Cum să îți reorganizezi garderoba


    Din timp în timp, garderoba ta are nevoie e de un update. Ia aminte la câteva tips & tricks care, puse în aplicare, promit că vei scăpa cu desăvârșire de senzația aceea enervantă când deschizi un dulap plin de haine, dar nu ai habar ce să porți. Iată pașii către garderoba.

EVZty9pXkAEDz-0.jpg

Scapă de tot ce nu porți

Cum decizi dacă e cazul să te desparți de ceva? Un truc care a făcut de câțiva ani înconjurul internetului, și pe care majoritatea lumii susține că l-ar considera cel mai util, spune să plasezi umerașul în direcția diferită față de cum stă în dulap de obicei, de fiecare dată când porți ceva. La sfârșitul a 6 luni, toate umerașele rămase neîntoarse (deci, haine pe care nu le-ai purtat timp de jumate de an, deși erau în fața ta zilnic) sunt piese pe care probabil nu ai să le mai porți vreodată și care ocupă loc degeaba.

Scapă fără regrete de hainele rupte (nu e nevoie să le arunci, se pot transforma în cârpe de șters praful, de pildă), iar pe cele pe care nu le mai porți, dar care sunt încă în stare bună, donează-le. Magazinele H&M și Zara sunt două dintre locurile unde poți duce hainele pe care nu le mai porți, astfel încât să fie reciclate, sau le poți dona la adăposturi pentru oameni nevoiași.

image.png

Cum să nu îți aglomerezi garderoba

Un alt truc pe care multe persoane îl aplică, este ca pentru fiecare piesă nouă cumpărată, să „scoată la pensie” una veche, pe care oricum nu o mai purta. Atâta vreme cât șifonierul tău e doldora de haine din care porți numai câteva, nu numai că e frustrant (te simți vinovată că ai prea multe haine, când, de fapt, porți mult mai puține), ci e și impractic (hainele stau înghesuite).

Atenție la hainele care NU stau, de regulă, în șifonier

Piesele de outerwear – paltoanele, pufoaicele etc. (iarna) sau jachetele windbreaker, gecile din denim etc. (vara) nu au ce căuta în șifonier în sezoanele în care le folosești. Ocupă prea mult spațiu și, pentru că probabil ai câteva piese go-to pe care le arunci pe tine când ieși din casă, acestea ar trebui să stea la ușă. Dar nu în tradiționalul cuier…

O opțiune mai practică ce poate înlocui clasicul cuier de la intrare (cel care găzduiește piesele de outerwear ale tale sau, temporar, ale invitaților care îți calcă pragul) este un simplu rastel metalic pe care se așază umerașe.

În cazul unui cuier clasic, hainele ajung cel mai adesea să fie aruncate unele peste altele, ceea ce vine cu o serie de dezavantaje, printre care – nu poți vedea toate hainele și tinzi să iei ce îți pică mai rapid în mână; hainele stau agățate de o gaică mică (dacă există pe partea interioară) sau proptite precar într-un cui, ambele nefiind variante ideale de a păstra piese vestimentare grele (care se pot rupe din cauza greutății), piese delicate (care se pot de asemenea deteriora) sau piese care se șifonează ușor.

image.png

Varianta unui rastel (practic, un cadru metalic de genul celor pe care le vezi în magazinele de haine – îl poți procura de la depozite de mobilă sau de la Ikea) nu numai că este mai practică (fiecare haină stă separat pe umerașul ei, la locul ei), ci funcționează și ca un detaliu decorativ pentru un interior modern. Adaugă în holul de la intrare o oglindă de dimensiuni cât mai mari (este genul de loc în care vrei să poți verifica look-ul din cap până în picioare înainte ieși pe ușă) și câteva obiecte de decorațiune care sa întregească spațiul – tablouri sau printuri urcate pe/sprijinite de pereți, ghivece cu flori sau vaze, un bol pentru chei cu aspect inedit, sau orice obiecte de design care completează stilul casei tale.

