Scapă de tot ce nu porți
Cum decizi dacă e cazul să te desparți de ceva? Un truc care a făcut de câțiva ani înconjurul internetului, și pe care majoritatea lumii susține că l-ar considera cel mai util, spune să plasezi umerașul în direcția diferită față de cum stă în dulap de obicei, de fiecare dată când porți ceva. La sfârșitul a 6 luni, toate umerașele rămase neîntoarse (deci, haine pe care nu le-ai purtat timp de jumate de an, deși erau în fața ta zilnic) sunt piese pe care probabil nu ai să le mai porți vreodată și care ocupă loc degeaba.
Scapă fără regrete de hainele rupte (nu e nevoie să le arunci, se pot transforma în cârpe de șters praful, de pildă), iar pe cele pe care nu le mai porți, dar care sunt încă în stare bună, donează-le. Magazinele H&M și Zara sunt două dintre locurile unde poți duce hainele pe care nu le mai porți, astfel încât să fie reciclate, sau le poți dona la adăposturi pentru oameni nevoiași.
Cum să nu îți aglomerezi garderoba
Un alt truc pe care multe persoane îl aplică, este ca pentru fiecare piesă nouă cumpărată, să „scoată la pensie” una veche, pe care oricum nu o mai purta. Atâta vreme cât șifonierul tău e doldora de haine din care porți numai câteva, nu numai că e frustrant (te simți vinovată că ai prea multe haine, când, de fapt, porți mult mai puține), ci e și impractic (hainele stau înghesuite).
Atenție la hainele care NU stau, de regulă, în șifonier
Piesele de outerwear – paltoanele, pufoaicele etc. (iarna) sau jachetele windbreaker, gecile din denim etc. (vara) nu au ce căuta în șifonier în sezoanele în care le folosești. Ocupă prea mult spațiu și, pentru că probabil ai câteva piese go-to pe care le arunci pe tine când ieși din casă, acestea ar trebui să stea la ușă. Dar nu în tradiționalul cuier…
O opțiune mai practică ce poate înlocui clasicul cuier de la intrare (cel care găzduiește piesele de outerwear ale tale sau, temporar, ale invitaților care îți calcă pragul) este un simplu rastel metalic pe care se așază umerașe.
În cazul unui cuier clasic, hainele ajung cel mai adesea să fie aruncate unele peste altele, ceea ce vine cu o serie de dezavantaje, printre care – nu poți vedea toate hainele și tinzi să iei ce îți pică mai rapid în mână; hainele stau agățate de o gaică mică (dacă există pe partea interioară) sau proptite precar într-un cui, ambele nefiind variante ideale de a păstra piese vestimentare grele (care se pot rupe din cauza greutății), piese delicate (care se pot de asemenea deteriora) sau piese care se șifonează ușor.
Varianta unui rastel (practic, un cadru metalic de genul celor pe care le vezi în magazinele de haine – îl poți procura de la depozite de mobilă sau de la Ikea) nu numai că este mai practică (fiecare haină stă separat pe umerașul ei, la locul ei), ci funcționează și ca un detaliu decorativ pentru un interior modern. Adaugă în holul de la intrare o oglindă de dimensiuni cât mai mari (este genul de loc în care vrei să poți verifica look-ul din cap până în picioare înainte ieși pe ușă) și câteva obiecte de decorațiune care sa întregească spațiul – tablouri sau printuri urcate pe/sprijinite de pereți, ghivece cu flori sau vaze, un bol pentru chei cu aspect inedit, sau orice obiecte de design care completează stilul casei tale.
Triază bazat pe funcționalitate
Vorbeam mai sus despre împărțirea pieselor pe sezoane. Să îți împarți garderoba strict în două părți, din care să scoți la lumină numai una timp de jumătate de an, în timp ce cealaltă stă ascunsă în vreo cutie nu este deloc un plan practic. Da, cel mai probabil n-ai să mai ai cum să porți pufoaica de acum până prin octombrie-noiembrie, dar trench coat-ul, puloverele lungi, jachetele tricotate… foarte posibil să ai nevoie de ele în zilele mai răcoroase de primăvară sau vară.
