să fii bolnav asimptomatic, ceea ce înseamnă că, pentru a-i proteja pe cei din jur, trebuie să te abții să pui mâna pe ce e în jur. Tot pentru protecția celorlalți, dar și a ta, poartă mască atunci când mergi la cumpărături. Aceasta împiedică particulele cu virus să se răspândească în aer atunci când strănuți sau tușești.

Inițial, s-a spus că purtarea măștii este indicată doar în cazul celor bolnavi, pentru a nu răspândi infecția. Recent însă, Centrul American pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra unei recomandări anterioare, iar acum susține că purtarea măștilor simple, chiar din material textil, ar putea încetini răspândirea coronavirusului. CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoanele cu probleme respiratorii.

Fă-ți cumpărăturile singur

Este de preferat să mergi singur la cumpărături pentru a limita expunerea celorlalți membri ai familiei. Este important să nu iei copiii cu tine, pentru că lor le este greu să respecte regulile de distanțare socială și pe cele de igienă.

Evită să-ți atingi fața

Dacă picăturile infectate cu coronavirus ajung pe mâinile tale, te poți infecta în momentul în care îți atingi nasul, ochii sau gura. ”Evită să-ți atingi fața, mai ales în spațiile publice, pentru că acolo intri în contact cu tot felul de suprafețe chiar fără să îți dai seama”, este recomandarea doctorului Costa.

Curăță-ți mâinile frecvent

Imediat ce ieși din magazin, curăță-ți bine mâinile cu dezinfectant, care să aibă cel puțin 60% alcool. Când ajungi acasă, spală-ți bine mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde. De asemenea, spală-te din nou pe mâini după ce pui la loc toate cumpărăturile. Igiena corectă a mâinilor este cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirea.

Atenție la ambalaje

Specialiștii nu au stabilit încă în ce măsură virusul se transmite prin intermediul ambalajelor, așa că e indicat să fim precauți. Iată ce poți face:

 1. Aruncă, în măsura în care e posibil, cutiile și alte ambalaje, și depozitează conținutul. Cerealele, spre exemplu, pot fi fi păstrate în cutii sau borcane cu capac. Restul cutiilor, pe care nu le poți arunca, pot fi curățate cu șervețele umede.
 2. Curăță cu o perie, cu apă și săpun, fructele și legumele proaspete, imediat ce le aduci în casă și înainte de a le depozita. Este o măsură extra de siguranță, pentru a elimina riscul în cazul în care o persoană contaminată a atins fructele sau legumele sau a tușit/ strănutat în preajma lor înainte ca ele să ajungă în casa ta.
 3. Curăță toate suprafețele din mașină și din casă care au fost atinse de sacoșele de cumpărături sau de produse, curăță portofelul/ telefonul și geanta pe care le-ai purtat, și pune la spălat hainele imediat ce intri în casă.

totuldespremame.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Evident, nu vorbim despre schimbări dramatice care se întâmplă în corpul tău, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.
   Totuși, e bine de știut că statul în interior pe durate mari de timp poate avea efecte asupra ta la nivel fizic, dar și la nivel psihic.
   Cele mai multe schimbări au legătură, în primul rând, cu stilul sedentar „impus” de izolarea la domiciliu și alimentația din această perioadă. Felul în care mănânci și cantitatea de mișcare pe care o faci sunt cam cei mai importanți factori care îți influențează sănătatea.
   Linda Pescatello, profesor de kinesiologie (disciplină care se bazează pe conexiunea dintre corp și neurologie), e de părere că nu contează dacă te afli înăuntru sau afară, dacă nu ai un comportament de viață sănătos.
   Dacă trăiai deja nesănătos și înainte de pandemie, izolarea n-a făcut decât să accelereze aceste tendințe. Asta pentru că ai fost blocat în interior, fără prea multe lucruri de făcut.
   Cum te afectează sedentarismul
   Pentru că n-ai mai mers la serviciu sau la școală, dar și pentru că nu ai mai avut voie la sală sau să alergi în parc în perioada de izolare, cel mai probabil, ți-ai petrecut majoritatea timpului stând jos, de cele mai multe ori, cu o felie de pizza sau o băutură nesănătoasă în mână.
   Prea mult stat jos și prea puțin exercițiu fizic creează un amestec toxic, care are un impact negativ și asupra sănătății noastre metabolice, spune Neville Owen, cercetător și profesor de Health Sciences, a cărui cercetare se concentrează pe consecințele negative pe care inactivitatea fizică și comportamentul sedentar le au asupra sănătății.
   Dacă adaugi la asta și un comportament alimentar nesănătos, problemele care pot apărea sunt multiple.
   „Dacă ne întrebăm ce se va întâmpla cu corpurile noastre în timpul izolării, cred că trebuie să analizăm ce facem în timpul acesteia, pentru a ghici potențialele schimbări.
   Dacă nu facem exerciții fizice pe parcursul mai multor luni de zile rămase acasă, este foarte probabil să adăugăm grăsimi, să ne reducem capacitatea cardiorespiratorie și să reducem masa musculară”, spune Arch Mainous, profesor de Health Services Research.
   Ulf Ekelund, profesor de activitate fizică și sănătate, spune că efectele pe care izolarea le va avea asupra sănătății publice viitoare sunt greu de prevăzut.
   Totuși, e posibil ca în cazul acelor indivizi care sunt inactivi fizic, efectele dăunătoare asupra sănătății să fie mai grave decât în cazul celor care sunt activi fizic în mod regulat.
   Obiceiurile alimentare proaste din izolare
   Pe durata izolării, oamenii au consumat mult mai multă mâncare și băuturi nesănătoase decât ar face-o în mod obișnuit. După cum știm, o alimentație nesănătoasă afectează corpul din mai multe puncte de vedere.
   Iar combinația unui obicei alimentar nepotrivit cu o perioadă îndelungată petrecută fără activitate fizică este și mai periculoasă.
   O calitate slabă a dietei, creșterea în greutate asociată și inactivitatea fizică pe perioade îndelungate pot face ca pancreasul să nu-și mai poată îndeplini principalul scop: controlarea nivelului glicemiei.
   Acest lucru, împreună cu o capacitate redusă a mușchilor noștri (care se micșorează și devin mult mai puțin eficienți, din cauza inactivității) să transforme glucoza din sânge în „combustibil”, dublează riscul dezvoltării diabetului de tip 2 și bolilor de inimă.
   Problemele psihice care pot apărea
   Experții spun că e de așteptat ca pandemia să amplifice problemele psihice. Sănătatea mentală se poate deteriora rapid în boli mintale, chiar și la persoanele fără un diagnostic prealabil. Într-un an obișnuit, una din cinci persoane suferă o boală mintală.
   Anul acesta, aceste numere ar putea urca mult mai sus, spune Jennifer Heisz, profesor de kinesiologie.
   Aceasta spune că echipa sa de cercetători a ajuns la concluzia că șase săptămâni de stres psihologic cronic pot duce la simptome ale depresiei.
   E clar că pandemia se desfășoară deja de mai bine de șase săptămâni.
   Heisz spune că, probabil, vom observa o creștere a bolilor psihice induse de stres, care se va agrava pe măsură ce pandemia continuă, pentru că lucrurile sunt incerte pentru oameni.
   playtech.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Decizia a fost aprobată de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.
   „Reluarea, începând cu data de 01 iunie 2020, a activităţii pieţelor din or. Chișinău și or. Bălți. Activitatea piețelor comerciale pe întreg teritoriul Republicii Moldova se va realiza în conformitate cu Instrucțiunea cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în cadrul piețelor comerciale”, se arată în comunicat, transmite Știri.md.
   Totodată, cumpărătorii și vânzătorii vor fi nevoiți să respecte măsurile de protecție împotriva răspândirii noului coronavirus.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Folosirea acestora pe un timp îndelungat, poate duce la apariţia unor probleme de ordin dermatologic. În aceste condiţii, specialiştii au câteva sfaturi pentru a integra cât mai corect acest accesoriu în viaţa de zi cu zi.
   "Sub mască este umiditate, este căldură şi sunt bacterii pe care le expirăm. Respectiv pot aparea erupţii şi se poate acutiza acneea. Îndemnăm doamnele să nu utilizeze creme foarte grase şi cantităţi mari de fond de ten sau, în general să evite fondul de ten, pentru a evita acutizarea unor dermatite", a menționat Veronica Vîzdoagă, cosmetolog.
   De asemenea, specialiştii îndeamnă femeile să nu folosească rujuri, ci doar balsam de hidratare pentru a preveni uscarea buzelor.
   "Este foarte important să se aleagă tipul de mască individual. Posibil să fie o mască cusută handmade care ar putea fi mult mai naturală şi ar putea evita apariţia alergiilor", a explicat Veronica Vîzdoagă, cosmetolog.
   În ciuda acestor probleme, specialiştii spun că în această perioadă nu trebuie să renunţăm la măşti.
   "Vă îndemnăm să purtaţi masca de protecţie în locurile publice, pentru că asta v-ar putea salva de la o eventuală infectare cu noul tip de coronavirus", a precizat Eugen Gorgos, medic dermatolog.
   Medicii atrag atenţia că măştile ar putea duce la deshidratare şi insolaţie în sezonul cald. Asta pentru că împiedică aerul rece să ajungă în organism, fapt care duce la creşterea temperaturii corporale, mai ales deasupra gâtului şi reţin aerul umed, astfel că oamenii uită să se hidrateze.
   În context, un antreprenor japonez a găsit o soluţie pentru sezonul cald. Mai exact, a confecţionat măşti cu "aer condiţionat" pentru a ușura purtarea acestora.
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Sergiu Macari din Chişinău este tată a doi copii, iar în această perioadă s-a izolat cu familia în afara oraşului, unde îmbină munca la distanţă cu educaţia micuţilor. Bărbatul recunoaşte că asemenea momente chiar i-au lipsit.
   Exemplul lui Sergiu a stat la baza unei campanii de informare, inițiată în sprijinul taților. Specialiştii spun că rolul taţilor în educaţia copiilor este unul important.
   "Deseori, în familii, când tatăl vine de la serviciu, mama îi spune copilului că este obosit, să-l lase să se odihnească... astfel, avem de-a face cu o educație unilaterală, iar asta e foarte rău", a afirmat psihologul, Irina Şibaeva.
   Psihologii recomandă părinţilor să se implice în egală măsură în educaţia odraslelor, iar carantina este tocmai momentul potrivit pentru asta.
   "Trebuie să oferiţi timp copiilor. Petreceţi împreună câteva ore, jucaţi-vă, mergeţi la plimbare dacă puteţi... Aceste activităţi calmează sistemul nervos", a menționat psihologul, Irina Şibaeva.
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Anunţul a fost făcut de viceprimarul capitalei Angela Cutasevici. Între timp, platforma „Educaţie Online” continuă să fie suplinită cu lecţii şi cărţi digitale, transmite Știri.md cu referire la trm.md.
   „Noi am solicitat avizul ANSP şi al OMS cu referire la condiţiile de redeschidere a grădiniţelor, ştim că există o solicitare foarte mare, dar trebuie, totuşi, să luăm în calcul toate riscurile care pot apărea în anumite situaţii”, a menţionat Angela Cutasevici.
   În acelaşi timp, elevii continuă să studieze de la distanţă. Potrivit municipalităţii, pe platforma „Educaţie Online” au fost încărcate 1.200 de lecţii şi 260 de cărţi digitale.
   „Pe lângă lecţiile vizionate, copiii vor avea posibilitate să exerseze şi să-şi consolideze cunoştinţele dobândite pe parcursul lecţiei”, a spus Angela Cutasevici.
   Platforma „Educaţie Online” este destinată pentru 331.000 de elevi din învăţământul general, dar şi pentru 10.000 de copii cu dificultăţi de învăţare şi deficienţe care nu frecventează şcoala. Lecţiile video sunt transmise prin intermediul mai multor televiziuni şi portaluri online de ştiri.
   stiri.md
 •