Cum eviți să cumperi ulei de măsline contrafăcut


    Dacă ai decis să consumi numai grăsimi sănătoase și vrei să gătești cu ulei de măsline pentru a preveni creșterea colesterolului și a-ți proteja inima este esențial să-l alegi pe cel de calitate. Descoperă cum îți dai seama dacă vezi la raft ulei de măsline contrafăcut.

Снимок экрана 2019-11-06 в 11.52.03.png

Uleiul de măsline util pentru organism este cel extras direct din măslinele proaspete, fără ingrediente chimice, temperaturi ridicate sau alți pași de procesare. Din păcate în magazine există și sticle de ulei de măsline care te pot induce în eroare fie pentru că este procesat, fie pentru că în componența lui au fost adăugate și alte uleiuri pentru a reduce costurile. În ultimii doi ani în Italia au fost confiscate peste 2.000 de tone de ulei de măsline contrafăcut și s-a lansat o investigație amplă asupra celor 7 producători principali din această țară.

În cadrul lanțului de producție există multe etape în care uleiul de măsline extras dintr-o țară poate fi transportat într-o altă țară, de obicei Italia, iar apoi combinat cu diferite uleiuri înainte de a fi trimis spre magazine. Deși decizia de a consuma uleiul pur este ideală pentru prevenirea îmbolnăvirilor și protecția întregului organism trebuie să fii foarte vigilent pentru a evita situațiile în care pui în coșul de cumpărături ulei de măsline contrafăcut. 

Potrivit specialiștilor, cea mai simplă metodă de a te asigura că uleiul ales este de calitate este să-l guști, dar nu vei putea face acest lucru decât la un magazin de specialitate. În cazul în care nu ai timp decât de un drum rapid la supermarket îți oferim sugestii pentru a investi în ulei de măsline pur. 

Iată cum te poți asigura că ai de-a face cu un produs util pentru organism:

 1. Nu cumpăra niciun ulei care nu conține denumirea „extravirgin” pe etichetă

Această clasificare nu este o garanție definitivă, dar fără ea poți fi sigur că produsul la care te uiți nu are compoziția potrivită de acizi grași. Evită orice produse care specifică termenii de „light”, „virgin”, „pur” sau doar „ulei de măsline”.

 2. Caută pe etichetă o dată a recoltei și numele fermei 

În general cu cât eticheta dă mai multe detalii despre recoltarea măslinelor, cu atât este mai credibilă. „Numai uleiurile de bună calitate vor specifica data recoltei sau momentul în care au fost presate la rece măslinele. În cazul în care se adaugă și numele fermei, al morii sau al producătorului local poți fi sigur că uleiul este pur. Un alt secret este și menționarea nivelului de acizi grași liberi FFA, un element care nu figurează în tabelul nutrițional generic al uleiului produs la scară industrială.Numai producătorii tradiționali vor specifica această variabilă care trebuie să aibă valoarea de 0,2% sau mai puțin”, explică dr. Larry Olmsted, nutriționist.

 3. Ignoră termenul de valabilitate și data la care a fost ambalat uleiul

„Termenul de valabilitate este variabil și nu este reglementat în mod precis, iar data de ambalare a uleiului nu înseamnă prea mult. Este posibil ca uleiul să fi fost păstrat până la un an înainte de ambalare”, spune dr. Olmsted.

 4. Caută o certificare emisă de o organizație recunoscută

Nu este siuficient ca producătorul să-și caracterizeze propriul produs ca fiind natural, mai ales dacă utilizează termeni generali. Caută în mod special Denumirea de Origine Protejată de UE (PDO), certificarea DOP din Italia sau ștampila COOC (Certificarea Standardului Extravirgin) din partea Consiliului pentru Uleiul de Măsline din California.

 5. Dacă vezi ulei de măsline produs în Australia sau Chile îl poți cumpăra 

„Acest tip de ulei va fi proaspăt și pur. Australia are standarde foarte stricte și un sistem de testare foarte avansat pentru a determina compoziția uleiului de măsline. Niciuna dintre cele două țări nu admite utilizarea uleiului din recolta precedentă pentru o producție nouă, lucru care alterează calitățile noii tranșe de ulei”, spune dr. Olmsted.

 6. Nu te lăsa păcălit de ambalaje interesante și prețuri ridicate

Deși este adevărat că un preț prea redus trebuie să-ți ridice semne de întrebare, nu te îndrepta nici spre cel mai scump produs pentru că un preț exagerat nu este achivalent cu o calitate de necontestat. Cel mai bine este să observi gama de prețuri, pornind de la cel mai mic până la cel mai ridicat și să încerci să identifici un ulei de măsline pur evitând ambalajele colorate și dând mare atenție etichetei.

 7. Ai încredere în propriul instinct

În cazul în care se organizează o degustare de ulei de măsline în cadrul raionului de uleiuri vei putea alege destul de simplu varianta cea mai utilă pentru sănătatea ta. „Dacă are un gust bun probabil că este de cea mai bună calitate. Impresia de gras, rânced, fără gust sau o savoare ciudată trebuie să te facă să ocolești acele produse. Uleiul de măsline extravirgin are un gust proaspăt, este verde intens, iar mirosul lui te duce cu gândul la pământ, fân, soare și puțin piper”, spune dr. Olmsted.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Traseele naționale sunt deja împânzite de comercianți, care le culeg din pădure și le vând chiar pe marginea drumului, transmite Știri.md cu referire la tv8.md. 
      Deși i-am rugat să ne explice, de ce reguli se conduc, atunci când le strâng, vânzătorii ambulanți, fie că au refuzat să o facă, fie ne-au rugat să-i credem pe cuvânt, că toate ar fi bune. 
      Specialiștii atenționează, însă, că există un șir de indicii simple și detalii la care trebuie să fim atenți, atunci când este vorba de consumul ciupercilor. 
      La rândul său, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă anunță că numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere. 
      Doar în perioada 12-19 octombrie curent, au fost înregistrate 46 de persoane cu astfel de intoxicații.
       
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Știai că sarea poate fi folosită în pantofii sport? Sau că te ajută să scapi de mirosul de ceapă de mâini? Iată cum poate fi folosită să elimini mirosurile urâte în cel mai simplu mod.
      Sarea și încălțămintea sport
      Pune o cană de sare grosieră sau grunjoasă în două șosete fine din lycra și pune apoi cele două pachețele cu sare în teniși transpirați cu care a venit băiețelul tău de la fotbal sau în pantofii sport cu care ai fost pe munte. Sarea atrage o bună parte din umezeala din pantofi, împiedică dezvoltarea bacteriilor și totodată împiedică apariția mirosului neplăcut, până când reușești să speli încălțămintea transpirată.
      Sarea, mirosul de ceapă, de usturoi sau de pește
      Este foarte neplăcut să gătești ceva cu ceapă sau cu pește și să îți miroasă mâinile toată ziua urât. Mirosurile urâte de condimente pot fi combătute cu sare. Știm deja că săpunurile, oricât de parfumate ar fi nu elimină chiar atât de bine izul neplăcut. Dar sarea o poate face, în combinație cu lămâie. Ca atare, pune sare din plin pe o felie de lămâie și freacă bine mâinile. În câteva minute, pielea ta rămâne curată și miroase a proaspăt!
      Sarea, perdelele și mirosurile urâte de țigări
      Într-o casă de fumători mirosul se impregnează în mobilă, în vopseaua de pe pereți, dar și în perdele, pături, așternuturi sau perne. Dacă vrei să scapi de el, nu este suficient doar să le speli la mașină. După spălare, este bine să clătești perdelele și așternuturile în apă rece cu puțină sare, pentru că astfel devin mai albe și scapi de mirosurile urâte de tutun. După ce le-ai clătit cu sare, bineînțeles, trebuie să le clătești de două ori și cu apă curată, fără niciun adaos sau să pui doar o cantitate foarte mică de balsam.
      libertateapentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Soluția este o mai bună organizare a șifonierului – nu te teme, nu durează atât de multe precum crezi, mai ales dacă ții cont de aceste sfaturi!
      Plan de atac
      Nu te grăbi, ci rezervă-ți 1-3 ore pentru această activitate. Pregătește-ți un playlist cu muzică care te binedispune, eventual cheamă în vizită o prietenă care te poate sfătui: cu ce îți stă mai bine, la ce să renunți? Vei mai avea nevoie și de 2 cutii sau sacose.
      Sortarea hainelor
      Împarte hainele în 3 categorii: de păstrat, de donat și de aruncat.
      Haine de aruncat
      În această cutie sau sacoșă intră acele haine prea uzate, pătate sau decolorate, pe care nu le-ai putea dona. În funcție de materialul din care sunt confecționate, poți păstra câteva dintre ele pentru a le transforma în cârpe pentru curățenie.
       
      Haine de donat
      Cu siguranță și tu ai în șifonier haine care nu te reprezintă, nu ți se mai potrivesc, în culori care nu te prind sau în care pur și simplu nu te simți confortabil. Totuși, dacă sunt în stare bună, le poți dona, fie unor prietene, fie persoanelor cu situație materială proastă.
      Haine de păstrat
      Păstrează doar haine în care te simți cu adevărat bine, care te fac să te simți de milioane de fiecare dată când le îmbraci. Asigură-te că se potrivesc cu minim 3 alte piese din garderoba ta, și ca stil, și ca nuanțe.
      Bineînțeles, poți păstra și haine care au nevoie de mici ajustări, cât timp chiar le vei duce la croitorie. Dacă amâni acest lucru de câteva luni bune, e clar că nu o vei face nici în curând. Același lucru este valabil și pentru piesele care ți-au rămas puțin mici: păstrează-le doar dacă ești sigură că vei slăbi suficient în următoare luni.
      Organizarea hainelor în șifonier
      Aranjează cât mai multe haine pe umerașe, pentru a te asigura că sunt mereu la îndemână și nu se șifonează. Pune pe rafturi doar hainele pe care le poți mai rar sau care nu au nevoie să stea întinse, precum blugii.
      Lenjeria intimă și șosetele se depozitează cel mai bine în cutii de dimensiuni mici. Pentru sutiene, folosește o altă cutie, mai ales dacă ai multe.
      Hainele „de casă” și pijamalele nu se vor supăra dacă vor ajunge pe rafturi, nici hanoracele sau puloverele.
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Piersicile sunt unele dintre fructele vedetă ale sezonului de vară. Nimic nu se compară cu gustul dulce şi aroma puternică ale unui persici coapte, aşadar este păcat să nu te bucuri, cu adevărat, de ea atunci când o consumi. Dar care sunt indiciile care îţi arată că fructul este copt? Nu e nimic complicat, stai liniștit: sunt fox patru la număr și sunt ușor de reținut. Vorbim despre culoare, formă, textură și miros. Să le luăm în ordine.
      Cum să alegi o piersică coaptă?

      Culoarea
      Primul lucru pe care va trebui să-l faci este să te uiţi la culoarea piersicii. Petele roşiatice de pe coajă nu indică faptul că o piersică este coaptă, mai ales că ele pot apărea în contactul direct cu razele de soare. Există producători de piersici care ştiu acest lucru şi, astfel, îşi cultivă fructele ca să fie cât mai atrăgătoare posibil.
      Dacă în mare parte, culoarea este verde sau prea deschisă este semn că piersica a fost culeasă mult prea devreme. O piersică bună are zona din jurul codiţei galbenă şi nu verde, iar coaja este uşor zbârcită. În afară de soiurile de piersici albe sau galbene, în general, un fruct copt are o culoare portocaliu închis uniformă, mai precis, nu observi această culoare doar în anumite zone ale fructului.
      Forma
      Piersica tinde să se rotunjească pe măsură ce ajunge la maturitate, prin urmare alege mai degrabă una rotundă decât una ovală.
      Textura
      Piersicile, spre deosebire de alte fructe, continuă să se coacă chiar şi după ce au fost culese. Nu aştepta până sunt foarte coapte, iar asta pentru că nivelul de aciditate va creşte, iar textura va deveni prea moale şi, ulterior, vor putrezi. Dacă ai ales piersici mult prea coapte, pune-le în frigider pentru a le întrerupe procesul de maturare şi, astfel, le poţi păstra între patru şi şapte zile.
      O piersică este predispusă la vânătăi şi nu este indicat să o strângi pentru a testa dacă este coaptă sau nu, mai degrabă încerci o apăsare delicată cu degetul mare sau o verifici cu podul palmei, închizând uşor pumnul. Ideal ar fi să găseşti o textură fermă, însă nu prea tare, iar atunci când presezi cu degetul o piersică, locul respectiv ar trebui să-şi revină la forma iniţială. Dacă ai o livadă cu piersici, poți testa maturitatea lor atunci când le culegi: dacă se desprind greu, este semn că încă nu s-au copt.
      Mirosul
      Atunci când te afli lângă piersici, ele trebuie să emane mirosul specific. Nu e neapărat nevoie să guşti vreuna pentru a-i simţi dulceața şi aroma parfumată. La fel ca oricare alt fruct, nu le cumpăra pe cele inodore.
      Trucuri pentru a obţine piersici coapte
      Dacă ai cumpărat, din neatenţie, piersici care nu sunt foarte coapte, iată la ce trucuri poţi apela:
      Le aşezi într-un loc uscat, la temperatura camerei. La fel ca avocado și mere, piersicile emană gaz de etilenă, un hormon natural care ajută la maturare. Gazul de etilenă va ajuta piersicile tari pe care le-ai pus într-o pungă de hârtie să se înmoaie mai repede. O altă variantă este să înveleşti fructele în şervete de bucătărie care nu vor lăsa aerul să pătrundă. Reţete cu piersici
      Deserturile de vară sunt delicioase şi nu se referă doar la îngheţată. Când ai poftă de ceva dulce, poţi alege dintre următoarele reţete:
      Tartă cu piersici și bezea
       
      Piersici pe pat de foietaj
       
      Salată caldă de fructe
       
      sodelicious.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Pentru că a fost nevoită să petreacă mai mult timp acasă decât de obicei, Caitlin a decis să folosească timpul liber într-un mod constructiv. S-a dedicat noii sale pasiuni, aceea de a modifica haine second hand.
      A ajuns la această activitate mai puțin obișnuită datorită pasiunii sale pentru moda vintage. Pentru că îi era dificil să găsească piese vestimentare vintage care să arate impecabil și să i se potrivească perfect, tânăra în vârstă de 33 de ani a decis să-și facă singură ținutele.

      Pentru că se pricepe la croitorie și are o mașină de cusut, Caitlin a început să modifice radical hainele din materiale interesante pe care le găsea în magazinele second hand.
      Iar pentru ca activitatea sa fie și mai interesantă, aceasta a decis să-și stabilească o limită de cost: va cumpăra și va modifica numai haine mai ieftine de zece dolari. La magazinul second hand din orașul său, Jacksonville, North Carolina, rochiile costă 4 dolari, rochiile de seară 6 dolari, iar fustele 3 dolari. Însă la alte magazine prețurile erau mai mari, astfel că și-a stabilit această limită.


      Atunci când cumpără haine vintage, Caitlin este în căutarea pieselor deosebite, unice. „Broderiile, printurile vintage interesante, aplicațiile și orice alt detaliu care poate face o haină specială. Apoi analizez materialul și dacă mă pot descurca să-l modific. La final verific cusăturile, nasturii și fermoarele să văd dacă le pot muta”, spune tânăra.

      Cu multă îndemânare, pricepere și creativitate, Caitlin reușește să transforme haine vechi și lipsite de personalitate în piese vestimentare frumoase și interesante, pe care orice femeie și le-ar dori.
      Descoperă câteva dintre cele mai frumoase ținute create de ea.






      eva.ro
  •