Așa că nu te grăbi să împarți totul în două, ci, mai degrabă, depozitează acum, la început de primăvară, cele câteva piese de care știi sigur că nu vei avea nevoie curând (costum de schi, geci pufoase, paltoane groase etc.), iar, în rest, compartimentează garderoba astfel încât să ai la îndemână piesele-cheie pentru zilele calde, dar și o serie de piese pentru când ai nevoie de un extra strat de pus peste hainele subțiri. Pe același principiu, iarna pune la păstrare numai costumele de baie, sandalele și alte câteva astfel de piese purtabile numai în sezonul cald, dar nu renunța la tricouri cu mânecă scurtă, la tank tops, la fuste… sezonul rece e perfect pentru exerciții de layering!
Pune la păstrare cu atenție
Nu depozita hainele în saci (riscă să se deterioreze din cauza fermoarelor sau orice fel de aplicații, și, în plus, materialele nu respiră prin plastic, astfel că se degradează mai rapid). Împăturește-le și pune-le în cutii de carton lipite cu banză adezivă (nu vrei surprize precum molii când le desfaci)
Pantofii trebuie de asemenea depozitați în cutii de carton (niciodată aruncați unii peste alții în pungi sau saci). Ca să meargă totul mai ușor, scrie pe fiecare cutie ce conține, astfel dacă trebuie să cauți ceva anume, nu vei deschide la întâmplare totul.
Organizează și depozitează cu cap piesele din șifonier
Probabil ai mai auzit asta de mult prea multe ori, însă merită repetat, pentru că este un sfat crucial pentru bunăstarea hainelor tale: scapă de umerașele din sârmă acumulate de la spălătorii și investește în câteva seturi de umerașe din lemn sau plastic. Umerașele din sârmă se deformează rapid, nu sunt destul de solide să susțină majoritatea hainelor, așa că materialul se întinde și se mulează pe forma umerașului, și tot ele sunt responsabile pentru faptul că, dând iluzia că ar putea să încapă cu zecile în șifonierul tău, te fac să crezi că ar fi în regulă să înghesui în dulap mai multe haine decât ar trebui.
Hainele înghesuite nu numai că se pot deteriora, dar această practică vine cu încă un avantaj – vei tinde să porți numai ce este la îndemână, ignorând piese de care uiți, pentru că se pierd într-o mare de material.
Atenție la felurile diferite de depozitare
Nu toate hainele ar trebui să stea pe umerașe (plus că asta ar implica să avem cu toții dressinguri precum starurile de la Hollywood, cam de dimensiunea unui apartament standard).
Tricotajele (fie că este vorba despre pulovere, pantaloni, fuste), își păstrează mai bine forma atunci când sunt împăturite decât atunci când stau agățate.
Rochiile lungi ar trebui să fie, în mod ideal, agățate undeva unde pot să stea fără ca partea inferioară să fie înghesuită, dar dacă nu ai posibilitatea, păstrează-le în portmantouri care se îndoaie la mijloc, astfel încât să poți prinde partea de jos de cârligul umerașului, pliând rochia în două, dar protejând-o în același timp.
Pantofii nu ar trebui niciodată păstrați în genul acela de panel din plastic cu buzunare plasat pe ușa interioară a șifonierului, îndesați într-un pouch sau agățați de toc. Cea mai bună modalitate de păstrare rămâne cutia de carton în care i-ai cumpărat. Curăță-i mereu cu soluțiile corespunzătoare înainte de a-i pune înapoi în cutie după ce îi porți – majoritatea petelor se înrăutățesc cu timpul). Dacă ai săculeți din material textil, poți plusa punând fiecare pantof în sacul lui în interiorul cutiei, pentru a-i proteja și mai bine.