Triază bazat pe funcționalitate

Vorbeam mai sus despre împărțirea pieselor pe sezoane. Să îți împarți garderoba strict în două părți, din care să scoți la lumină numai una timp de jumătate de an, în timp ce cealaltă stă ascunsă în vreo cutie nu este deloc un plan practic. Da, cel mai probabil n-ai să mai ai cum să porți pufoaica de acum până prin octombrie-noiembrie, dar trench coat-ul, puloverele lungi, jachetele tricotate… foarte posibil să ai nevoie de ele în zilele mai răcoroase de primăvară sau vară.

image.png

Așa că nu te grăbi să împarți totul în două, ci, mai degrabă, depozitează acum, la început de primăvară, cele câteva piese de care știi sigur că nu vei avea nevoie curând (costum de schi, geci pufoase, paltoane groase etc.), iar, în rest, compartimentează garderoba astfel încât să ai la îndemână piesele-cheie pentru zilele calde, dar și o serie de piese pentru când ai nevoie de un extra strat de pus peste hainele subțiri. Pe același principiu, iarna pune la păstrare numai costumele de baie, sandalele și alte câteva astfel de piese purtabile numai în sezonul cald, dar nu renunța la tricouri cu mânecă scurtă, la tank tops, la fuste… sezonul rece e perfect pentru exerciții de layering!

Pune la păstrare cu atenție

Nu depozita hainele în saci (riscă să se deterioreze din cauza fermoarelor sau orice fel de aplicații, și, în plus, materialele nu respiră prin plastic, astfel că se degradează mai rapid). Împăturește-le și pune-le în cutii de carton lipite cu banză adezivă (nu vrei surprize precum molii când le desfaci)

Pantofii trebuie de asemenea depozitați în cutii de carton (niciodată aruncați unii peste alții în pungi sau saci). Ca să meargă totul mai ușor, scrie pe fiecare cutie ce conține, astfel dacă trebuie să cauți ceva anume, nu vei deschide la întâmplare totul.

Organizează și depozitează cu cap piesele din șifonier

Probabil ai mai auzit asta de mult prea multe ori, însă merită repetat, pentru că este un sfat crucial pentru bunăstarea hainelor tale: scapă de umerașele din sârmă acumulate de la spălătorii și investește în câteva seturi de umerașe din lemn sau plastic. Umerașele din sârmă se deformează rapid, nu sunt destul de solide să susțină majoritatea hainelor, așa că materialul se întinde și se mulează pe forma umerașului, și tot ele sunt responsabile pentru faptul că, dând iluzia că ar putea să încapă cu zecile în șifonierul tău, te fac să crezi că ar fi în regulă să înghesui în dulap mai multe haine decât ar trebui.

Hainele înghesuite nu numai că se pot deteriora, dar această practică vine cu încă un avantaj – vei tinde să porți numai ce este la îndemână, ignorând piese de care uiți, pentru că se pierd într-o mare de material.

image.png

Atenție la felurile diferite de depozitare

Nu toate hainele ar trebui să stea pe umerașe (plus că asta ar implica să avem cu toții dressinguri precum starurile de la Hollywood, cam de dimensiunea unui apartament standard).

Tricotajele (fie că este vorba despre pulovere, pantaloni, fuste), își păstrează mai bine forma atunci când sunt împăturite decât atunci când stau agățate.

Rochiile lungi ar trebui să fie, în mod ideal, agățate undeva unde pot să stea fără ca partea inferioară să fie înghesuită, dar dacă nu ai posibilitatea, păstrează-le în portmantouri care se îndoaie la mijloc, astfel încât să poți prinde partea de jos de cârligul umerașului, pliând rochia în două, dar protejând-o în același timp.

Pantofii nu ar trebui niciodată păstrați în genul acela de panel din plastic cu buzunare plasat pe ușa interioară a șifonierului, îndesați într-un pouch sau agățați de toc. Cea mai bună modalitate de păstrare rămâne cutia de carton în care i-ai cumpărat. Curăță-i mereu cu soluțiile corespunzătoare înainte de a-i pune înapoi în cutie după ce îi porți – majoritatea petelor se înrăutățesc cu timpul). Dacă ai săculeți din material textil, poți plusa punând fiecare pantof în sacul lui în interiorul cutiei, pentru a-i proteja și mai bine.

Pălăriile ar trebui de asemenea să aibă cutiile proprii, și să fie depozitate cu atenție, astfel încât să nu existe riscul de a fi strivite. Orice fel de accesoriu care își pierde forma (hamuri din piele stil corset, de pildă) ar trebui de asemenea să fie depozitate separat.

Gențile nu trebuie să stea niciodată la grămadă, ci ar trebui să aibă un raft dedicat în care să fie poziționate unele lângă altele. Gențile prețioase ar trebui să fie puse în săculeți textili speciali pentru a nu se deteriora (nu ai vrea să zgârii cristalele de pe un clutch, de pildă, râcâind geanta accidental de lemnul dulapului).

image.png

Acordă atenție specială pieselor vestimentare prețioase

Dacă ai o piesă cu adevărat specială, să spunem, o rochie scumpă cu pene, sau o jachetă cu aplicații din cristale, acestea ar trebui mereu să fie protejate – ține-le într-un portmantou (de regulă se vând cu unul, dar poți cumpăra și separat) și niciodată nu le înghesui la grămadă cu alte haine, fie în șifonier, fie în cutiile de depozitare (de fapt, cel mai bine ar fi ca piesele fragile să fie depozitate total separat față de restul hainelor de zi cu zi).

image.png

Organizează pe categorii

Când fiecare piesă de îmbrăcăminte e acolo unde ar trebui să fie – tricouri într-un loc, blugi într-un loc, sacouri într-un loc etc. – nu numai că îmbrăcatul devine un proces mai ușor și mai rapid, ci acest lucru lasă și mai mult loc creativității stilistice – de exemplu, când cauți puloverul perfect de purtat pentru o rochie, iar toate puloverele sunt într-un singur loc, nu ești obligată să îl porți pe cel pe care îl găsești mai aproape, ci poți alege din tot ce ai în dulap, eventual încercând mai multe variante până o găsești pe cea mai potrivită.

Fă achiziții în mod inteligent

Aici poți aplica câteva trucuri simple

  • Evită să cumperi din impuls, iar dacă o faci, nu uita că ai 30 de zile să te răzgândești până le poți schimba sau returna (cu excepții pentru lenjerie intimă, costume de baie și, în unele magazine, cercei).
  • Regula cu „alcătuiește-ți un set de wardrobe staples care nu trebuie să lipsească nimănui din șifonier”, este, pe de o parte utilă, pe de altă parte, un sfat învechit. Da, construiește-ți o bază de haine basic care sunt conforme stilului tău. Dar asta nu înseamnă că e nevoie să bifezi neapărat fusta creion neagră sau balerinii dacă tu ești o persoană care preferă jeanși și tricouri. Baza garderobei tale ar trebui să fie compusă din piesele clasice care se mulează pe stilul tău vestimentar.
  • Acordă-ți un pic de timp de gândire înainte de a cumpăra ceva nou – salvează piesa pe un wishlist și dacă, setează-ți un tip (să zicem, 3 zile), și dacă după ce s-a scurs timpul vrei cu la fel de multă ardoare piesa respectivă, cumpăr-o.
  • Cumpără piesele mai scumpe în perioada reducerilor. Și tot în perioada reducerilor, nu te sfii să cumperi piese off-season – când va veni vremea lor, le vei găsi la preț întreg. Mai multe sfaturi despre shoppingul la reduceri găsești aici.
  • Reține că poți modifica la croitorii haine pe care le găsești în magazine, contra unui cost destul de mic. Așa că dacă ai găsit ceva ce îți place mult, nu îți vine perfect, dar ar putea fi modificat, poți face liniștită achiziția. (Până și majoritatea pantofilor pot fi modificați, inserând diverse branțuri fie pentru a-i lărgi, fie pentru a micșora spațiul din interior, dar acest lucru funcționează doar dacă diferența față de măsura ta e foarte mică (cu jumătate de număr sau, în rare cazuri, cu maximum un număr mai mic sau mai mare).

cosmopolitan.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Traseele naționale sunt deja împânzite de comercianți, care le culeg din pădure și le vând chiar pe marginea drumului, transmite Știri.md cu referire la tv8.md. 
      Deși i-am rugat să ne explice, de ce reguli se conduc, atunci când le strâng, vânzătorii ambulanți, fie că au refuzat să o facă, fie ne-au rugat să-i credem pe cuvânt, că toate ar fi bune. 
      Specialiștii atenționează, însă, că există un șir de indicii simple și detalii la care trebuie să fim atenți, atunci când este vorba de consumul ciupercilor. 
      La rândul său, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă anunță că numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere. 
      Doar în perioada 12-19 octombrie curent, au fost înregistrate 46 de persoane cu astfel de intoxicații.
       
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      „Canicula este definită drept o creștere a temperaturii zilnice cu peste 10 grade Celsius faţă de temperatura medie a unei zone şi este o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, în special în regiunile cu umiditate crescută. Fiind o consecință a încălzirii globale, acest fenomen reprezintă, totodată, și un stres major pentru organism”, potrivit ANSP, transmite Știri.md.
      „Fiziologic vorbind, corpul uman este alcătuit în proporție de 60% din apă, rezervele principale fiind în sânge, rinichi, mușchi și țesutul de grăsime. În timpul temperaturilor caniculare organismul mobilizează apa din rezerve spre suprafața pielii, eliminând surplusul de căldură din corp prin evaporare. Pentru că este un proces epuizant, care solicită și un aport suficient de apă, este foarte important în această perioadă să ne alimentăm și să ne hidratăm corespunzător”, mai spun specialiștii.
      În acest sens, experții ANSP vin cu un șir de sfaturi pentru cetățeni în această perioadă:
      – Evitați mesele copioase, cu mai multe tipuri de alimente, bogate în grăsimi, amidon și zahăr. Acestea se digeră mai dificil și solicită mai mult efort din partea organismului.
      – În schimb, susțineți organismul în procesul de răcorire consumând mese simple, bogate în fructe și legume proaspete, care sunt bogate în apă. Consumați nu mai puțin de două porții de fructe și trei porții de legume proaspete în zi.
      – Evitați să consumați alcool – acesta deshidratează, mărește tensiunea arterială și împiedică organismul să lupte eficient cu canicula.
      – Limitați consumul băuturilor bogate în cofeină (ceaiul și cafeaua), întrucât acestea deshidratează, și consumați minim 2-2,5 litri de apă pe zi.
      – Fiți atenți la temperatura băuturilor – nu este indicat să consumați băuturi foarte reci. Acestea au un efect de răcorire de scurtă durată, întrucât organismul trebuie să le încălzească până la temperatura sa internă, drept rezultat se generează căldură, iar senzația de răcoare dispare. În plus, aceste băuturi pot cauza apariția unor simptome de răceală.
      – Alegeți cu precauție alimentele de la raft, în special pe cele perisabile, precum ouăle, carnea, peștele, laptele și produsele lactate, maioneza, prăjiturile. Nu le cumpărați din locurile neautorizate sau din stradă. Dacă nu sunt verificate și păstrate corespunzător acestea pot fi sursa unor intoxicații alimentare severe.
      stiri.md
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Cu toate eforturile pe care le faci pentru a avea un stil de viata sanatos, sigur sunt momente in care te simti balonata. Iar acest lucru este perfect normal, si tine nu doar de ceea ce mananci, ci si de fluctuatiile hormonale.
      Nimic nu poate strica mai mult un moment perfect decat problemele cu digestia dupa masa. Insa aceste senzatii neplacute pot fi diminuate in doar cateva minute. Ceaiurile au numeroase beneficii asupra sanatatii, asa ca ai foarte multe motive sa le consumi.
      Ceaiuri pe care sa le consumi cand te simti balonata
      Ceai de menta
      Ceaiul de menta este cel mai popular ceai obtinut din plante din intreaga lume. Si sunt foarte multe motive pentru care este apreciat! Menta are proprietati antioxidante si antibacteriene, insa cel mai important beneficiu este acela ca ajuta la digestie. Poti sa consumi ceaiul de menta oricand in timpul anului, insa in mod special dupa o masa grea. Daca te simti balonata dupa ce ai consumat foarte multe alimente, acest ceai te va ajuta sa scapi rapid de disconfort.
      Ceai de turmeric
      Aproape orice problema digestiva poate fi ameliorata cu turmeric. De fapt, aceasta planta are atat de multe beneficii asupra sanatatii organismului, incat era de asteptat sa o mentionam! Turmericul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, in special in medicina Ayurvedica. Este recomandat in special pentru proprietatile sale antiinflamatorii, insa ajuta si la ameliorarea senzatiei de stomac plin. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile ceaiului de turmeric, iti recomand sa il indulcesti cu o lingurita de miere. Ceaiul va fi mai savuros si mai usor de consumat.
      Ceai de fenicul
      Te simti balonata? Ceaiul de fenicul te scapa de disconfort! Are o multime de beneficii asupra sanatatii, deoarece contine o serie de antioxidanti si vitamine (vitamina A, vitamina B si vitamina C). La fel ca menta, feniculul este foarte cunoscut pentru proprietatile sale si consumat deseori de oamenii din intreaga lume. Ajuta la relaxarea muschilor abdominali si reduce senzatia de stomac plin. Consuma-l ori de cate ori ai probleme de digestie si te vei simti mult mai bine.
      Ceai de ginseng
      Ginsengul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale miraculoase asupra sanatatii. Este antiinflamator si antibacterian, motiv pentru care este recomandat pentru problemele de digestie. Acest ceai este obtinut din radacina de ginseng si este folosit si pentru a combate oboseala sau semnele imbatranirii. Este o bautura care te incalzeste si iti da o stare de bine, pe langa beneficiile in ceea ce priveste balonarea.
      Nu obisnuiesti sa consumi ceaiuri? Exista cateva metode alternative care te ajuta sa scapi de balonare. Exercitiile de respiratie sau unele pozitii de yoga te ajuta sa scapi rapid de disconfort. Poti, de asemenea, sa excluzi din dieta alimente care contribuie la balonare, cele mai daunatoare dintre ele fiind zaharul si bauturile acidulate.
      andreearaicu.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Plasticul concentrează lumina într-un impuls cu energie ridicată care poate fi suficient de intens pentru a arde materiale precum tapiţeria scaunelor, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.
      Principiul este acelaşi ca jocul acela din generală în care cu ajutorul unei lupe se putea arde o bucată de hârtie.
      „Sticla cu apă acţionează precum o lentilă care concentrează lumina care vine prin parbriz”, menţionează Odile Madden, savant la Getty Conservation Institute din Los Angeles.
      Conform Live Science, lumina este alcătuită din numeroşi fotoni, care sunt particule subatomice care traversează pe o traiectorie dreaptă.
      Lentilele ochelarilor şi microscoapelor direcţionează fotonii pentru a converge într-un punct.
      „Poţi folosi asta pentru a vedea ceva mai bine. Sau poţi concentra multă lumină într-un punct foarte mic şi poţi concentra acea energie, iar aceasta poate cauza arderi şi topiri”.
      Ce a fost surprinzător în acest caz demonstrat de experimentele cercetătorilor americani este că lumina, deşi trece prin parbrizul maşinii, este în continuare suficient de intensă pentru a trece prin sticlă şi a cauza arderi.
      „În mod obişnuit, ar fi mai rău într-o zi caniculară sau dacă geamurile uşilor ar fi jos, întrucât sticla filtrează lumina”. „Aceasta este o ilustrare bună a cât de multe energie vine de la soare”, a precizat Michael Doutre, chimist la Getty Conservation Institute.
      Totuşi, un astfel de eveniment este puţin probabil. În primul rând, materialele din maşină, precum tapiţeria scaunelor, sunt realizate astfel încât să nu se aprindă de la orice.
      Apoi, pentru o trecere a luminii, lichidul din sticlă trebuie să fie transparent. Apoi, totul trebuie să se alinieze perfect: o sticlă sferică, cu suprafaţă lină, cu lichid transparent plasată în punctul precis atât pentru sursa de lumină cât şi pentru punctul de focalizare.
      Savanţii susţin că şansele ca acest lucru să se întâmple din greşeală sunt minuscule.
      descopera.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Carnea de pasăre se poate păstra la congelator jumătate de an fără să își modifice calitățile și gustul. Carnea de vită sau cea de porc poate rezista mai mult. Alături de carne, merită să punem la congelator și legume cu textura mai tare precum ardeiul gras, morcovul și țelina date pe răzătoare, sau legume preparate precum vinetele și roșiile coapte pe grătar. Toate acestea pot fi puse în pungi speciale pentru congelator, din care este bine să elimini aerul pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Toate vor fi înghețate la fel, dar când vine vorba de dezghețare, trebuie să cunoști câteva trucuri simple să decongelezi alimentele corect.
      Cum se decongelează corect carnea
      Indicat ar fi să scoți pachetul de carne congelată cu o zi înainte de folosire și să îl lași să se dezghețe în frigider. Astfel, textura cărnii nu va fi alterată de trecerea de la o temperatură foarte scăzută la una mult mai ridicată.
      Dacă ne grăbim să o dezghețăm și folosim cuptorul cu microunde, am observat deja că la pe margini se înmoaie imediat și începe să se coacă, iar în centru este încă un bulgăre de gheață. Cuptorul cu microunde nu este o soluție, dacă vrei o carne gustoasă, care își păstrează aromele și sucul propriu.
      În schimb, ai putea decongela carnea mai repede punând pachetul respectiv între două oale de metal, pe cea de sus umplând-o cu apă clocotită. Căldura se transferă treptat și în mod egal către bucata de carne care se dezgheață uniform.
      Legumele se decongelează sau nu?
      Mai degrabă nu. Dacă ai cumpărat sau ți-ai pus singură la congelator legume pentru ciorbe și mâncăruri, pune-le în oala încălzită direct înghețate. Astfel, nu vei pierde sucurile proprii ale legumelor când se decongelează și își vor păstra textura lor naturală. Dacă le decongelezi înainte de a le pune în tigaie sau în oala de ciorbă nu vei obține decât o formă gelatinoasă, cu un gust incert.
      Și verdețurile pot sta luni de zile congelate
      Dacă vrei mărar aromat în plină iarnă, cel mai bine este să îl pui la congelator vara, după ce ai spălat crenguțele și le-ai lăsat să se usuce câteva ore la umbră. La fel poți proceda cu orice verdeață, cu pătrunjelul, cu leușteanul sau oregano.
      În congelator își păstrează toată aroma, spre deosebire de condimentele uscate. Înainte de a le folosi, nu trebuie să le dezgheți. Poți tăia doar atât cât vrei să folosești la o mâncare și poți păstra restul la rece pentru mai târziu. 
      libertateapentrufemei.ro
  •