Pălăriile ar trebui de asemenea să aibă cutiile proprii, și să fie depozitate cu atenție, astfel încât să nu existe riscul de a fi strivite. Orice fel de accesoriu care își pierde forma (hamuri din piele stil corset, de pildă) ar trebui de asemenea să fie depozitate separat.
Gențile nu trebuie să stea niciodată la grămadă, ci ar trebui să aibă un raft dedicat în care să fie poziționate unele lângă altele. Gențile prețioase ar trebui să fie puse în săculeți textili speciali pentru a nu se deteriora (nu ai vrea să zgârii cristalele de pe un clutch, de pildă, râcâind geanta accidental de lemnul dulapului).
Acordă atenție specială pieselor vestimentare prețioase
Dacă ai o piesă cu adevărat specială, să spunem, o rochie scumpă cu pene, sau o jachetă cu aplicații din cristale, acestea ar trebui mereu să fie protejate – ține-le într-un portmantou (de regulă se vând cu unul, dar poți cumpăra și separat) și niciodată nu le înghesui la grămadă cu alte haine, fie în șifonier, fie în cutiile de depozitare (de fapt, cel mai bine ar fi ca piesele fragile să fie depozitate total separat față de restul hainelor de zi cu zi).
Organizează pe categorii
Când fiecare piesă de îmbrăcăminte e acolo unde ar trebui să fie – tricouri într-un loc, blugi într-un loc, sacouri într-un loc etc. – nu numai că îmbrăcatul devine un proces mai ușor și mai rapid, ci acest lucru lasă și mai mult loc creativității stilistice – de exemplu, când cauți puloverul perfect de purtat pentru o rochie, iar toate puloverele sunt într-un singur loc, nu ești obligată să îl porți pe cel pe care îl găsești mai aproape, ci poți alege din tot ce ai în dulap, eventual încercând mai multe variante până o găsești pe cea mai potrivită.
Fă achiziții în mod inteligent
Aici poți aplica câteva trucuri simple
- Evită să cumperi din impuls, iar dacă o faci, nu uita că ai 30 de zile să te răzgândești până le poți schimba sau returna (cu excepții pentru lenjerie intimă, costume de baie și, în unele magazine, cercei).
- Regula cu „alcătuiește-ți un set de wardrobe staples care nu trebuie să lipsească nimănui din șifonier”, este, pe de o parte utilă, pe de altă parte, un sfat învechit. Da, construiește-ți o bază de haine basic care sunt conforme stilului tău. Dar asta nu înseamnă că e nevoie să bifezi neapărat fusta creion neagră sau balerinii dacă tu ești o persoană care preferă jeanși și tricouri. Baza garderobei tale ar trebui să fie compusă din piesele clasice care se mulează pe stilul tău vestimentar.
- Acordă-ți un pic de timp de gândire înainte de a cumpăra ceva nou – salvează piesa pe un wishlist și dacă, setează-ți un tip (să zicem, 3 zile), și dacă după ce s-a scurs timpul vrei cu la fel de multă ardoare piesa respectivă, cumpăr-o.
- Cumpără piesele mai scumpe în perioada reducerilor. Și tot în perioada reducerilor, nu te sfii să cumperi piese off-season – când va veni vremea lor, le vei găsi la preț întreg. Mai multe sfaturi despre shoppingul la reduceri găsești aici.
- Reține că poți modifica la croitorii haine pe care le găsești în magazine, contra unui cost destul de mic. Așa că dacă ai găsit ceva ce îți place mult, nu îți vine perfect, dar ar putea fi modificat, poți face liniștită achiziția. (Până și majoritatea pantofilor pot fi modificați, inserând diverse branțuri fie pentru a-i lărgi, fie pentru a micșora spațiul din interior, dar acest lucru funcționează doar dacă diferența față de măsura ta e foarte mică (cu jumătate de număr sau, în rare cazuri, cu maximum un număr mai mic sau mai mare).
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat